Orbán Viktor: Amikor eléri az átoltottság a 2,5 milliót, el lehet kezdeni az újraindítást

Origo.hu

Orbán Viktor/Facebook

A hatályban lévő korlátozó intézkedések március 28-ig még biztosan fennmaradnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Meghalt 213 beteg, 1174 ember van lélegeztetőgépen és ezen kívül még több mint 9 ezren vannak kórházban. Éppen ezért nem lehet most lazítani – tette hozzá. A kormányfő szerint a kórházak bírják a kapacitást, van bőségesen szabad ágy a kórházban, a lélegeztetőgépes ágyakból pedig a kapacitások fele még rendelkezésre áll.

A miniszterelnök elmondta, hogy ehhez a rezidenseket már javarészt beoltották és vezényelték is a szükséges helyekre, most pedig a végzős medikus hallgatók következnek, akik készen állnak arra, hogy részt vegyenek a munkában.

Jó esély van az iskolák újranyitására

„Jó esély van arra, hogy az iskolákat hamarosan újra lehet nyitni és arra is jó esély van, hogy szabad nyarunk legyen” – mondta a kormányfő. A SZOLGÁLTATÁSOK VANNAK A LEGROSSZABB HELYZETBEN: A BOLTOK, AMELYEK BE KELLETT, HOGY ZÁRJANAK; A SZÉPSÉGÁPOLÁSI SZOLGÁLTATÁSOK, A FODRÁSZATOK. Számukra is igyekszik a kormány bértámogatásokat nyújtani – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: úgy látják, hogy az oltások számának növelése jelenti a megoldást a vírus terjedésének megakadályozására. MINDEN HÉTEN NÉGYSZER, ÖTSZÖR TÖBB EMBERT OLTANAK BE, MINT AHÁNYAN MEGBETEGSZENEK –hangsúlyozta.

Újranyitási tervvel készülnek

Mivel március 18-án lezárult az online konzultáció, Orbán Viktor felkérte az operatív törzs tagjait, hogy készítsék el a nyitás lépéseit a válaszokat figyelembe véve. „Már a nyitási tervvel készülünk” – fogalmazott a kormányfő. A miniszterelnök azt mondta, egyelőre nem tud pontos dátumot mondani, hogy mikortól következhet be a nyitás az első lépése, ez a beoltottak számától fog függeni. A tervek szerint a jövő héten fognak döntést hozni arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak majd a húsvéti időszakra.

Húsvétkor más szabályok kell, hogy érvénybe lépjenek, hiszen ilyenkor az emberek útra kellenek, meglátogatják a rokonaikat, meglocsolják a lányokat, asszonyokat. Ezért át kell gondolni, hogy erre most biztonságosan van-e lehetőség – fogalmazott Orbán Viktor.

Ezen a héten Magyarország eléri az egymillió-hatszázezer beoltottat, de Magyarországon körülbelül már több mint félmillióan már átestek a fertőzésen, ezért közel kétmillió ember már védett. Ők valószínűleg hamarosan engedményeket kapnak – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a baloldali ellenzék hozzáállásáról szólva elmondta: az ellenzék leginkább úgy tudna hozzájárulni a védekezéshez, ha felhagyna az oltásellenes kampánnyal. Jobban tenné a baloldal, ha hallgatna, de mivel Magyarországon demokrácia van, elvileg mindenki azt mondhat, amit akar, mondta a kormányfő. Ismét felhívta a baloldali politikusok figyelmét, hogy immár bizonyított tény, hogy minél több a beoltott, annál kevesebb lesz a fertőzött.

A második nagy csalódás

Orbán Viktor arról is beszélt, ha nyilvánosságra hozhatnák a szerződéseket, akkor kiderülne, hogy mi a beszerzés rendje. Mindezt persze ma már bánjuk, hogy így tettünk, és beleverném a fejemet a falba – tette hozzá. A migráció után ez a második nagy csalódásunk az európai politikában. Az unió nem tudott megbirkózni ezzel a feladattal. Mindez jól mutatja, hogy a nemzetállamok felett nem járt el az idő.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a következő időszakban több mint félmillióval kevesebb Astrazeneca vakcina érkezik. Ha ez így van, akkor 500 ezerrel több keleti vakcinát kell szerezni a következő időszakban. Minderről most is tárgyalunk -tette hozzá. Jó esélyünk van arra, hogy a kiesett Astrazenaca vakcinát tudjuk pótolni – mondta a kormányfő.

Brüsszelből nem útlevél szabályozási koncepciót várunk. Ennyi boldogtalan embert nem láttunk Európában, mi magyarok is rossz lelkiállapotban vagyunk – mondta a kormányfő. Lelkileg megviselt állapotban vagyunk, lelkileg is újra kell indítani az országot – tette hozzá. Újra kell egyesíteni az országot, és ez meghaladja a politikusok feladatát – mondta a kormányfő. itt mindenkire szükség lesz. Az utóbbi lenne egyébként Brüsszel feladata is.

Orbán: Elég volt az Európai Néppártból

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a vírus kapcsán soha nem látott ellentmondó hírek vannak, még a migráció eseténben sem volt ilyen. Mindenki próbáljon a kormányra hallgatni, mert mindig elmondják, hogy mi az ami biztos, és mi az ami nem biztos – tette hozzá. Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából – mondta a kormányfő. Ma háziorvosoknál oltanak alapvetően, és aki úgy érzi, hogy nem megfelelő az oltópont, akkor ott alkalmas helyet keresnek – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jó volt, szép volt, elég volt az Európai Néppártból. A migrációs válság idején roppant meg először a kapcsolat, de korábban sem kapott a kormány egyértelmű támogatást a rezsicsökkentés és a bankok megadóztatására az EPP-től. Most beesett a világjárvány, és ahelyett, hogy segítenék a védekezést, folytatták a nyüstölést. Ilyenkor a legjobb, ha az ember veszi a kalapját. Kapcsolatban vagyok a lengyel és olasz vezetőkkel, és az európai jobboldal újraszervezésén dolgozunk.

 

Origo.hu

Egy hozzászólás “Orbán Viktor: Amikor eléri az átoltottság a 2,5 milliót, el lehet kezdeni az újraindítást” bejegyzésre

  1. Fodrász Évi szerint:

    Javaslom mindenkinek inkább a feltöltött hanganyagot hallgassa végig, mert ez a cikk részleteiben nagyon pontatlan.
    Ami ebben a pillanatba nagyon biztos (alapos indokkal): addig se a kijárási tilalom, és az összes március 8.-a ELŐTTI korlátozás NEM LESZ feloldva, amíg a lakosság 65 év feletti korcsoportja nem lesz átoltva+a 65 alatti krónikus betegek. És a keleti vakcinákkal együtt is kevés a vakcina.
    A március 8.-ával bezárt üzletek ha a mostani hullám adatai csökkenő tendenciát mutat, TALÁN akkor nyithatnak, mert Orbán Viktort idézve: ” akár 1 hét alatt nagyot változhatnak az adatok”, az izraeli tanulmányútja alapján. Nem mondta ki, de ez lehet 2 hét is…a járványügyi adatok fogják megmondani.
    Tavaly csak járványt lassítottunk, felkészült az egészségügy az igazi járványra, NA MOST VAN JÁRVÁNY! Annyira jó lenne, ha pl:ha gyorsan vásárolnál, a lehető legrövidebb idő alatt, egyedül mennél be a boltba vásárolni, HA NAGYON MUSZÁJ, csak azt ami nagyon kell, mert MEGVÁR KINT A FÉRJED AZ AUTÓNÁL és a kocsit egyedül is tudod tolni. HA teheted, kérd az üzletektől a házhozszállítást!
    És ezt leginkább azért : HA EDDIG NEM KAPTAD EL, MOST MÁR NE KAPD EL, addig amíg sorra kerülsz az oltakozásban, mert KÖNNYEBBEN átesel rajta!
    Nagy ölelés mindenkinek!

Itt lehet hozzászólni !