Szebb lesz, mint a Margitsziget: Csepeli Közpark

Csepel.hu

A tervek szerint 2025-re készülne el Csepel-sziget északi részén a Csepeli Közpark 36 hektáron, amely méretét tekintve a Margit-szigethez hasonló. Az utóbbi ötven évben nem épült ekkora park Budapesten, amely a főváros legnagyobb és legszebb kikapcsolódási helyszíne lesz. A Csepel Park tervezéséről szóló konferenciát, amelyet a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) hívott életre, Németh Szilárd országgyűlési képviselő nyitotta meg. Az eseményen mások mellett előadást tartott Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere.

Németh Szilárd elmondta, az elmúlt esztendők egyik legkülönlegesebb zöldfejlesztésére készülnek a Csepel-Szigetcsúcson megvalósuló közpark létrehozásával. A több mint 300 ezer négyzetméter új parkfelület létrejöttével Csepel összes zöldterülete több mint másfélszeresére növekszik majd, ezzel jelentősen javítják a csepeliek és a budapestiek életminőségét.

Pihenőhely, élménypont

Fürjes Balázs azt emelte ki, hogy a tervezésnél három fő szempontot vettek figyelembe: a terület legyen igazi zöld, családi park; elültetnek ezer új fát, amelyek értelemszerűen nyolc-tíz év múlva lesznek akkorák, hogy kellő lombot adjanak; lesz itt pihenőhely, élménypont, látogatóközpont, játszóterek, sportolásra alkalmas eszközök. Összességében egy olyan találkozási hely jön létre, ahová szívesen járnak majd a fiatalok és idősek. Elkezdik a Ráckevei-Duna-ág környezetének megújítását is. Vitézy Dávid megemlítette, hogy a területen szeretnének emléket állítani az egykori repülőtérnek. Folyik a csepeli HÉV nyomvonalának tervezése: Csepelen az Erdősor utcáig hosszabbítanák meg a vonalat, Pest felé pedig a föld alá viszik a vágányokat; a Vágóhídnál találkozna a ráckevei HÉV-vel.

Park a családoknak

Borbély Lénárd köszönetet mondott a kormánynak, valamint a projekt támogatóinak és tervezőinek a Csepeli Közpark megvalósításáért. Az elmúlt tíz évben a kormány és a főváros vezetése összefogásának köszönhetően Csepel mára jobb, kedvezőbb lakhellyé vált, mint 2010 előtt. Budapest történetében nagy korszakként említhetjük a 2010 utáni időszakot, amikor Csepel is fejlődésnek indult. Előtte elhanyagolt, lesajnált területként bántak vele, noha a főváros aranytartaléka a kerület északi része. A választók visszaigazolták Csepel fejlődésének elismerését, amikor a legutóbbi választásokon újra a jelenlegi vezetésnek adtak bizalmat. A polgármester üdvözölte, hogy a mostani projekt terveibe bevonták a csepelieket is, akiknek az érdekében készül a közpark. A Csepeli Közpark megépítése gyermekbarát és családbarát, s Csepel vezetése is hasonló elképzelések szerint valósította meg a fejlesztéseket az eltelt évtizedben. Példaként említhető a Kis-Duna-part kialakítása, amelyet nem építettek be, hanem felújították a napközis tábort és létrehozták a közkedvelt Kolonics sétányt. Most a Hollandi úton található ifjúsági tábort újítják fel, ahol sport-, rekreációs célú területet hoznak létre a lakók véleményének figyelembevételével. „Köszönet a kormánynak, hogy az összefogás jegyében ebben is támogatja a csepelieket” – mondta Borbély Lénárd.

Csepel.hu

10 hozzászólás “Szebb lesz, mint a Margitsziget: Csepeli Közpark” bejegyzésre

  1. Dávid szerint:

    Szép terv! Érdeklődnék, hogy jól tudom-e, hogy a terület még mindig magánkezben van és ahhoz, hogy bármi épülhessen ide elsőnek vissza kell vásárolni? Ennek fényében, hogyan lenne tartható a 2025-ös céldátum?

  2. Gyula szerint:

    Fogja és elveszi.

  3. apostolos szerint:

    Rendkívül örülök, de ez a csepelieknek 0, azaz nulla értékkel fog bírni. Jó lesz viszont azoknak a tömegeknek, akiknek a Közvágóhíd környékén építik a lakótelepeket.

  4. Nagyapó szerint:

    Dávid! Tudomásom szerint a leendő galvani híd vonalától D-re eső területet adták el a szocik. A Csepeli Közpark a híd vonalától É-ra, a szigetcsúcson létesül.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Betke szerint:

    Nagyapó, nem ezt a területet adta át a kerület az államnak ingyen?

  6. László szerint:

    Szebb lesz mint a Margitsziget? Akkor bele kell húzni. Arrafelé van egy-két pár száz éves faritkaság. Mire itt ezek növésnek indulnak majd a Gyula megmondja hol lesz akkor már Nagyapó.

  7. Hozzászóló szerint:

    Nem értem, hogy ezzel a területfejlesztési és kerületszépítési projekttel mi lehet a probléma? Szebb lenne az a terület parlagon? Észak-Csepel az atlétikai beruházásoknak és a ferencvárosi területrendezésnek köszönhetően egy vonzó és értékes darabkája lesz a fővárosnak is. A Népligetben is látható mocsok alakok jelenlétét kell kiszűrni, nos abban még van mit tanulni az önkormányzatoknak és kormányzati szinten is, ez igaz.

  8. Dórika szerint:

    Ha ilyen nagy lesz ez a park, akkor igazán visszaépíthetnék oda a városligetben lerombolt Petőfi csarnokot!

  9. Gratulálok szerint:

    Úgy látszik csütörtökön Nagyapó volt az ügyeletes admin, akkor is takarít, ha neki adnak igazat!

    Nagyapó jobban tudja mint Németh Szilárd! Az utóbbi állította azt, hogy a szocik a leendő park területét eladták a spanyol befektetőnek, de az szerencsére csődbe ment, így a terület felett egy bank rendelkezik! Hihetetlen, hogy egy ember, aki az Észak-Csepellel foglalkozó önkormányzati cégben benne volt és tiszteletdíjat kapott, ennyire nincs tisztában a tényekkel! A csepeli szigetcsúcson levő 200 hektárból 126 hektár volt a csepeli önkormányzat tulajdona, ebből adtak el 84 hektárt a Fadesa-nak. A Galvani hídtól északra levő terület nagy része fővárosi tulajdon, illetve egy kisebb része állami tulajdon (a Kvassay-zsilip és létesítményei), és feltehetően a benzinkút mellett levő telep (ÁBKSZ, Árvíz és Belvízvédelmi Készenléti Szolgálat telephelye, egy időben a Toyota Motor Hungary bérelte konszignációs raktárnak). Gondolom a fővárosi tulajdonú részt az állam kisajátítással fogja átvenni, lehet hogy a Tarlós korszakban már meg is tette!
    Amúgy meg valóban nem érinti az ügy a csepelieket, innen senki sem fog odajárni, mert van nekünk szép Kis-Duna partunk!

  10. Gyula szerint:

    Sőt, Szingapúr is kinyalhatja, nem? 😁😛👏👍

Itt lehet hozzászólni !