Wittner Máriáról neveztek el parkot az 56-os forradalom évfordulóján

Csepel.hu

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek a csepeliek október 23-án, amelynek keretében Csepel elöljárói ünnepélyesen felavatták a Csikó sétányon található Wittner Mária parkot, majd megkoszorúzták az 56-os emlékművet a Szent Imre téren.

Borbély Lénárd polgármester a hagyományoknak megfelelően ezen a napon adta át a Csepel Örökség díjakat a polgármesteri hivatalban. Elismerésben részesült Fabók Ágnes és a Csepel Hangja énekkar, Kreiszné dr. Paál Sára pedagógus és Lévai Hangyássy László, a Zorall zenekar alapítója.Borbély Lénárd a Csikó sétányon megtartott ünnepi beszédében utalt rá: „Azért jöttünk ma itt össze, hogy 1956 hőséről, a nemrég elhunyt Wittner Máriáról nevezzük el ezt a csodálatos parkot, amelynek helyén a korábbi vezetés által romosan itt hagyott Görgey iskola állt, és amelynek düledező épületét néhány éve elbontottuk, hogy közösségi tervezéssel varázsoljuk újjá a területet. Nem véletlen az időpont, hogy éppen ma, az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója napján avatjuk a Wittner Mária parkot. Mi ugyanis így tisztelgünk Marika néni előtt, aki 1956-ban harcolt a szabadságunkért, fegyvert ragadott az orosz tankok ellen, és aki — meggyőződésem szerint — példakép a jelen és az utánunk jövő nemzedékének, mert nemes lelkű, igazhitű és hazájához hűséges tudott maradni mindhalálig.”

A polgármester megemlítette, hogy Wittner Mária a kezdettől bekapcsolódott a forradalomba a fővárosban. 1957. július 16-án letartóztatták, majd 21 éves korában első fokon halálra ítélték. Kétszáz napot töltött a börtönben halálraítéltként, majd a másodfokú bíróság életfogytiglanra változtatta ítéletét. Tizenhárom évnyi raboskodás után, 1970-ben, az utolsók között szabadult, de amnesztiát nem kapott. Varrónőként, takarítónőként dolgozott egészen 1987-ig, amikor megromlott egészségi állapota miatt leszázalékolták. A politikai életbe 1989-ben, a Kádár-rendszer bukása után kapcsolódott be. 2001. február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján nagy hatású beszédet mondott a parlamentben. Megidézve az áldozatokat, a többi között a történelem meghamisításával, az ország kifosztásával vádolta a „szocialista köntösbe bújt hóhérokat”.

„Wittner Mária munkásságát és emberségét számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el. (…) 2011-ben Csepel díszpolgára lett. Hiszem és vallom, hogy mi itt mindannyian büszkék vagyunk Marika nénire, akinek életútja a feltétel nélküli haza- és szabadságszeretet példája” – méltatta Borbély Lénárd.

A parkot jelző emléktáblát megszentelte Kertész Péter katolikus kanonok, Kéri Tamás református lelkész, Mosolygó Dénes görögkatolilus parókus és Zólyomi Mátyás evangélikus lelkész. Ezt követően Csepel elöljárói és a jelenlévők egy szál virágot és mécsest helyeztek el a táblánál.

Az ünnepség a Szent Imre téren folytatódott, ahol a Baross Imre Művészeti Szakgimnázium növendékei tartottak előadást Kovács Gábor Dénes rendezésében.

Az 56-os emlékművet megkoszorúzta a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd, valamint Ábel Attila, Morovik Attila, Pákozdi József alpolgármesterek, Vincze Anikó jegyző és Kontúr Pál, korábbi országgyűlési képviselő, Csepel díszpolgára. Koszorút helyeztek el Németh Szilárd országgyűlési képviselő nevében. Szintén koszorúztak a csepeli kormányhivatal, a Fidesz-KDNP, az LMP, a Csepeli Német Önkormányzat, a Csepeli Örmény Önkormányzat, a Csepeli Ukrán Önkormányzat, a Csepeli Történelmi Egyházak Lelkészi Köre, a Dél-Pesti Tankerületi Központ, a Csepeliek a Csepeliekért Egyesület, a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület, a Fidelitas csepeli szervezete, a BGSZC Weiss Manfréd iskola és a Vitézi Rend képviselői. A csepeli önkormányzat elöljárói virágot helyeztek el a téren található Pesti Srác szobornál is.

Borbély Lénárd nyújtotta át a Csepel Örökség díjat, amely azoknak a természetes személyeknek és szervezeteknek adományozható, akik vagy amelyek a kerület értékeinek növelése érdekében maradandó eredményt értek el. Díjazott lett Fabók Ágnes és a Csepel Hangja énekkar. Fabók Ágnes 2011-től tanítja a csepeli gyermekeket a Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Általános Iskolában. A Csepel Hangja énekkar jelenleg hetven taggal működik, és kiemelkedő produkcióikkal a csepeli polgárokat örvendeztetik meg főként csepeli rendezvényeken.

Kreiszné dr. Paál Sára a Csepp-Csepel Táncegyüttes alapítója és vezetője 1979 óta. A népi kultúra, a néphagyomány ápolása mellett Csepel hírnevét viszi szerte a világban, Európán túl már Ázsiában és Afrikában is. Az együttesi munka és a csepeli emberek gazdagítására rendezi meg évről évre a Három Nemzet Barátkozója nevű nemzetközi gyermek néptánc fesztivált Csepelen.

Lévai Hangyássy László zenész, producer. 2002-ben megalakította a Zorall zenekart, amellyel aktív és sikeres tagja a magyar zenei életnek. Rendszeresen szervez jótékonysági programokat állatvédőknek, autista fiataloknak. Büszke csepeli patrióta, aki jó hírünket viszi a Kárpát-medence magyarlakta városaiba, valamint a világ távolabbi országaiba.

Cs. A.

Csepel.hu

 

 

 

 

 

 

6 hozzászólás “Wittner Máriáról neveztek el parkot az 56-os forradalom évfordulóján” bejegyzésre

  1. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    .

  2. PáLoS TReND szerint:

    WITTNER MÁRIA ÁLMA: SZABADSÁGOT BUDAHÁZYNAK!!!
    A CIONISTA VÉRBÍRÓ NEVE: Dr. IGNÁCZ GYÖRGY (06-30-259-4473)!!!…- a SZADISTA SZEMITA 17 ÉV FEGYHÁZRA ÍTÉLTE a MAGYAR HAZAFIT: BUDAHÁZY GYÖRGYÖT!!! Dr. IGNÁCZ GYÖRGY JÚDÁS FAJÚ ÍTÉLKEZŐ az ELTE ÓRAADÓJA (Email: ignaczg@staff.elte.hu) VALÓBAN MEGÉRETT a MAGYAR HAZAFIAK SZERETETÉRE/”SZERETGETÉSÉRE”!!!
    Az ÁTKOZOTT FAJIDEGEN CÍME (1136 Bp, Gergely Győző utca 3/A, 2. emelet, 7.), HOGY SENKI SE MENJEN EL MELLETTE “HÁLAADÁS” NÉLKÜL!!!
    ALANTAS és PITI, HOGY a KIBASZOTT TASZ SEM AJVÉKOL VALAHOGY az ORBÁN-REZSIM HIGH-TECH PÖCEGÖDRÉBEN!!!
    ORBÁNIA a VALÓSÁGBAN 1 TETVES KIBUC AHOL ENNEK a FELCSÚTI BÉLPOKLOSNAK VALÓJÁBAN SEMMI BELESZÓLÁSA NINCS új ISRAHELL VEZETÉSÉBE, MERT ÜGYNÖK MÚLTJA MIATT ZSAROLJÁK és SAKKBAN TARTJÁK!!!
    Az UGYANCSAK VÉRRE SZOMJAS SAUL FIAI ÁLTAL URALT BV Intézet TÖRVÉNYTELEN MÓDON fegyelmi kilátásba helyezése mellett kijelentette, hogy a pszichopata cion-bolsevik Ignácz bíró ítélet ellen a SZABADSÁGHARCOS BUDAHÁZY GYÖRGY nem írhat fellebbezést a számítógép segítségével, csak kézzel!!!…- pont, mint a nyomorult Rákosi érában!!!
    UGYE NEM KELL MAGYARÁZNI EBBEN a NYÍLTAN TALMUDISTA KONCEPCIÓS PERBEN, hogy több tízezer oldalnyi digitális iratból és egyéb anyagokból álló ügyben, egy 200 oldal körüli, képekkel és grafikákkal ellátott fellebbezési dokumentum összeállítása kézzel lehetetlen!?

  3. László szerint:

    Még mindig olcsóbb egy pléhtábla mint 3db fa ültetése az V.kerületben 111 millióért…

  4. Gary Ridgway szerint:

    Megszorítás van, László!

  5. pl szerint:

    Budaházy, m magyar hazafi… Ó te boldogtalan Isten Barma!

  6. Gary Ridgway szerint:

    Láttam ma a táblát…
    “Igényes” munka. 👏

Itt lehet hozzászólni !