Ünnepi megemlékezés az 56-os forradalomra és szabadságharcra

Csepel.hu

A magyar forradalom a vereségében is győzelmet aratott, mert példát mutatott a világnak, hogy képes az összefogásra és harcol a szabadságáért – mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese ünnepi beszédében a Királyerdei Művelődési Házban megrendezett 56-os ünnepi megemlékezésen. Az eseményen jelen voltak Csepel elöljárói és számos meghívott vendég. Átadták a Csepel Örökség-díjat, amelyet ezúttal a Csepeli Munkásotthon és a Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért Egyesület vehetett át.

Németh Szilárd beszédében utalt rá, hogy most azok akarnak visszatérni a hatalomba, akik 15 évvel ezelőtt „rendőrterrorral” verték szét az ünneplő tömeget. A tavaszi választáson kell megmutatni, hogy „Magyarország nem akar egy baloldali, internacionalista hatalom részévé válni”. Mióta a Fidesz-KDNP kormányoz, Csepelen számos fejlesztés történt, és a kerület továbbra is számíthat a kormány támogatására.Borbély Lénárd polgármester Németh Szilárddal közösen adta át a Csepel Örökség-díjat. A Csepeli Munkásotthon nevében Nagy József kuratóriumi elnök és Takács Mónika igazgató vette át az elismerést. A Munkásotthon méltatásában elhangzott, hogy aligha van olyan csepeli, aki az eltelt hosszú évtizedek alatt nem lépett be a kapuján. Az eltelt 101 esztendő bizonyította, hogy a nagy tradíciókkal bíró Csepeli Munkásotthon a miénk, csepelieké. Az épület falai között az olvasókörökben, kórusokban, zenekarokban, tánccsoportokban, színjátszókban eltöltött tartalmas és vidám órák mind-mind a helyiek épülését szolgálták és szolgálják napjainkban is. Az 1920-ban, a csepeliek összefogásából, támogatásából épített és átadott intézmény egy valódi örökség az elmúlt évszázadból.

A Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért Egyesület részéről Zubor Tamás és Kalmár Zsolt vette át a díjat. Az egyesület méltatásában megemlítették: az őket tömörítő csepeli civileknek köszönhető, hogy kerületünk rendelkezik ma a főváros leghosszabb egybefüggő vízparti környezetével. Az egyesület elévülhetetlen érdeme, hogy kiállt a part beépítése, valamint az egykori napközis tábor területére tervezett hatalmas lakópark építése ellen. Kiállásuknak és a csepeliek összefogásának köszönhető, hogy 2016-ban a jelenlegi önkormányzat visszavásárolhatta az értékes ingatlant és a napközis tábort idén újjáépítették.  A bő öt kilométeres partszakasz Budapest egyedülálló természeti kincse, amely egész évben várja a vadregényes táj szerelmeseit és a feltöltődni vágyókat. Az itt élők és a felnövekvő generációk ebben a természetes környezetben élvezhetik a Kis-Duna partot.

Nagy József díjazott ezt mondta lapunknak: „1967-től tevékenykedem a Munkásotthonban. Hihetetlenül megszerettem a házat, a második otthonomnak tartom. Az itt végzett munka teljes embert kíván. A legbüszkébb arra vagyok, hogy sok nehéz sorsú embernek segítettünk. A Csepel Örökség-díj találóan fejezi ki működésünk lényegét, mert a Munkásotthon a mi örökségünk. Korábban 1935-ben kapott elismerést az intézmény, amikor Csepelért-díjban részesítették”.

Takács Mónika: „Megtisztelő, megható a díjazás, büszkeség tölt el. Az elismerés egy közös csepeli siker eredménye. A Munkásotthon 101 éve működik, és a közönségünk ragaszkodik hozzánk. Az önkormányzat jó együttműködő partnerként vesz részt az intézmény működésében.”

Zubor Tamás díjazott a következőket mondta: „Örülünk az elismerésnek, nem számítottunk rá. Kalmár Zsolttal együtt már az egyesület leköszönő elnökei vagyunk, helyünket átadtuk a fiataloknak.  2006-ban indult a mozgalmunk, hogy a Duna-partot megőrizhessük természetes állapotában és ne építsék be lakóparkokkal. Nyolc évig küzdöttünk ezért, hétezer aláírást gyűjtöttünk össze és a lakókkal közösen szedtük a temérdek szemetet a környékről.”

A megemlékezésen ünnepi műsort adtak elő a Boross Imre Artistaképző Intézet növendékei, valamint a Csepel Hangja kórus tagjai Fabók Ágnes vezetésével.

Cs. A.

Csepel.hu

5 hozzászólás “Ünnepi megemlékezés az 56-os forradalomra és szabadságharcra” bejegyzésre

  1. Csabi szerint:

    Állapolgársága: Román
    Tiszteletdija: 25.000 Ft

  2. kerdes szerint:

    “Az egyesület elévülhetetlen érdeme, hogy kiállt a part beépítése, valamint az egykori napközis tábor területére tervezett hatalmas lakópark építése ellen.” Teljesen ok.

    De vajon mi tetszett nekik a hatalmas birkózó csarnokban és a műfüves foci pályában?

  3. Gratulálok szerint:

    kerdes, a választ már megírtam régebben! Linket nem írok, mert az itt tilos.

    “Képek és a sztori: hamarosan elkészül az új csepeli Napközis Tábor”
    Gratulálok szerint:
    2021. június 02., szerda – 23:35
    Ábelék olvasnak is, nem csak írnak! Kiegyelték a sok hazugságot, amit eddig írtak arról, hogyan került a Strand északi része az Elephant Holding tulajdonába, s azt miért kellett az elcserélni a Napközis Táborra, meg a Görgei Iskolára. Maradt azért csúsztatás bőven! A lényeg, Németh érdemeit próbálják kidomborítani, holott neki egy lakossági fórum szervezésén kívül nem volt szerepe! A Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért Egyesületnek fontos szerepe volt, annak vezetője meg is kapta a hálát egy minisztériumi állás formájában. Azóta nem érdekelte, ki mit épít a partra! Például egy otromba birkózócentrumot!

    A Napközis Tábor területének tulajdoni viszonyai végre a jelenlegi vezetés számára is világossá váltak, holott az eddig sem volt titkos! Legfeljebb fideszék nem tudtak róla!

    Kerítés a Napközis Tábor két része között soha nem volt, illetve az Ibiza Kft húzott fel egy drótháló kerítést a két telek közé. Ez akkor volt, amikor valakik elkezdték elbontani a Kis-Duna felőli vascsőből készített kerítést, s átszállítani az udvarra, felállítandó a későbbi drótkerítés helyére!

    Balszerencséjükre egy közelben lakó észrevette, s riadóztatta az önkormányzatot, az meg a rendőrséget! S láss csodát, másnapra vissza lett állítva a kerítés a helyére, csak a hegesztések tanúskodtak a történtekről, meg az hogy az egyes kerítésmezők más-más helyre kerültek, mint azelőtt voltak! Máig is láthatók ezek a hibák! Például az egyik mező teteje vagy félméterrel deformálódott, amikor 2004-es viharban rászakadt az egyik nagy nyárfa ága. Ez is máshová lett visszahegesztve. Ezért készült helyette az elválasztó drótkerítés.

    Az viszont pozitív dolog, hogy most egy jó kerítés épült a Napközis Tábor és a Kajak-kenu telep közé! Biztos ami, biztos! Nehogy már KIMBÁ-nak valami köze legyen az önkormányzati tulajdonú futballpályákhoz!

    Egyet viszont nem értek! Mit keres Borbély és Németh egy cikkben? Eddig ez nem volt szokásban! Hová húz a cikket író? Nem lehet egyszerre két urat szolgálni! (bibliai idézet!)

  4. robi szerint:

    Az a fontos, hogy a partra – a kerületi lakosok tízezreinek követelésére – olyan létesítmények kerültek, amelyek a tömegeket szolgálják.
    Köszönjük.

    Ja, lehet, hogy mégsem?

  5. László szerint:

    Jól emlékszem az “ünneplő” tömegre a TV székháznál…

Itt lehet hozzászólni !