Gerincút: 2008-ra elkészül?

Csepel.info

Gerincút

(Kampány)háborús övezet

Miközben semmi jele, hogy a 4-es Metró építésére szinte minden anyagi forrását felhasználó főváros megépítené a csepeli gerincutat, egy, a Budapest21.hu-ra néhány nappal ezelőtt feltett dokumentum azt ígéri: 2008-ra elkészül az 1993-ban megígért, és a kerület lakói között nagyon várt beruházás. Valóság, elírás, vagy csak egyszerűen egy, a választások előttről megmaradt kampányanyag került a csepeli önkormányzat honlapjára? Megpróbáltunk utánajárni.

A dátum szerint 2007. október 27-én kerültek fel a Budapest21.hu portálra (ez a csepeli önkormányzat uniós pénzből működő honlapja) a kerület kiemelt fejlesztései. A fejlesztési tervek között megtalálhatjuk a közelmúltban az Országos és a Budapesti Tervtanács által is csúnyán visszautasított Wellness központ terveit éppúgy, mint a Polgármesteri Hivatal bővítésének terveit is. A dátumokkal nem túlságosan bővelkedő sor nagy meglepetésre a csepeli gerincúttal zárul, méghozzá dátumokkal. A dokumentum szerint a csepeli gerincút a Szabadkikötő út – Corvin út – Csőgyár utca – Magyar utca – Posztógyár utca – II. Rákóczi F. út nyomvonalon 2008-ra elkészül.

A Csepel.info információi szerint az 1993-ban Demszky Gábor által beígért fejlesztésnek “először” 1996-ra kellett volna elkészülnie. Sajnálatos módon azonban egyetlen kapavágás nélkül kampányolta végig a fővárosi és a csepeli MSZP és SZDSZ az 1998-as önkormányzati választásokat, amely itt, a kerületben ismételten nagyrészt a gerincútról szólt. Kevés volt azonban 4 év a fejlesztés elkezdésére, így a 2002-es MSZP-SZDSZ-es önkormányzati kampány ismételten nagyrészt a gerincút megépítéséről szólt. Az újabb 4 év is kevésnek bizonyult, habár most az önkormányzati ciklus alatt sem csillapult az építési láz: a gerincutat előbb 2005-re, majd 2006. június 30-ra ígérte meg Demszky Gábor és Tóth Mihály, akik erről szerződést is kötöttek. A szerződés szerint a gerincút 2006-os átadását a csepeli út és csatornaépítés 2008-as teljessé tétele követte volna. Az építési láz 2005-ben átragadt Gyurcsány Ferencre is, aki a Csepeli Munkásotthonban ígérte meg a gerincút és egy mentőállomás 2006-os megépítését.

A sors azonban – ha ugyan mindez csakis a sorsnak köszönhető – ismét közbeszólt. A 2006-os választási kampány megint a gerincút megépítésének ígérete alatt zajlott, anélkül azonban, hogy akárcsak egyetlen kapavágás, vagy egyetlen forint is félre lett volna téve az építkezés megkezdésére. Az építés így nem is kezdődött meg a mai napig sem.

A Csepel.info információi szerint a csepeli gerincút megépítése ugyanabban a fázisban van, mint az elmúlt 14 évben. A Budapest.hu oldalon semmi jele ilyen beruházásnak, ráadásul az is közismert, hogy a 4-es Metró költséges és meg sem térülő presztízsberuházása gyakorlatilag az összes fejlesztésre fordítható forrást elviszi.

Sokat mondóak viszont a Budapest21.hu oldalon megjelent információk: a gerincúthoz kapcsolódó dokumentum ugyanis hiába 2007. október 27-én került ki a weboldalra, készítésének dátuma 2006. november 22. Azaz, sajnos csak egy kampányanyag maradéka kerülhetett ki az önkormányzati oldalra.

Nem nyugodtunk azonban, és megpróbáltunk utánajárni, mikor épül meg végül a csepeli gerincút. Információink szerint az MSZP-SZDSZ a beruházás megkezdését a 2010-es kampányidőszakra fogja megígérni. Azt még nem tudni, hogy 2010 tavaszán valóban megkezdődik-e az út építése, valóban lesz-e pénz az első szakasz befejezésére, vagy megint csak egy kampányfogással gazdagodunk, és az építési láz meg sem áll 2014-ig. Reménykedjünk.

A Budapest21.hu megjelent információk:

Fejlesztés tárgya
Gerincút építése Csepelen

Fejlesztés célja
Csepel központjából ( Kossuth L. utca, II. Rákóczi F. út )a nagy mennyiségű helyi és átmenő forgalom elvitele. A forgalom átrendezésével lehetőség nyílik Csepel városközpontjának rekonstrukciójára.

A megvalósítás helye
A Gerincút nyomvonala :Szabadkikötő út – Corvin út – Csőgyár utca – Magyar utca – Posztógyár utca – II. Rákóczi F. út

A megvalósítás tervezett időpontja
Az eredeti 2005 12. havi átadás 2008 évre változott

Elvégzendő feladatok
Egy 2*2 sávos 2,4 km hosszú gyüjtő főútvonal megépítése. A nyomvonal mentén zöld sáv és kerékpár út halad.A szükséges helyeken zajvédő fal védi a lakókat.A nagy csomópontoknál lámpás forgalomirányítás lesz telepíve.

A tervezett mennyiség, várható költség
Pénznem: Forint (HUF)

Várható becsült költség : 8 MdFt

Tervezett források
Pénznem: Forint (HUF)

A beruházás teljes költségét a Fővárosi Önkormányzat biztosítja.

Kiegészítő információk
A Fővárosi Önkormányzat beruházásában megvalósítandó út kivitelezése jelenleg az engedélyezési szakaszban van.

ITJ:
SZJ:
TEÁOR:

Létrehozva: 2006-11-22 Módosítva: 2006-11-22

22 hozzászólás “Gerincút: 2008-ra elkészül?” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    Nem tudom, mi a meglepő abban, hogy folyamatosan átvernek bennünket. Majd a választások előtt három héttel átütemeznek százmillió forintot és megépítenek 100 métert belőle. Az MSZP-fanok meg boldog arccal futkoshatnak két hétig, hogy milyen jó csepelinek lenni, mert itt milyen sok a fejlesztés.

  2. Csepeli Galvániszap szerint:

    Na, ezért aztán megérte vagy száz csepeli családot meghurcolni a kisajátításokkal!!!

  3. Karcsi szerint:

    Ohh, azért a 4-es metrót ne mondjuk már meg nem térülő presztízsberuházásnak! Ez fájt!
    A többi – sajnos – stimm….

  4. Nándi szerint:

    Pedig sajnos ma már azzá vált Karcsi. A kijelölt nyomvonala több évvel ezelőtti, és többen állítják (hozzáértők és hozzám hasonló amatőrök is), hogy ma már másfajta 4-es metróra lenne szükség.

    Az pedig, hogy meg nem térülő…??? hát a BKV eleve veszteséges, valamint a megtérülése számomra azt is jelenti, hogy érdemes volt miatta a többi fontos beruházást elhagyni. Így nézve tényleg nem biztos, hogy megéri.

    Én csepeli vagyok, kocsival járok, nem fogom letenni az autót a 4-es metró miatt (ha lenne olyan járat, ami Csepelről menne be mondjuk a Deákra, az már más lenne!). Éppen ezért jelenleg engem az érdekel a legjobban, hogy reggelente alig lehet kijutni a kerületből. Halásztelekről belfele pedig az ismerőseim mesélnek rémhíreket. Nekem személysesen fotosabb lenne a gerincút, mint az új metról. Dehát gerincútra én nem látok már semmi esélyt.

    Éljen a lokálpatriotizmus! Én az vagyok!

  5. Bubus szerint:

    Karesz, a metróberuházásnál 40 év a megtérülési idő. A 4-es metró nem térül meg 40 év alatt, ez tény. A 4-es metró egy politikai presztizsberuházás, ami közgazdasági értelemben soha nem térül meg. Az EU is ezért nem akarja támogatni. Innentől ismét politika: ha mégis ráveszik az EU-t a támogatásra, kompromisszumot kötnek az állammal, és a kisebb támogatásért cserébe még az EU-s támogatások összességéből is elvonnak.

  6. Karcsi szerint:

    Közvetlenül nem is fog soha megtérülni a metróberuházás (jegyekből, bérletekből), de a közvetett gazdasági hasznát is vegyétek figyelembe.
    Lehet azt mondani, hogy presztízsberuházás, és hogy a felszíni tömegközlekedést kellene inkább ebből az eszméletlen nagy összegből fejleszteni, de egy ekkora nagyváros ma már elképzelhetetlen metróhálózat nélkül, amiből ez a 4-es, illetve a tervezett, és minket is érintő 5-ös még nagyon hiányzik!
    Természetesen a metrón kívül még nagyon sok minden kellene, pl. 1-es, 3-as villamos meghosszabbítása, P+R parkolók, gerincút, stb…

  7. Bubus szerint:

    Karcsi, sok dologban egyetértek veled. És persze itt van az a bizonyos DE. Egyrészt, Budapestnek még jelenleg is megvan az a hihetetlen adottsága, hogy be van hálózva vasútvonalakkal. A metrókhoz képest töredékösszegből komoly közlekedésfejlesztést lehetne a vasútra építve, Budapesten belüli közlekedésre alapozni. Mint ahogy az más nagyvárosokban is működik. Másrészt: az 5-ös metró réges-rég készen van, hozzá sem kell különösebben nyúlni. Azt is mondhatjuk, hogy évmilliók óta készen van, ugyanis a Duna is út, méghozzá tökéletes. Csak egy kis paradigmaváltás kell, és nem vakond-gondolkozás. A metróra szánt pénz töredékéből lehetne gyors és dugómentes BKV hajókat indítani pl. a Boráros tér, Kossuth tér, Árpád híd vonalon, vagy más hasonló úton-módon. Legalább végiggondolnák ezeket a lehetőségeket! Ha más városokban – ismételten – működik jó és használható tömegközlekedés vízi úton, akkor nálunk miért ne működhetne?

  8. Bubus szerint:

    A villamosvonalban, P+R parkolók ügyében nagyon mélyen egyetértek. No de megint: miért nem történiok az ügyben semmi? Ez is töredékösszeg a metróhoz képest, és a 4-es metrónál is éppen ezeket a fejlesztéseket fogják kihagyni. A megtérülést közgazdasági-közlekedési fogalomként 40 éves időtartamra számolják a metrónál, és a 4-es metró ilyen szempontból nem megérülő beruházás. Ráadásul a felszíni közlekedes hasonló összegekből történő fejlesztése az lett volna. Nagyon egyoldalú és nagyon káros a főváros hozzáállása. Olvasd el a jobboldalinak aligha nevezhető Index 4-es metróhoz kapcsolódó cikkeit, érdemes!

  9. Laja szerint:

    Egyetértek Bubus, miért is nincs vizi közlekedésük??? Tökéletes lenne, ha a Dunán tömegközlekedve el lehetne juni pl. a 3. kerületbe.

  10. Karcsi szerint:

    Kezdőlapom az Index, mindig elolvasom a metrós cikkeket is, és a vízi közlekedési lehetőségek kihasználatlansága nekem is fáj, mégis úgy gondolom, hogy a metrófejlesztés szükséges, semmi mással ki nem váltható, legfeljebb kiegészítendő, hiszen önmagában nem oldja meg a városi közlekedés problémáit.
    Képzeljétek csak el a mai budapesti tömegközlekedést 2-es és 3-as metróvonal nélkül…

  11. Laja szerint:

    Nehogy félreérts. Pár éve Párizsban jártam, és lenyűgözött, hogy metróvonalakkal hogy be van hálózva a föld alatt. Bárcsak nálunk is így lenne ez…

  12. Bubus szerint:

    A 4-es metrót most már meg kell építeni. Viszont politikai döntés volt a megépítése, nem gazdasági, és nem is tömegközlekedés-fejlesztési. Ezzel a pénzzel rendbe lehetett volna tenni a BKV járműparkját és műszaki létesítményeit, fejleszteni lehetett volna a felszíni közlekedést, és P+R parkolókkal, a tömegközlekedés javításával gazdaságosabbá, akár még gazdaságossá is lehetett volna tenni a BKV-t.

    Mi lesz most? Megépül a 4-es metró, miközben lepusztul a járműpark. Kivéve persze néhány hasonló látványos presztízsberuházást, ahová beraknak pár darabonként egymilliárdos villamost vagy digitális kijelzős GPS-es számítógépes villogó buszcsodát. De a mi 138-as, vagy később már a 159-es, 52-es buszaink ott fognak lerohadni a megállókban (ismerős kép?).

    Ha megépül a körgyűrű, a vak is kocsiba fog ülni, hiszen csökken a dugó, és kényelmesebb a kocsi. A tömegközlekedést így tovább lehet leépíteni. Ha lesz egy külön belvárosi autómentes gyűrű úgy húsz év és több ciklusos vita után, a belvárosra és a négy metróra fog korlátozódni a tömegközlekedés, kívül meg olyan lesz, mint az amerikai külvárosokban. A lerohadt, koszos, befelé pöfögő buszokon lecsúszott nyugdíjasok és savanyú szájú, műanyag palackos borokat szorongató egzisztenciák utaznak majd. Nekünk, csepelieknek – ha addig el nem húzzuk a csíkot – meg marad a legyintés.

  13. Karcsi szerint:

    Bubus, ne legyél már ilyen pesszimista! Szerintem egyáltalán nincs igazad abban, hogy nem korszerűsödik folyamatosan a BKV járműparkja, vagy hogy rendszeresen lerobbant buszok álldogálnának a megállókban. Hannoveri villamosok, Combinók, új Volvo-buszok, felújított járgányok, HÉV-rekonstrukció, metrófelújítás, alvállalkozók, új éjszakai járatrendszer, stb… Szó sincs itt semmiféle leépülésről, és nem csak a 4-es metróra költenek! Ne csak a rosszat akard látni mindenhol!

    Ja, és amúgy is: 2010-ben a Fidesz átveszi a hatalmat minden szinten, és eljő a Kánaán! 😛

  14. Nándi szerint:

    Üdv mindenkinek,

    a témához annyit, hogy tegnap olvastam, hogy a BKV 10%-os járatleépítésre készül.

    Egyébként szerintem is kellene sok-sok metrójárat, de ez a 4. metró szereintem már bagatel. Annyit feszítették, hogy tényleg érdemes lett volna újragondolni a terevzett járatot. Valamint azt én sem fogom tudni elfogadni, ha emiatt nem lesz semmilyen más úthálózat fejlesztés Budapesten.

  15. DFK szerint:

    Legyünk őszinték! Ez bizony rajtunk, Csepelieken is múlik. Mert ha soha nincs következménye, hogy hülyének néznek minket, akkor újra és újra be fognak csapni minket. Ha mindig a becsapóink mellétesszük az ikszet, akkor, meg is érdemeljük.

  16. János szerint:

    Én úgy látom, ébredeznek már a csepeliek. Látják mi folyik itt. Ott ahol 5ooo ezer aláírás semmibe vesznek, mire lehet számítani ? Ennyivel már biztos kevesebb X kerül a neveik mellé.

  17. István szerint:

    Valami épül Csepelen! Hónapok óta túrnak az OBI mellet a Lágymányosi híd mellet, és Csepelen a Tesco környékén. Ez már a hírhedt GERINC ÚT, vagy csak megint valami félkész szemfényvesztés, 20 méter úttal és 20.000 km ígérettel????

  18. Forza Csepel szerint:

    Én már több éve a Gerincúton jártam dolgozni (legalábbis annak tervezett nyomvonalán) ez csak a Rákócziliget építésének kezdetekor (vagyis a Láng Kálmán u. lezárásakor) szűnt meg, innentől ui. csak a belváros ill. a gyártelep között lehetett választani. Előbbin a bődületes átmenő forgalom, utóbbin a folyamatosan romló útminőség és a tény, hogy nem átmenő forgalmat szolgál, tette nehézzé a haladást. Ha a Láng Kálmánt csak úgy engedték volna lezárni, hogy a lakópark építője a mintegy 400 m-es földút szakaszt feljavítja – kiváltva a lezárt utcát – (ennek egyébként számos jó példáját látni országszerte: pl. bevásárlóközpont csak akkor kapja meg az engedélyt, ha saját beruházásában útfejlesztést hajt végre) maradt volna még egy, D-É irányú útvonal.
    Más: látom a HÉV végállomás környékét reggel, autók egymás hegyén-hátán. Ilyenkor becsukom a szemem és álmodom. Álmodok egy többszintes parkolóházról a víztorony körül, 2-3 be/kijárattal, átjáróval a HÉV végállomáshoz. A parkolás nem ingyenes (csakúgy, mint a belvárosi, bár ez jobban megéri), de az automata a 6 óránál tovább leállított autó szelvénye mellé kiad egy két órás BKV jegyet is, ez a Főváros hozzájárulása ahhoz, hogy ne rontsd benn a levegőt. Van persze kártya is rendszerben, heti-havi bérletként szolgál. Ez az álom is végetér: rámdudálnak, úh. elindulok a következő parkolóhelyvadász körre.

  19. Vadvirág szerint:

    Most, ugye 2008. május van. Útépítésnek nyoma sincs, több lakó még mindig a bontásra ítélt területen lakik, miközben többen szemétlerakónak használják. A Magyar utcában megjelentek a patkányok is, bűz, kosz és szemét vesz körül minket. A kérdésem az, hogy meddig?????

  20. juci szerint:

    kész átverés az egész!A választások előtt őt perccel át fogják adni a Posztogyár utcáig menő részt ami nem vezet sehova,mint a kétszer egy sávos Rákóczi útra,aminek semmi értelme,ráadásul két kanyarral megfejelve.Még nagyobb lesz a torlódás.Az egész gerincutat teljes hosszában ezek soha nem fogják megépiteni képtelenek rá!

  21. Jani szerint:

    Nem tudjátok, most hogy már 2009 van lesz ebből valaha valami???

    Legalább az MO-ás felhajtóknál csinálnák meg hosszabban a felhajtókat, hogy aki nem akar felmenni, az még mehessen befele…

Itt lehet hozzászólni !