Ülésezett a képviselőtestület

Csepel.hu

A februári képviselő-testületi ülésen elfogadták Csepel idei költségvetését és döntöttek a szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli és természetbeni ellátások kibővítéséről.

A testületi ülés napirendje előtt Borbély Lénárd közölte, felvette a kapcsolatot Beregszász polgármesterével, Babják Zoltánnal és tájékozódott az Ukrajnában folyó háborús helyzetről. A polgármester a képviselőtestület és a csepeliek nevében együttérzéséről és támogatásáról biztosította Budapest kárpátaljai testvérvárosát.

Az önkormányzat elismerésben és pénzjutalomban részesítette a kerületben szolgálatot teljesítő tűzoltók és rendőrök munkáját. A díjakat Borbély Lénárd polgármester, Pistai Ferenc megbízott tűzoltóparancsnok és Zsarnóczki László rendőr alezredes, rendészeti osztályvezető adta át.

A képviselőtestület 11 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta a kerület idei költségvetését. Borbély Lénárd a momentumos Dukán András Ferenc kérdésre elmondta, az iparűzési adó csökkentése a tavalyi évre Csepelnek nem okozott kiesést, a tervezett adóbevételhez képest még több is folyt be.

A Bocskai István Református Oktatási Központ azzal a kéréssel fordult a csepeli önkormányzathoz, hogy a Szarka utcában található, jelenleg üresen álló épületet zenei óvoda működtetéséhez használatba vehessék. Az ingatlan jelenleg a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának tulajdonában van és korábban testületi döntés született arról, hogy ott bölcsőde létesüljön, azonban az elmúlt két évben a bölcsődei ellátás iránti igény kerületünkben nem nőtt. Kovács Zalán, az intézmény igazgatója elmondta, az óvodát elsősorban a csepeli gyermekek számára indítják, de környékbelieket is várnak. Az ötven gyermek számára, két csoportban indított zenei irányú óvodai nevelés hiánypótló lesz kerületünkben. Bár a művészi foglalkozások külön pedagógusokat igényelnek, ennek költségeit az intézmény vállalja, így a családoknak térítésmentes lesz. A testület egyhangúlag döntött az ingatlan 15 évre történő ingyenes használatba adásáról.

Az Egészséges Budapest Program keretében még a tavalyi év folyamán új orvosi eszközökkel gyarapodott a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat, a testület most a csepeli szakrendelő részére történő vagyonkezelői jogok átadásáról döntött. Horváth Gyula, a DK képviselője felvetette, az egészségügyi fejlesztés nem valósulhatott volna meg a Fővárosi Önkormányzat és Karácsony Gergely főpolgármester jóváhagyása nélkül. A polgármester emlékeztette a képviselőt, a 700 milliárd forint összértékű Egészséges Budapestért Programot a kormány 2016-ban indította, ezért a támogatás nem a jelenlegi fővárosi vezetésnek, hanem a kormányzatnak köszönhető. A támogatási szerződést is a Magyar Kormánnyal kötötte meg Csepel Önkormányzata. Hozzátette, a jelenlegi önkormányzati ciklusban a főváros eddig egyetlen csepeli fejlesztésről – 3 kerékpártároló létesítéséről – döntött.

A képviselők döntöttek a szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli és természetbeni ellátások kibővítéséről. Egyrészt a jövedelemhatárok emelése által minden szociálisan rászorult csepeli lakos még kedvezőbb feltételek mellett juthat szociális ellátáshoz, valamint igénybe vehető lesz két új támogatás is. A fűtéstámogatás a szilárd tüzelőanyag, tüzelőolaj, fűtéshez használt PB gázpalack vásárlásában nyújt segítséget, míg az akadálymentesítési támogatást a mozgásukban korlátozott, fogyatékkal élők vehetik igénybe a lakásátalakítási költségeik könnyítése érdekében.

Csepel.hu

 

2 hozzászólás “Ülésezett a képviselőtestület” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    “Borbély Lénárd a momentumos Dukán András Ferenc kérdésre elmondta, az iparűzési adó csökkentése a tavalyi évre Csepelnek nem okozott kiesést, a tervezett adóbevételhez képest még több is folyt be.”
    És a Fővárosnál mi újság? Mennyivel folyt be több adó? Folyik a kivéreztetés, vagy lehetőség van a cápák etetésére?😀😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. László szerint:

    Ki vezette be ezt a vigyázzbaállást?

Itt lehet hozzászólni !