Nem szállíthatják közúton Csepelről a szennyvíziszapot!

Csepel.hu, Csepel.info

A szennyvíziszap tervezett útja

Ezen az útvonalon vitték volna az iszapot

Az Európai Unió, korábbi álláspontján változtatva nem támogatja a szennyvíziszap közúti szállítását. Ezzel teljesült a “lehetetlen”, korábban ugyanis az MSZP-s és SZDSZ-es városvezetők azt állították, hogy csak a közúti szállítással lehet elvinni a csepeli szennyvíziszapot.

Csepelen a Fidesz-KDNP frakció is kiállt a 70 ezer tonna szennyvíziszap közúti szállítása ellen, sajtóközleményüket azonban a Csepel újság és a Csepel.hu először éppúgy elhallgatták, mint ahogy a problémát a csepeli városvezetők. Később a csepeli önkormányzat Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének kezdeményezésére határozatot fogadott el. Ebben arra kérte fel a kerületünk a fővárost, dolgozzon ki alternatív szállítási módszert a szennyvíztisztítóban keletkező szennyvíziszap elszállítására. A hírről beszámoló Csepel.hu az előzményeket természetesen ismét elhallgatta, mint ahogy nagy valószínűséggel a Csepel újság is ugyanezt fogja tenni. Az alábbiakban a Csepel.hu beszámolóját olvashatják.

A Magyar Távirati iroda beszámolója szerint ezt Demszky Gábor főpolgármester jelentette be hétfőn, a víz világnapja alakalmából szervezett csepeli eseményen, a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep bemutatásán.

A főváros XXI. kerületének északi részén épülő szennyvíztisztítóban keletkező iszapot – az eredeti tervekkel ellentétben – nem lehet a Cséry telepen komposztálni. A főváros pályázatot írt ki a 2010 augusztusában üzembe álló tisztítóban keletkező végtermék feldolgozására.

Demszky Gábor csepeli útján elmondta: a jelenleg 80-85 százalékos készenléti állapotban lévő szennyvíztisztító egyéves próbaüzeme már az idén augusztusban elkezdődhet. A telep a Budapesten egy nap alatt keletkező 600 ezer köbméter szennyvízből 350 ezer köbmétert fog kezelni.

A beruházás összesen 428 millió euróba kerül, amelynek 65 százalékát az Európai Unió, 20 százalékát a magyar állam, míg a fennmaradó 15 százalékát a fővárosi önkormányzat állja. A központi
szennyvíztisztító telep létrehozásán túl a projekthez tartozik a budai főgyűjtő csatorna, három átemelő telep, a Duna alatti átvezetések, a csepeli árvízvédelmi mű, valamint külső közlekedési infrastruktúra megépítése is.

Szilassy Miklós, az Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft. projekt kontrolling vezetője elmondta: az építkezésen jelenleg mintegy 300 munkás dolgozik, az elkészült létesítmény üzemeltetéséhez pedig 60
szakemberre van szükség. A telep átadását követő négy évben a kivitelező és a főváros
közösen üzemelteti a létesítményt, a hosszú távú üzemeltető kiválasztására pedig csak a kivitelezői garancia lejárta után, 2014-ben kerül sor – mondta.

Demszky Gábor hozzátette: a Brüsszellel folytatott tárgyalásoknak köszönhetően 2012-ig elkészülhet a telep harmadik tisztítási fokozata is, amely magasabb, a foszfor- és a nitrogén-szennyeződést is kiszűrő technológia kiépítését jelenti.

Forrás: Csepel.hu

28 hozzászólás “Nem szállíthatják közúton Csepelről a szennyvíziszapot!” bejegyzésre

  1. Tamási Juli szerint:

    Nna.
    Talän mégis van igazság a földön?
    Csak azt azért jó volna tudni, hova akarják szállítani, miért nem építenek valamit helyben? Óriási üres területek vannak ott, és akkor talán egy elvezetéses szállítás lehetne a megoldás?

  2. kispajtás szerint:

    Kedves Tamási Juli!

    Úgy gondolom, annál értékesebb az a terület, minthogy – már bocsánat – szarkomposztálásra használják. Nem beszélve az uralkodó é-ny-i szélirányról, ami Csepelt beterítené az esetlegesen keletkező szagokkal.
    Demszky majd megoldja, ha másképp nem, metróval – úgyis metrómániás

  3. Rocko szerint:

    helyes. de miért nem próbálják vizi úton? ott a Duna.

  4. VV szerint:

    Bizony, én is a vízi szállítást tartanám a legjobb megoldásnak. Valahol délebbre, lakott területektől távol pedig ki lehetne építeni a lerakatot… ha már pont Csepelre tették a szennyvíztisztítót.
    Biztosan sokkal környezetkímélőbb lenne a szállítás, mintsem a naponta több tucat, iszappal teli dömper átpöfögése a lakott területen belül.
    Sőt, ha vízi úton nem tudják megoldani, még mindig ott van a kikötői vasút is.
    De hogy a fuvarozón és a lezsírozott képviselőkön kívül senkinek nem jó a közúti megoldás, az tuti.

  5. kispajtás szerint:

    Már hallom miskát, maffiát gyanít!!!!

  6. Lexon szerint:

    Ha jól tudom, elég sok sz@rkomposzt keletkezik majd naponta, ezeket vízi úton szállítani valóban olcsóbb, jobb megoldásnak látszik, de valószínûleg túl nagy vízi forgalmat generálna. És persze a célállomás sem mindegy, a vízi szállítás csak Duna-menti lerakóhelyre érné meg.

  7. nekünk ment el az eszünk szerint:

    rocko: túl egyszerű lenne, és nem lenne mód mutyira… így meg van!

    azért a térképet nézve, érdekes lett volna, amikor egy iszap-szállító kamion befordul az Erdösorról, Miklós irányába…. na azt megnézném!!!

  8. Tamási Juli szerint:

    @kispajtás
    Na jó belátom, elhamarkodott voltam. Amúgy a földnek jót tesz!

    @Rocko
    Fantasztikus ötlet a víziút! Éppen ezért bizonyára el fogják vetni a város”atyák”.
    A metro meg LOL 😀

    @Lexon
    Már mitõl lenne “túl nagy” a vízforgalom? Egy uszályhajóra egy egész heti ráférne!

    @nekünk ment el az eszünk:
    Egy??? Naponta 30, ha jól számoltam ki a múltkor!

  9. Lexon szerint:

    Tamási Juli:
    egy jellemzô dunai tolóhajó 1600 t cuccot tud vinni. Ha egy heti anyag csak 1600 t lenne, akkor az kamiononként 7.6 tonnát jelente.

  10. Tamási Juli szerint:

    Na jó, be kell vallanom, szeretek néha túlzásokba esni 😀

  11. lolka szerint:

    Ezekszerint megint vezetve voltunk. A Csepeli út ezért épüllt meg, és jőtt a duma “tehermentesiteni kell a II. Rákoczi Ferenc utat ” évek óta hülyitenek a gerinc úttal is, na jó mindegy ezek ilyen fajták…II. Rákoczi Ferenc út már olyan tehermentes, hogy buszsávra is tellik !

  12. Bubus szerint:

    Lexon, azt hinné az ember, hogy egy hajón több trutyi elfér, mint teherautókon, és olcsóbb és környezetkímélőbb is a szállítás. Tévednénk?

  13. miska72 szerint:

    Repülővel fogják szállítani. 🙂
    A szigetcsúcson egy reptér is épül. 🙂 😉

  14. Lucifer szerint:

    Eredetileg volt olyan javaslat, hogy a víztisztítót a CSM területén, az un. Fácánosba telepítsék. Ez egy meglehetősen elszeparált terület Csepel lakott részétől és lett volna hely az iszap feldolgozására is. De az “okos” városatyák drágának tartották az uttani telepítést, mondván, az a kb. 5 Km többlet csatorna megépítése megdrágítaná a beruházást. Arról nem beszéltek, hogy a folyamatos közúti szállítás mennyivel drágítja az üzemeltetést, nem beszélve a környezeti ártalomról.

  15. Lexon szerint:

    Bubus, nem tévedsz. Viszont itt napi 30 teherautóról van szó, ami nem fér egy hajón. Tehát több hajó járna naponta oda-vissza, ehhez szerintem (mondom: szerintem) nem elég széles a Duna, túl nagy forgalmat generálna, a hajóknak idônként meg kellene állni, hogy a másikat elengedjék. És akkor már nem biztos, hogy elônyösebb. Ráadásul a folyami hajózásnak csak akkor van értelme, ha találnak lerakóhelyet a folyó mellett. Nem közelében, mellett. Nem lenne könnyû ilyet találni.

  16. LB szerint:

    Lexon!

    A vasutat már elég régen feltalálták.
    Napi egy irányvonat elegendő lenne a keletkező trutyi elszállítására.
    Ráadásul vasúton gyakorlatilag bárhova el lehet jutni.

    Miért is nem lett betervezve egy vasúti berakó?

  17. Lexon szerint:

    Ezt én sem értem, a vasút lehetne itt a legjobb megoldás.

  18. Gordon szerint:

    LB!
    Azért nem lett betervezve, mert Magyarországon élünk. Ugyanezt a logikát láthattuk az elmúlt jó pár évben, amikor egyoldalúan elkezdtük fejleszteni a közúthálózatunkat, ahelyett, hogy az erőforrásokat megosztottuk volna, és a közút mellett a vasutat is elkezdtük volna rendberakni.

    Ehelyett egy aranyáron, fedezet nélküli kölcsönökből elkezdtük észnélkül “felnyomni” a közúthálózatot, amivel erőteljesen “támogattuk” a közúti áruszállítást a vasút helyett. Arról nem is beszélve, hogy közúton szállítani sokkal környezetszennyezőbb szállítani, mint pl. vasúton. Ráadásul forgalomvonzó, forgalomnövelő hatása is van.

    Nem lehet véletlen, hogy mi mindig fáziskésésben vagyunk a centrum országaihoz képest…

  19. kispajtás szerint:

    Egyszerű a kérdés: máshol hogy csinálják? Nem hinném, hogy nekünk kéne feltalálni ezügyben is a spanyolviaszt. Itt most szó szerint szarakodás folyik – nekem ez bűzlik…..

  20. loastman szerint:

    “A telep a Budapesten egy nap alatt keletkező 600 ezer köbméter szennyvízből 350 ezer köbmétert fog kezelni.” – A kezelés nélküli további 250e köbméter vizet pedig maga Demszky Gábor fogja egy naracssárga, virágformájú szitával megszűri/megtisztitani… 🙂 🙂 🙂

    Lexon:
    Számolgattam, ha a napi 30 kamionnal nézem, és egy kamion vigyen túlterheléssel 40 tonnát, akkor az napi 1200t. Ha egy uszályra 1600t max a terhelés, akkor elég napi egy hajó… 😉
    Egy hajón max két motor van, míg 30 kamionon 30 motor…
    1 szarv 5 márka, 1 millió szarv 5 millió márka…
    van-e még vajon kérdés? 😉

  21. kis rigó szerint:

    Az a szomoru,hogy mi magyarok nyugatról csak az értelmetlen gagyiságokat tudjuk átvenni, lástd filmek, mindenféle show-k amivel csak az ifjúságot lehet butitani stb-stb.
    Meg kéne tudakolni nagyhatalmu Demszkitől, hányszor és mennyi lovettáér készitettek tanulmányt nyugati mintára ,vagy netán-tán hányszor voltak tanulmányi úton a haverokkal?? nemigaz,hogy nem lehet valamit józan paraszt ésszel átgondolni és utánna kivitelezni. Itt van pl a METRO ? az ember hallja a hiradásokat és rögtön sirógörcsös-rohamot kap !!!!!és felteszi a kérdést, miért ver benünket a balsors ilyen Demszki félékkel és csapatával, hiszen közismert a METRO árából az uthálózatot és az összes közösségi jármü- parkot rendbe lehetett volna tenni.
    Most meg azon tanakodnak,hogy vizen-földön vagy levegőben szállitsák az iszapot ??? kész röhej, ami itt megy. Sajnálom magunkat….

  22. LB szerint:

    Alapvető probléma, hogy Demszkyék számára Csepel csak Budapest hátsó udvara, ahova a szemetet le lehet rakni, de úgy, hogy az a lehető legolcsóbb legyen! Ha jól emlékszem, eredetileg az út másik odalára tervezték, mivel úgy még olcsóbb lett volna!
    Hogy Csepelnek ez miért jó, azt továbbra se tudom. A csepeliek által “termelt” szennyvízből egy decit sem fognak itt tisztítani, az ezután is tisztítatlanul megy a Dunába!

  23. Varga Mihály szerint:

    loastman! A “maradék” napi 250e köbméter szennyvíz csaknem teljes mennyiségét a már régebben működő Észak-Pesti, és Dél-Pesti szennyvíztisztító kezeli. A Dél-Pesti itt van a Kis-Duna túloldalán, Soroksáron, jelenleg kb. a Kis-Duna öböllel szemben ömlik be a tisztított szennyvíz. EU-s támogatással hamarosan át fogják vezetni (Csepelen keresztül) a vizet a Nagy-Dunába.Ha jól tudom ez a Kis-Duna (RSD) revitalizációja projekt egyik része, a másik a mederkotrás a harmadik stb.

    Kedves Admin! lehet, hogy ez a téma is érdekelné a fórumozókat?

  24. loastman szerint:

    Kedves Varga Mihály!

    Igaz, még 2000-2003 körül, de volt “szerencsém” az északpesti szennyvíztisztító telephelyén járnom, sőt a technológiai feljújításához szükséges tervrajzok készítésekor is húztam pár vonalat ez ügyben. Az akkor állapotok szerint a bejövő egy része (%-ot, mennyiséget nem tudok már fejből) rácsszemét eltávolítás után ment is bele a Dunába. Láttam a betonvályukat, tolózárakat…

    Azt lehet tudni, hogy a csepeli tisztítóben létrejövő gázzal mit fognak csinálni?

  25. Varga Mihály szerint:

    Kedves loastman!
    Állítólag a szennyvíztisztító energia ellátáshoz járul hozzá.

  26. loastman szerint:

    Tisztelt Varga Mihály!

    Nem fedezné a teljes ellátását? Mert az lenne aztán öko megoldás…

  27. Varga Mihály szerint:

    Kedves loastman!
    Felhívom a figyelmét a Csepel.info 2009. március 12.-i bejegyzésére, a címe Iszapbefürdő
    Rövid idézet: “E szerint a Csepelen keletkező évi 100-110 ezer tonnányi iszapból a telep energiaigényének közel felét fedező metángáz kinyerése után”

  28. gerinctelen út szerint:

    Az uszállyal vs tgk-val szállítás témában: egy tgk törvényesen 24t szállítmányt vihet, uszály, felépítésétől és méginkább a vízállástól függően akár (de szeretem ezta szót, reklámokban is) 2000 t-t, de jellemzően 1000-t. Ez függ még az iszap fajsúlyától, mert persze az uszály köbtartalma véges. Az 1000 tonnával számolva az min 40 tgk. A víziforgalom nem növekedne jelentősen attól a napi max egy (100e t/év) uszálytól, sőt, ezeket ki is lehet tolni lekötőhelyre ha egy megtelt, majd 4-esével vagy 6-osával eltolni a feldolgozás helyére. Ez a megoldás mindjuk feltételez egy megfelelő kirakó infrastrutúrával rendelkező, lehetőleg partközeli (bár a dolog természete miatt ez nem túl esélyes) telephelyet.
    Vasúti szállítás esetén szintén lehetséges elszállítani egyszerre 1000 t-t, és ez esetben akárhova, ahol iparvágány van. Ehhez mondjuk jó lenne megszüntetni a Szabadkikötő úton a szintbeli vasúti kereszteződést, de szervezéssel is el lehetne érni, hogy ne a reggeli v. du-i csúcsban állítsák pirosra a jelzőt, (illetve akkora konténerszerelvényeket állítsanak össze a kikötőben, melyek tolatását nem kell végignéznem az átjáróban, mert nem ér odaáig.)
    A túlterhelt tgk-s szállításról csak annyit, h nézzétek meg az 51-es út M0tól délre eső szakaszát, mintha villamost vezetnél, a nyomvályúktól el is lehet engedni a kormányt…

Itt lehet hozzászólni !