Titokban folyik a ferencvárosi romák kitelepítése?

Csepel.info

Beköltöztek

Egy ház a lakótelepen: fás, parkos, közkedvelt

17 fős roma családot telepített ki a Ferencvárosi Önkormányzat egy 52 m2-es csepeli társasházi lakásba. A jó környéknek számító, lakótelepen álló társasház lakói úgy érzik, belecsöppentek egy rémálomba, hiszen ennyi ember egyszerűen nem fér el egy ekkora lakásban. Az új lakók ráadásul korábban egészen más körülmények között éltek, és ez tovább nehezítheti a beilleszkedést.

A múlt héten hatalmas médianyilvánosságot kapott a IX. kerületben megtalált óriásbomba – egyes szakértők szerint egy egyszerű gőzüst -, és a lakók védelmében elrendelt, 15 ezer embert érintő kitelepítés. Ugyanakkor csepeli lakossági forrásból úgy értesültünk, hogy Ferencvárosban – a legnagyobb csöndben – elkezdődött a roma lakosság szervezett kitelepítése Budapest más kerületeibe. Az SZDSZ, amely a romák egyenjogúságának szószólója, minden hátrányos megkülönböztetés legnagyobb ellenzője, mégsem szólal fel ellene. Miért is – kérdezhetnénk – talán mert a IX. kerületnek liberális városvezetése van?

A csepeli Szent László úti lakótelep a mai lakóparkok méltó elődjének tekinthető. A hetvenes években épült, négyemeletes, gázfűtéses házakban és környékükön példás rendet tartanak a tulajdonosok és a társasházak vezetői. A fás-bokros, parkos környezet, a közeli bölcsőde, óvoda, iskola, ABC, a jó közlekedés pedig mindeddig garantálta a lakások viszonylag magas ingatlanértékét is.

2008. június 20-án nagy teherautó állt meg a lakótelep egyik pedánsan rendben tartott háza előtt. A földszinti, 52 m2-es lakásba érkeztek meg az új lakók, egyik a másik után, de csak nem akartak elfogyni. Egy, kettő, három, négy, öt, hat, hét – számoltak a lakók, egészen 11-ig. Bár a beköltöztetett család információink szerint próbál alkalmazkodni az új környezethez, nekik sem könnyű. Ezidáig nem ilyen helyen laktak, az 52 m2-es lakás pedig alkalmatlan egy ekkora család befogadására. A Csepel.info ráadásul úgy tudja, további hat fő beköltözése még ez után várható – így összesen 17-en laknak majd a lakásban. (Ennyiről szól a ferencvárosi SZDSZ-es polgármester, Gegesy Ferenc nevében eljáró köztisztviselő által aláírt bérbeadói nyilatkozat).

A lakók megdöbbenése nem volt alaptalan. A társasházban köztudott volt, hogy a földszinti lakó eladja a lakását. Hamarosan azonban arról is mindenki értesült, hogy egy pedagógus házaspár fog a lakásba költözni. A szigorú rendhez szokott házban az első konfliktus akkor keletkezett, amikor megkezdődött a lakás felújítása, amely napokig fülsértő zajjal, kosszal és porral járt. Ilyen azonban máshol is sokszor előfordul, ezt a házaspár beköltözése után valószínűleg hamar elfelejtették volna. Amikor azonban elérkezett a beköltözés napja, és a kíváncsian várt pedagógus házaspár helyett valami egészen más érkezett, az itt lakók úgy érezték, hogy átverték őket, és életük az egyik pillanatról a másikra a feje tetejére állt.

Csepeliek küzdelme a Ferencvárosi Önkormányzattal

A társasház közös képviselői első megdöbbenésük után kiderítették, hogy a lakást a Ferencvárosi Önkormányzat vette meg, és adta ki a nagy létszámú családnak. Ez után írtak levelet Pál Tibornak, a IX. kerület MSZP-s alpolgármesterének.

„Az ideköltözésük óta eltelt egy hét alatt azt tapasztaltuk, hogy korábban a család teljesen más környezetben élt, teljesen mások voltak az életvitelhez kapcsolódó szokásaik, az együttélési követelmények. A család tagjaival személyesen folytatott beszélgetésből azt állapítottuk meg, hogy számukra az 52 m2 alapterületű lakás nem elegendő az életvitelükre, rendkívül szűkösen férnek el, a két lakószoba (nagyszoba, kisszoba) alapterülete 31 m2, így az egy főre jutó lakószoba alapterülete nem éri el a 3 m2-t. Az ideköltözött személyek számát és a korábbi életvitelükhöz kapcsolódó szokásaikat tekintve teljesen megváltozik a társasház lakóinak eddigi nyugodt, kiegyensúlyozott életvitele.” – írták a közös képviselők, akik hangsúlyozták: érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartják a tájékoztatás hiányát, és kérik az önkormányzattól a család elhelyezésének újragondolását.

Pál Tibor ferencvárosi MSZP-s alpolgármester válaszlevelében azt tartotta fontosnak, hogy a család korábban még ennél is kisebb alapterületű lakásban lakott, és az 1993. évi LXXVIII törvény mindössze arra kötelezi a bérbeadót, hogy az épület felújítása vagy bontása esetén a bérlők részére Budapest területén ajánljon fel beköltözhető állapotú cserelakást. „Sajnálatos módon nem tudjuk befolyásolni, hogy egy bérlő a beköltözést követően – az általa megjelölt családtagjain túlmenően – hány személyt fogad be a bérleménybe. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint azonban a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja lakásába szülőjét, házastársát, gyermekét, befogadott gyermekének gyermekét. Úgy gondolom, hogy az egy bérleményben lakó családok lakáshelyzetének megoldása nem kizárólag az önkormányzat feladata, a bérlőnek és családjának is tenniük kell azért, hogy helyzetükön javítsanak.” – hangzott a cinikus válaszlevél, melyben az alpolgármester kiemelte: nem áll módjukban a családnak nagyobb alapterületű lakást felajánlani.

Tudtak róla

A cinikus válaszlevélből akár azt is hihetnénk, hogy a IX. kerületi önkormányzat alpolgármestere egyszerűen nem tudott arról, hogy ilyen nagy családot telepítenek ki egy másik kerületbe. A helyzet azonban merőben más.

Bérbeadói nyilatkozat

Bérbeadói nyilatkozat 1. oldal

Bérbeadói nyilatkozat

Bérbeadói nyilatkozat 2. oldal

A Ferencvárosi Önkormányzat Gegesy Ferenc polgármester megbízásából adott bérbeadói nyilatkozata ugyanis teljesen egyértelműen számszerűsít: az 52 m2-es alapterületű lakásba a két bérlőn kívül jogszerűen további két főt, a bérbeadó hozzájárulása nélkül befogadott személyekkel pedig további 13 főt nevesít meg. Az önkormányzat tehát pontosan tudta, hogy az 52 m2-es lakást gyakorlatilag 17 főnek utalják ki. A roma család másik kerületbe való kitelepítését az önkormányzat anyagilag is támogatta, mint a dokumentum írja: a költözködéssel kapcsolatos költség megtérítése – számla alapján – a Ferencvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Irodája volt jogosult.

A csepeli önkormányzat hallgatott

Titokban tartotta viszont a botrányos fejleményeket a csepeli önkormányzat vezetése a saját testülete előtt is. A képviselők semmilyen írásos feljegyzést nem kaptak az esetről, és nem értesítették még az önkormányzat lakásügyi bizottságát, sőt az ügyben esetleges eljárásra jogosult szakhatóságokat (ÁNTSZ, gyámügy, stb.) sem a történtekről.

A szabadságát töltő Tóth Mihály polgármester nevében eljáró Orosz Ferenc alpolgármester küldött viszont egy levelet Demszky Gábornak, amely a bérbeadói nyilatkozattal egyet nem értésről, a jövőbeni egyeztetés fontosságáról, a „probléma megoldásáról” szólt. Hogy miért pont az SZDSZ-es főpolgármesternek írtak a helyi MSZP-s vezetők, azt csak sejthetjük. Talán úgy vélik, hogy mint Gegesy polgármester pártbeli főnöke (?), csak Demszky tud intézni valamit az ügyben. Ezt támasztja alá, hogy Tóth Mihály a 2006-os önkormányzati választás előtt úgy nyilatkozott, hogy ő személy szerint Demszky Gábor győzelmében érdekelt, és annak örülne csak igazán.

Csepel.info

38 hozzászólás “Titokban folyik a ferencvárosi romák kitelepítése?” bejegyzésre

  1. Lexon szerint:

    Felháborító.

  2. topikos8 szerint:

    Hazugság az egész cikk.

  3. Öreg halász szerint:

    Az SZDSZ olyan, mint a rossz pap: bort iszik és vizet prédikál. Ki rombolja le a budapesti zsidó negyedet? Az SZDSZ! Ki telepíti ki a romákat? Az SZDSZ!

    Szeretik ők a romákat, csak távolról, más kerületekben. Csepel meg erre ideális, hiszen régóta tesztelik a gerincúttal, a gázkamrás buszokkal (138-as kipufogógáz-járat) a csatornázás megtagadásával, miközben idehozzák Budapest szennyvizét. Ideális balekok vagyunk, ezzel a kerülettel bármit meg lehet etetni.

  4. Erik szerint:

    csepel amugy is egy retkes cigány sziget 17 el több vagy kevesebb.

  5. baniko21 szerint:

    Eriknek!
    Csepel nem retkes cigány sziget!!!Lehet, hogy te úgy érzed, talán azon
    a részen laksz. Csepelen semmivel sem rosszabb emberek laknak, mint
    más pld XI, kerületben. Az I, II, XII kerületet azért nem említem, mert
    ott nem cigányok, hanem gondolom tudod, hogy kik lakják és nem biz-
    tos, hogy nem múlják felül. (lopás, szabad törvényes rablás stb.)
    Egyébként szerintem a VIII. kerületen úgy is sok van belőlük, ott tényleg
    elférne még ez az alig tucatnál több.

  6. Öreg halász szerint:

    Gratulálok Erik, sikerült belopnod magad a szívünkbe. Lefogadom, hogy még soha nem jártál Csepelen, vagy nem nyitottad ki a szemedet.

  7. Edina szerint:

    1.,Azt a lépcsőházat ezzel sikerült teljesen tönkretenni!:((( 2., 17 ember egy lakásban, ez valami iszonyat! – máshol 2 emeleten nincs összesen ennyi lakó – 3., de miért egy másik kerületbe lettek átrakva, miért nem az addigi kerületükben szereztek nekik másik lakást???

  8. Vassago szerint:

    Erik!
    Nem tudom mit képzelsz magadról, de ha nem ismersz valamit, akkor ne alkoss véleményt, mert kiderül mekkora DEBIL vagy. Szívesen látunk egyszer csepelen, persze, ha az arcod felfér a Hév-re és kijutsz épségben.
    A cikkhez csak annyit, hogy Bravó ismét sikerült a politikusoknak megmutatni az emberi oldalukat…
    Undorító dolog, amit művelnek, és egyszerüen nem értem miért viseljük el még mindíg ezeket a marhákat.
    Én személyesen is hozzájárulnék ha ezt a családot mondjuk ennek a képviselőnek a családja mellé költöztetnénk…
    Bár lehet, hogy arra nincsenek 52 nm – es lakások????

  9. Puca szerint:

    Ez nem igaz. Ezektől mindenki szabadul. Mert ezek az emberek nem hoznak pénzt az országnak és az önkormányzatoknak. Csak viszik a pénzt. Ilyen segély, olyan támogatás de munkát nagyon kevesen vállalnak.
    Édesanyám egy árúházban dolgozik egy kihelyezett bódénál. Egy család vásárolt és egyben lopott is náluk. A probléma csak az volt, hogy a gyerek is lopott aki 6 éves volt. Ha a mi gyerekeink lopnának elsüllyednénk szégyenünkben. Ők meg tanítják erre őket.
    Csak bízok benne, hogy az adott lépcsőházban nem lesznek betörések, lopások. De ennek sajnos kicsi az esélye. A mi lépcsőházunkban az “Ő” emelettükön még a folyosói radiátort is ellopták.

    Sok sikert a lakóknak. Kitartás.

  10. […] mint egy hónapos hallgatás, és a Csepel.info “Titokban folyik a ferencvárosi romák kitelepítése?” címmel közölt írása után végre megszólalt és tájékoztatni méltóztatta a […]

  11. greg szerint:

    Jó reggelt !?!

    Talán ideje lenne felébredni, nem ?!
    Észre vennétek már végre, hogy Csepel tönkretételéről szól ez az egész hosszú évek óta?
    Ferencvárosban sorra újítják fel a lakótömböket, építenek teljesen újakat ( a többi kerület is szépen halad ), Csepelre pedig szennyvíztisztító, hulladéklerakó, roma gettó.
    Ha fejleszteni akarod a környezeted, megakadályoznak benne ( Ady Endre út északi oldal, Háros ).
    Lenyúzák rólad az utolsó bőrt is. Szerinted mennyi segélyt fog ezután fizetni Csepel az új lakóknak !? A Te pénzedből is, mert ezt nem a képviselők fogják a sajátjukból összedobni, hanem a fejlesztésre fordítható keretet csökkentik majd, s Te jársz majd mocsokban az utcán !!
    Monokon már felébredtek. Itt ??
    Mind gondoltok, miért nyílvánította Csepelen a Magyar Gárdát nem kívánatosnak a kerületi vezetés?
    Nem akarok vészmadár lenni, de rövid időn belül az említett házban több lakás is eladó lesz. Majd jönnek a felvásárlók, az életjáradék folyósítók, mindenükből kiforgatják azokat, akik tisztességes munkával teremtették meg maguknak a lakáslehetőséget és nem ajándékba kapták azt.
    Az ott lakóknak türelmet és összetartást kívánok !!

    (S mielőtt azt hinnéd, hogy rasszista vagyok, neeeem !!!!! Csak tisztán látok. A szomszédomban 12 -en laknak, de a létszám folyamatosan változik, jönnek-mennek, nem érzed magad biztonságban a nagy nyüzsgésban, ha elvisznek egyet, rögtön jön helyére másik kettő és rövid időn belül azt az egyet is kiengedik jó magaviselete miatt… van ugyan egy kerti WC, de a ház mellé sz*rni kényelmesebb és egyszerübb egy lapáttal kidobni a terméket az utcára, mintsem fizetni a szippantót)

  12. bejani szerint:

    Helló!

    Erik nagyon erősen fogalmazott, de sajnos igaza van. Tessék csak végigmenni mondjuk a Karácsony Sándor utcában a nap bármelyik részében, érdekes tapasztalatokkal lehetünk gazdagabbak. Ez elmúlt pár hétben három 15-16 éves (de 180cm/dagadt) cigány kötekedik mindenkivel. Eddig még nem láttam őket arrafelé, most meg nagy ívben kerülöm őket.
    Aki jár a strandra, az láthatja, hogy hétvégénként feketéllik a víz. A hátsó kerítésen ugrálnak be, a biztonsági ember meg nem mer semmit se tenni.
    Nem vagyok rasszista, vannak normális cigány ismerőseim, de a nagy részük sajnos deviáns bűnöző.

  13. Bubus szerint:

    Csak mellékesen jegyzem meg, hogy jónéhány roma származású ismerősöm, sőt barátom is van, akiket tisztelek, becsülök. Szerintem mostanában nagyon kevés szó esik a roma értelmiségiekről vagy azokról, akik nem keveset tesznek a romák beilleszkedéséért, szakmához, munkához juttatásáért.

    Ebben a történetben a liberális vezetésű IX. kerület sunyi kitelepítési akcióján túl az a legszomorúbb, hogy az ilyen esetek nemhogy nem segítenek a beilleszkedésben, hanem éppen, hogy ellentétet szülnek. Márpedig itt a cikkben is írva vagyon, hogy valószínűleg nem valami deviáns, bűnöző életmódot folytató családról lehet szó.

  14. Kriszta szerint:

    Sziasztok!

    20 éve kitelepítettek rengeteg cigányt Csepelre,ami azért azóta tisztult.Most megint kezdődik.Egyébként nem ők az egyetlen család,tavasszal olyan családot költöztettek Csepelre az Illatosról,akik nem beszélnek magyarul,csak cigányul.A lakók nem mernek szólni,mert attól félnek,rájuk sütik,hogy rasszisták.
    A csepeli ingatlanok ára eddig se volt magas,de ezek után szinte semmit nem fognak érni.

  15. Erik szerint:

    Na szóval az illatos uti gettóbol is átköltöztettek 3 roma családot ,még májusban (kb 40-45fő) egyett a kapos utcába kettöt meg a viztoronyhoz az egyik 10 emeletesbe.
    Honann tudom? az egyik volt kollégám az mszp mintalakótelepen lakik (dzsumbuj) és inenn a biztos infó.
    De ez igy volt a 80 as években is,most megint kapunk egy adagot.De ha elmész a pappirgyár mögött ,ott gyakorlatilag a kertesházakban és a mellékutcákban csak dakoták laknak.Az árpád utcai ltp és a cservenka zsrinyi utca karácsonysándor utca gyakorlatilag teljesen cigánylakta övezet.
    Ezért irtam hogy csepel egy cigánysziget,még ha szarul is esik….
    Érdekes miért nem budafokra farkasrétre netán rózsadombra deportálják a gyakorlatilag bünözésböl élő embereket.
    Viszont ennek van elönye is lesz utcai zenélés,és ladával autósport bemutató.
    Ehez mi kevesek vagyunk,helyettünk döntenek.

  16. miska72 szerint:

    Tisztelt Erik

    Te vagy moderátor?

    Erik:

    2008. augusztus 6., 19:06
    csepel amugy is egy retkes cigány sziget 17 el több vagy kevesebb.

    Ezt komolyan nyilatkoztad Csepelről? Egyáltalán Csepeli vagy? Ezt a hangnemet kikérem a Csepeliek nevében! Csepel NEM egy retkes cigánysziget! Csepelt GAZEMBEREK vezetik azért néz így ki a kerület!

  17. Jani 58 szerint:

    miska 72 a végeredmény ugyanaz!!

  18. miska72 szerint:

    Na szóval Tisztelt publikum

    Nem vagyok rasszista! Az a helyzet hogy tényleg vannak normális romák! A többségük NEM az, ezt tudom de NE általánosítsunk! Azok a roma származású emberek NEMKELLENEK senkinek, akik bűnözők, lusták, nem dolgoznak! De kérdem én, Mi van a becsületes romákkal? Vannak ilyenek is? IGEN! Gáspár Laci, Oláh ibolya, LL. Junior, Karamell, Bódi Guszti, és még sorolhatnánk. Ott a 100 tagú cigányzenekar, rájuk nem lehetünk büszkék? Az én munkahelyemen is dolgoznak roma származású emberek, és senkinek nincs velük problémája. Tehát ha mindenütt szidják őket, és esélyt se adnak nekik a beilleszkedésre, akkor azt kérdezik? Minket mindenki szid! Azt mondják, lopok? Akkor miért ne lopjak? Ha nem ismerik el a munkámat, és nem is akarnak velem együtt dolgozni, akkor minek erőlködjek? Tehát nem a bőrszín számít, hanem az ember. Aki becsületes azt igen is becsüljék meg. Tehát lehet hogy ez a család is abba a kategóriába tartozik, aki NEM szeret dolgozni. De a tisztességes romákat ne sértsük meg. Gondoljunk bele milyen érzés lenne nekünk ezt hallgatni. Milyen érzés az osztrákoknál olvasni.: MAGYAR NE LOPJ! Ha magyarul beszélsz mindenki téged figyel, mit lopsz el! Azt hiszem, ez az osztrákoknál van kiírva?

  19. Maminti szerint:

    Szép jó estét mindenkinek!

    Látom, nagy a felháborodás. Mit segítünk vele? Lehet kísérletezni, lehet a cigányokat egyik negyedből a másikba tologatni, utána persze jól leporolva a kezünket. És?
    Ha arra kell számítani, hogy még egy csomó roma a nyakunkba szakad, vajon elégséges-e a siránkozás? A dühöngés? A másikra mutogatás?
    Tudjuk mi mind, hogy erre a nehéz problémára még igazi jó megoldás nem született. Ha elviszik őket innen, csak elnapoljuk a saját felelősségünket.

    Ugye, milyen ciki, ha valakinek ekkora családjával egy ilyen pici helyen kell élnie?
    Képzeljétek csak el: itt gyerekek is laknak, az egészen biztos. És ők ezt a reménytelen nyomorgást meg a leplezetlen utálkozást látják. Nos, az szóljon, akinek van tippje: mint lehetne rajtuk segíteni?
    Össze tudnánk fogni – a gyerekeikért? Hogy mást láthassanak?

    Barátom, ha egy ember Magyarországon dolgozik, még nem biztos, hogy lesz is egzisztenciája. Egy ilyen reménytelen helyzetben még a sokdiplomásoknak sincs könnyű dolguk, nemhogy a képzetlen, munkától undorodó, össze-vissza élő embereknek! Mit tudsz nekik TE segíteni? Mert attól, hogy felháborodunk, szidalmazunk (megjegyzem: teljesen jogosan), mi lesz jobb egy-két-tíz év múlva? Semmi. Mutasd meg nekik (a gyerekeknek) valahogy, hogy TE bátorítod, segíted, ha jó irányba lépne. Érezze, hogy van miért dolgozzon, küzdjön. Higgyél benne, és lessed, miben támogathatod, de ne lépj helyette. Tudod, mint a sajátoddal. Csak neki ott vagy TE jó példának, ennek a szerencsétlennek meg nem jutott ilyen ember – hacsak TE nem mutatod meg neki, hogy igenis, érdemes változtatnia az ősök évezredes rossz hagyományain.

    Szóval: vannak tippek?

  20. Lexon szerint:

    Maminti:
    szép gondolatok. Melletted nem élnek romák, ugye?

    Nem kell nekik segíteni, mert ôk sem akarják. Ôk így érzik jól magukat, teljesen öntörvényû nép, a beilleszkedési hajlandóság legkisebb jele nélkül. Ha látom valakin, hogy akar, hogy szeretne beilleszkedni, vagy hogy legalább elfogadja a többségi törvényeket (írott és íratlan), és segítséget kér hozzá, nagyon szívesen segítek neki (mint ahogy ezt már elô is fordult).
    Én tisztességes, becsületes ember vagyok, tôlem ezt látják a romák. És? Nem érdekli ôket. Lesz@rják.

  21. Levente szerint:

    Maminti: biztos, hogy vannak értelmiségi, korrekt, rendes cigányok, én is ismerek párat és jóban vagyok velük. Viszont sajnos élég sok olyan cigány él az országunkban, nap mint nap lehet velünk találkozni, aki magasról sz@rik az együttélés íratlan szabályaira. Mivel törvényileg nem lehet különbséget tenni köztük, így az utóbb említett réteg integrálását, jobb útra térítését én az előbb említett csoportra bíznám, hátha ők megtalálják velük a közös hangot.

    Múltkor a Nyugati téren este 9 körül a villamosmegállónál hangosan és elég cifrán szidta egy cigány a magyarokat majd beleütött egyet az elhaladó villamos utolsó ablakába. Te hogyan mutatnád meg neki, hogy érdemes változnia? Szép szavakkal vagy egy bakancs orrával? És nem vagyok rasszista, csak Budapesten élek.

  22. leslie szerint:

    Valamit tegyenek az önkormányzati vezetők, mert ha ez gyakorlattá válik, a lakásainkat a kutya sem veszi meg.

  23. Maminti szerint:

    Kedves Lexon és Levente!

    Köszönöm, hogy reagáltatok a gondolataimra.
    Sajnos, a mi családunk is többször megjárta már a cigányokkal. Majdnem hajléktalanok lettünk két ízben is miattuk. Szóval nem csak távolról szemlélem őket.
    Igazándiból azon gondolkodom, hogy a felnőtt cigányokon már nemigen tudunk segíteni, ez valószínűleg a hatóságok feladata lenne. (A villamosablakot beverő fickó is, természetesen.)
    Én a gyerekeiket szánom. Ráadásul most már tuti, hogy nagyon nagy népesedési gond lesz rövidesen, csak azt nem tudom, mikor. Hiszen lényegesen több gyerekük születik, mint a másik oldalnak.
    Ezért kéne a gyerekeikre fókuszálni, mert még tíz év, és főhet a fejünk!
    Eddig szerintem a Gandhi intézet találta meg a legjobb megoldást: ki kell szakítani a gyerekeket a családi zűrzavarból, de úgy, hogy közben törvényesen mégiscsak a családban marad. És egy bentlakásos intézmény keretein belül oktatni és főleg NEVELNI őket. És haza csak nagyon ritkán engedni. Ehhez viszont elszánt emberek kellenek, akik tudják szeretni azt a sok sérült lelkű gyereket, és főleg: példát tudnak nekik adni. Ezt pedig nagyon jól meg kéne fizetni, mert óriási erőfeszítés, ám nagyon megérné.
    Szerintem minden városba kéne ilyen, Budapesten pedig kerületenként egy.

    Persze, tudom, hogy ez nem szorosan kapcsolódik a témához. De lássátok be: valamit tényleg tenni kell, és a gyűlölet és felháborodás első lépésnek talán elég, de hosszú távon nem célravezető.
    Egyébként továbbra is nagyon kíváncsian várom, hogy milyen ötletetek van: MI, hétköznapi emberek, mit tehetünk?
    Mármint, ami előbbreviszi a problémát.
    Addig pedig hadd kérjelek benneteket: nézzetek nagyon sok SZERETETTEL a kis cigánygyerekekre, mert szükségük van rátok ahhoz, hogy szakítani tudjanak a rosszal. (No persze, erre az összes kölyöknek szüksége van.) És próbáljátok meg elképzelni, ha ránéztek egy koszos és vásott purdéra, hogy ez is lehet még egyszer tisztességes ember!

  24. […] 52 m2-es lakásba történő kitelepítésére a Csepel.info hívta fel a figyelmet még augusztus 6-án. A csepeli önkormányzat ez után már nem tudta elhallgatni a kitelepítések tényét, pedig […]

  25. Zeng szerint:

    Arcok Erikkel egyet kell értenem annyiban hogy Csepelen télleg rengeteg a “az afro magyarok” lakta terület…
    Én itt nőttem fel és ettől függetlenül szeretem ezt a helyet…
    Az hogy ide telepítenek mindent és mindenkit? Mit tudunk tenni ellene? Sajnos semmit! Nem igaz?
    Egy politikus //Akit gondolom nem kell megneveznem// utálja Csepelt és gettót akar csinálni belőle… Ráadásul elég ügyes és gyors folyamatban.
    Nem sok mindent tudunk csinálni ellene sajnos.
    Bontják a foci pályákat és parkolókat épitenek helyette… Ott volt a Csepel pálya, és ott volt a Dunapart… És még lehetne sorolni…

  26. […] Titokban folyik a ferencvárosi romák kitelepítése? […]

  27. […] Titokban folyik a ferencvárosi romák kitelepítése? […]

  28. nikuc szerint:

    ”Erik:
    2008. augusztus 6., 19:06
    csepel amugy is egy retkes cigány sziget 17 el több vagy kevesebb.”

    Kedves Erik!
    Te jártál már egyáltalán Csepelen, vagy csak hallomásbol tudod? Igen,tele van, de mondj egy olyan területet is, ahol nincsenek! Bent a városban az aluljárók tömve vannak, és még sorolhatnám… -.-

  29. […] csepeli, 52 m2-es lakásba történő kitelepítésére a Csepel.info hívta fel a figyelmet még augusztus 6-án. Bár a ferencvárosi önkormányzat vezetői először azt állították, nem tudtak arról, hogy […]

  30. […] Titokban folyik a ferencvárosi romák kitelepítése? […]

  31. […] csepeli, 52 m2-es lakásba történő kitelepítésére a Csepel.info hívta fel a figyelmet még augusztus 6-án.  Hamarosan az is kiderült, hogy a IX. kerületnek nem ez volt az első ilyen lépése. „Mi […]

  32. […] IX. kerület tömeges roma-kitelepítése ellen – igaz, csak a Csepel.info augusztusban megjelent tényfeltáró cikke után – a csepeli polgármester és a szomszédos kerületek is tiltakoztak. Szerintük sem […]

  33. varga monika szerint:

    szerintem tök arik vagyto:}:}:}:}:}}}}}

  34. […] Titokban folyik a ferencvárosi romák kitelepítése? […]

  35. Bianka szerint:

    Sziasztok!
    Én nem tudom mi folyik itt de egyre több itt a roma.Amikor Csepelre költöztünk jo ha 2-3 család volt a(normálisabbja)viszont most azt se tudom kik lakják a házat de tele vagyunk velük.Nem is lenne semmi baj ha némelyik tudna viselkedni,de nem tud.800 évük volt a beilleszkedésre.Eddig nem sikerült már nem is fog!

  36. Norbi szerint:

    Sziatsztok!

    Erik-nek üzenem hogy ka be vastagon.Úgy látszik hogy csak rossz helyeken járt.Az tény hogy az Ady lakótelepen sok a roma.Én a Zrinyi utcában olyan nagyon sokat nem látok de tény hogy vannak romák.Viszont a Csepel nagyobb részén pl Királyerdő,Sétányok nincsenek is.Az északi rész sajnos olyan,de még azt se lehet mérni egy belvárosi kerülethez sem.Úgyhogy hagyd a túlzásokat Hollywood-ra. És inkább nézz körbe rendesen Csepelen mielőtt ilyen baromságokat írsz.

Itt lehet hozzászólni !