A főváros szerint 5 éve a kerületi önkormányzat felel a rendért

Nyáron megkezdődik végre a Gerincút-építése?

Helyi Téma

A csepeli gerincút építése másfél évtizede húzódik. Azóta a nyertes városvezetők minden választási kampányban dzsókerként húzzák elő újra és újra a „Megépül a gerincút! -kártyát.

A Helyi Téma úgy értesült: 16 évvel Demszky Gábor ígérete után most nyáron megkezdődik az útépítés. Talán az sem véletlen, hogy az építkezés egy újabb választási kampánnyal esik egybe: ez lesz az így ötödik olyan választás, amelyben az MSZP és az SZDSZ az útépítéssel kampányol. A lap szerint ráadásul öt éve a helyi önkormányzat dolga lenne rendben tartani a tervezett út nyomvonalát, amit azonban az illetékesek tagadnak, azaz a terület továbbra is “senki földje” marad. Az alábbiakban a Helyi Téma cikkét idézzük.

Eddig a beruházás nem valósult meg, a környék viszont egyre rendezetlenebb. Hogy kinek a feladata volna a fővárosi kezelésben lévő környék rendben tartása, eddig nem volt teljesen világos.

A fővárosi kezelésben lévő leendő gerincúton uralkodó rendezetlenség és szeméthalmok miatt Németh Szilárd kerületi ellenzéki frakcióvezető nyílt levelet írt Orosz Ferenc alpolgármesternek, melyben leírja, hogy „Romos, életveszélyes épületmaradványok és mérhetetlen mennyiségű, fertőző, bűzölgő szemétkupac tövében éli mindennapjait több mint száz család.

Leírja, hogy egyre elviselhetetlenebbé válik a forgalom is egyrészt a környező települések és kerületek rohamos fejlődése miatt, másrészt a szennyvíztisztító majdani működése miatt. A másfél évtizede ígért jó minőségű út helyett azonban csak leromlás történt eddig. Az öt évvel ezelőtti, közel 150 családot érintő kiköltözés is csak rontott a helyzeten, hiszen hajléktalanok is megjelentek a romos házakban, így a közbiztonság is egyre rosszabb. Az önkormányzati területek rendben tartásáért felelős Csevak Zrt. vezetője, Szenteczky János nyílt válaszlevelében leírta, nem léteznek szerződések a Csevak Zrt. és a főváros között, melyben megállapodtak volna arról, hogy a Csevak hivatott rendet tartani a környéken. Levelében az is olvasható, hogy „2005 és 2009 között 67 alkalommal (67 napon) zajlott takarítás és az illegálisan lerakott szeméthegyek elszállítása. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 4 év alatt átlagosan minimum havonta egyszer rendet tettünk azon a terülten.

Lapunknak Szenteczky János úgy nyilatkozott, további lépéseket kíván tenni a környék rendbetételére a gerincút megépüléséig. – Én magam is egy megkereséssel kívánok a főváros felé fordulni. Felajánlanám a Csevak szolgáltatásait. Állapodjunk meg, tegyünk lépéseket – mondta lapunknak a Csevak Zrt. ügyvezetője. A felemás ügyben lapunk a fővároshoz fordult, ahol elmondták: volt szerződés a kerülettel a környék rendben tartásával kapcsolatban. – A csepeli gerincút építése várhatóan ez év nyarán megkezdődik. Megvan az építési engedély, de még nem jogerős. A kivitelezés megkezdését alapvetően az határozza meg, hogy az útépítés közbeszerzési eljárása mikorra zárul le eredményesen. A fővárosi és a csepeli önkormányzat 2003-ban kötött együttműködési megállapodást a gerincút megépítésével kapcsolatban. Ez a dokumentum határozza meg azt, hogy a feleknek mi a feladatuk a beruházás előkészítése során. A csepeli önkormányzat ezeket a feladatokat a Csevak Zrt. közreműködésével végzi el. A főváros tehát a csepeli önkormányzattal áll kapcsolatban, nem pedig a Csevak Zrt.

vel. A terület sajnos a szemétlerakók kedvenc helyévé vált. A területre folyamatosan, naponta szállítják a sittet és szemetet, így a terület rendezetlen állapotára a kivitelezés megkezdése, az út megépítése jelentheti a biztos megoldást – nyilatkozta lapunknak a Fővárosi Önkormányzat közlekedési ügyosztályának illetékese.

Forrás: Helyi Téma

23 hozzászólás “A főváros szerint 5 éve a kerületi önkormányzat felel a rendért” bejegyzésre

  1. kispajtás szerint:

    Melyik nyáron???

  2. Tamási Juli szerint:

    Természetesen a választási évi nyáron, s majd aztán 4 év múlva ismét. És így tovább, és így tovább…

  3. én szerint:

    Hanyadszor “kezdődik meg”?

  4. miska72 szerint:

    Jó rend van. A szocialista kerületi vezetésünk, nagyjából erre képes. :)Volt kitől tanulni.
    Magyarország szocialista kormánya a referencia? 😉

  5. miska72 szerint:

    Tisztelt én!

    Én inkább azt kérdezném, hány évig lesz ez így még?

  6. Tamási Juli szerint:

    Uszoda-ígérgetésben vagyok otthonosabb, pontosan tudom, hogy Orosz anno 19 évvel ezelõtt ígérte elõször a strand továbbfejlesztését uszodává. Most megint téma a téma, csak közben most máshol lett jó üzlet. Az ígérgetés szabályos 4 évenként felerõsödik, majd hirtelen megcáfoltatik.
    2006-ban kontkrét tervekkel szórták tele a Csepel Újságot, majd a választást követõ héten megszüntették a tárgyalást a Budapest Gyógyfürdõivel.

  7. nekünk ment el az eszünk szerint:

    MEGÉPÜL? HISZEM HA LÁTOM – ÉS FÖLEG HA GURULOK RAJTA!

  8. nekünk ment el az eszünk szerint:

    uszodát már nem is mondom…

  9. obama szerint:

    Nem hiszem, hogy elkezdik, mert még mindig van peresített ingatlan az útvonalon! Addig míg az jogtiszta nem lesz nem csinálhatnak semmit sem azon a területen. Márpedig úgy tudom, hogy a Csőgyár utcábai is és a Magyar utcában is van ilyen.

  10. maminti szerint:

    Jó kifogás sose rossz. Létezik a “kisajátítás” intézménye.
    Különben meg ha ilyen problémák vannak, akkor hogyan ígérhetik meg felelősséggel, hogy nyáron elkezdik?

  11. Gigi szerint:

    Én is két ingatlanról tudok, ahol a t. lakók nem fogadták el a felajánlott kp-t vagy csereingatlant. Maminti, a kisajátításnak is vannak szabályai, éppen a kisemberek védelmében… Itt és most viszont ez a joguk felveti a kérdést: meddig hagyhatja a többség, hogy a kisebbség egyéni érdeke földre nyomja a közérdeket?…

  12. Gigi szerint:

    Ja, és a HT-cikkben a Csevak tényeket sorol: hányszor takarítanak (a főváros helyett, önszorgalomból), és tárgyalni készek a továbbiakról. Eközben a fővárosi illetékes csak mismásol: egyáltalán nem említi, hogy a két önkormányzat közötti, előkészítésre vonatkozó szerződés mit jelent a rend és takarítás szempontjából, vagyis mi az a feladat, amit a Csevakon keresztül hajtat végre a csepeli önkormányzat. Ha jól értelmezem, SZJ szerint épp nem a takarítás…

  13. Bubus szerint:

    Gigi: a főváros MSZP-SZDSZ vezetésű. Csepel MSZP-s vezetésű. A Csevak vezetője az MSZP alelnöke.

    Négy éve megy a vita azon, hogy kinek a dolga kitakarítani a mocskot onnan. Mindenki egy brancsból való. Akárki folytatott négy évig trehány, hanyag felelőtlen munkát, az az MSZP-hez és az SZDSZ-hez kötődött, a politikai felelősséget tekintve biztosan.

    Még valami: Csepel polgármestere Tóth Mihály. Neki személyesen is kötelessége volna kiállni az ügy rendezéséért. Négy éve nem képes rá. Messze nem egyedüli ráadásul ez az eset, egy rakás hasonló volt/van. Szégyen.

  14. balszélső szerint:

    Sohasem értettem, miért kell ígégetni, amikor nyilvánvaló, hogy konkrét akadályokba ütközik az építés kezdete.
    Az állampolgár nem hülye ( még ha a politikusok annak is nézik), megérti, hogy a kisajátítások miatt a kezdés bizonytalan.
    Ha meg a perek lezárultak, ezt is el lehet modani a lakosságnak.
    Ehelyett hazudoznak nekünk reggel-este.

  15. Gigi szerint:

    Bubus, szerinted tényleg van politikai felelőssége a kitakarításnak?… Vagy csak megint naiv vagyok…

    balszélső, neked van igazad: az ígérgetés nemhogy értelmetlen, de a visszájára sül el. És hazudnak “reggel, délben, este” is, a klasszikust idézve…

  16. Gigi szerint:

    … “minden hullámhosszon”…

  17. Bubus szerint:

    Igen, van. Sokéves semmittevés és tudatos vagy ostoba szerencsétlenkedés következménye ami ott van. Csepelnek van vezetése akkor is, amikor probléma van, és nem átadni kell valamit. Ami hozzáteszem, sajnos meglehetősen ritka esemény, és jellemzően csak választások előtt fordul elő.

  18. Lora :) szerint:

    WELCOME TO BALKAN-city!!!

  19. miska72 szerint:

    Képaláírás: Van mire büszkék lennünk. MSZP! 🙂

  20. […] A főváros szerint 5 éve a kerületi önkormányzat felel a rendért […]

  21. Matyi szerint:

    LE VELÜK!!!!! 2 kezükell takaritatnák mindent velük CSEPELEN!!!
    De nekik csak a szebük nö !!!!!!! Gyerekeinknek lassan már enni nincs mit
    LE VELÜLÜK!!!!!! Csepelen mindent még mi maradt eladnak !!!!!!!!
    LE VELÜK!!!!!!!!
    HAZUDNAK REGGEL ,DÉLBEN ESTE!!!!!!!!!
    Tanács elnök ,miska,Kál ,borka , gulyás , jegyzö , LEVELÜK!!!!!!!!!!!

  22. […] A főváros szerint 5 éve a kerületi önkormányzat felel a rendért […]

  23. Márta szerint:

    Tamási Juli igyvan de ö tanácselnök volt most is az ! Mondotta Csepeli lakosokkal együt fürdünk a Csepeli uszodában télen is!:)
    Mikor ?:(
    Ismételném Miska 72 üzenetét !
    Gazemberek fezetik a kerületet ! meg 1 szélhámos:( ez igyvan 🙁
    most mindenki olyan jokat ir ! Kál ,Bórka Ja és valami Szenteszki!
    Olyan jól nyomkodják a gépet szavazáskor ,hogy elment az eszük:(
    még mit húznak le rolunk ?
    miért is? mert engedjük:(
    HAJRÁ CSEPEL HAJRÁ CSEPELI LAKOSOK!!!!!!!!

Itt lehet hozzászólni !