Föld órája a környezettudatosság jegyében

Csepel.hu

Minden év márciusának utolsó szombatján rendezik meg a Föld órája programot. Ezen a napon arra kérik a háztartásokat, hogy egy órára kapcsolják le a világításukat, elektromos eszközeiket, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés fontosságára.

A kezdeményezés 2007-ben indult útjára Ausztráliából, 2008-ban vált nemzetközivé, Magyarország is ekkor csatlakozott először az akcióhoz.A Föld órája programot hosszú évek óta Csepelen is megrendezik. A Radnóti Miklós Művelődési Ház idén elsősorban a környezeti nevelésre, szemléletformálásra helyezte a hangsúlyt.

Élménypedagógia, vadnövény-gasztronómia

Az Aprólépés Egyesület jóvoltából a Klíma Kuckó asztalainál a gyerekek színezhettek, megismerkedhettek a gyertyamártás módszerével, bábokat készíthettek, izgalmas árnyjátékon vehettek részt. Kipróbálhatták az újrahasznosított molinókból és szabászati hulladékokból készült replacc játszóteret, ahol az állatfigurák mellett gumiabroncs hinta és jurta is várta a legkisebbeket. Halmos Monika fitoterapeuta a vadnövény-gasztronómiával ismertette meg az érdeklődőket, sok új és érdekes információt kaphattunk az éppen aktuális gyógynövényekről, ehető virágokról, kertről, természetről.

Az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány hulladék út mandalája pedig hétköznapi tárgyakon keresztül mutatta be az anyagok körforgását, az erőforrás keletkezéstől a termék előállításán keresztül a hulladékká válásig. A mandala egy látványos, lényegre törő installáció, ahol az egyes szakaszok jól felismerhetően mutatják be az aktuális folyamatokat, az üveg, a műanyag, az alumínium, a papír és a textil tekintetében is. Szembesülhetünk a környezeti terhelésekkel, melyhez fogyasztásunkkal mi is hozzájárulunk. Ráébreszt, hogy hulladékaink sorsáért felelősek vagyunk. A választás szabadsága nem csak az újrahasznosítás, de a vásárlás pillanatában is megillet minket. Előnybe részesíthetjük azokat a termékeket, melyek másodnyersanyagból készültek, vagy valós szükségleteinkhez igazítva mérsékelhetjük fogyasztásunkat.

Adjunk egy óra pihenőt a Földnek

Ligeti Ágnes intézményvezető a Csepeli Hírmondónak elmondta a rendezvény a KEHOP -1.2.1-18-2018-00037 azonosítószámú “Klímastratégia kidolgozása és a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Csepelen” című projekt utolsó állomása volt, mely a pandémia miatt csak most valósulhatott meg. Bár a Föld órája programot hosszú évek óta megrendezik, de újdonságként most sok színes környezet-és egészségtudatossággal kapcsolatos foglalkozást is igyekeztek a program köré építeni. Ezzel is próbálták közelebb hozni a gyerekekhez a hétköznapi környezetvédelmet. A hagyományoknak megfelelően, a rendezvény zárásaként pedig egy órára lekapcsolták a világítást, a résztvevők gyertyafénynél énekeltek, zenéltek.

Csepel.hu

 

5 hozzászólás “Föld órája a környezettudatosság jegyében” bejegyzésre

  1. Hozzászóló szerint:

    Ez egy kedves gesztus, de teljesen hasztalan. Az üzenet azonban vitathatatlanul pozitív.
    Ha viszont jövőre városnyi mennyiségű károsanyagot a levegőbe pöfékelő konténerhajók szállítják az amerikai kontinensről Európába a cseppfolyósított gázt, azért ennél picit több kell majd, hogy ellentételezve legyen környezetvédelmi szempontból a dolog.

  2. László szerint:

    A klímkonferenciára sem 400 magánrepülőgéppel kellett volna utazni. Tekerjük lejjebb azt a fűtést…

  3. Gyula szerint:

    Hozzászóló!
    A CNG/LNG hajókban gázmotorok vannak, nem pakurával működnek!

  4. Hozzászóló szerint:

    Gyula,
    igazad van.

  5. Nagyapó szerint:

    Az LNG-t szállító tartályhajók motorja gázzal is és dízel olajjal is működik. Nem a környezetvédelem, hanem a gazdaságosság jegyében!!
    Különben az LNG elégetésekor széndioxid helyett oxigént bocsát ki?😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !