Orbán Viktor: átállunk a négyzetméteralapú nyitvatartásra

Origo.hu

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Négyzetméter alapon lehetnek majd nyitva a boltok, és nagy valószínűséggel április 19-én nyithatnak ki az oktatási intézmények – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint a brüsszeli döntéshozók a beszerzési árra összpontosítottak, de az idő lett volna a fontos. 

Nem az a kérdés, mikor érjük el a harmadik hullám csúcsát, hanem hogy mikor indulunk el lefele az úgynevezett platóról – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a szakemberek véleménye alapján most még nem lehet tudni, mikor kezdenek el lefelé menni a számok. A kormányfő elmondta, tegnap 275 embert vesztettünk el, 11823 beteg van kórházban, 1480 ember pedig lélegeztetőgépen. Orbán Viktor köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik, mint fogalmazott, emberfeletti munkát végeznek.

 

10343 TARTALÉKÁGY ÉS 1693 LÉLEGEZTETŐGÉP ÁLL RENDELKEZÉSRE, DE A HATÉKONYABB VÉDEKEZÉS ÉRDEKÉBEN ÁTCSOPORTOSÍTÁSOKAT HAJTANAK VÉGRE, ÉS KÜLSŐSÖKET IS BEVONNAK – fejtette ki a miniszterelnök. Mint mondta, ötszáz egészségügyi szakképesítéssel rendelkező ember és 1200 orvostanhallgató is jelentkezett, hogy bekapcsolódjanak a védekezésbe.

Meghatározó a brit mutáns 

Orbán Viktor rámutatott: harmadik hullám azért van, mert a brit mutáns meghatározóvá vált. – Ez kiszorítja a korábbi vírustípust, ez fertőz egész Európában. Háromszor annyi embert képes megfertőzni, mint a korábbi. Ráadásul a fiatalabbakat is megtámadja – fogalmazott a kormányfő, aki a fiatalokhoz szólva azt üzente: már ne csak az idősek miatt, hanem maguk miatt is figyeljenek oda a védekezésre, a járványügyi előírások betartására, mert elhúzódóbb, fájdalmasabb lefolyású az új mutáns okozta fertőzés.

A vírus elleni lassacskán egyetlen védekezési eszköz a vakcina, az oltás pedig a vakcinától függ. Magyarország képes lenne oltásból a többszörösét is beadni az embereknek. De azért nem tudunk több embert beoltani, mert nincs elegendő vakcina, ami bennünket is bánt.

A tegnapi EU-csúcs tanulságait levonva Orbán Viktor elmondta: a többi ország Magyarországhoz képest az jóval rosszabb helyzetben van, aki nem rendelt és nem intézkedett időben, hogy keleti vakcinája is legyen és csak a Brüsszel által megrendelt vakcinákkal rendelkezik, fele annyi embert tudtak beoltani, mint mi.

Úton a szabad nyár felé 

Akinek az oltóanyagok hiányoznak, kétséges, hogy szabad nyara lesz. Bennem nincs kétség, hogy Magyarországnak szabad nyara lesz, úton vagyunk a szabadság felé, de a többieknek nagyon meg kell ehhez birkózniuk ahhoz, hogy szabad nyaruk legyen.

Az a gond, hogy a vakcinák beszerzését a nyugati világ gyógyszergyáraitól átengedték Brüsszelnek. Megjegyezte, hogy ehhez a döntéshez ő is hozzájárult, de ez egy rossz döntés volt, ugyanis azt kellett volna mondani, hogy minden ország maga intézze a vakcinabeszerzéseket. Az volt akkor a közbölcsesség, hogy együtt sikerülni fog – tette hozzá.

– A kormány megfogadta a külügyminiszter tanácsát, hogy minden vakcinára szükség van. Aki most kezd tárgyalni Pekinggel vagy Oroszországgal, az nyárra juthat oltóanyaghoz. Mi nagyon jó helyen vagyunk ebben a versenyben – állapította meg a kormányfő.

1,8 millió felett a beoltottak száma

Közölte: jelenleg 400 ezer vakcina van kint az orvosoknál, amivel oltanak és a mai napig 1.803.533 fő kapott már legalább egy vakcinát és nemsokára eléri a hatszázezret azok száma, akik a második oltást is megkapták. EZEN FELÜL 250 EZER OROSZ VAKCINA VAN A RAKTÁRBAN, AMIT MÉG ELLENŐRIZNIE KELL A TISZTI FŐORVOSNAK, VALAMINT 517 EZER OLYAN OLTÓANYAG IS RENDELKEZÉSRE ÁLL, AMIBŐL MÁSODIK OLTÁS LESZ.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a beérkezett vakcinákat nem adhatják automatikusan az orvosoknak, a készleteket csak ellenőrzést követően oldhatják fel. AZ ELLENŐRZÉS PEDIG IDŐNKÉNT TÖBB NAPOT, TÖBB HETET IS IGÉNYBE VEHET. – Én sürgetem Müller Cecíliát, de ő nem enged, mert az a dolga hogy az oltás a lehető legbiztonságosabb legyen – jegyezte meg.

Tudjuk, mennyi vakcinánk van, vagyunk abban a helyzetben, hogy lehet beszélni az újraindításról, azonnali nyitásról azonban egyelőre nem lehet szó –szögezte le a miniszterelnök, aki a boltok és egyéb szolgáltatások nyitása kapcsán elmondta: a járványügyi szakemberek szerint semmilyen nyitás nem engedhető meg, amíg nem javul a helyzet.

Négyzetméteralapra állunk át

Lesz viszont változás: átállunk a négyzetméter alapú nyitvatartásira. Tíz négyzetméter területen egy ember tartózkodhat majd – mondta, hozzátéve: Sorok lesznek a boltok előtt, emiatt hosszabb ideig, este nyolc helyett tíz óráig kitolják a kijárási korlátozás kezdetét, a boltok pedig nem hétkor, hanem csak este kilenckor zárnának. Minderről holnap születik döntés.

Ragaszkodom ahhoz, hogy mielőtt a regisztrált 65 éven felüliek nincsenek beoltva, addig semmilyen újranyitásról nem lehet beszélni. Ha megkapták és elmúlt a közvetlen életveszély, akkor lehet az újraindításról beszélni. Jelenleg 71 százalékát már beoltottuk a regisztrált 65 éven felüliek közül.

Pfizerrel és Modernával szabad oltani a kismamákat, kérem őket, hogy regisztráljanak.

Az iskolai dolgozókat és a pedagógusokat be kell oltani

Be kell oltanunk a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat is mielőtt az iskolákat meg tudnánk nyitni. Az eddig regisztráltakat úgy tűnik, hogy be tudjuk oltani és április 19-én meg tudjuk majd nyitni az iskolákat.

A magyar oltási kapacitás nagyon nagy. Az oltások heti oltási terv szerint alakulnak, a háziorvosaink becsületesen végzik a munkáikat.Persze, mindig van egy-egy kivétel, de az elsöprő többség lelkiismeretesen dolgozik.

Sok mindent lehet hallani, de kellenek a biztos tájékoztatási pontok. Bízzanak Müller Cecíliában és bennem is – emelte ki. Folyamatosan zajlanak az adategyeztetések. Biztos előfordulnak hibák, de nem kerülhető el ilyen hatalmas adatbázis mellett, hogy ne csússzon be hiba.

 

Origo.hu

19 hozzászólás “Orbán Viktor: átállunk a négyzetméteralapú nyitvatartásra” bejegyzésre

  1. kormánypárti szerint:

    Reménykeltőek a miniszterelnök úr szavai. Már csak egy kis időt kell kibírni és magunk mögött tudhatjuk ezt a nehéz időszakot hála a szakszerű járványkezelésnek.

  2. Horváth János szerint:

    Szakszerű a büdös lószerszámot! hazudik ez a tetű, mint a vízfolyás.

  3. kormánypárti szerint:

    Hányan utasították el a kínai oltást az ellenzék oltásellenes kampánya miatt, akik ezáltal előbb védettséget szerezhettek volna? Már folyamatban van a kínai vakcina engedélyezése. Ha kiderül, hogy megfelelő az európai emberek számára is, várhatunk bocsánatkérést az ellenzéktől? A gyurcsányi házaspár és más ellenzéki szereplők a vakcinákba vetett bizalom megingatásán túl mit tettek az engedélyeztetési procedúra megindítása érdekében? Ha már egyszer csak az a jó szerintük, ami le van papírozva…

  4. robi szerint:

    Megtörtént a hatalomátvétel a Kasler úr részéről?

    Mi lesz a Varga Misivel a jövőben?

  5. Horváth János szerint:

    Mi a lószarról beszélsz? Fogd már fel, nem oltásellenességről van szó, akármennyire is
    huhogjátok! Egyszerűen tisztességes eljárást követeltek. Az, hogy beoltottak 1 millió kínait
    meg arabot, az nem vizsgálat, különösen azért, mert nincs nyomon követés. Az engedé-
    lyezést nem a vásárlónak kell elindítani, hiszen neki nincsenek ismeretei, adatai. Próbálj
    gondolkodni!

  6. kormánypárti szerint:

    Szerintem az ellenzéki véleményformálók nem a lelkiismereti meggyőződésük, hanem a politikai hovatartozásuk alapján foglaltak állást vakcinaügyben. Amennyiben a tényleges véleményem eltér attól amit kommunikálok, például önmagamnak beadatom a keleti oltóanyagot miközben a nyilvánosság előtt nem megbízhatónak titulálom e készítményeket, az tudatos hazugság, kétszínű viselkedés: a szimpatizánsok tömegének politikai célú befolyásolása, megtévesztése. A közhivatalt betöltő személyek arra esküdnek fel, hogy munkájuk végzése során lelkiismeretesen járnak el.

  7. Horváth János szerint:

    Te qrvára el vagy tájolva! Arról nem is beszélve, hogy csúsztatsz, méghozzá rendesen!
    Nem azt mondták, hogy “nem megbízható”, hanem nincs meg az EU-s engedélye, rohadt
    nagy különbség. Jelenleg ez az igazság, s minden lózung, amit a lelkiismeretről írtál, me-
    het a süllyesztőbe.

  8. kormánypárti szerint:

    Nem olyan bonyolult kérdés ez. Az életben minden döntés bizonyos fokú kockázattal jár, amit nem lehet megspórolni. Biztos, hogy néhány egyén nem jár jól az oltakozással. Csakhogy társadalmi szempontból azt kell mérlegre tenni, hogy a kínai vakcina a széles tömeg számára megfelelő e vagy sem. A helyes döntéshez meg kell előlegezni a bizalmat, bízni kell a kínai embertársainkban és a tudományban. Ha megadja az EU Gyógyszerügynökség az engedélyt (amire nagy tétben mernék fogadni), akkor nyilvánvalóvá fog válni, hogy jelenleg az döntött helyesen, aki beadatta magának a vakcinát. Egyúttal egyértelművé válik, hogy az ellenzék rossz úton járt azzal, hogy nem állt a kormány mellé. Ennek a hibás álláspontnak már most is van következménye.

  9. Horváth János szerint:

    Hagyd már ezt a baromságot! Akkor, amikor egy doboz gyufát nem lehet eladni, megfele-
    lő engedélyek nélkül, ezek gyógyszert hoztak forgalomba dögivel, papír nélkül. Hazárdi-
    rozzon a jó édes anyjával az, aki ezt kitalálta. Erre nem ad felmentést, ha utólag elfo-
    gadják a vakcinát.

  10. Nagyapó szerint:

    Horváth János, miután aláírta a Demokratikus Koalíció (DK) petícióját, hogy ne lehessen kínai vakcinával oltani, fordít a köpenyén, a’la Kunhalmi, próbál magyarázkodni. Sőt, miután nincsenek érvei, elővette a koalícióra jellemző trágárkodást!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. Horváth János szerint:

    Vén hülye! Nem írtam alá semmit. Tudomásom szerint abban a petícióban az szerepelt,
    EU-s engedély nélküli vakcinával ne lehessen oltani. Egyébként egy hülyének milyen ér-
    veket lehetne mondani?

  12. Nagyapó szerint:

    A DK-s Bősz Anett országgyűlési képviselő általa hamisított „adatokkal” kampányol a Facebook-oldalán a koronavírus halálos áldozatait illetően, szándékosan félrefordítva az angol nyelvű szöveget. A baloldali politikus ugyanis hamisan azt a látszatot kelti, hogy Magyarországon 50-szer többen haltak meg a koronavírus-járvány következtében, mint ahogy az a hivatalos adatokban szerepel, ugyanis a Junk DNA ábráját megosztva azt állítja, hogy a „severe disease” magyar megfelelője a „haláleset”, de valójában ez „súlyos megbetegedést” jelent.( Hont András)
    Bravó moslékkoalíció!😀😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. puritánplebejuskormány szerint:

    A kínaiak az elejétől fogva hazudnak a járványt illetően, az utóbbi években több vakcinabotrányuk is volt (pl. a Sinopharm leányvállalata több százezer hatástalan diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni oltást szállított le), és még kommunisták is. Nyugodtan meg lehet bennük bízni.

  14. csakúgy szerint:

    Nagyapó azt írta, hogy a kínait választotta. Miért is? Én nem választhattam, a kínait kaptam. Na majd meglátjuk, mi lesz a vége.

  15. Horváth János szerint:

    Nyugi, csak két alternatíva játszik: kínaivá változol és/vagy komcsi leszel. Nálam kizárólag az előbbi mellékhatás léphet fel, mert én már az anyatejjel magamba szívtam a bolsevizmust.

  16. Gyula szerint:

    Jó reggelt kívánok! 😁
    Főnök! Ez a hajó már elment.

  17. robi szerint:

    Felszálló ágban van a vírus, de a lazításról szól a rendelet?

  18. Nagyapó szerint:

    csakúgy! Azt hiszem nem olvasta végig beírásomat. Választhattam. A TIESZ-ben a Pfizer és a háziorvosnál a Sinopharm között. A TIESZ- ben tartalék lettem volna, ezért döntöttem a háziorvos mellett.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !