A volt csepeli rendőrkapitány a gyilkos patrónusa volt

Beleszólt-e a politika a nyomozásba?

Népszabadság, Fidesz-KDNP frakció

Holnap reggelre a TV2 újabb részleteket ígér

Egy, a Népszabadság birtokába került nyilatkozat szerint Császár Mihály volt csepeli rendőrkapitány már 2001-ben kapcsolatban állt Kun Tamással, a múlt januári csepeli kettős gyilkosság gyanúsítottjával, és ajánlgatta is őt különféle „vagyonvédelmi” munkákra. Egy martonvásári nőnek azt mondta: Kun majd úgy elrendezi a zaklatóit, hogy még azt is elfelejti, hogy ott laktak.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő dr. Kovács Tamás legfőbb ügyészhez fordult a kettős gyilkosság egyre furcsább fejleményei és a nyomozás ordító hiányosságai miatt. Beadványát szintén az alábbiakban olvashatják.

Egyre több a kérdőjel a tavaly januárban történt csepeli kettős gyilkosság körül. Mint közöltük: a rendőrség már azt is vizsgálja, kik tudhatták, hogy Takács József, az iskola meggyilkolt igazgatója, kevéssel halála előtt a rendőrségen járt, hogy feljelentést tegyen helyettese, Deme Gábor pénzügyi visszaélései miatt. S vajon, akik tudták, azoktól eljuthatott-e a hír Takács gyilkosához, vagy az igazgatót vele együtt felkereső Deméhez?

Csepeli  HÉV

A legújabb információk szerint ide, a kapitányság elé vitte “valaki” a gyilkos autóját

Takács hetekig gyűjtötte-rendszerezte a helyettese pénzügyi visszaélésére vonatkozó bizonyítékait. Január 7-én találkozott Orosz Ferenc csepeli alpolgármesterrel, s közölte vele, siet a kapitányságra feljelentést tenni. A rendőrség elismeri, hogy Takács az épületben járt, a feljelentésnek azonban nem találták nyomát. Egy magas rangú rendőrtiszt azonban a TV2 Napló című műsorának azt mondta: Takács aznap csaknem másfél órán át, négyszemközt tárgyalt Császár Mihály (volt) csepeli rendőrkapitánynyal annak irodájában.

Császár a Naplónak azt mondta: találkozásukkor szóba se került a feljelentés, „az öreg egy üveg bort hozott, de a kocsijában hagyta”. A keddi Blikknek ellenben azt mondta: Takács, amíg rá várt, egy órát töltött egy másik szobában, de ott sem tett említést feljelentésről. (És ezek szerint a várakozás alatt az sem tűnt fel neki, hogy a kocsijában felejtette a bort, amit a kapitánynak hozott – A szerk.) Csakhogy a Napló informátora szerint másnap 11 órára „visszahívták” Takácsot azzal, hogy akkor majd megteszi a feljelentését. Vagyis: valahogy mégiscsak szóba kerülhetett a Deme elleni feljelentés január 7-én, néhány órával a kettős gyilkosság előtt, ha „visszarendelték” az igazgatót.

Akárhogy is történt, rejtély, hogy Takács tervezett feljelentésének híre miért nem jutott el a nyomozókhoz. Mint ahogy az is, miért nem vizsgálta eddig senki, hogy Császár a gyilkosság hírére nem a tetthelyre sietett, hanem a kórházban fekvő Kun Tamáshoz.

Az iskolában többen azt állítják: Kunt Császár ajánlására vették fel „biztonsági őri feladatokat is ellátó pedellusnak”. Ő ezt a Naplóban tagadta.

Néhány héttel a kettős gyilkosság után, egy martonvásári asszony megkereste Deme védőjét, Ruttner Györgyöt, hogy tudomására hozza, amit Kunról tud. Nyilatkozatát videóra vették, a leiratát a nő tanúk előtt aláírta. Az eset még 2001-ben történt. Az asszonyt háza kapujában rokonai megverték. Valaki ekkor azt javasolta, keresse meg Császár Mihályt, a helyi rendőrőrs akkori parancsnokát, aki segít megoldani a gondjait. Császár Kun Tamást ajánlotta, aki „majd elintézi a zaklatóit, hogy még azt is elfelejtik, hogy valaha Martonvásáron éltek”. Császár átadta az asszonynak Kun színes, nemzeti címeres névjegyét, mely szerint leendő segítője az Országos Közbiztonsági és Vagyonvédelmi Egyesület csoportvezetője.

Találkozásukkor Kun állítólag százezer forintot kért tőle azért, hogy „elintézze” zaklatóit. Az asszony megriadt, és többé nem kereste Kunt. Rendőrségi körökben tényként emlegetik, hogy amikor Császár a XIII. kerületi kapitányságon dolgozott, Kunt javasolta a szerveződő városőrség élére. Mire az ügy „komolyra fordult volna”, Császárt áthelyezték Csepelre. Onnan az egyik nagy biztonsági céghez igyekezett beprotezsálni Kunt, sikertelenül.

A fentiek fényében inkább hihető, hogy Császár javaslatára került Kun az iskolába, mint az ellenkezője, amit a volt kapitány állít. Hivatalos rendőrségi források is megerősítették, hogy Kun autója a csepeli rendőrkapitányság előtt parkolt, amikor három nappal a kettős gyilkosság után lefoglalták. De hogy került oda? Kun az iskola parkolójában várta Demét, amikor az Takács Józsefhez ment a felmondással járó átadás-átvételt intézni. Kun kiszállt a kocsijából és követte. De akkor ki vitte később a kocsiját a rendőrség elé? És vajon merő véletlen, hogy azon a három napon, amikor az autó ott állt, nem működtek a környék térfigyelő kamerái?

A gyilkosságot, az azt megelőző és az azt követő beszélgetéseket a tárgyaláson Takács oldalán részt vevő Papp Lászlónál elrejtett magnó rögzítette. A felvétel szerint Takács aznap csak Demével akarta rendezni az ügyeit. Mielőtt Kun fegyvert rántott volna, Takács többször is közölte: menjen vissza másnap, akkor megkapja a számítógépét és a személyes dolgait. Kun szinte előzmény nélkül lőtte le Takácsot, s az igazgató táskájáról kérdezgette az életéért könyörgő Pappot. Másodpercekkel után lelőtte őt is.

Ezután megsebesítette önmagát, majd Demét utasította, hogy törje fel a szerverszoba ajtaját és semmisítse meg a biztonsági kamerák képeit tároló szervert. Mi történt Takács József táskájával, amiben délelőtt még benne voltak a Deme feljelentését megalapozó iratok és számlák? A rendőrség hivatalosan azt közölte, hogy Takács „feljelentése” végül mégiscsak eljutott a BRFK gazdaságvédelmi osztályához. Kérdés, a Takács által összegyűjtött minden bizonyíték benne volt-e.

Forrás: Népszabadság

Németh Szilárd országgyűlési képviselő írásbeli kérdése a legfőbb ügyészhez

Dr. Katona Béla
az Országgyűlés Elnöke részére
Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

„Beleszólhatott-e a politika a csepeli kettős gyilkosság nyomozásába? Hogyan lehetséges, hogy eddig több MSZP-s politikus tanút nem hallgatott meg a rendőrség és az ügyészség?” címmel a Házszabály 91. §-a alapján írásbeli kérdést kívánok benyújtani dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész úrhoz.

Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!

2009. január 7-én kettős gyilkosságot követtek el egy csepeli alapítványi iskolában. Takács Józsefet, a csepeli MSZP helyettes frakcióvezetőjét, az iskola intézményvezetőjét és Papp Lászlót, egy fiatal, mindössze 32 éves tanárembert kivégzés-szerűen gyilkolták meg aznap este.

Másnap a rendőrség bejelentette, hogy a bűncselekmény elkövetésével az iskola biztonsági őrét és igazgatóját – a csepeli MSZP frakció tagját – vádolják, a gyilkosság közvetlen előzménye pedig egy iskolai sikkasztás lehetett.

Hamarosan azt is olvashattuk az újságokban, hogy az iskolai sikkasztásról – amelybe egy önkormányzati fenntartású iskola is belekeveredett – a csepeli MSZP teljes vezérkara tudott, így a helyi parlamenti képviselők, Avarkeszi Dezső és Podolák György is, az önkormányzat vezetése, Tóth Mihály és Orosz Ferenc is, illetve a párt elnöksége, Szenteczky János és társai is. A hírek szerint ők azonban mindezt „házon belül próbálták” elsimítani.

Fontos körülmény lehet az is, hogy Avarkeszi Dezső országgyűlési képviselő és igazságügyi államtitkár felesége az iskola az igazgató-helyettese, és az egyik vádlott Deme Gábor közvetlen munkatársa, beosztottja volt. Az MSZP-ből nemcsak az áldozat, Takács József, de például dr. Gulyás Gábor önkormányzati képviselő is az iskola alkalmazottja volt.

A nevezett politikusok egymásnak és önmaguknak ellentmondó sajtónyilatkozatai azonban nagyon zavarossá teszik az egész ügyet.

Nem látszik tisztázottnak Császár Mihály rendőr alezredes, a gyilkosság után nem sokkal később felmentett rendőrkapitány szerepe sem. A sajtó szerint ő ajánlotta be az iskolába a gyilkosság elkövetésével vádolt biztonsági őrt, Kun Tamást. Sőt, állítólag a gyilkosság után Kun telefonált is a rendőrkapitánynak. Az áldozat felesége pedig azt állítja, hogy a Takács József a gyilkosság napján feljelentést akart tenni Deméék ellen, de a rendőrkapitány csak másnapra hívta vissza.

A tisztánlátás érdekében a következőket kérdezem a Legfőbb Ügyész Úrtól:

  1. Miért nem vizsgálta a nyomozóhatóság a vádlottak gyilkosság előtti tevékenységét?
  2. Miért nem hallgatták ki Avarkeszi Dezsőt, Podolák Györgyöt, Tóth Mihályt, Orosz Ferencet, dr. Gulyás Gábort, Szenteczky Jánost és Császár Mihályt?
  3. Talált-e a nyomozóhatóság olyan hangfelvételeket, amelyekre Deme Gábor és Kun Tamás többször is utaltak a médiában, mint az MSZP vezetésére kompromittáló anyagokra?
  4. Vizsgálták-e a Takács József feljelentését állítólag visszautasító Császár Mihály szerepét, felelősségét az ügyben?
  5. Takács József családja szerint az áldozat Orosz Ferenc alpolgármestertől ment át a gyilkosság napján feljelentést tenni a csepeli rendőrkapitányságra. Vizsgálta-e a rendőrség, hogy ekkor, ennek kapcsán kapcsolatba lépett, léphetett-e a rendőrkapitány és az önkormányzat vezetése?
  6. Vizsgálta-e a nyomozóhatóság a fenti politikusok ellentmondó sajtónyilatkozatait? Egyáltalán követi-e a nyomozóhatóság a sajtóban megjelent állításokat, vizsgálja-e azok megalapozottságát, megbízhatóságát?
  7. Vizsgálta-e a nyomozóhatóság, az iskolát fenntartó alapítvány működésének törvényességét, jogszerűségét, illetve, hogy milyen körülmények között jutott önkormányzati ingatlanok birtokába?
  8. Mely politikusokat hallgatták ki a nyomozás során? Tudják-e mely politikusok dolgoztak az iskolában? feltérképezték-e Deme és Kun kapcsolatrendszerét?
  9. Figyelembe vették-e az önkormányzati fenntartású Mátyás Király Általános Iskola kapcsán tett feljelentést is?

Várom Legfőbb Ügyész úr írásbeli válaszát!

Budapest, 2010. március 23.

Tisztelettel:

Németh Szilárd

A Csepel.info legutóbbi cikke a témában:

MSZP-s vezetők kettős beszéde a kettős gyilkosságról

A témához kapcsolódóan az héten megjelent újságcikkek:

Ezért ölték meg a csepeli iskolaigazgatót?

Újabb részletek a csepeli kettős gyilkosságról – Itt elolvashatják az eredeti levelet

A Csepel.info népi mozgalma:

Podolák menjen tanúskodni!

A Csepel.info tényfeltáró cikksorozata a csepeli kettős gyilkosságról:

A csepeli kettős gyilkosság – I. A „Pártiskola”

A csepeli kettős gyilkosság – II. Sikkasztás és „fekete doboz”

A csepeli kettős gyilkosság – III. Az iskolai betörés és a gyilkosság

A csepeli kettős gyilkosság – IV. A párt összezár

További cikkek a témában:

A terror iskolája – Amitől a pszichológus-kríziscsoport is kiakadt

Családi ügyekről tárgyaltak – állítják a kettős gyilkosság előtti egyeztetésekről

Podolák és Avarkeszi távozását követeli a csepeli Fidesz

Kettős gyilkosság: a rendőrség nem hallgatta ki a legfontosabb tanút!

26 hozzászólás “A volt csepeli rendőrkapitány a gyilkos patrónusa volt” bejegyzésre

  1. ropi szerint:

    Miért nincs még őrizetben Császár? Csak a hülye nem látja mi történt. Takács megtette a feljelentést a kapitánynál, otthagyta a bizonyítékokat. Császár felhívta Kunt miután Takács távozott, Kun este megölte Takácsot. Császár eltüntette a bizonyítékokat. Csak azt nem értem hogy gondolták hogy mindezt megúszhatják?
    És hogy ki adta a parancsot Császárnak? Csak nem Podolák, ahol szintén járt Takács?
    És a legszörnyűbb, hogy a szocialista maffia háborúskodásában meghalt egy ártatlan tanár is.

  2. admin szerint:

    Ropi!

    Moderáltunk. Megtisztelnél vele bennünket, ha ez nem volna szükséges majdnem minden hozzászólásod után.

  3. Manitu szerint:

    Viszont a kapitány én úgy hallottam, hogy a gyilkosság helyszínén is járt. Beszélt-e vajon Demével, Orosz Ferenccel, Tóth Mihállyal?

    Ki vitte a kocsit a rendőrkapitányság elé? Ment-e telefon a rendőrségre, amíg Takács átért a túloldalra, ezért váratták-e meg még pluszban is a Takácsot?

    Jobban bűzlik ez az ügy, mint a BKV.

  4. Nagyapó szerint:

    Németh Szilárd képviselő ismét lépett!
    Hallgat az MSZP, értem. Hallgat a Jobbik, miért? Biztos a Fidesz-KDNP plakátjait ragasszák felül.
    Itt az idő!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. nem jani szerint:

    “Hallgat a Jobbik, miért?”

    Basszus nagyon jó észrevétel!

  6. munkásököl szerint:

    A Jobbik nem hallgat, a barikad.hu is írt az esetről a napokban. Csak ugye az szélsőséges, ezért linkelni sem szabad. Így aztán tényleg könnyen rugaszkodtok el az igazságtól, és szültök ilyen nagyon jó észrevételeket.

  7. TI szerint:

    Jó lenne már tisztán látni ebben a velejéig mocskos ügyben, annál is inkább, hogy a vörös szavazótábor végre rájöjjön, hogy kiket támogatt.

  8. donquijote szerint:

    Ja igen a jobbiknak nincs “Széles ” médiabirodalma, a többi meg mind neonáci tehát tényleg nem szólaltak föl tehát nem szabad olvasni úgyhogy elintézve 🙂

  9. csak a jobbik szerint:

    “Csak ugye az szélsőséges, ezért linkelni sem szabad.”

    mi az, hogy nem szabad? ki mondta, hogy szélsőséges? valami bolsevista fidesznyomorult?

  10. ropi szerint:

    A Jobbik nem hallgat, ha olvasnád a jobbikos lapokat tudnád. Sőt, hangosabbak mint a fidesz, csak mögöttük nem áll széles féle médiabirodalom.

  11. admin szerint:

    Ropi, nem muszáj mindenkit szeretni, de vannak olyan erkölcsi normák – pl. nem gyilkolászunk az utcákon, és ilyesmire nem is szólítunk fel senkit – melyeket illik betartani.

    Ha nem megy, és észrevesszük az ilyen hozzászólásokat, akkor moderálunk. Engedtessék meg, hogy a Csepel.info-n a szerkesztőség határozza meg, hogy hol a határ. A kurucinfót mi valóban náci honlapnak tarjuk, más honlapokat azonban már csak akkor tiltunk le időlegesen, ha túlzásba viszik a reklámozásukat.

    A hozzászólások ne csak arról szóljanak, hogy minél több linket beírjanak!

  12. ropi szerint:

    nem reklámoztam egy oldalt sem, a kuruc holdkóros idióták szellemi önkielégítése, a barikad.hu viszont normális emberek által szerkesztett híroldal, semmi fasiszta vagy náci tartalom nem jelenik meg rajta, csak az igazság, amit máshol nem, vagy csak eltorzítva adnak közre.
    ez annak szólt aki hőbörög hogy miért néma a jobbik, megjegyzem a jobbik sokkal hamarabb szokott hírt adni bizonyos ügyekről, hiszen nem kell megvárniuk míg a két nagy párt leegyezteti hogy mi mehet ki a médiába is mi nem !
    tehát akkor lámpavas helyett börtönbe velük.

  13. Csepelino1 szerint:

    Ti: “a vörös szavazótábor végre rájöjjön, hogy kiket támogatt.” – írod. Jelentem, Én rájöttem… Rájöttem, hogy a baloldalon “csak” kihasználtak. De többet nem kapnak belőlem! Sajnos a baloldalnak nincsen ezen a választáson NINCSEN azonosulható alternatívája. A mostani Mszp-ben már csak az “egzisztenciára” törő fiatalocskák vannak, meg azok az elvtársak, akik az Ő farokvizükön “azt hiszik” felérnek hozzájuk. Szánalmas mind a kétfajta változat. Ugye nem kell neveket mondanom meglátásaim alátámasztásához, mint országosan, mint CSEPELEN?! Az-az elvtárs, akiben van becsület, az már próbálja lezárni Mszp-s múltját. Ezért IS új baloldali alternatíva kell, és lesz is! EBBEN BIZTOS VAGYOK. És végre olyan baloldal kell-kellene, ahol az új baloldali párt egyezséggel (megeggyezéssel) tudna működni-kormányozni a jobboldallal.

  14. miska72 szerint:

    Csepeli Önkormányzati MAFFIA!
    A rendőrség is velük van!
    TAPASZTALAT!
    MAZP TAKARODJ! VIDD AZ ÖSSZES HAVEROD!
    BÖRTÖNBE AZ ÖSSZES GAZEMBERREL!
    Tudnák nemik JOBB helyet is, csak mimoderálmának. 😉
    Igaz most is megtalálható a platátjuk rajta.

  15. miska72 szerint:

    Hát igen, a hálózat csapdájából, csak holtan lehet kiszállni.
    Aki nincs velünk, az ellenünk!
    MSZP!
    KICSINÁLJUK!

  16. Nagyapó szerint:

    Tisztelt Jobbikosok! Nem értettek! Megismétlem. Mit tett a Jobbik, mit tettek csepeli jelöltjeik? Semmit. A Fidesz tett, tesz, tenni fog!
    Itt az idő!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Én továbbra sem értem, hogy az országos médiában miért nem beszélnek a Deme-Podolák találkozóról.

  18. Mr. Gabee szerint:

    Jó kérdés:)

  19. […] Németh Szilárd országgyűlési képviselő írásbeli kérdése a Kovács Tamás legfőbb ügyés… […]

  20. Gigi szerint:

    Admin, a legfőbb ügyész szerintetek Kovács/Katona? Nem egyezik a cikk bevezetőjében és a levélben…

  21. admin szerint:

    Köszönjük, javítva lett.

  22. Shadow187 szerint:

    Sajnálatos, hogy a rendőrhatóságot minden ilyen ügynél belülről akadályoztatják és soha sem derül ki ki is az a személy aki elsülyest, eltitkol dolgokat, nyomozati anyagokat, beadványokat … Magyarországon (szabad országában) mint minden más országban emberek végzik mind a honvédelemmel mind a közbiztonsággal, államigazgatásaal stb. -vel foglalkozó ügyeket és sajnos Magyarországon mint minden más országban ezek az emberek megvehetőek, megfizethetőek. Bár más országokban ezek sokkal többe kerülnek és más országokban ezek nehezen is kivitelezhetőek, mivel más országokban sokkal (!!) kevesebb a megvesztegethető ember és ezek álltalában hamarabb le is buknak. Idehaza miért nem?? Azért mert az állam ellopja, elsikkasztja azt a pénzt amit ha kifizetne ezen szerveknek vagy ezen alkalmazotainak és esetleg létrehozna egy olyan belső ellenőrzési intézményt mely elhivatottsággal és nem anyagi érdekektől hajtva végezné a munkályát akkor azon emberek akik kenépénzt fogadhatnának el kétszer is megondolnák mit cselekszenek, valamint ha rendes fizetést, juttatást kapnának akkor talán nem is tartanának igényt holmi aprópénzre, csúszópénzre. Ehez még annyit tennék hozzá, hogy sajnálatos dolog az is, hogy akiket ma a magyar honvédelem valamint a belbiztonsági intézmények alkalmaznak azok nagyrésze nem a elhivatottság miatt végzi azt a munkát amit végez hanem sok esetben azért mert pszichológiájuk más beállítottságú mint az átlag embernek … Azaz hatalomvágyból, a sok pénz (csúszópénzek, megvesztegetések, lehúzások) reményében, hatalommal és hivatallal járó privilégiumok reményében, komoly nem anyagi juttatások reményében, valamint, hogy kiemelkedjen az átlag ember környezetéből és felsőbb rendű, érzetűnek gondolhassa magát. (Mint mindehol természetesen itt is vannak kivételek és örülök neki, hogy én is ismerhetek ilyen személyeket!) Ezen hivatalokba bekerülni nem egyszerű komoly pszichológia valamint fizikai felkészítések után lehet csak a szolgálatot ellátni valamint temérdek vizsgálat után … Ez azt kéne, hogy eredményezze, hogy aki ide felvételizik és felvételt nyert az ténylegesen a elhivatottsága, hivatás tudata miatt jutott be … de ez sajnos sok esetben nem így van. Csak nézd meg a magyar rendőrség, honvédelem állományának újonc tagjait valamit az álltalánosan járőr szolgálatot teljesítő rendőröket (melyre kétféle példát is láttam
    1. – Mikor csak újoncok járőröznek {az egyik vagányabb akar lenni a másiknál és bizonyítani hogy ő tökösebb legyény mint társai}
    2. – Mikor ‘öreg’ rendőr ‘fiatal’ újoncal kerül szolgálatba {a fiatal probál tökös és vagány lenni míg az öreg minden hibája után folyamatosan csak elnézést kér és igazából az intézkedés negyedénél háttérbe kell, hogy tolja a fiatalt, hogy ne tgartson egy óráig egy egyszerű eljárás})
    Én ezeket tapasztaltam ….

  23. […] Németh Szilárd országgyűlési képviselő írásbeli kérdése a Kovács Tamás legfőbb ügyés… […]

  24. […] csepeli képviselő a közelmúltban szintén kérdést nyújtott be a Legfőbb Ügyészhez “Beleszólt-e a politika a nyomozásba?” […]

  25. […] Németh Szilárd országgyűlési képviselő írásbeli kérdése a Kovács Tamás legfőbb ügyés… […]

Itt lehet hozzászólni !