Diákvetélkedő Weiss Manfréd halálának századik évfordulóján

Csepel.hu

Weiss Manfréd gyáriparos halálának századik évfordulója alkalmából rendeztek emlékversenyt a BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Középiskolájában december 14-én.

A vetélkedő célja, hogy népszerűsítsék, minél jobban megismertessék Weiss Manfréd személyét és tevékenységét, erősítsék a helyi identitást és a lokálpatriotizmus érzését. A versenyt a csepeli önkormányzat írta ki, a feladatok kidolgozását és a vetélkedő lebonyolítását a Weiss Manfréd középiskola végezte Gulyás József igazgató-helyettes irányításával. Az eseményen megjelent és a díjakat átadta Morovik Attila alpolgármester.

Morovik Attila méltatta Weiss Manfréd érdemeit, aki akkor alapította a gyárát, amikor még csak tízezren laktak a községben. A vállalkozás gyorsan fejlődött, és Csepelre vonzotta munkáskezek ezreit. Weiss Manfrédra nemcsak azért lehetünk büszkék, mert egy óriási gyárat hozott létre, hanem azért is, mert bölcsődét, óvodát, kórházat, sportlétesítményeket, lakóházakat építtetett az akkor még falunak számító Csepelen. Gondja volt a munkásaira, számos téren fejlesztette a községet.

A játékos vetélkedőre hét csepeli általános iskola tizenegy csapata jelentkezett. Egy csapatban négyen, hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulók versenyeztek. Az iskolában tizenhárom állomást alakítottak ki, ahol a diákoknak számot kellett adniuk tudásukról és ügyességükről. Az egyik állomáson az volt a feladat, hogy a gyárat ábrázoló képkockákat kellett kirakni megfelelő sorrendben. Erre három perc idejük volt, és máris siethettek a következő próbatételre. Egy hetvenhárom éves Csepel motorkerékpárt kellett beindítani, ami nem bizonyult egyszerűnek, mert régi szokás szerint be kellett rúgni. Lányoknak körülményesebben sikerült ezt megoldani. Egy másik állomáson lézerpuskával lőttek célba öt méterről fejenként négyet. Innen irány a pince, ahol a gőzkazán-csőrendszer szabályozásának rejtelmeit kellett megfejteni. A félemelet egyik helyiségében mutatták be a Weiss Manfréd idejéből származó korabeli eszközöket. Például orosz pákát, amelyet forrasztásra használtak, aztán vízcsőfogót és fogaskerékmarót. Majdnem két óra telt el, mire a versenyzők valamennyi állomást végigjárták, és kihirdették a végeredményt.

Első lett az Eötvös József Általános Iskola csapata: Hudák Lilla, Kolman Zsófia, Popovics Dóra és Rusz Magdolna összeállításban. Felkészítő tanáruk Pálfi Antalné. Második helyezett az Arany János Általános Iskola, harmadik a Karácsony Sándor Általános iskola együttese.

Minden versenyző emléklapot, valamint a csepeli jégpark által felajánlott korcsolyabérletet kapott, amelyet a szezon végéig használhatnak. Jutalomból mozijegy is járt a résztvevőknek, amelyet a szervezők kedvezményes áron vásároltak meg a Kultik Csepeltől. Az első három helyezett csapat tagjai ezen felül a Trap Factory felajánlásával szabadulószoba utalványt nyertek, amely izgalmas programnak ígérkezik a fiatalok számára.

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !