Elkezdték a Jedlik Ányos Gimnázium felújítását

 

Csepel.hu

Elkezdték a Jedlik Ányos Gimnázium épületének felújítását, miután megtörtént a munkaterület átadása november 18-án. Az erről szóló jegyzőkönyvet a kivitelező Laterex Építtető Zrt. és az építtető Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. képviselői aláírták.

Az eseményen megjelent Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán közneveléséért felelős államtitkár, Borbély Lénárd polgármester, Bese Benő, a gimnázium igazgatója, valamint Csepel más közéleti személyiségei. Németh Szilárd arról beszélt: már polgármestersége idején törekedtek rá, hogy a Jedlik gimnáziumot a hagyományaihoz híven fejlesszék. Az iskola korábban bencés gimnázium volt, amely szellemiségében a magyar államiság őrzőjeként működött. Nem kizárólag egy iskolaépületet akarnak megújítani, hanem a legjobbak közé kerülni. A feladatok megbeszélése érdekében társadalmi egyeztető bizottságot hoztak létre, amelynek észrevételeit figyelembe vették. A felújítás alapelve a múlt tisztelete, a jelen támogatása és a jövő építése. Szempontként szerepelt a diákok testi és lelki fejlesztése, az európai mérce elérése, a minőségi szemlélet és a hagyománytisztelet követése, valamint az, hogy az intézmény Csepel büszkesége legyen. Az új épület méretében nagyobb, minőségében pedig színvonalasabb lesz a mostaninál. A nagy előadóteremben például 215 ember fér majd el egyszerre. Uszoda azonban nem épül, mert a diákok nem akarták. A gimnázium tanulói átmenetileg az egykori Fodor József Egészségügyi Szakképző iskola és Gimnázium épületébe költöztek, amelyet előzőleg 800 millió forintból felújítottak, de szükség esetén elvégzik a további javításokat is.

Maruzsa Zoltán szerint a cél az, hogy a Jedlik a 21. század technikai feltételeinek megfelelő gimnáziumává váljon. Ezzel gazdagodik a kerület, javul az oktatás színvonala. A kormány olyan oktatáspolitikai fejlesztést valósít meg, amely párját ritkítja. Az országban kilencszáz helyen 350 milliárd forint értékben zajlanak hasonló beruházások. A főváros agglomerációjában tizenhat helyen kezdődtek fejlesztések. Fontosak a sportcélú beruházások is, amelyek a Jedlikben is megvalósulnak, mert ezzel az egészségügy fejlesztésének ügyét is szolgálják.

Juhász Roland úgy fogalmazott, hogy az ország egyik legszínvonalasabb iskolája újul meg, amely Közép-Európa egyik legkorszerűbb oktatási intézménye és kulturális központja lesz. Egy álom valósul meg nettó 16 milliárd forintért. A kívül-belül felújított épületben egyebek közt lesz új könyvtár, múzeum, levéltár, kápolna, imaterem. Az új intézmény méltó lesz Jedlik Ányos nevéhez.

Borbély Lénárd polgármester lapunknak korábban elmondta, hogy a csepeli önkormányzat döntése nyomán már semmi sem állhatja útját a Jedlik Ányos Gimnázium felújításának. Noha a kormány 2017-ben mintegy 5 milliárd forintot biztosított az önkormányzatnak a felújításra, hamar kiderült, hogy az összeg nem lesz elég. Mivel az építőipari árak is elszálltak, az épület teljes környezetének átépítésére, modernizálására és bővítésére félretett pénz kevésnek bizonyult. Ezért a kormány vette át a beruházást, amelyet a BMSK Zrt. valósít meg. A kivitelezés nettó 16 milliárd forintba kerül, az összeget állami forrásból biztosítják. Az önkormányzat mindenben együttműködik az állami beruházó céggel és mindenben segít a kivitelező cégnek.

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy a bontási, majd építési munkálatok zajjal és porterheléssel járnak, amelyet igyekeznek csökkenteni, egyúttal minden csepelitől türelmet és megértést kért. A kormánnyal és a kivitelezővel való szoros együttműködésben azon dolgoznak, hogy a lehető legkisebb kellemetlenségekkel történjen meg a felújítás.

Borbély Lénárd utalt rá: az önkormányzat az elmúlt években – az óvodaudvar-felújítások és egyéb fejlesztések mellett ‒ több csepeli iskolát is felújított. A Jedlik Ányos Gimnázium újjáépítése országos szinten is kiemelkedő. A műszaki átadás időpontja 2023 második felében lesz. A felújítás után az ingatlan a csepeli önkormányzat tulajdonában marad, és a jedlikes diákok újra birtokba vehetik.

Cs.

Csepel.hu

13 hozzászólás “Elkezdték a Jedlik Ányos Gimnázium felújítását” bejegyzésre

  1. Fodrász Évi szerint:

    Én azt értem, hogy az Újságíró azt ír , amit akar…Vagy ezt, és az ehhez hasonló bődületes ökörségeket valaki diktálja??🤪😀
    “Uszodát a diákok nem akartak”, tehát nem lesz…
    IMATEREM, KÁPOLNA!!, 215 fős konferenciaterem , az lesz…ezek szerint erre van igénye a diákságnak…Mondták a diákok??
    Meg 700 diák az 500 fős régi Fodorba nyomorog még 2 évig!
    16 milliárd Ft-ért…egy iskolát?? Aminek még uszodája sem lesz!
    Lehet 2023-ban karácsonyán lesz az Elk*rtuk 2.
    Annak kik lesznek a főszereplői?
    Ezen már maga Orbán Viktor Szíjjártó Péterrel együtt SEM tud segíteni! Itt kérem minden elveszett😥…
    Marad Szent Antal…csak ki lesz állítva a kápolnában!😀 Szegény…

  2. kerdes szerint:

    Posztógyári tanuszoda bezárása után tényleg nem volt értelme megépíteni egy uszodát a tanulóknak. 🙂
    Azért kíváncsi lennék a diákok közötti felmérésre. 🙂 16 Milliárd… sokba kerülhet az imaterem. Igaz, hogy a közelben van 1-2 templom, de sosem árt egy imaterem. Vajon mikor veszi át egy alapítvány?

  3. Gratulálok szerint:

    Csepelen sok mindenre el lehetne költeni azt a 16 Milliárdot értelmesebben! Tavasszal majd eldönti a nép, hogy érdemes-e egy középiskolára ennyi pénzt elkölteni!

  4. Gyula szerint:

    Elképzeltem a mai fiatalokat!
    – kell imaterem?
    – IGEN!
    ,meg a kis f.szomat… 😁😜👏👍

  5. Nagyapó szerint:

    Röfög a moslékkoalíció. Nekik a nyóc ált is sok vót, most irigyek. 😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. kerdes szerint:

    Meséljen nagyapó, miért is jobb az imaterem mint az uszoda? Elhiszi, hogy az utóbbit kérték a diákok? (Egyébként nem tartozok semmilyen párthoz és diplomás vagyok, mégsem értem, hogy miért jobb az imaterem , ha ennyi pénz áll rendelkezésre és Csepelen nincs megoldva az úszásoktatás….)

  7. csehülállunk szerint:

    “Uszoda azonban nem épül, mert a diákok nem akarták.”

    Ezt merte hazudni a mágikus rezsidisznó, akitől az egész ország hányingert kap, még a csepeli fideszesek is. Ugye Lénárt?

    Tök véletlen, hogy a hollandi úti tájsebben (birkózó akadémia) is van kápolna/imaterem, ugye?? Az nagyon kell, mikor az ország többsége nem hisz ókori mesékben meg szellemekben.

    16 milliárdból az összes csepeli iskolát fel lehetett volna újítani. Az új tejút pl lassan bontandó állapotban van, az új Rákóczi szarrá ázik a legkisebb esőtől is.

    NA DE A LÉNYEG: mit gondoltak minek költenek rá 16 Mrd-t? Minek 200+ fős előadó egy gimnáziumba? A DISZNÓ EZT IS EL AKARJA LOPNI, és magánalapítványba kiszervezni, vagy egyházi iskolát csinálni belőle.

    HELYI NÉPSZAVAZÁST KELL KEZDEMÉNYEZNI, HOGY A JEDLIK A FELÚJÍTÁS UTÁN SE KERÜLHESSEN KI A CSEPELI ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBÓL!!! Mert valószínűleg ez a terv. Ahogy kész lesz az iskola, azt átadják vagy alapítványi, vagy egyházi tulajdonba.

    ” A kívül-belül felújított épületben egyebek közt lesz új könyvtár, múzeum, levéltár, kápolna, imaterem.”
    Ez nem egy önkormányzati tulajdonban maradó gimnáziumnak épül, a hülye is látja.

    NÉPSZAVAZÁST A JEDLIKRŐL AZ OGY-I VÁLASZTÁSOKKAL EGY IDŐBEN!

  8. Nagyapó szerint:

    csehülállunk! Az uszoda nem épül, “mert a diákok nem akarták”! Igen, mert megkérdezték őket. Az Orbán korszakban szokásos, hogy megkérdezik az érdekelteket.

    Természetes, hogy a moslékkoalíció – akik még jelöltjüket, a bulesz denevérasszonyt, aki sokat visítozott – is leszavazták az előválasztásukon, de hazugságait elhiszik és így MINDENT elleneznek.

    Jó lenne, ha maga is utána nézne az alapítványi törvénynek, hogy ne írogasson olyan marhaságokat, mint a szocik!
    Az, ha egyházi iskola lenne, jó lenne, mert biztosítaná a magasabb színvonalat, ezt a hülye is tudja!😀

    Azt, hogy kápolna és imaterem is lesz én sem értem, hacsak nem a finom megkülönböztetés, hogy a kápolnát a katolikus, az imatermet inkább a protestáns és izraelita valláshoz kötik.

    Nem népszavazás, hanem EU-s népszavazás kell, mert a magyaron az ellenzék NEM TUD NYERNI!😛😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Gyula szerint:

    Takarodj már, te… 😁

  10. kerdes szerint:

    “Igen, mert megkérdezték őket. ” Érdekes… Megkérdeztem több érintettet.. Nem hallottak ilyesmiről…

    De ha így van, akkor a félreértések elkerülése végett, nyilvánosságra lehet hozni a megkérdezés mikéntjét és eredményét. (Utána jár nagyapo?)

  11. robi szerint:

    Nem kell elhinni, amit az öreg hazudozik, a csepeli fiatalok érdekeivel, valós szükségleteivel szembemenve.

    Remélem, a diákok szülei adott alkalommal megköszönik az öregnek és csapatának az imatermet az uszoda helyett.

  12. Gratulálok szerint:

    Németh elirigyelte Lezsáktól a Lakiteleki Népfőiskolát! Saját magának akar emlékművet, holott megfelelt volna ennek a célnak az elbontott Dagi Vendéglő helyére épített WC is! Mennyibe is került ez a csepelieknek?

  13. Gyula szerint:

    Senkit és senki nem kérdezett meg, hagyjuk már ezt a mocskos parasztvakítást!

Itt lehet hozzászólni !