Online konferencia a Csepeli közparkról

Portfolio.hu

Számos ingatlan-, és közlekedési fejlesztés zajlik jelenleg is Budapesten, az élhetőség szempontjából kiemelten fontos nagyobb zöldterületi fejlesztések azonban igazán ritka projektnek számítanak. Ezért is mondhatjuk, hogy a Csepel-sziget 36 hektáros északi csúcsának átalakításával, az utóbbi 50 év legnagyobb parkfejlesztése jöhet létre. Jelenleg egy olyan, még a csepeliek számára is kieső területről van szó, ami hamarosan egy rekreációs-, és sportlehetőségeket nyújtó, vízközeli közparkká alakul, ahol az új kerékpárutak és a meghosszabbított HÉV garantálja majd a gyors megközelíthetőséget. Február 3-án csütörtökön, az ingyenes online Csepel Park konferencián teljes egészében bemutatjuk a projektet – írja a Portfolio.hu.

Ha nem számoljuk a Városliget megújulását – ami nem egy új parkfejlesztés, hanem egy régi park rehabilitációja -, akkor még a hetvenes években, az Óbudai-sziget nagyobbik részének parkosítása volt talán a legutóbbi megvalósult parkfejlesztés Budapesten. Bőven eljött tehát az ideje, hogy egy nagy területű, új közparkot és közvetlen vízparti megközelíthetőséget kapjanak a budapestiek, és leginkább a csepeliek.

Milyen lesz a Csepel Park?

Tavaly januárban jelentette be Fürjes Balázs, hogy megkezdődött a főváros új közparkjának, a Csepeli közpark építésének előkészítése, a nyáron a BFK a lakosság véleményét is kikérte arról, hogy miként használnák az új parkot. Ősszel arról számoltunk be, hogy az s73 Tájépítész Stúdió lesz a park tervezője, valamint, hogy létrejött a tervezési szerződés a csepeli speciális vizes élőhely kialakítására és a csapadékvíz természetes elvezetésére a Realiscon Kft.-vel.

A Csepel-sziget északi csúcsának átalakítása mintegy 36 hektáros területet érint, de ha hozzávesszük a Déli Városkapu zöldterületét, vagy az atlétikai stadion körüli mintegy 10 hektáros zöldterületet, akkor egy még kiterjedtebb zöld projektről beszélhetünk Csepel és környékén. A tervek szerint – amiről részletesen is szó lesz a február 3-ai online konferencián – a fejlesztés több részből fog állni, kialakításra kerül többek között:

galériaerdő a Duna-ág mellett

nagy kiterjedésű pihenőterek és tisztások

ökopark (számos új növényfajjal)

gyalogos- és kerékpárutak

sétányok

fás ligetek

közösségi sportpályák (kültéri fitneszpark, mászófal, görpark, multifunkciós sportpályák, futókör)

közösségi kertek, játszóterek

vizes élőhely

A TELJES FEJLESZTÉSI TERÜLET KÖZEL 75%-A LESZ ZÖLDFELÜLET.

A park külső részein továbbá egy körülbelül 250-300 férőhelyes parkoló, illetve irodaház-fejlesztés is tervben van. A majdani irodafunkciók életet vihetnek Csepel ezen részébe, köszönhetően a napi ingázóknak, akik így szorosabb és folyamatos összeköttetést alakíthatnak ki Ferencváros és Csepel között.

Hol tart a projekt?

A csepeli közpark fejlesztéséről február 3-án a Portfolio és a Budapesti Fejlesztési Központ szervez konferenciát, ahol többek között Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, valamint Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója is az előadók között lesz.

Többek között a gigapark előkészületeiről, tervezéséről, funkcióiról, költségeiről és ütemezéséről is szó lesz, de foglalkozunk azzal is, hogy:

milyen közlekedési lehetőségekkel lehet közelebb hozni Budapest belvárosához az új parkot, mit várhatunk a ráckevei H6-os és a csepeli H7-es HÉV-ek teljes felújítása és Kálvin térig való meghosszabbításuk után,

hol épülnek kerékpárutak a Csepeli Parkban, vagy akörül,

az ingyenesen hozzáférhető rekreációs és sporteszközök a park mely részein kapnának helyet,

hogyan kell elképzelni a galériaerdőn keresztül vezető magasított sétányt, ami időnként kikanyarodna a víz felé,

az állami, az önkormányzati és a magántulajdonban lévő területeken fekvő park tulajdonrendezésére milyen lehetőségek vannak.

Ha nem akar lemaradni a projekt vezetőinek előadásairól és a szakértők beszélgetéséről, akkor többek között itt is regisztrálhat.

Portfolio.hu

 

 

2 hozzászólás “Online konferencia a Csepeli közparkról” bejegyzésre

  1. Gratulálok szerint:

    Csepeliek nem fognak odajárni! Miért tennék, ha ugyanezen funkciók sokkal közelebb a Kis-Dunaparton is elérhetőek a Daru-domb és a Horgásztanya között!

    Ezzel hiába kampányol Németh Szilárd, minket nem érint!

  2. Gratulálok szerint:

    Igaz csepeliek nem Németh Szilárd online konferenciáján vesznek részt február 3-án, hanem személyesen elmennek Borbély Lénárd által szervezett, február 4-én tartott lakossági fórumára! A csepeliek Kis-Dunapartja az, amit jelenleg is használnak a Darudomb és a Horgásztanya között! Borbély vagy Németh, mindenkinek választania kell! Aki április 3-án Némethre szavaz, az Borbély menesztését és a képviselőtestület önfeloszlatását választja! Senki se szolgálhat egyszerre két urat!

Itt lehet hozzászólni !