Csepel a kitelepítések befejezését követeli

Csepel.info

Mi folyik odabent - és hová?

Nagy többséggel fogadta el a csepeli önkormányzat képviselő-testülete azt a javaslatot, amely alapján a városatyák felszólították a ferencvárosi önkormányzatot a közelmúltban botrányt kavaró roma-kitelepítések befejezésére – értesült a Csepel.info.

Egy 17 fős ferencvárosi roma család csepeli, 52 m2-es lakásba történő kitelepítésére a Csepel.info hívta fel a figyelmet még augusztus 6-án. Bár a ferencvárosi önkormányzat vezetői először azt állították, nem tudtak arról, hogy ilyen nagy létszámú családot költöztettek ki egyik napról a másikra, lapunk már akkor dokumentumokkal bizonyította ennek ellenkezőjét. 

Hamarosan az is kiderült, hogy a IX. kerületnek nem ez volt az első ilyen lépése. Gegesy Ferenc polgármester maga ismerte el, hogy évek óta folytatják a városrehabilitáció által érintett bérlakások – többségében roma származású – lakóinak VII., VIII., és XIII. kerületekbe történő kitelepítését, és az elmúlt években legalább 160 lakást vásároltak erre a célra a szomszédos kerületekben. „Mi Ferencvároshoz közel veszünk lakásokat, mert a ferencvárosiak nem szeretnének messzire költözni” – magyarázta ezt Gegesy a Csepp TV-nek adott interjúban, ahol további 5 olyan lakásról is említést tett, amelyeket erre a célra vásároltak meg a XXI. kerületben.

A romák otthonukba, Ferencvárosba való visszaköltözését először a fővárosi MSZP és az SZDSZ akadályozta meg. A Németh Szilárd által előterjesztett, és a Fővárosi Közgyűlés ülésén is tárgyalt javaslat elutasítása akkor egyetlen szavazaton múlott. Így gyakorlatilag Horváth Gyula fővárosi képviselő – aki korántsem mellékesen csepeli alpolgármester – voksa döntött a kérdésben, aki tartózkodott a szavazásnál. A most csütörtöki, csepeli testületi ülésen elfogadott javaslat azonban már határozott álláspontot fogalmazott meg a kitelepítésekkel kapcsolatban, és azt a csepeli MSZP, Fidesz-KDNP, Centrum Párt és az MDF képviselői is támogatták – a szavazásnál csak az SZDSZ képviselői tartózkodtak.

A nagy többséggel elfogadott határozati javaslat kijelenti: „Felszólítjuk a Budapest IX. Kerület Ferencváros Képviselő-testületét, hogy önkormányzatuk a szociális okokból lakásra szorulók szervezett csepeli áttelepítését azonnal szüntesse be, és a korábban Csepelre költöztetett családok szociális helyzetének rendezése érdekében az elvárható intézkedéseket tegye meg.

Fentiekre való tekintettel, tisztelettel felkérjük az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosát, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztert, az Önkormányzati Minisztert, a Szociális és Munkaügyi Minisztert, Budapest Főváros Főpolgármesterét, a fővárosi kerületek polgármestereit, hogy saját hatáskörükben szíveskedjenek megvizsgálni, hogy milyen eszközökkel lehet megelőzni az önkormányzatok közötti együttműködést sértő hasonló esetek megismétlődését.”

Csepel.info

7 hozzászólás “Csepel a kitelepítések befejezését követeli” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Hol a TESCÓ 560 milliója? Mi lett ezzel az üggyel?

  2. zsuki84 szerint:

    Engem az is érdekelne,hogy a polgármester úrnak mennyi pénz került ezért a zsebébe.Szerintem ő tudott a dologról,de hát még nemelég vaskos a zsebe.

  3. mics szerint:

    házkutatásnál minden előkerült

    Letartóztatták a csepeli mentőautó fosztogatóját

    A Népszava közli az MTI értesülését, amely szerint a rendőrség elfogta azt a 23 éves budapesti fiatalembert, akit azzal gyanúsítanak, hogy július 27-én a IX. kerületi Illatos úton, a Dzsumbujban feltört egy mentőautót, és abból elvitt egy készenléti táskát.

    A házkutatások során előkerültek az egységcsomagból származó értékek, megtalálták a táskát, annak teljes tartalmával együtt.

    A lopással gyanúsított fiatalembert kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték.

    Lehet hogy őt is onnan költöztették csepelre?

  4. miciné szerint:

    Van már Csepelen elég roma,én már csak tudom,sajnos köztük kell élnem,nem roma létemre!Senkire és semmire nincsenek tekintettel!

  5. infósferi szerint:

    Azt elfogadja az átlagmagyar, hogy a nehéz sorsúak segítésére az adó forintjaiból áldozzon. Azt azonban senki ne akarja ledugni a torkán, hogy más kultúrájú embereket erőszakkal a szomszédjának nevezzenek ki!Személyes példamutatással járjanak elől azok, akik ezt kitalálták!

  6. […] Csepel a kitelepítések befejezését követeli […]

Itt lehet hozzászólni !