Orbán Viktor: Húsvétig 2,5 millió embert be tudunk oltani, nem kell újabb szigorítás

Origo.hu

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Több mint kétmillió embert beolthatunk húsvétig – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! – című műsorában péntek reggel. A miniszterelnök szerint nem lesznek újabb korlátozások.

Az EU-val nem az a probléma, hogy rossz üzleti konstrukciókat hozott volna létre, a baj az idő, hogy lassúak. A bizottság az idő tekintetében mutat gyengeséget, pedig aki időt nyer, életet nyer – mondta a kormányfő. Jövő héten indul az online nemzeti konzultáció az újraindítás kérdéseiről.

310 ezer legalább egyszer beoltott és 383 ezer a betegségen hivatalosan átesett ember van jelenleg Magyarországon, de a fertőzések száma újra emelkedni kezdett, ezért továbbra is tartani kell a szabályokat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban, hozzátéve, hogy a számok Európa-szerte romlanak. A szakértők szerint a háttérben a vírus angol mutációjának magasabb elterjedtsége állhat, de ebben még van bizonytalanság – tette hozzá a kormányfő.

Így néz ki az oltási terv

Orbán Viktor szerint további szigorításokra nincs szükség, mert van annyi vakcinánk, hogy a jól megszervezett oltással tudunk annyit javítani a helyzeten, hogy ennek a pozitív hozadéka kiegyenlíti a dolgok természetes romlását. Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani, akkor minden eddig regisztrált embert – ez közel 2,5 millió magyart jelent – húsvétig be tudunk oltani – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő úgy véli, hogy ha a mostani menetrend tartható, akkor Magyarország más hasonló méretű országokhoz képest május végére mintegy 3,5 millió emberrel többet tud majd beoltani. Mindig van szükség újabb és újabb beszállítókra – jelentette ki.

Nem tudjuk, hogy a vakcinák meddig hatékonyak. Az oltóanyag a dokumentáció szerint csak hat hónapig érvényes, hat hónap után tehát újra be kell oltani az embereket. Ezért is kell, hogy folyamatos legyen a vakcinabeszerzés, és ezért is van az, hogy több mint 10 millió ember beoltására elegendő vakcinát kötött le eddig a kormány – mondta a miniszterelnök. Ezen belül 19 és fél millió nyugati vakcinát, két és fél millió kínait és egymillió ember beoltására elegendő orosz vakcinát kötött le eddig Magyarország.

Sok vizsgálat lesz még a kínai vakcinával

A kormányfő felhívta a figyelmet, hogy a miniszterek, a politikusok nem járványügyi szakemberek. Ők is a szakemberektől kérdeznek, az ők tanácsukat kell, hogy megfogadják. Az nem elég, hogy megadták a sürgősségi engedélyt, hogy behozzák a kínai vakcinát az országba. Nagyon sok vizsgálatot kell elvégezni, amíg azokkal oltani lehet – mondta Orbán Viktor. Minden egyes külföldi gyártásból származó vakcinát be fognak vizsgálni a szakemberek,tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy saját magunkban, a magyar szakemberekben kell bízni, hiszen világszinten is elismert szakemberek vizsgálják a koronavírus-vakcinákat, és ha ők azt mondják, hogy hatékony, akkor azokkal be lehet oltani az embereket.

Hétfőn indul a nemzeti konzultáció a nyitásról

A nyitásról szóló nemzeti konzultáció a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon lesz elérhető. Péntek délután fogják véglegesíteni az öt-hat kérdést, amelyek bekerülnek a konzultációba. A kormányfő mindenkit arra kért, mondja el a véleményét, hogy együtt szervezhessék meg a tavaszi nyitást. A magyar kormány is bevezet oltási igazolványt, lefolytatták ezzel kapcsolatban a belső vitákat – erősítette meg Orbán Viktor.

A konzultációban is lesz erre vonatkozó kérdés. Tehát a magyarok úgy gondolják, hogy a védetteknek már nem kell szigorú szabályokat betartaniuk, már nem kell félniük. Három kategória tagjai kaphatnak ilyen igazolványt a tervek szerint, azok, akik már megkapták a vakcinát, akik átestek a víruson és rendelkeznek pozitív és negatív tesztel is, illetve azok, akik már átestek, de nem rendelkeznek teszttel, de antigén van a szervezetükben.

A kormányfő elmondta, hogy gazdasági téren is sokféle segítséget nyújt a kormány. Ha már rendelkezünk a kellő beoltottsággal, akkor újraindulhat az élet és a súlyosan érintett iparágak – mint a turizmus, az éttermi szolgáltatások, a bárok – újra fellendülhetnek. A bértámogatás természetesen segítség, de az ország újraindítása jelenti a tényleges segítséget, akkor nyílnak meg újabb és újabb munkalehetőségek, akkor kezdhet újra talpra állni a turizmus– mondta Orbán Viktor.

Tovább emelkedhet a vállalkozói hitelkeret összege

Az előrejelzések szerint a kisvállalkozások közül nagyon sok igénybe fogja venni a 10 millió forintos, kamatmentes kölcsönt. Úgy látja, hogy hamar el fog fogyni a 100 milliós keret, de ha továbbra is sok vállalkozónak lesz szüksége hitelre, akkor emelni fogják a hitelkeret összegét. „Most már nem védekezünk, hanem támadunk, főleg, hogy már van újraindítási akciótervünk. A nyitás után óriási munkaerőhiány lesz, most már erre kell, hogy készüljenek a vállalkozások” – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, hogy lakásépítési bummra is lehet számítani a piacon.

 

Origo.hu

15 hozzászólás “Orbán Viktor: Húsvétig 2,5 millió embert be tudunk oltani, nem kell újabb szigorítás” bejegyzésre

 1. PáLoS TReND szerint:

  A NEResztény brigantijaid oltasd be Te nagyzoló hazaáruló!
  MESSZIRŐL BŰZLIK, HOGY KIK IRÁNYÍTJÁK EZT AZ ARCÁTLANUL MASZKOLT ŐRÜLETET, hogy mindenhol ugyanazok a szabályozások és kritikák legyenek az intézkedésekkel kapcsolatban annak az esélye kisebb, mint Neked 1 telitalálatos szelvényre az ötös lottón!
  Vagy nem csak PARANCSRA MENNEK az állítólagos független államok vezetői és az ún. törvényhozók csatasorban, mint a birkák?
  Van egyáltalán valaki önállóan gondolkodni merő ún. ORSZÁGVEZETŐ/ORSZÁGVESZEJTŐ, aki kritikusan ki merne állni, hogy végre valahára már tiszta repülők csapódhassanak az új ikertornyokba a Kabbala számmisztikája szerint?!
  https://www.youtube.com/watch?v=0-aGdBh_sXI
  https://www.youtube.com/watch?v=qPjNTP6de4Q&feature=share
  https://www.youtube.com/watch?v=NKZiYWN9EL0
  https://www.youtube.com/watch?v=ZuzIs9qrgmo

 2. Horváth János szerint:

  Szerbia jár a jó úton. A kínai vakcina megbízató és hatékony. Elég legyen végre a vacakolásból és kezdjék meg nálunk is a népesség beoltását a kínai vakcinával, hogy a korlátozásokat minél előbb fel lehessen oldani!

 3. Horváth János szerint:

  Már megint egy patkány írogat a nevemben. Ráadásul baromságot!

 4. Hozzászóló szerint:

  János, nézd a dolog jó oldalát: számít a véleményed! Emberszámba vesznek és a neved mögött rejlő gondolatok véleményformáló hatása megkérdőjelezhetetlen. Hirtelen nem tudok más biztató-vigasztaló sort összeszedni, mert jókat röhögtem most ezen, de fel a fejjel!

 5. Horváth János szerint:

  Különösen nem érdekel, max. arra lennék kíváncsi, hogy milyen primitív agy az,
  akinek ez okoz izgalmat!?
  Az már csak hab a tortán, hogy miközben fentebb Orbán azt mondja, sok vizsgálni
  való van még a kínai vakcinával /bár ennek ellenére már 5 milliót megvettek/, e szerint
  patkány szerint az tökéletes.

 6. Nagyapó szerint:

  Vajon melyik Horváth János az igazi és melyik a patkány? Semmi gond, az olvasók eldöntik!😀

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 7. kormánypárti szerint:

  A HírTV megmondta, hogy a kínai vakcina jól bevált technológia alapján kifejlesztett hatóanyag. Első generációs szer, vagyis hagyományos, a teljes elölt vírust tartalmazó oltóanyagnak számít. Olyasmi, mint az infulenza elleni készítmény, szóval nem génbázisú, nem módosítja a sejt DNS szerkezetét. Müller Cecília is megmondta, aki szakember. Fölösleges a további vizsgálódás, időhúzás.

 8. Horváth János szerint:

  Nagyapó!
  Gondolom tapsol is hozzá, hisz az illik az erkölcséhez! A hülye fideszes csak ennyire képes.

 9. Horváth János szerint:

  kormánypárti!
  Ezt beszéld meg Orbánnal! Sőt, azt is megbeszélheted vele, ha már fenntartásai vannak,
  akkor mi az jó édes anyjáért vásároltak be belőle!

 10. Hozzászóló szerint:

  Merániai János után szabadon: “A kínai vakcinát beadatnotok nem kell félnetek jó lesz…”

 11. Horváth János szerint:

  Ez jó!

 12. Nagyapó szerint:

  Melyik Horváth János irt vasárnap – 12:58 időben? A stílus alapján könnyen eldönthető!😀

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 13. kormánypárti szerint:

  János, mielőtt patkányozol, javaslom sétálj le a sarki fülkéhez és üsd fel a benne található telefonkönyvet a saját -rendkívül egyedi- nevednél! 😀

 14. Horváth János szerint:

  Nagyapó!
  Van valami gondja? Nem az én saram, ha patkány van maguk között!

 15. Horváth János szerint:

  kormánypárti!
  Ezek az internetes rendszerek úgy vannak kitalálva, hogy maguktól nem engednek két
  azonos nevet, mint ahogy azt is jelzi, ha valaki egy gépről 2 néven írogat. Ezt csak
  bennfentes segítséggel lehet átjátszani. Nektek ez a megoldás vita helyett.

Itt lehet hozzászólni !