Büdzsé nélkül Budapest: az MSZP is beintett

Hunvaldot lemondatnák, Demszky a Gerincúttal alkudozna

Privátbankár

Csak ők tudják, minek örültek (fotó: Mno.hu)

Nem fogadta el a Fővárosi Közgyűlés hétfő esti rendkívüli ülésén a fővárosi önkormányzat ez évi 531 milliárd forintos költségvetését.

A büdzsé elfogadása mellett 10 SZDSZ-képviselő és Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes szavazott csak. A Fidesz-KDNP-MDF elutasította a büdzsét, a szocialisták többsége pedig tartózkodott a név szerinti szavazás során.

A végszavazás előtt Steiner Pál MSZP-frakcióvezető kezdeményezte a napirend elnapolását, mondván, hogy az eltérő álláspontok miatt ezúttal nincs esély a büdzsé elfogadására, de indítványát nem fogadták el.

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes a vitában megismételte a nap közben tartott sajtótájékoztatón elmondottakat. Egyebek közt azt hangsúlyozták, hogy a fővárosi fejlesztésekhez 2013-ig szerezhetnek EU-forrást. Ezek önrészét pedig hitelből és a Főgáz-részvények eladásából lehet finanszírozni.

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető ugyancsak megerősítette korábban ez ügyben tett kijelentését, miszerint a büdzsé elfogadásakor a város 2010 utáni működésére is tekintettel kell lenni. Utalva Kiss Péter kancelláriaminiszter kijelentésére, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az állam áron alul nem ad el semmit, leszögezte, hogy a fővárosnak is vissza kellene lépnie a vagyonértékesítéstől, a Főgáz eladásától.

A vitában a városvezető koalíció és az ellenzék képviselői is a megegyezési készségüket hangsúlyozták. Demszky Gábor megerősítette, hogy április végéig az ellenzék által javasolt időpontban bármikor készek a múlt héten megkezdett ötpárti költségvetési egyeztetés folytatására. Az ellenzékiek, így Tarlós István is szorgalmazták azt is, hogy az egyeztetések érdemi jellegűek legyenek.

Tarlós István több ellenzéki társával együtt úgy vélte, hogy nem igazán a megegyezésre való törekvést mutatja, hogy a város vezetői csak három nappal a költségvetés közgyűlési tárgyalása előtt ültek le először egyeztetni a ellenzékkel. A közgyűlésen név szerinti szavazással, vita nélkül elutasították azt a Tarlós István által jegyzett előterjesztést, hogy a közgyűlés vonja vissza tavalyi döntését, amellyel elindította a Főgáz Zrt. privatizációs eljárását.

Forrás: Privátbankár

Hunvald lemondását kérik

A fővárosi önkormányzatnak hétfő este várhatóan még nem lesz költségvetése, az önkormányzat két oldala között kialakult létszámegyezőség miatt: Demszky szerint az egyezkedésben nincs tabutéma, az MSZP Hunvald mandátumának lemondását kéri.

A főpolgármester a hétfő délutáni tájékoztatón, amelyet a néhány órával később kezdődő önkormányzati testületi üléssel kapcsolatban tartott, utalt arra, hogy a parlamentben is hasonlóan sikerült a kisebbségi kormánynak a büdzsét elfogadnia. Közölte, hogy a létszámegyezőség miatt kialakult új helyzetben egyeztetési kényszer jött létre.

Az ellenzékkel folytatott múlt heti egyeztetésen az kiderült, hogy amíg a városvezetés a fejlesztéseket, a Fidesz a működést tekinti elsődlegesnek. A városvezetés szerint ugyanis 2013-ig van csak lehetőség arra, hogy EU-támogatásokat szerezzenek olyan fejlesztésekhez, amelyekkel a budapestiek életminősége javulhat. A város vezetői által tervezett fejlesztések önrészéhez 2013-ig 160 milliárd forint hiányzik. Ez a pénz a Főgáz-részvények eladásával, valamint idén és jövőre összesen 40 milliárd forint hitellel biztosítható – jegyezte meg.

Demszky egyetért Orbánnal

A főpolgármester megerősítette azt a korábbi kijelentését, miszerint nincs tabutéma az ellenzékkel folytatandó tárgyalásokon. Lehet szó a Főgáz-eladás és a hitelfelvétel megállításáról is, de ez esetben az ellenzéktől várják a választ arra, hogy milyen fejlesztéseket hagyjanak el. Elhagyhatják például az 1-es, 3-as villamos és különböző budai villamosok vonalának meghosszabbítását, a csepeli gerincút és a rákoskeresztúri buszfolyosó építését, a műjégpálya, valamint az Uzsoki és a Tétényi úti kórház felújítását és az iskolai szakképző központok kialakítását – mondta.

Demszky Gábor kitért arra is, hogy a budapesti Fidesszel ellentétben az uniós fejlesztési lehetőségek kiaknázását szorgalmazza több fideszes vezetésű város, például Debrecen és Hódmezővásárhely is. A főváros folyamatosan jó hitelminősítést, besorolást ér el – emelte ki, megjegyezve, hogy a piac a hitelminősítő cégekre és nem az ellenzékre figyel. A főpolgármester azt mondta, egyetért Orbán Viktorral abban, hogy működésre nem szabad hitelt felvenni. A főváros ahogy eddig, úgy a jövőben sem teszi ezt – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a főváros eladósodottsága a meglévő 160 milliárd forintos hitelállományával is csak 30 százalékos, ez kedvezőbb, mint a fideszes vezetésű nagyvárosoké, amelyek közül Debrecen 40 százalékos eladósodottságú. A következő két évben felvenni szánt 40 milliárddal együtt is csak 37 százalék lenne a főváros eladósodottsága. Abban az esetben pedig, ha hozzáveszik a BKV 86 milliárd forintos adósságát, az önkormányzat konszolidált adóssága 55 százalékra nő, de ez is kisebb mértékű a fideszes vezetésű megyei jogú városokénál, például Debrecenénél, amely az önkormányzat tulajdonában álló cégekkel már 63 százalékos. A főpolgármester szerint célszerű lenne, ha e példák tükrében a fővárosi Fidesz egyenlő mércével mérne.

Hunvaldot lemondásra kérik

Demszky Gábor közölte, hogy az elmúlt két és fél év fővárosi döntései alapján bizakodik, mivel az ellenzék többnyire együtt szavazott a közgyűlésben a városvezetéssel. Tavaly és idén a fideszesek a közgyűlési döntések 67 százalékában, az MDF 80 százalékában szavazott együtt a városvezetéssel. A főpolgármester rámutatott arra is, hogy ha nem szavaznák meg a költségvetést, az nem csak a fővárosi önkormányzatot, hanem a fideszes vezetésű kerületeket is hátrányosan érintené. Az uniós beruházások közül ugyanis 81 milliárd forintnyi idén a fideszes vezetésű városrészeket erősítené.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető elmondta, hogy az MSZP budapesti elnöksége ismét, ezúttal a kerületi elnökökkel együtt kéri fel az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald Györgyöt, aki miatt megszűnt az egyfős koalíciós többség, hogy mondjon le fővárosi képviselőségéről. A politikus felszólította a Fideszt arra, hogy ne éljenek vissza a kialakult helyzettel, s mielőbb fogadják el a költségvetést. Az MSZP konszenzus esetén bármilyen költségvetést kész elfogadni – jegyezte meg.

Forrás: Fn.hu

6 hozzászólás “Büdzsé nélkül Budapest: az MSZP is beintett” bejegyzésre

  1. én szerint:

    ezek állandóan heherésznek, mint két ifjú szerelmes. MOST PÉLDÁUL MI OKUK VAN A DERÜRE? Inkább szégyenkezniük kellene, hogy tönre tették a várost!

  2. miska72 szerint:

    Minek örülsz Gábor?
    Képzeld, 15.-én nem dobáltak meg!

  3. lolka szerint:

    Figyelj miki – az idelyiévet kihuzzuk valahogy, utána azt csinálnak majd amit akarnak, ugy is csödbe jut az ország is meg a város is.

  4. Gordon szerint:

    SÜN! 🙂

  5. Bubus szerint:

    Hát igen, elvihetnék őket a rendőrök, valahová hátra. 😉 http://webcast.tv2.hu/dynamic/index.php?m=video&video_id=391707

  6. […] után Tóth Mihály csepeli polgármester is közleményben reagált Demszky Gábor nyilatkozatára, mely szerint alku tárgyává tenné a Csepeli Gerincút […]

Itt lehet hozzászólni !