A Gerincútról nagyon röviden

Csepel.info, Csepel újság

Gerincút

“A Gerincútról röviden” – ezzel a címmel jelent meg egy figyelemre méltó cikk a március 13-i Csepel újságban. Bár a megdöbbentően sok közpénzt felemésztő, és látszólag erős cenzúra alatt, látszólag pártlapként működő újságot ritkán idézünk, most mégis kivételt kell tennünk.

Orosz Ferenc alpolgármester szavait idézve ugyanis a lap hangsúlyozza: Csepelnek megállapodása van a fővárossal a Gerincút nyomvonalának rendben tartásáról, mégpedig addig, ameddig az építkezés el nem kezdődik. Az alpolgármester szerint a – helyiek által csak “Gázai övezetnek” nevezett – területre már eddig is 800 millió forintot költött az önkormányzat.

Új szavazásunk: Ön szerint megépül 2010-ben a Csepeli Gerincút?

A hír persze akkor érthető igazán, ha felidézzük: Szenteczky János, a Csevak Zrt. vezérigazgatója a közelmúltban éppen azért támadta szenvedélyesen Németh Szilárdot, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjét, mert nemcsak ugyanazt állította, amit most Orosz Ferenc, de számon is merte kérni. A leendő Gerincút nyomvonala ugyanis ma inkább úgy néz ki, mintha az alpolgármester által említett 800 millió forintot szándékosan egy katasztrófafilm díszletéhez költötték volna el.

Lapunk kíváncsian várja, vajon az MSZP színeiben tündöklő alpolgármestert is ledorongolja-e az egyébként – a fél Csevak Zrt.-re is jellemzően – szintén MSZP-s Szenteczky János? Arra is kíváncsiak lennénk, miért csak a pénzköltés oldaláról hivatkozik az önkormányzat a nyomvonalra, amikor a munkát kellene felmutatni, miért a fővárosra mutogatnak?

A cikk egy más oldalról is érdekes: a lapban ugyanis erősen összekeverik a Csepeli Gerincút és a szigeti gerincút építését. Annyira, hogy a “szegfűs trükköket” jól ismerő szerkesztőségünkben azonnal felmerült a gyanú: csak nem akarja az MSZP 16 évi ígérgetés után a szigeti gerincutat “beadni” a választásokon úgy, mintha az oly régen megígért fejlesztés teljesülne?

Az alábbiakban a Csepel újság cikkét idézzük.

Csepel.info

A Gerincútról röviden

Az első ígéretek óta eltelt tizenhat év során a csepeli önkormányzat 800 millió forint saját forrást tett a leendő Gerincút előkészítési munkáiba, és megállapodása van a fővárossal a rendben tartásáról, ameddig az építkezés el nem kezdődik – mondta Orosz Ferenc alpolgármester a közelmúltban, egy tévéfelvételen. Két lakóval a Csőgyár utcából azonban még mindig nem sikerült úgy megegyezni a kisajátításról, hogy jog szerinti építési telek álljon rendelkezésre, így a beruházás tovább húzódik.

Ugyanakkor a tavaly ilyenkor kiemelt (kormányzati) projektté avanzsált, 6,7 kilométer hosszú szigeti gerincút első ütemének (M0 autóút és Lórév közötti szakasz) megépítésére a kedvezményezett Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek (NIF) bruttó 4,2 milliárd forint támogatás jut, amelyre az elmúlt időszakban megkapta a megbízást. A szerződés birtokában 2009. II-III. negyedévében kiírják a műszaki megvalósítás közbeszerzési eljárását. A szigeti gerincút kivitelezése 2009 végén – 2010 elején kezdhető, közlekedni pedig majd csak 2011-ben lehet rajta leghamarabb.

Az első ütemben mind a szigetszentmiklósi ág, mind a gerincút 2×1 forgalmi sávval épül meg. A nyomvonalon öt körforgalmú csomópont létesül. A halásztelki ág – a szigetszentmiklósi ággal és a gerincúttal ellentétben – külön beruházásként, más ütemezésben valósul meg.

Forrás: Csepel újság

A témához kapcsolódó cikkek a Csepel.info-n:

Miért bünteti Demszky Csepelt?

Szeméttelep Csepel központjában

A csepeli „Gázai övezet”

Demszky tizenhat éve csak ígéri a csepeli gerincút megépítését

Mi folyik Csepelen, a helyi “Gázai övezetben”?

Nyílt levél a csepeli “Gázai övezet” ügyében

A főváros szerint 5 éve a kerületi önkormányzat felel a rendért

Kerítés a romokon

36 hozzászólás “A Gerincútról nagyon röviden” bejegyzésre

  1. Öreg halász szerint:

    Majd a Csőgyár utcai két lakót kinevezik bűnbaknak, majd elterjesztik róluk, hogy biztos a Fideszre szavaznak, utána pedig százmilliót költenek óriásplakátokra, amiken Csepel-szerte hirdetik: a Fidesz nem engedte megépíteni az utat.

    Kíváncsi vagyok, mikor lesz megint ebben is az ellenzék a bűnbak. Majd meglátjuk, hátha Csapajev, Red Bull vagy a többiek is hozzászólnak…

  2. Lexon szerint:

    Mikor lesz bûnbak a Fidesz? Amikor kormányra kerülnek, le fogják állítani a nagy beruházásokat. A Gerincút közte lesz…
    Egyébként a mostani szavazásos kérdés nagyon hangulatkeltôs-gyanús: senki nem mondta (most), hogy 2010-ben lesz kész, a cikkben is benne van: “közlekedni pedig majd csak 2011-ben lehet rajta leghamarabb.” Akkor…?!

  3. Öreg halász szerint:

    Tehát hiába ígérték meg 1993-ban 1996-ra a gerincutat, el sem kezdik építeni? A cikkben nem a csepeli gerincútról írják, hogy 2011-ben lehet rajta közlekedni, hanem a szigeti gerincútról. Az egy másik projekt.

    A csepeli gerincútról eddig azt írták, hogy 2010-ben megépítik. Akkor ez megint kamu volt Lexon?

  4. Gordon szerint:

    Lexon! Szerintem a gerincút fővárosi ügy.

  5. Öreg halász szerint:

    “Gyorshír: 2010 végére megépülhet a csepeli gerincút”: http://csepel.info/?p=1695

    Ha lenne rá félretéve pénz, nem félrebeszélne az alpolgármester. Ezek szerint a Csepel újság híre mögött az a hír, hogy megint nem kezdik el megépíteni a gerincutat.

    MIÉRT KELL 2009-BEN MÉG MINDIG A SOROK KÖZÖTT OLVASNI?

    Nem idézem Miskát, ő majd úgyis leírja. Cáfolja meg valaki!

  6. Öreg halász szerint:

    2006 június 30-án is átadták volna, akkor 2008-ra csúszott az átadás időpontja. Itt: http://csepel.info/?p=303 még két átadási dátum is van, 2005. december, majd 2008. december. Egyik sem jött be (hogy az 1996-os átadásról ne is beszéljünk).

    Szégyen gyalázat. De szerencsére Lexon már megjósolja, hogy a Fidesz miatt nem készült el 16 éve, mégpedig azért, amit még nem is tett a Fidesz. Gratulálok Lexon, alulmúltad önmagad!

  7. Lexon szerint:

    Gordon: persze, hogy az, ezért nem értem, hogy miért CSAK a csepeli önkorit szidják itt egyesek. Kis pontok ôk ebben a játszmában.

    Öreg halász, hülye vagy. Pont.

  8. Öreg halász szerint:

    Kedves Lexon, felhívom a figyelmedet, hogy a csepeli önkormányzat hivatalos oldala szerint tulajdonképpen már megépült a gerincút. Remélem kifér a link: http://www.budapest21.hu/portal/server.pt/gateway/PTARGS_0_7663_1481_251_302_43/http%3B/PORTAL03%3B7087/publishedcontent/publish/adatkorok/kiemelt_fejlesztesek/kiemelt_fejleszt%C3%A9sek__%C3%BAj_/articles/gerincut_epitese_csepelen.html

  9. Lexon szerint:

    Persze, Öreg halász, persze. És ez hol írja, hogy “már megépült”?
    Én nem találom…

    És ha ezt használod, könnyebb lesz az életed: http://href.hu/

  10. Öreg halász szerint:

    Itt írják: “A megvalósítás tervezett időpontja:
    Az eredeti 2005 12. havi átadás 2008 évre változott”

    Ha jól tudom 2008 már elmúlt. Ennyit a csepeli önkormányzat honlapjáról.

  11. Lexon szerint:

    “tervezett”

  12. csepeliiszap szerint:

    A csepeli piac felújításakor felröppent a Tesco-nyitás híre. Igazmondó Orosz Ferenc tagadta, hogy tárgyalnának a Tesco-val – nyilván el kellett adni a piac üzleteit. Majd, ha jól emlékszem,később mégiscsak bedobták a Tesco-ügyet, mondván, hogy az beszáll a gerincút építésébe. A piacosok őrjöngtek, hogy rájuk nyitják a Tesco-t, a csepeli lakosok pedig szépen tudomásul vehették, hogy a valamikori szintén sporttelepet bagóért elprivatizálták, majd busás haszonnal továbbadták benzinkút ill. Tesco építésre.
    És a gerincút is elfelejtődött, de a zsebek dagadtak…

  13. Csak tárgyilagosan szerint:

    Érdekes, hogy amikor a csepel.info munkatársai kiabálnak a leghangosabban más médiumokban folytatott csúsztatások miatt, akkor az itteni “újságírók” sem riadnak vissza tények elferdítésétől.
    Szenteczky weboldalán fent van az a bizonyos levél, amire itt az újság hivatkozik, bárki megteheti, hogy visszakeresi, mit írt ott, mint ahogy én is megtettem. Egy részlet:
    ” a Csevak Zrt-nek Csepel Önkormányzatával van folyamatos szerződése, a kerületben előforduló illegális szemét elszállítására, mely szerződés nem terjed ki a fővárosi kezelésben lévő területekre.
    A Fővárosi Önkormányzattal pedig egyáltalán nincs és nem is volt egy átfogó szerződésünk az érintett terület vonatkozásában.”

    Tehát Szenteczky nem azt állítja, hogy Csepelnek nincs szerződése, hanem azt, hogy a Csevaknak nincs szerződése a fővárosi önkormányzattal. Ugyanis Szilárd korábbi leveleiben a Csevakot támadta.
    Apró kis csúsztatás már megint itt az infon. Az is mily érdekes amúgy, hogy a mindig aktív Szilárd erre a levélre mit sem válaszolt azóta sem… Pedig ugye azt senki nem feltételezi, hogy ha a Szenteczky levelében leírtak valótlanok lennének, akkor nem ordítozta volna vele tele az összes sajtót, a maga bűbájosan agresszív stílusában? 🙂
    Ha ez a mostani cikk akar valamiféle válaszul szolgálni, akkor elég erőtlen próbálkozás.

  14. csepeliiszap szerint:

    …de a gerincút építése továbbra is megmaradhat kampányfogásnak a következő ciklusra, ki tudja már, hányadikra…

  15. Lexon szerint:

    csepeliiszap:
    azért a kampányfogással óvatosan! Mindegyik párt ezzel kampányol már ezer éve, az egyiknek lett volna lehetôsége tenni valamit az ügy érdekében, de mivel apró pici pötty az itteni önkori, nem tudott elérni semmit. A másik nagy párt is folyamatosan használja a Gerincút megépítésének ígérgetését. Csak ôk egyenlôre távol vannak a húsosfazéktól. Valószínûleg hamarosan megtudjuk, hogy ôk mit tesznek azért, hogy azt a két renitens tulajdonost jobb belátásra bírják…
    Azért az a bizonyos két tulaj kiállhatna a csepeliek elé, hogy kérem szépen, miattunk nem épül a Gerincút, mert a telek értékének 10-15 szörösét kérjük. Szilárd keresse meg ôket, és állítsa pellengérre! Akkor elmondhatnám, hogy Németh képviselô úr tökös legény, sokat tesz a Gerincútért… 😀

  16. nagyapó szerint:

    A Csepel újság kapitális marhaságokat ír, szokása szerint. Idézem: “Ugyanakkor a tavaly ilyenkor kiemelt (kormányzati) projektté avanzsált, 6,7 kilométer hosszú szigeti gerincút első ütemének (M0 autóút és Lórév közötti szakasz) megépítésére”
    Az MO-Lórév közötti táv ~35 km. Mi a 6,7 km?
    Ha az első szakasz az MO-Lórév közötti, akkor hol a második szakasz? Csak nem Csepelre akarják behozni a sziget egész forgalmát?
    Más.
    Ki a gazdája Csepelnek? Az önkormányzat, a Csevak, vagy ki? Kinek feladata tisztán tartani, tartatni a kerületet?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  17. nekünk ment el az eszünk szerint:

    HISZEM HA LÁTOM!

  18. csepeliiszap szerint:

    Lexon:
    Ezt írod: “Azért az a bizonyos két tulaj kiállhatna a csepeliek elé, hogy kérem szépen, miattunk nem épül a Gerincút, mert a telek értékének 10-15 szörösét kérjük.”

    Ugye, Te sem gondolod komolyan, hogy két tulajdonos miatt nem valósul meg ez a projekt?

  19. miska72 szerint:

    Nem ismerik ezek a gerincet.
    Nekik nincs olyan. 😉

  20. infósferi szerint:

    Lexon! Bolond lenne Szilárd a gerincútról hazudozók védelmébe állni!
    Tudom, sokaknak nehéz a demokratikus törvényeket elfogadni, de a tulajok annyit kérnek, amennyit akarnak, majd a Bíróság is dönt.
    Ez nem politika, bármennyire szeretnék egyesek befolyásolni.
    Egyébként a már rég nem élő nagybátyám mesélte úgy 20 éve, hogy a Magyar utca bontása legalább 40-50 éve téma Csepelen.
    Nem volt olyan hülye vezető, aki hozzákezdjen, a zavaros lakásviszonyok miatt.
    Idáig.
    Akkor most mit csodálkozunk?

  21. asdf szerint:

    Lexon, szerinted az a két ingatlan az oka, hogy még egy centit sem aszfaltoztak le 1993 óta a csepeli gerincútból?

  22. Öreg halász szerint:

    Kedves “Tárgyilagos”:

    akkor csak tárgyilagosan: KI A FELELŐS A GERINCÚT NYOMVONALÁN A HÁBORÚS ÁLLAPOTOKÉRT??????????

    Mit számít, hogy a Csevak a felelős vagy szimplán az önkormányzat vagy a Csevakon keresztül az önkormányzat vagy az önkormányzaton keresztül a Csevak?

    Mindkét helyen MSZP-s vezetők vannak, mindegyik esetben az MSZP-s városvezetők a felelősek az ottani álapotok miatt.

    A gerincút meg nem építéséért az MSZP és az SZDSZ a felelős. Akinek nem egyértelmű, nézze meg, kik vezették Budapestet és Csepelt az elmúlt 16 évben.

  23. Csivi szerint:

    Bárki csúsztat, bárki ferdíti el az igazat, akár kampány fogás, akár nem, sokadik ígéretre nem épült meg a Csepeli gerinc-út. Az illetékesek biztos nem járnak erre a reggeli, és délutáni csúcsban. Csepel többi részére is kihat ez az állapot.
    Sajnos amíg nem lesz következménye a sok határidő tologatásnak, addíg semmi nem fog történni. Semmi retorzió, ezért bőven van igéret.
    Az hogy esetleg itt bárki is morgolódik, meg leírásra kerül hetente, az őket baromira nem érdekli!!

  24. jani szerint:

    .T Mindenki !
    A Csepel hu.-n demszky alkudozik, a gerincút épitésének elhagyásáról !!!!!!

  25. Feri szerint:

    A Csepel Újság cikke nyilvánvalóan rengeteg csúsztatást tartalmaz. A legnagyobb, hogy szándékosan összekeveri a két gerincút témáját, hogy a felületes olvasó még nagyobb bizonytalanságba kerüljön. Mások is észrevették, hogy az M0-tól Lórévig nem 6,7 km, stb. Ha maradunk a csepeli gerincútnál: nem hiszem, hogy két telektulajdonossal ne lehetne megállapodni vagy például megfelelő lakóingatlant ajánlani nekik. Érdekes: a 60-as, 70-es években Csepel egész központját lebontották, az ottani tulajdonosokkal hogyan tudtak megállapodni? No de: nem-akarásnak nyögés a vége!
    Ellenben megjegyezném, a csepel.info-nak is jobban kellene figyelnie a világos magyar fogalmazásra: a bevezető második mondatában látszólag helyett láthatólag (a látszólag azt jelenti, hogy csak úgy látszik, de nem az), idézünk helyett idézzük (tárgyas ragozás).

  26. admin szerint:

    Bocs, egy előbbi admin hozzászólást töröltünk, mi hibáztunk.

  27. csepeliiszap szerint:

    A szélhámosságok sorozatát követi el a főpolgármester, 16 éve a csillagokat is leígérte az égről, amikor Csepel le szeretett volna válni a fővárosról. Megrekedtünk, helybenjárunk, persze nem csak demszkynek köszönhetően, hanem mindazoknak, akik a korrupció, csalás, hamis igérgetések és az eltérő vélemények elhallgatása árán ragaszkodnak a hatalomhoz. Mégha tudják is, hogy rossz oldalon állnak…

  28. balszélső szerint:

    Nem felejtjük el: avval riogatta a Csepelieket, hogy megszűnik a HÉV.
    Azt is tudjuk, mely kerületi erő állt ki akkor mellette, teljes válszélességgel.
    Azok, akik azóta is a vállukon vitték a főpolgármesteri válsztásoknál.

  29. atlétaa szerint:

    Hajrá Szenteczky, hajrá Csevak, hajrá CSEPEL………………………………………… nagyapó ha kinyitja a száját hazudik,ha kinyújtja a kezét lop….söpörjünk a saját házunk elött.

  30. Gordon szerint:

    Lexon!

    Nem csak a csepeli önkormányzatot bírálo, hanem a fővárost is. Az már más kérdés, hogy egyiket se a Fidesz vezeti.

    Lett volna már elég idő (18 év), hogy az út elkészüljön. Nem épült meg, a politikai felelősséget vállani kell. Akik pedig Demszky mellett kampányoltak és most az önkormányzat vezetésében ülnek, azok szerintem inkább maradjanak csendben, és szégyeljék magukat.

  31. Öreg halász szerint:

    Igazad van atléta, Szenteczkynek drukkolni kell, hogy a cége akár csak egy papírcefnit is felszedjen azon a területen.

    Viszont láthatóan kevesen drukkoltak neki, mert olyan a gerincút vidéke, mint az okádék.

  32. Lexon szerint:

    Gordon:
    “Nem csak a csepeli önkormányzatot bírálo, hanem a fővárost is. Az már más kérdés, hogy egyiket se a Fidesz vezeti.”

    Így van. Mindegyiknek elvitathatatlan érdemei vannak a Gerincút megnemépítésében. A Fidesz pedig csatlakozni fog hozzájuk jövôre. És a végén mi szívjuk meg, mert nem lesz Gerincút…
    Ha meg mégis elindul az építkezés 2009 végén, akkor két eset lehetséges:
    – összecsapják az egészet, hogy a választásokra minél többet átadhassanak belôle (így szokott ez menni mifelénk)
    – nem tudják átadni a választásokig, akkor meg a Fidesz azt mondja, hogy ôk építették meg… (ez is így szokott menni mifelénk)

    Szóval ebben a kérdésben erôsen pesszimista vagyok.

  33. Gordon szerint:

    Lexon!

    Én a várható fideszes fővárosi vezetést majd azután értékelné, hogy lejárt a négy éves ciklusa. A tények alapján egyenlőre csak a Demszky vezette mszp-szdsz koalíció munkáját tudom értékelni. Ők az elmúlt 18 évben nem építették meg a Gerincutat. Ezek a tények. A többi találgatás.

  34. Lexon szerint:

    Gordon: magyrészt igazad van. De ne felejtsd el, hogy a jövôre esedékes szavazás is a találgatásokon fog múlni: vajon ki mit fog csinálni?
    És mivel a Fidesz programját még nem láttuk, csak találgatni lehet. Azazhogy a nagyberuházások leállításának tervét már megszellôztette OV…

  35. baniko21 szerint:

    Megnéztem a Demszky szövegelését. Nekem is volna felé egy javasla-
    tom: el lehet hagyni a főpolgármester fizetésését, prémiumát, költség-
    téritését, észre sem vennénk ha nem volna. Hátha akkor a gerincút
    és a többi igérgetések nem kampányfogás lennének. Emlékszem még,
    hogy pár évvel ezelött a Főv. Önkorm. római üdülőjében dekkolt, mert
    még lakása sem volt, mostmeg tengerparti kis “viskója” is van. Hát
    csoda ha a nagy elfoglaltsága mellett, holmi kis fővárosi problémák
    megoldására nem terjed ki a figyelme?

  36. büki szerint:

    Ennyi hazugság-cunami után én még a kezdésben is kételkedem.
    Csak nehogy nekem legyen igazam.

Itt lehet hozzászólni !