Folytatódnak a ferencvárosi roma-kitelepítések?

Csepel.info

Dzsumbuj

Lakások a “ferencvárosi dzsumbujban” – az ingatlan kell, a lakók mehetnek?

Az elmúlt hetekben olvasóink közül valamint az országos médiából is felkeresték szerkesztőségünket azzal az állítólagos hírrel, hogy a ferencvárosi “dzsumbuj” és a leendő Corvin Sétány szociálisan halmozottan hátrányos helyzetben élő lakóitól ismét XX. és XXI. kerületi kitelepítésekkel akar megszabadulni a helyi önkormányzat.

“17 fős roma családot telepített ki a Ferencvárosi Önkormányzat egy 52 m2-es csepeli társasházi lakásba. A jó környéknek számító, lakótelepen álló társasház lakói úgy érzik, belecsöppentek egy rémálomba, hiszen ennyi ember egyszerűen nem fér el egy ekkora lakásban. Az új lakók ráadásul korábban egészen más körülmények között éltek, és ez tovább nehezítheti a beilleszkedést” – írta lapunk 2008. augusztus 6-án.

Információinkat akkor Németh Szilárdnak, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetőjének köszönhettük, aki azonnal fellépett a kitelepítések megakadályozása valamint a csepelre költöztetett család visszahelyezése érdekében. A cikk megjelenése után egyre több újság is elkezdett foglalkozni az üggyel, hamarosan pedig egy hosszú évek óta folytatódó, jellemzően cigányokat érintő kitelepítési gyakorlatra derült fény.

Mint kiderült, a ferencvárosi önkormányzat a VII., VIII., XIII. és a XX. kerületekbe évek óta tömegével költöztette át a szociálisan sokszorosan hátrányos helyzetű roma lakosságot. Csepelen ugyanakkor a Szent László utcai eseten kívül más, bizonyítható esetre – azaz, hogy a IX. kerületi önkormányzat vásárolt lakásokat a romáknak – nem derült fény.

A kitelepítések a IX. kerületben “városrehabilitáció” címszó alatt folytatódtak, valamennyi érintett MSZP-SZDSZ-es önkormányzat tudott róluk, de – beleértve a csepelit is – egyik sem mert nyíltan fellépni ellene.

A Csepel.info által megjelentetett egyetlen ilyen eset is lavinát indított maga után. Az érintett önkormányzatok hirtelen érintettnek érezték magukat, és megkezdődött az ilyenkor szokásos MSZP-SZDSZ-es, több fordulós “beszéljük meg” show-műsor. A botránysorozat akkor október végén ült el egy olyan megegyezéssel, amely szerint a ferencvárosi önkormányzat arra kötelezte el magát, hogy a kitelepítésre kerülő, szociális bérlakásban lakó romáknak a kerületen belül továbbra sem adnak másik szociális bérlakást, de kapnak helyette valamenyi pénzt, és “mehetnek Isten hírével”.

A  Csepel.info úgy tudja, hogy végül a 17 fős csepeli cigány család is elköltözhetett a Szent László utcából, amiért a lakók külön köszönetet mondtak a ház és a roma család problémáját mindvégig szem előtt tartó Németh Szilárdnak.

Itt a vége, fuss el véle?

Fentiek alapján olybá is tűnhetne, hogy a kitelepítési botrányt egy kölcsönösen előnyös megegyezéssel sikerült lezárni. Ez azonban csak a látszat. Mint azt írtuk, a romák a megegyezés alapján – legalábbis az ígéret szerint – már csak pénzt kaptak az elvett szociális bérlakásuk helyett, nem vett nekik az önkormányzat sem a saját területén sem más kerületekben lakásokat.

Lapunk úgy tudja, hogy a megegyezés után Ferencváros külső részein, a Lágymányosi híd és Kvassay híd környékén is több hajléktalan cigány család jelent meg ezek után, és Csepelen is sátrat vert egy olyan ferencvárosi roma család, akik csak pénzt kaptak bérlakásuk felszámolásakor.

Amennyiben a ferencvárosi önkormányzattól kapott pénzen az érintettek nem tudták megoldani lakhatásukat, az ilyen esetek az elmúlt évben akár tömegessé is válhattak – kérdéses tehát, hogy a megállapodás mennyiben jelentett „feszültségoldást”, mint ahogy a csepeli önkormányzat híroldala akkor fogalmazott. Ha pedig évente 100-150 családot érintett a kitelepítés – úgy, ahogy erről Gegesy Ferenc ferencvárosi polgármester akkor beszélt – a kitelepített romákról szóló hírek könnyen ismét beigazolódhatnak.

Olvasóink, sőt egy országos lap felől is jelezték felénk, hogy ismét hallottak ilyen esetekről, azonban konkrét információkat nem kaptunk. Ha bárki többet tud erről, vagy ismer konkrét eseteket, kérjük, írja meg nekünk a csepel.info@gmail.com e-mail címre, hogy utánajárhassunk!

Csepel.info

A témában korábban megjelent cikkek időrendi sorrendben:

Titokban folyik a ferencvárosi romák kitelepítése?

A Csepel.info áttörte a hallgatás falát: megszólalt és tájékoztat az önkormányzat

Nyílt levél Tóth Mihálynak a ferencvárosi romák kitelepítése ügyében

Exportált szociális feszültség

Visszaköltöztetné a kitelepített romákat a fővárosi Fidesz

Csepelre száműzték a roma családot: támogatja az MSZP és az SZDSZ?

Ferencváros folytatja a romák kitelepítését?

Ne Ferencváros döntse el, kik költöznek Csepelre!

Magunkon és házon kívül

Botrányos cenzúra Az Este műsorában

Csepel a kitelepítések befejezését követeli

Nem kér Csepel a kilakoltatottakból

Folyamatosan ürítik a “dzsumbuj” házait

(Ki)telepítési verseny

Gegesy válaszolt, folytatódnak a kitelepítések

Szélnek eresztik a ferencvárosi romákat

10 hozzászólás “Folytatódnak a ferencvárosi roma-kitelepítések?” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    Fújj Ferenc, fújj Ferencváros, ja és fújj Tóth Mihály! Menjen az összes roma vissza Ferencvárosba!

  2. Manitu szerint:

    Nézve a Corvin terveit, ott nem maradnak romák, az biztos. Ferencvárosnak eddig sem kellettek, a dzsumbujt meg felszámolják, úgyhogy valahová menniük kellett, az egyszer biztos.

  3. Papasa szerint:

    Aki járt már a fent megjelölt környéken, (Illatos út, és környéke), az biztos hogy nem szeretné ha ezeket az embereket csepelre költöztessék. Én a magam részéről kifejezetten ellenzem a csepelre történő betelepítést. A IX kerületből is a cservenka környékére rakták őket, ha bizonyíték kell, csak elég arra elsétálni esténként. Az illatos útiak olyanok, mint a Hős utcaiak, ahova a rendőrség is csak 2 autóval mer kimenni. Amíg az egyik brigád intézkedik, a másik vigyáz a kocsikra.. 🙂

  4. Jeniszej szerint:

    Gettósitják Csepelt – ez a cociálista kormány.

  5. Kovács Ernő szerint:

    Már nem sok idő kell a polgárháborúhoz K.hu

  6. Demeter J. szerint:

    Kattints a “putripest.fw.hu” honlapra!

  7. 1212 szerint:

    Az előző tulaj elmondása szerint az Orion u. 5. fsz/6-os lakást is a IX. ker. önkorm. vásárolta meg 2008. elején.

  8. Kovács Ernő szerint:

    Magyarországon így működnek a bankok!
    Vérlázító!!!!!!!!! K.hu

  9. Jani szerint:

    Itt az idő hogy a sok toleráns SZDSZ-es példát mutasson és adják ki lakásaikat ezeknek a szegény kilakoltatott embereknek, illetve a lakóhelyük mellett keressenek nekik új szállást!:)))))))))))))))))))

  10. […] 2010 előtti beköltöztetéseket egyébként Németh Szilárd leplezte le. Ő polgármesterré választásakor megüzente a a többi budapesti polgármesternek: ha […]

Itt lehet hozzászólni !