Nem kér Csepel a kilakoltatottakból

RTL Klub, Csepel.info

Beköltöztek

Gegesy szerint elférnek itt többen is

Csepelen besokalltak. A XXI. kerületnek elege lett abból, hogy a IX. kerület Csepelen vásárol lakásokat a rászorulóknak, és oda költözteti a ferencvárosi kilakoltatott családokat. Az elmúlt években összesen 200 családot költöztettek ki a IX. kerületből más kerületekbe – írja az RTL Klub.

A kitelepítési botrányt a Csepel.info hozta nyilvánosságra, miután a csepeli önkormányzat vezetői azt hetekig elhallgatták. A botrány részleteit – például azt, hogy hová költöztettek ki a kerületünkbe további roma családokat Ferencvárosból – Csepel vezetői az ellenzéki képviselők kérése ellenére most is elhallgatja. “Szerintem nagyon jo ötlet, csepel amugy is a világvége és anno egyiparnegyednek számított, ott nincsen elit…. A rászorulók pedig nem tünnek ki a csepeli lakosok közül…” – írta az RTL Klub fórumára az első hozzászóló.

Ruszóéknak a IX. kerületből kellett elköltözniük, mert házukat lebontották, hogy oda új épülhessen. A ferencvárosi önkormányzat Csepelen vásárolt nekik bérlakást. Csepel vezetése viszont megunta, hogy kerületükbe költöztetik a Ferencvárosból a rászorulókat, ezért levelet írt a IX. kerület vezetésének.

„Senkinek nem lehet érdeke, sem a ferencvárosi önkormányzatnak, se Csepelnek, se az egész fővárosi önkormányzatnak, hogy ilyen intézkedések miatt egy-egy kerület elit kerület lenne, egy-egy kerület meg szlömös kerület” – mondta Horváth Gyula, a XXI. kerület alpolgármestere. Mint az a Csepel.info olvasói előtt ismert, Horváth Gyula szavazatán múlott, hogy a Fővárosi Közgyűlésben nem sikerült az egyik Csepelre kitelepített roma családot hazaköltöztetni.

A csepeli önkormányzat egyik alkalmazottja az RTL Híradónak elmondta: nekik nem is a lakásban élők, hanem azok jelentik a nagyobb problémát, akik nem lakást, hanem pénzt kapnak a ferencvárosi önkormányzattól.

Azok közül, akik pénzt kaptak a lakásukért vannak olyanok, akik a csepeli Duna-parton összetákolt viskóban laknak. Az a pénz ugyanis nem volt elég arra, hogy Budapesten lakást vegyenek belőle.

A legtöbb kiköltöztetett vagy, ahogy a kerületi vezetők fogalmaznak szociális okból lakásra szoruló, roma származású. A Fővárosi Cigány Önkormányzat szerint ez nem véletlen.

„A belső kerületekben megindult egyfajta cigánymentesítés” – mondta Makaim István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke.

Amit a Ferencváros tesz, nem törvénytelen. Bárhol bármelyik önkormányzat vásárolhat lakást, és adhatja azt szociálisan rászorultaknak.

„Ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni. Az a felhang, hogy a szociális problémákat visszük máshová. Akkor, amikor 2006-ban és 2007-ben egy-egy család költözött Csepelre nem gondolom, hogy reális” – mondta Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere.

Az elmúlt években 600 családot költöztettek ki a IX. kerületből. Az önkormányzat adatai szerint kétharmaduk a kerületen belül, 200 család viszont más kerületekben kapott lakást.

Forrás: RTL Klub

A témában korábban megjelent cikkek időrendi sorrendben:

Titokban folyik a ferencvárosi romák kitelepítése?

A Csepel.info áttörte a hallgatás falát: megszólalt és tájékoztat az önkormányzat

Nyílt levél Tóth Mihálynak a ferencvárosi romák kitelepítése ügyében

Exportált szociális feszültség

Visszaköltöztetné a kitelepített romákat a fővárosi Fidesz

Csepelre száműzték a roma családot: támogatja az MSZP és az SZDSZ?

Ferencváros folytatja a romák kitelepítését?

Ne Ferencváros döntse el, kik költöznek Csepelre!

Magunkon és házon kívül

Botrányos cenzúra Az Este műsorában

Csepel a kitelepítések befejezését követeli

4 hozzászólás “Nem kér Csepel a kilakoltatottakból” bejegyzésre

  1. hollósi szerint:

    Akik ezt kiagyalták, enyhén szólva sem szélsőjobbosok! Ezért esett a csepeli önkormányzat nehezére, hogy fellépjen velük szemben! A kutya sem a sajátját marja meg!

  2. Levente szerint:

    Köszönjük Gyula, csak így tovább!

  3. […] át Csepelre. (A csepeli Fidesz-KDNP tiltakozása után az önkormányzat képviselő-testülete határozatban kérte fel Gegesy Ferenc polgármestert a kitelepítések befejezésére – a határozatot egyedül a helyi […]

Itt lehet hozzászólni !