Nyílt levél Tóth Mihálynak a ferencvárosi romák kitelepítése ügyében

Fidesz-KDNP csepeli frakció

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője ma értesült az egyik internetes portálról, hogy Tóth Mihály csepeli MSZP-s polgármester a IX. kerületi Lenhossék utcából Csepelre kitelepített roma család ügyében a Demszky Gábornak írt levelét neki is elküldte. Tarlós úr arra kérte Németh Szilárdot, hogy mint a fővárosi Fidesz frakció csepeli tagja és az illetékes kisebbségi bizottság elnöke, válaszoljon Tóth Mihály levelére. Az alábbiakban ezt a levelet idézzük.

Tisztelt Polgármester úr!

Tarlós István a Fidesz fővárosi frakcióvezetője ma értesült az egyik internetes portálról, hogy Ön a IX. kerületi Lenhossék utcából Csepelre kitelepített roma család ügyében a Demszky Gábornak írt levelet Neki is elküldte. Tarlós úr arra kért, hogy mint a fővárosi Fidesz frakció csepeli tagja és az illetékes kisebbségi bizottság elnöke, én válaszoljak Önnek.

A 17 fős roma nagycsalád kitelepítését és Csepelre való átköltöztetését Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester úr rendelte el. A csepeli lakóközösség tiltakozására miért Demszky Gábor főpolgármester úrhoz fordult segítségért, és miért nem azonnal IX. kerületi kollégájával vette fel a kapcsolatot, azt csak Ön tudja.

De hogy Tarlós Istvánnak, mint ellenzéki frakcióvezetőnek miért írt, ráadásul a sajtón keresztül, azt mi is csak sejtjük. Önnek, aki már 14 éve polgármester, illene tudni, hogy egy ellenzéki frakcióvezetőnek a fenti kitelepítési ügyben semmilyen hatásköre nincs illetve semmilyen jogszerű lehetősége sincs intézkedni.

Úgy véljük, hogy Önnek pártpolitikailag nagyon kellemetlen lehet az ügy, hiszen ezt az etnikai indíttatású kitelepítést az MSZP-vel koalícióban lévő SZDSZ-es polgármester kollégája rendelte el, ráadásul úgy, hogy Pál Tibor IX. kerületi MSZP-s alpolgármester és országgyűlési képviselő is erősen exponálta magát. Azonban ez még nem indok arra, és politikailag rendkívül inkorrekt, hogy belekeverjék az ellenzéket is az ügybe. Amit maguknak főztek, azt szíveskedjenek is elfogyasztani, és mosogassák is el a szennyest maguk után!

Tisztelt Polgármester úr!

Ugyanakkor az ügy nem tűr halasztást, megoldásra vár. A legrosszabb, hogy a roma lakossági integráció harcos liberális szószólói, a szocialisták támogatásával, mind a kitelepített romacsalád, mind a csepeli lakóközösség kijátszásával hozták meg a döntésüket. Ezzel óriási feszültséget keltettek, mind a száműzöttekben, mind a befogadó környezetben.

Álláspontunk szerint a IX. kerület polgármestere egy sor szabályt megsértett, amikor engedélyezte a 17 fős nagycsalád száműzését Csepelre, egy 52 m2-es lakásba. Ezért a jogsértő határozatot vissza kell vonnia, és a kitelepítetteknek korábbi életviteli helyükhöz a legközelebbi helyszínen, a IX. kerületben kell méltó lakhatást biztosítania.

Az ügyről tájékoztattam Makai Istvánt, a Fővárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét, aki ekkor értesült először a történtekről. Az elnök úr kérésének eleget téve, a kisebbségi és esélyegyenlőségi bizottság szeptemberi ülésén úgy tárgyalnánk meg a témát, hogy mind a konkrét ügy megoldását, mind a jövőbeni hasonló ügyek elkerülését szolgálni tudjuk. Kérem Polgármester urat, segítse elő, hogy a bizottság MSZP-s tagjai is megszavazzák a napirendre vételt!

Budapest, 2008. augusztus 8.

Tisztelettel:

Németh Szilárd
fővárosi képviselő

2 hozzászólás “Nyílt levél Tóth Mihálynak a ferencvárosi romák kitelepítése ügyében” bejegyzésre

  1. leslie szerint:

    Elképzelem, mit éreznek az ominózus házlakói közül azok, emszpés vagy eszdéeszes törzs-szavazók voltak. Egyébként lehetetlen, hogy a főpolgármesteri hivatalban nem tudtak az SZDSZ-es ferencvárosi vezetők terveiről. Sokadik ajándék ez már Csepelnek. Aztán majd 2010-ben lehet mozgósítani Demszky újraválasztására Misiéknek.

  2. kovács ernő szerint:

    Romákból többet nem kérünk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Itt lehet hozzászólni !