Az államalapítást ünnepelték a Daru-dombon

Csepel.hu

Bizonyára jó néhányan emlékeznek még a tavalyi augusztus 20-ára, amikor a viharos eső elmosta az ünnepséget, s még az országos tűzijáték megtartását is elhalasztották egy héttel. Egy éve a Daru-dombra tervezett rendezvényeket is le kellett mondani.

Az időjárás most kegyes volt, s csepeliek ezrei ünnepelték a magyar államalapítás napját az önkormányzat által szervezett színes programokon a Daru-dombon augusztus 20-án. Az eseményen megjelentek Csepel elöljárói, valamint Benedek László, a Hargita megyei Kápolnásfalu polgármestere. A hagyományoknak megfelelően megtörtént a kenyérszentelés is.

Borbély Lénárd polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Emlékeztetett arra, hogy immár tíz éve ilyen módon, a határon túli magyarok képviselőivel közösen ünnepeljük meg államalapításunk napját. Az ünnepségsorozat a szombati Bánk bán előadás bemutatásával kezdődött a Királyerdei Művelődési Házban. Benedek László a kétezer lakosú Kápolnásfalu üdvözletét adta át a csepelieknek. Szívesen látogat el Csepelre, mert nagyszerű emberek élnek itt, akik ápolják a kapcsolatot a határon túlélő testvéreikkel. Ezt követően Zámbó Károly katolikus atya felszentelte a kenyeret, s arról beszélt: „Szent István királyunk az örök országot alapította meg, hogy a mennyei örök haza polgárai legyünk Krisztus urunkban”. A magyarságnak nem szabad széthúznia, mert az összefogásban van az ereje.

A programsorozat délelőtt 10 órakor kezdődött, amikor a színpadon bemutatták a Kényes királylány című zenés mesejátékot. Ezt követően gyalogos vitézek fegyverbemutatója következett, majd Pomázi Zoltán gyermekműsorát tekinthették meg az érdeklődők. Miközben a színpadon Kapi Gábor nótáskapitány énekelt, a gyerekes családok nagy része a különféle szórakoztató játékokat próbálta ki. Íme, néhány a választékból: körhinta, kézműves-foglalkozás, viadal szivacskardokkal, állatsimogató, gyermeklovaglás pónilovon, íjászat, ugrálóvár, mesekert, hagyományőrzők bemutatója, ismerkedés a lovagi tornával, egy tanyavilág képe gémeskúttal, kerekeskúttal és a háziállatokat ábrázoló képek kirakós összeállításával. Talányos címet rejtett a felhővadászat, amely sokakat megihletett. A gyerekek egy játékos repülőgépbe ülhettek be, s miközben képzeletben a fellegekben repkedtek, bárányfelhők úsztak elébük, amik jelen esetben rongyból készült pamacsok voltak, s hát ezeket kellett elhessegetni úgy, hogy a pilótafülkében meg kellett húzni egy kallantyút, amely éppen eltalálta a pamacsfelhőket. Az ügyesebbek szerencsések voltak, mások viszont túl korán vagy későn húzták meg a fogantyút, így hát a felhővadászat nem járt sikerrel. Az egészben az volt a jó, hogy a repülőt semmiképpen nem érte kár, a gyerekek meg önfeledten szórakoztak. Szintén sokakat vonzott a hétpróba játék. Mint a mesében, a jelentkezőknek hét próbát kellett kiállniuk, illetve ügyesnek lenniük. Az elsőn három mesehőst kellett mondaniuk. Utána egy kötélpályán kellett átügyeskedniük magukat úgy, hogy lehetőleg ne érjenek a madzagokhoz. A harmadik próbán egy boszorkányos erdőben jártak, ahol az aranyalmát kellett meglelni. A negyediken egy állványra kellett köteleket hajítani. Az ötödik próba az íjászat volt, amihez némi segítséget kaptak a mesterektől. A hatodikon szivacslabdával céloztak meg egy mesebeli várat. S már csak az utolsó próba maradt hátra: egy mogyorót kellett eltalálniuk. A gyerekek jószerivel természetesen minden próbának megfeleltek, s ekkor különféle ajándékok közül választhattak jutalomképpen.

Kora délután megsült az az ökör, amelyet a Közösen Csepelért Polgári Egyesület civil önkéntesei porciókban osztottak ki ingyen a jelentkezőknek.

A délután további szórakoztató műsorokkal telt. Pintér Tibor és Ilyés Jenifer szereplésével a Nemzeti Lovas Színház tartott előadást. Miközben lovakon ügettek körbe egy elkerített részen, ismert operett és musical darabokat énekeltek. Alighogy véget ért a műsoruk, középkori lovagi ruhába öltözött ifjú vitézek lepték el a környéket, és lovagi tornán mutatták be harci képességeiket. Folyt a csihi-puhi, a közönség élvezte a tusakodást. Ekkor már esteledett, és mindenki a Zanzibár együttes koncertjére készülődött. Este kilenc óra volt, amikor a tűzijátékot csodálhatta meg az ünneplő közönség.

Cs. A.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !