Gallup: óriási többségben az igenek

Inforadio.hu

Tájékoztató kampány

Az MSZP és az SZDSZ közpénzből, milliárdokból maszatolja az igazságot, a Fidesz felvilágosít – a csepeli Fideszesek a Boráros téren, a Szent Imre téren, a sétáló utcában és a piacnál osztották a tájékoztató füzeteket

A Gallup felmérése szerint, ha most lenne a népszavazás, akkor az érvényes és eredményes lenne. A tandíj eltörlésére az emberek 75, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetését 76-78 százalékára szavazna igennel. Az emberek többsége véli úgy, hogy az igenek sikere esetén a kormányfőnek távoznia kellene, de ez nem fog megtörténni. A Fidesz támogatottsága 43, míg az MSZP-é 15 százalékos a teljes népesség körében.

A tandíj eltörlésére az emberek 75, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetését 76-78 százalékára szavazna igennel a március 9-i népszavazáson – derül ki a Magyar Gallup Intézet február 20. és 26. között végzett közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a népszavazáson a részvételüket biztosra ígérők körében az igenek aránya még magasabb, 80-82 százalék lenne.

A kormány javaslatainak elvetése nem csak az ellenzéki pártok híveire jellemző, hiszen a szocialista párt támogatóinak 47 százaléka ellenzi a tandíj, 45 a vizitdíj, és 48 a kórházi napidíj bevezetését.

A lakosság 54 százaléka válaszolta azt, hogy biztosan el fog menni szavazni, még abban az esetben is, ha valamilyen nagyon sürgős, vagy fontos dolga akad éppen a referendum napján.

A Fidesz szimpatizánsok háromnegyede, míg a szocialista szavazókör csupán kétötöde szándékozik minden körülmények között elmenni szavazni. Budapesten valószínűleg kisebb részvételre lehet számítani, mint vidéken.

A lakosság közel fele, 48 százaléka nem számít arra, hogy a népszavazás után a belpolitikai helyzet alapvetően változni fog, míg minden negyedik megkérdezett alapvető változásokra számít. A válaszadók 19 százaléka arra számíta, hogy ha nem is alapvetően, de változni fog a belpolitika helyzet a népszavazás következtében.

A Fidesz-szimpatizánsok közül minden harmadik ember számít alapvető változásokra, míg a szocialista szavazók sokkal kevésbé látják úgy, hogy a népszavazás a belpolitikai következménnyel járhat, ugyanis 60 százalék szerint nem lesz változás.

A Gallup kutatásán a többség véleménye az volt, hogy az érvényes és eredményes referendum esetén a kérdéses intézkedéseket vissza kellene vonnia a kormánynak. A lakosság kétharmada ugyanakkor látja az egészségügyi reform szükségességét és minden második felnőtt a felsőoktatásban is szükségesnek tart reformokat.

A válaszadók 52 százaléka szerint a kormányfőnek le kellene mondani, ha az igenek győznének a népszavazáson – derül ki a közvélemény-kutatásból. A megkérdezettek egyharmada vélekedett úgy, hogy a népszavazási kudarc nem kell, hogy Gyurcsány Ferenc távozásához vezessen.

Azok között, akik szerint a kormányfőnek távoznia kellene az esetleges népszavazási kudarc esetén, 74 százalék tartaná szükségesnek új választások kiírását, míg 20 százalék szerint a jelenlegi kormánykoalíciónak kellene új miniszterelnököt választania.

Orbán Viktor évértékelő beszéde után a Fidesz támogatói köre jelentősen nőtt az elmúlt hónapokhoz képest, jelenleg a teljes népesség 43 százaléka támogatja a legnagyobb ellenzéki pártot.

Korábban a Gallup még soha nem mért még ilyen magas támogatottságot a teljes felnőtt lakosság körében. A hibahatáron belül, de az MSZP is javította pozícióját és jelenleg 15 százalékos a támogatottsága a teljes lakosság körében.

A biztos pártválasztóknál a különbség az ellenzéki szavazók jelenlegi nagyobb részvételi elszántsága miatt 70 százalékos a Fidesz támogatottsága és 21 százalékos a szocialistáké.

Az MDF támogatottsága valamivel nagyobb, mint az SZDSZ-é, de jelenleg egyik párt sem jutna a parlamentbe.

December és február vége között, nem változott a miniszterelnök munkájának megítélése a lakosság körében: 19 százalék véli úgy, hogy inkább jól, mint rosszul teljesít a kormányfő, és 69 százalék van azon az állásponton, hogy inkább rossz a miniszterelnök teljesítménye.

Az emberek leginkább Orbán Viktorban, Sólyom Lászlóban és Kósa Lajosban bíznak, míg a legrosszabb értékelést Kóka János kapta.

Forrás: Inforadio.hu, a Gallup elemzését itt olvashatja el

8 hozzászólás “Gallup: óriási többségben az igenek” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    IGEN ! IGEN ! IGEN ! Táncolj Feri!

  2. Nagyi szerint:

    IGEN! IGEN! IGEN!ezt el…t.d ferkó!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. leslie szerint:

    Azt gondolja végig mindenki,aki egyetért a vizitdíjjal, hogy ezen logikával holnaptól TELJES JOGGAL a boltos eladói díjat, a postás nyugdíj kézbesítési díjat, a hivatalnok ügyintézési díjat számolhat fel, csak törvényerőre kéne emelni.
    Miért csak az egészségügy kapjon plusz forrást? Félelmetes átgondolni, honnan lenne az embereknek pénze mindehhez!

  4. Kovács Ernő szerint:

    Akkor nyomok egy NEMET!!!!!!!

  5. Hamika szerint:

    3 szor, IGEN IGEN IGEN…takarodj komcsi feri

  6. Kovács Ernő szerint:

    Hamika: 3xNEMMMMMMMMMMMM

  7. leslie szerint:

    Ha Ernőnek van kidobni való pénze, lelke rajta. Majd mások tudják, mihez kezdjenek vele.

  8. M T M szerint:

    háromszoros igen ha azt akarjátok hogy még továbbra is legyen Magyarország és élhető élet.

Itt lehet hozzászólni !