A Csepel újságnál nem hír a hetvenezer tonna szennyvíziszap

Csepel.info

Ilyenekkel vinnék?

Ezernyi teherautó zúdul a városra – ezzel a főcímmel jelent meg az ország legnépszerűbb internetes portálja, az Index.hu február 22-én. A címoldalas, sőt első híres megjelenés egy országos lapnál természetesen azt jelenti, hogy a cikkben szereplő információkat a főszerkesztő nemcsak a csepeliek és a budapestiek szempontjából tartja fontosnak, hanem országos érdeklődésre is számít. A hírre közleményben reagált a csepeli Fidesz-KDNP frakció is, de mindez nem érte el a kerületi lapba, a Csepel újságba, és a kerület honlapjára, a Csepel.hu-ra kerüléshez megfelelő “hírértéket”.

Február 22-én jelent meg az Index.hu címoldalán, hogy várhatóan több mint tízezer teherautó fog ingázni Csepel és Pestszentimre között, hogy elszállítsák a 2010-ben megépülő, csepeli központi szennyvíztisztítóban keletkező, évi 70 ezer tonna iszapot. Az Index megvizsgálta, miért találta a főváros az iszap feldolgozásának legalkalmasabb helyszínéül a XVIII. kerületi Cséry telepet. A lap szerint egy értelmetlen, évente milliárdos többletköltséggel járó megoldást választott a főváros, holott az EU-s forrásból akármit meg lehetett volna oldani. A lap azt is kiemeli, költséghatékonysági és egyszerű logikai szempontokból is egyszerűbb és értelmesebb volna hajókon elvinni a szennyvíziszapot.

A Fidesz-KDNP csepeli frakciója a hírre reagálva szintén elutasította, hogy évi hetvenezer tonna szennyvíziszapot szállítsanak a kerület belvárosán és lakott övezetein keresztül. Öt tonnás kamionokkal számolva ez a szennyvíziszap tizennégyezer oda- és tizennégyezer visszautat jelent évente, amely környezetvédelmi, közlekedési és városvédelmi szempontokból egyaránt elfogadhatatlan – hívta fel a figyelmet akkor Németh Szilárd, a frakció vezetője.

Eredeti útvonal-térkép

Kapaszkodjanak meg, ez az eredeti útvonalterv, ezért lett volna olyan fontos a gerinc út megépítése. Tóth Mihály polgármester azonban nem ragaszkodott a Csepeli gerinc út 2008-as, szerződés szerinti befejezéséhez.

Huszonöt tonnánként

Lapunk úgy tudja, hogy az évi hetvenezer tonnányi szennyvíziszapot a Kossuth Lajos utca, Erdősor utca, Szabadság utca, Plútó utca, Csepeli út útvonalon viszik majd el, és az első hírekkel szemben nem öt-, hanem huszonöt tonnás teherautókon vagy kamionokon fogják szállítani. Nem nehéz elképzelni, hogy a huszonöt tonnás teherautók milyen zaj, környezet- és közlekedés-terhelést jelentenek majd a környéken lakók számára, főként egy ilyen útvonalon. Az is lehetséges, hogy az említett utak mellett álló ingatlanok értéke jelentősen csökkenni fog, a házak falai pedig a rezonancia miatt megrepedezhetnek, ami komoly krápótlási kérdéseket is felvet.

Ha egy országos internetes lap főcímben hoz egy hírt, akkor az minden bizonnyal azt is jelenti, hogy a szerkesztők országos érdeklődésre számítanak. A Fidesz-KDNP csepeli frakciója is azonnal reagált. A Németh Szilárd frakcióvezető által kiadott közlemény Tóth Mihály polgármestert arra kérte, hogy a csepeli önkormányzat nevében is tiltakozzon a nyilvánosságra került tervek ellen, a szállítási terv kidolgozóit pedig arra, hogy dolgozzanak ki olyan megoldást, amely nem számol a hulladék Csepelen keresztül, kamionokkal történő átszállításával.

Mindez azonban túl kevés volt ahhoz, hogy a magát a kerület közéleti lapjaként meghatározó Csepel újság vagy a Csepel.hu beszámoljon róla. A Csepel.info kíváncsiságból szavazást is indított arról, hogy olvasóink mit gondolnak, meg fog-e jeleni a hír. Az olvasók 83%-a szavazott arra, hogy „elfeledkeznek róla”, és 17% szavazott arra, hogy ez már olyan hír, amit lehetetlen eltitkolni. Úgy tűnik azonban, hogy Csepelen semmi nem lehetetlen.

Csepel.info

20 hozzászólás “A Csepel újságnál nem hír a hetvenezer tonna szennyvíziszap” bejegyzésre

  1. morzsi szerint:

    Én igazából azt nem értem, hogy ezektől miért vártatok mást?

    A szarszállítók miatt újra lehet majd a Szent Imre teret felújítani.

  2. LB szerint:

    Az egész kamionos szállítást nem értem.
    Ott a szabadkikötő a rengeteg iparvágánnyal.
    Használják azokat, vagy építsenek sajátot, és szállítsák vasúton a konténereket.
    Ha jól számoltam, heti 1-2 irányvonat elegendő lenne.

  3. outsider szerint:

    Február 22. a Csepel újság mostani számának lapzártája után volt: a most vasárnapi számba a legjobb akarattal sem tudtak volna írni erről a témáról, pláne valami újnak utánamenni. Ha a következőben sem lesz szó erről, akkor érheti csak szó a ház elejét. A csepel.hu persze más kérdés…

  4. Nándi szerint:

    Akkor nagyon kíváncsi leszek az újság következő számára. Persze a véleményem az az, hogy semmi sem lehetellen. Ha szerepeltetni akarták volna, akkor az szerepelt volna. Mindent meg lehet oldani, amit az ember megakar.

    A csepel.hu-ról tényleg ne is beszéljünk.

  5. admin szerint:

    Kedves outsider,

    ebben az esetben természetesen elnézést kérünk a – sajnos kivételesen – ok nélküli kritikáért, és kíváncsian várjuk a Csepel újság következő számát.

    Üdvözlettel

    Csepel.info szerkesztőség

  6. DFK szerint:

    Persze, hogy a következő szám is sunyítani fog.

  7. jani szerint:

    Nem kell félni !! Megmagyaráznak mindent, mert ehhez nagyon értenek. Majd úgy hozza le a cikk a témát, hogy a végén még örülni kell ,hogy a kamionok majd átgázolnak Csepelen !

  8. […] PR-cége. A közlemény szerint 2009 nyarán kezdődik a próbaüzem, azaz már egy év múlva indulnak Csepelen kerdesztül a 25 tonnás iszapszállító […]

  9. […] A Csepel újságnál nem hír a hetvenezer tonna szennyvíziszap […]

  10. feketepéteröcsém szerint:

    Tisztelt CSepel.info-szerkesztők, Kedves Csepel.info-olvasók és Drága Mindenki, aki mást sem tud, mint szapulni a CSepel újágot!

    Rengeteg mindenhez lenne hozzáfűzni-valóm – de most csak egy témával foglalkozom – s ez a szennyvíziszap kérdésköre – hátha.

    Jómagam a CSepel újság újságírója vagyok…
    lehet hogy ezt meglep egyeseket, vagy ketteseket, de ez azigazság…
    MÚOSZ-tagságom kezdete 1993-ra datáldik, a aségi kigazolváynom száma: 23xxx (talán érthető, hogya pontos számot nem adom meg….

    Eredeti végzettségem és foglalkozásom: villamosmérnök…

    Csaknem húsz éve vagyok újságíró: gazdasági napilapnál kezdtem, annál a lapnál, amelyik ma is értéket közvetít. Sosem foglalkoztam politikával….

    A napilapos teendők mellett volt egy saját, heti rovatom, amelyik az autósvilág aktuális eseményeivel foglalkozott az én szerkesztésemben…

    Nem öntömjénezés: nevem fogalom volt a szakmában…

    Ennnek (is) köszönhető hogy főszerkezstő letem – haznklegnagyob példányszámú autós folyóiratánál és tartottam ott a ,,frontot” négy évig…

    Ezután egy közlekedési szakhetilap következett, ahol szintén szerkeszettem (is)…

    Most pedig íme, immár két éve, itt a CSepel-újság…

    ahol nagyon jól érzem magam..

    ennyit bevezetésképpen…

    Amikor először szmbesültem azal a hihetlenül mély gyűlölettel, ami a CSepel.infóból árad, megvalom, nagyon megelpődtem..

    ójságíróként ugyanis nem ahhoz vagyok szokva, hogy egymásra fröcsögünk (elnézést a fejedelmi többesért, ez ,,sajtóhiba”: én ugynais soha nem tettem ilyet….

    azt írni, hogy a Csepel-újság szennylap: ez a kielentés egyértelműen a szót a ,,pusztába kiáltó”-t minősíti…
    (tessék mondani: mi az, hogy szennylap? Valaki tudja enne a definícóját?

    Azt írni, hogy egyoldalú: balgaság! Aki ezt állítja, annak halványlila gőze sincs a lapszerkesztéshez – hogy kis lenne, hiszen a legtöbben mégiscsak ,,normál” foglalkozást űznek…

    Bátran állíthatom és kijelenthetem, hogy a CSepel újság szerkesztőségében dolgozó újságírók mindegyike – a felelős szerkesztőt is beleértve – igyekszik a tőle telhető legjobb, legkorrektebb, legelfogulatlanabb módon tájkoztatni CSepel lakosságát a történekről illetve, egyes esetekben a tervezettekről…

    de a lap nem gumiból van, a terjedelem korlátozott, é sokszor nem tzdjuk, melyik ujjunkat harapjuk meg…

    ellentétben például a CSepel-infóval, amelyik naponta akár többtucat flekken (vigyázat: nem sertésflekken) keresztül csűri-csavarja uganazt a témát!!!!!!!!! – és közben olyan ,,balgaságok” maradnak meg benne,

    mint például (és itt végre visszacsatolok az igazi témához) a szennyvíztisztítóban (majdan) keletkező szennyvíziszap kérdésköre…..

    Amelyben bizony úgy járt a Csepel-info, mint ez egyszerű öregember: apot akart mondani és pap lett helyette…

    azt írják (pl.), hogy évi 70 ezer tonna iszap keletkezik, amt öttonnás teheratókkal szállítanak el….

    Nos, kérem-szépen: az átllagos éves szenyvisap-mennyiség 300-330 ezer tonna (!!!) lesz! –
    Amit persze el fognak szállítani a CSéritelepre: igaz, nem 2-3 tonnás teherrautóval, hanem ennél is nagyobbal: így naponta átlagosan egy szállító-járművel – igaz, abba legalább húsz tonna fér majd be…

    Hogy miért írtam mindezeket? S elnézést, ha kissé hosszabbra sikerült…

    mert íme az első, történelmi pillanat, amikor a Csepel.infóban hamarabb jelenik meg ,,valami”, mint a Csepel újságban (ahol a szennyvíztisztítónál tett minapi tanulmányútról számolok majd be…)

    A CSepel-újság tehát nem hallgat!!!!!!!!!!

    Ami pedig a kt-ülésen, a gázálarcos fideszes ,,tiltakozást” illeti: én a ,,dologra” egyáltalán nem lennék büszke az ,,elkövetők” helyében, stő? minél inkább ,,agyonhallgatnám” – ha már olyan hülye (bocsánat, kiszaladt a számon) volt a Fidesz-frkakció, hogy ez megtörténhetett…

    és még valami ehhez: Úgyhogy, szerintem meg kellene köszönniük a CSepel-újságnak, hogy erről nem számolt be (a történelmi hűséghez tartozik: amikor ,,megolvastuk” az újságot, a kt-ülésrő szóló cikkben benne volt, hgoy a Fidesz ezt a ,,módját” választotta a tiltakozásnak (én inkább kivagyi, buta, és – ismét bocsánat – tuskó magamutogastásnak tartomezt…
    én voltam az a merész, aki kihúzta az erről szóló mondatot a vastagbetűvel (bold) szedett kopfbóól!!!!!!!!
    hogy miér? mert akkor meg kellett volna magyarázni sok mindent, amit a fideszes honatyák és honanyák – vagyis inkább csak néhány hangadó közülük – el ,,mernek” követni a kt-üléseken…

    ez pedig (mármint az elmagyarázás) a tudomány mai állása – és e sorok írója – szerint lehetetlen: mégpedig azért, mert létezik nyxomdafestéktűrő-képesség, és van még erkölcsi norma és tartás….

    én legalábbis ehhez tartom magam…

    abbéli reményben küldöm üdvözletem kedves mindnyájuknak hogy talán a fenti sorok elolvasása és megértése után … (de lehet hogy túl naiv vagyok)

    feketepéteröcsém…

    :
    .

    .

  11. feketepéteröcsém szerint:

    MÉg valami!

    valóban elnézést kérek az elírásokért – elvégre emberből vagyok én is…

    fpö

  12. Bubus szerint:

    Emlékszem, milyen vadul támadták a volt kollégájukat, csak mert volt pár elütés a gépelt szövegében.

    Egyébként nem az a gyűlölet, ha felhívják a tisztelt szolganép figyelmét, hogy nem csak az MSZP létezik a világon, és így, ebben a formában – nem alaptalanul – sokan egyszerű lopásnak tartják, amit Önök a közpénzzel tesznek a szerkesztőségben.

    Én elnézem a helyesírási hibák tömkelegét az írásában. De azt nem, hogy még itt is hazudozik.

    Az a legnagyobb baj, hogy ott, a szerkesztőségben fogalmuk sincs a demokráciáról. A legalapvetőbb ismereteik is hiányoznak, és – miközben ez az írásából sugárzik – nincs semmiféle hiányérzete.

    Bízom benne, hogy egyszer lesz Csepelen egy közéleti lap, Önök meg mennek oda ahová valók, pártúság-íróknak!

  13. […] A Csepel újságnál nem hír a hetvenezer tonna szennyvíziszap […]

  14. […] Tűntek már el nyomtalanul közlemények, jelentek meg hamisított hírek, melyeknek közük sem volt a valósághoz, de a részvétközlemények cenzúrájával sokak szemében lépte át a helyi újság a utolsó átléphető határt. […]

  15. […] ellen, sajtóközleményüket azonban a Csepel újság és a Csepel.hu először éppúgy elhallgatták, mint ahogy a problémát a csepeli városvezetők. Később a csepeli önkormányzat Németh […]

  16. VV szerint:

    FPÖ: egy aprócska számítási hibára hívnám fel figyelmét:

    Az eredeti évi 70.000 tonnás mennyiséget 20 tonnás járművekkel elszállítva napi 10 fuvar jön ki.
    Ha az ön által említett 300-330 ezer tonnát veszem alapul, az nem egy fuvar naponta, hanem minimum 50 (!)
    Ezeket a számokat pedig 2-vel illik szorozni, hiszen vissza is kell jönnie a dömpernek.

    Így belegondolva.. ez nem is apró csúsztatás.

  17. […] A Csepel újságnál nem hír a hetvenezer tonna szennyvíziszap […]

  18. […] A Csepel újságnál nem hír a hetvenezer tonna szennyvíziszap […]

  19. […] A Csepel újságnál nem hír a hetvenezer tonna szennyvíziszap […]

Itt lehet hozzászólni !