Januártól újra a korábbi nyomvonalán haladhat a csepeli HÉV

Csepel.hu

Megújul és bővül a budapesti HÉV hálózat, várhatóan 2030-ig összekötik a csepeli, ráckevei és a szentendrei vonalakat a Duna alatt. Több százezer budapesti és az agglomerációban élő lakos napi közlekedését könnyítik meg és teszik kényelmesebbé.

Egyebek mellett ez hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a csepeli HÉV végállomás kocsiszínében rendeztek szeptember 9-én.

A sajtótájékoztatót Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Vitézy Dávid, a BFK Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója és Keresztes Péter, a MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatója tartotta.

Lapunk kérdésére Keresztes Péter megerősítette, hogy a Kvassay híd felújítása az eredeti terveknek megfelelően zajlik, és december 31-ig befejezik a munkát. Ezt követően a csepeli HÉV újra a korábbi nyomvonalán haladhat a Boráros térig. Egy másik kérdésünkre Fürjes Balázs válaszolt. A távolabbi tervekben ugyanis az szerepel, hogy a csepeli HÉV-et a Közvágóhídtól a Soroksári út alatt vezetik be a Boráros tér érintésével a Kálvin térig. Itt kötnék össze a szentendrei HÉV-vel és a metró vonalával. Ez a fejlesztés egyelőre tervezőasztalon szerepel, a tervek végső változata 2023-ig készülne el. Utána indítanák el a közbeszerzési eljárásokat és a beruházást.

Németh Szilárd azt mondta, hogy személyes ügyének tekinti a csepeli HÉV vonalának meghosszabbítását és a szerelvények korszerűsítését. Minden csepeli több évtizedes vágya ez. A HÉV köldökzsinór a Belvárossal, a vonaton naponta sok tízezren utaznak. A kormány egy megvalósítható tervet készített, amely szerint összekötik a déli és az északi vonalat. Ezáltal olcsóbb lesz a közlekedés, hiszen egy menetjeggyel lehet eljutni Csepel-sziget déli településeiről Szentendréig. 2012-ben sikerült már elérniük, hogy a csepeli HÉV menetidejét három perccel csökkentsék.

Fürjes Balázs arról beszélt, hogy az állam jó gazdája a HÉV üzemeltetésének. A kormány 2016-ban döntött úgy, hogy állami kezelésbe veszi a fenntartását, azóta pedig többet költenek rá, mint bármikor korábban. Budapest fejlesztésének legfontosabb területe a közlekedés. Új egyensúlyt kell megteremteni a tömegközlekedés, valamint az autós, kerékpáros és a gyalogos közlekedés között. A főváros agglomerációjából naponta mintegy 1,4 millió ember utazik a városba, ami megterheli Budapest közlekedését. A cél az, hogy gyorsabban, kényelmesebben utazhassanak az ingázók, kisebb legyen a dugó és a környezetkímélés szempontjából tisztább legyen a levegő. 2010 óta felújították a 4-es és a 2-es metró vonalát, jelenleg a 3-as metró korszerűsítése történik a kormány finanszírozásából. Fejlesztették a villamoshálózatot, javították a kerékpáros közlekedést. Prioritásként szerepel a kötöttpályás és a közösségi közlekedés korszerűsítése. A HÉV szerelvények lerobbant állapotban vannak, átlagos életkoruk 44 év. Úgy tervezik, hogy 2023 és 2025 között teljesen felújítják a járműparkot. Gyors, helyenként 100 kilométeres sebességre képes, légkondicionált szerelvényeket állítanak forgalomba. 2023-ig készül el az a terv, amely alapján a Duna alatt összekötik a déli és az északi HÉV vonalát. A Kálvin téren lenne a csatlakozás a metróval. A beruházás több százmilliárd forintba fog kerülni. Jócskán lecsökken majd az agglomerációból érkezők utazási ideje. Csepel-sziget északi részén megépítik a Galvani-hidat, amely a számítások szerint naponta ötvenezer járművel tehermentesítené a többi híd forgalmát.

Vitézy Dávid szintén a tömegközlekedés fejlesztését emelte ki. A beruházásokat nagyrészt uniós forrásokból valósítanák meg.

Cs. A.

Egy hozzászólás “Januártól újra a korábbi nyomvonalán haladhat a csepeli HÉV” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Porhintés!

Itt lehet hozzászólni !