Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó Csepelen

Csepel.hu

Csepelen, a Laurencz László Sportcsarnokban rendezték meg az utánpótláskorú ökölvívók Magyar Kupáját, amelyen megjelent Gedó György (73), a Magyar Ökölvívó Szövetség szakfelügyelője is. Gedó György a magyar ökölvívás nagy legendája, az 1972-es müncheni olimpia bajnoka, és még kétszeres Európa-bajnok, s bár nem a Csepelben, hanem a Vasasban versenyzett, gyakran megfordult a kerületünkben, s ha most megint itt volt, nem szalaszthattuk el a lehetőséget, hogy váltsunk vele néhány szót.

A viadalt a Magyar Ökölvívó Szakszövetség, a Csepeli Szabadidő SE, a Csepeli Boksz Klub és a csepeli önkormányzat szervezte Borbély Lénárd polgármester fővédnökségével.

„Hogyne emlékeznék arra, hogy a hatvanas és a hetvenes években rendszeresen jártam csapatbajnoki meccsekre Csepelre! Erős csapatuk volt a csepelieknek akkor. Itt bokszolt Nagy Laci, aztán Fehér Misi, aki 1969-ben országos bajnok volt könnyűsúlyban, és évekig a válogatott keret tagja. Én papírsúlyban versenyeztem, ebben voltam a legjobb. Győztem Csepelen is, de senkit sem néztem le, egyetlen ellenfelemet sem vettem félvállról. Pályafutásom alatt összesen 597 mérkőzést vívtam és 586-ot megnyertem. Hatvanhat éve vagyok benne az ökölvívásban, és most sem hagyom abba a munkát, hanem tanítom, nevelem a fiatalokat. Csepelen a későbbiekben is sűrűn rendeztek ökölvívó versenyeket, komoly sportélet folyt a kerületben” – mondta Gedó György.

„Az a vesszőparipám, hogy folyamatosan kellenek a versenyek. Így találhatunk rá a csiszolatlan gyémántokra, tehetségekre, akik később híres bajnokok lehetnek. Az ökölvívás nem küzdősport, hanem technikai, taktikai sport, és számít az egyéniség, ami a gyerekekben benne van. Mindenki másféleképpen bokszol. Személyiségük fejlesztése során éreznek rá a megfelelő mozgásra, a saját ökölvívó tudásukra. Ezt kell erősítenünk, támogatnunk személyre szólóan. Az én nagy mestereim Szalay László és Ádler Zsigmond voltak, akiktől a legtöbbet tanultam. Hét éve szakfelügyelőként dolgozom. Figyelem a gyerekeket, megbeszélem a tennivalókat az edzőkkel. A magyar ökölvívás nem lépett előre az elmúlt jó pár évben, de akadnak tehetséges bokszolók, akik még sokra vihetik. Az egészségem jó, szívesen munkálkodom a sportágban. Nemrég töltöttem be a hetvenharmadik évemet, és még ugyanennyi esztendőt szeretnék élni.”

Cs. A.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !