Robbantják a VITUKI egykori toronyházát a szigetcsúcsnál!

Csepel.hu

Az eseményt a helyszínen tekinti meg Borbély Lénárd polgármester és Ábel Attila alpolgármester is. A kerület vezetője Facebook oldalán tette közzé a Vitkui torony történetét, megemlítve, hogy az épületet 1976-ban, Mühlbacher István (1917-1978) Ybl-díjas építész és Dr. Ivits Iván statikus tervező 1970-ben készült (IPARTERV) tervei alapján építették meg.

A polgármester hozzátette: az újrahasznosítás tervezésénél kötelezően elvégzett statikai vizsgálatok megállapították, hogy az épület a szél hatására csak és kizárólag a saját súlya miatt nem borul fel. A falak és födémek rossz minőségűek, a beton szerkezetekbe nem került vasalat, a kivitelezési-építéstechnológiai hibákból adódóan az épület nem biztonságos. Ezért az épületet el kell bontani.

A területről szólva kiemelte: az épület helyén nyílt, mindenki számára nyitott, a lakossági tömegsport igények kielégítésére is alkalmas és kulturális események befogadására is képes, hosszú távon fenntartható, a 2023-as Atlétikai Világbajnokságot is befogadó atlétikai arénának is helyet adó, a zöld szempontokat maximálisan érvényesítő rekreációs célú közpark (Ferencvárosi Szabadidős és Sportpark) jön létre, hozzátéve, hogy a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, és benne a Nemzeti Atlétikai Központ, új lehetőségeket kínál a közösségi sportolására is – a csepelieknek épp úgy, mint a ferencvárosiaknak, hiszen Budapesten egyedülálló, vadonatúj gyalogos-kerékpáros híd köti össze ezt a parkot Csepellel.

Végül hangsúlyozta: az Atlétikai Központ nem csak a magyar versenysportot, de a szabadidő- és az utánpótlássportot is szolgálja: a budapesti lakosokat, diákokat edzőpályák, egyedülálló dunai panorámával rendelkező, 15 méter magasságban lévő futókör, street workout és számos egyéb lehetőség várja majd.

 

Csepel.hu

12 hozzászólás “Robbantják a VITUKI egykori toronyházát a szigetcsúcsnál!” bejegyzésre

 1. Horváth János szerint:

  Na elmentek a náthás picsába! 77-től 93-ig statikus vezetőtervezőként szolgáltam a Mélyéptervben, ami akkor a legnagyobb tervező intézet volt. Ilyen baromságot állítani csak
  szaros hatodrendű senkik képesek.

 2. CoPPer szerint:

  Meg ebben atemaban is HAZUDTOK!!

 3. kormánypárti szerint:

  Ahogy más toronyházakat is, ezt is csúszózsalus eljárással építették. Kezdetben egy cső volt az egész szerkezet a vasbeton lépcsőházi maggal, majd kialakították az egyes épületszinteket.

 4. Attila szerint:

  Ha majd elkészül ki lesz a fenntartó, az üzemeltető? Ki fogja fizetni ezeket a költségeket? Csak nem a csepeli önkormányzat? Az államot nem fogja érdekelni a verseny után. Több helyen már probléma ez. De hát épül szépül Csepel, együtt örülünk…

 5. Nagyapó szerint:

  Néhány észrevétel:
  – Az évek óta kihasználatlan torony fenntartása kinek és mennyibe került?
  – A VITUKI toronyházat az Iparterv tervezte, nem a Mélyépterv. A földfelszín elválasztja a két tervező intézet hatásterületét.
  – Elárulom a Vigyori hívőknek, hogy Csepel nem Bp. északi részén van és a VITUKI torony a Ferencvárosban (Franzstadt) van/volt.
  – Az atlétikai stadion fenntartása NEM Csepelt fogja terhelni.
  😀 😀

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 6. Horváth János szerint:

  Nagyapó!
  Ki állította, hogy a Mélyépterv tervezte? A statika az ugyanaz itt is, és ott is.

 7. kormánypárti szerint:

  Én állítottam. Hisz a Mélyépterv tervezett víztornyokat és végtére ez is egy vízügyi torony volt. 🙂

 8. Feketelistas szerint:

  Németh Szilárd dolgozott a vitukinál a toronyházat felrobbantották.
  Dolgozott a Görgey iskolában lebontották.
  ….

 9. Gary Ridgway szerint:

  Az épület állapota egy büdös hazugság.
  A tetőn lévő mobilátjátszót bontottuk el, akkor mondták, hogy lebontják, mert nem fér bele a képbe. Ennyi…

 10. Attila szerint:

  Nagyapó, írja be a gugliba: “stadion fenntartás” – érdekes cikkek jönnek elő. A Vituki meg olyan állapotban lehetett mint bármelyik lakótelepi tömb. Ha nem robbanthatták volna fel akkor rejtélyes módon leégett volna. Útban volt ennyi…

 11. kormánypárti szerint:

  Ez egy 20 szintes monolit vasbeton és kombinált acélvázas irodaépület volt. Eredetileg nem akarták elbontani. Szálláshelyeket, sajtóirodákat, tárgyalókat terveztek az épületbe.

 12. Hozzászóló szerint:

  Biztosan szép épületnek számított a rendszerváltás előtti évtizedekben. Manapság inkább betonförmedvényként állt őrt Csepel bejáratánál. Ronda volt, na. Mégsem egy barokk műemlékről beszélünk, akinek viszont tetszik ez az építészeti stílus, nézegesse a Munkásotthont.

Itt lehet hozzászólni !