A csepeli kettős gyilkosság – II. Sikkasztás és „fekete doboz”

Csepel.info

Kun Tamás és Deme Gábor 2009. december 30-án a Fővárosi Bíróságon – “fekete kasszára”, fiktív számlákra hivatkozva hosszabbították meg Deme előzetes letartóztatását (fotó: Blikk)

2009. január 7-én este egy csepeli iskolában brutális kegyetlenséggel lőttek agyon két embert. Az egyik áldozat Takács József, a helyi önkormányzat MSZP-s képviselője, a másik Papp László, egy fiatal tanárember volt. A Magyarországon addig példa nélküli iskolai gyilkosság az egész országot megrázta.

Január 8-án a rendőrség sajtótájékoztatót tartott, melyben közölték, hogy a két gyilkossággal a pár nappal korábban elbocsátott biztonsági őrt (Kun Tamást) és az ugyancsak kirúgott igazgatót (Deme Gábort) gyanúsítják. Az első hírek szerint az igazgató 3-4 millió forint összegben sikkaszthatott az iskolából, és a gyilkosságnak is ehhez lehetett köze.

Tényfeltáró sorozatunk második részében a sikkasztás és a pénzügyi vita részleteibe próbálunk betekinteni.

A végösszeg több mint ötmillió

A Deme Gábor előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról szóló legutóbbi, 2009. december 30-i döntés indokai között volt a fekete kasszából történő foglalkoztatás, melyet fiktív számlákkal fedeztek. Erre az alábbiakban külön már nem térünk ki, csak a Takács József által tételesen kimutatott hiányra koncentrálunk. Egyben feltételezzük, hogy az intézményvezető az iskola “rendes” működésén belüli, általa is ismert pénzmozgásokat – tartozzanak azok akár fekete-foglalkoztatáshoz és a fedezésükhöz készült fiktív számlákhoz is -, nem írta Deme Gábor számlájára. Ha azonban már leírtuk a Fővárosi Bíróság indokát, meg kell jegyeznünk, hogy szerkesztőségünk véleménye szerint nem ez volt az előzetes letartóztatás meghosszabbításának valódi oka. A valódi okot szerintünk taktikai okokból nem árulták el.

A Csepel.info szerkesztőségéhez eljuttatott és Takács József által készített, december 31-én lezárt kimutatás szerint 2008 májusától július 25-ig négy olyan készpénzes kifizetése volt az iskolának a BaFi Bau Kft. felé, melyekről a kiadási bizonylat hiányzott, pedig együttes értékük elérte a 2,3 millió forintot.

Takács József szerint a Deme Gábor beltag és a vele akkor már hét éve együtt élő élettársa, K. Ildikó kültag által jegyzett EU-toll Bt. 2008. áprilisától augusztusig öt olyan számlát állított ki az iskola részére, melyeket – immáron az iskola képviseletében – az intézményvezető tudta nélkül ugyanők befogadtak, lekönyveltek majd kifizették saját maguknak. Ezeknek a számláknak az együttes összege 1.160.000 forint volt.

Az alapítványi iskola és környéke a Norc.hu-n:  fiktív számlák, sikkasztás, fekete-kassza – kik tudtak még róla?

De voltak még ennél is korábbi „ügyek”. Deme Gábor Takács Józsefet megkerülve már 2007. februárjában olyan kiküldetési rendelvényeket állított ki a hivatali, üzleti utazások költségtérítéséhez 930.796 forint értékben, amelyek egyébként nem szerepeltek az iskola programjában. A rendelvények hat személynek, Deme Gábor és az élettársa mellett többek között éppen Takács Józsefnek és a szintén áldozattá vált Papp Lászlónak szóltak, azokról azonban a kifizetési pénztárbizonylat és persze az érintettek aláírása is hiányzott (K. Ildikónak még gépkocsija és jogosítványa sem volt). Ezek a kiküldetések tehát a valóságban nem történtek meg, Deméék csak az érte járó pénzt vehették fel. Takács József ezt alátámasztva meg is megjegyzi, hogy abban a 10 napos időszakban, amikor a kifizetési kimutatás szerint ő maga volt kiküldetésben, és amelyre 157.154 forintot vettek fel, önkormányzati testületi ülés volt, amelyen részt is vett.

Takács József feljegyzéseiből kitűnik: a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában 2008-ban beszedett és szintén lába kelt 517.250 forint beiratkozási és tankönyv-hozzájárulási pénzekkel együtt összesen 5.338.046 forintról folyt vita, melyet a későbbi áldozat gyanúja szerint Deme Gábor élettársával együtt a saját részükre tulajdonítottak el. Takács Józsefnek már nem volt lehetősége meghatározni, hogy az iskola házipénztárából szintén hiányzó, 2007-2008-ban kapott, le sem könyvelt támogatások összege mennyi lehetett.

A Mátyás Király Iskola fekete doboza

A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában történt sikkasztás azonban csak egy lehetett a Ruttner György, Deme Gábor ügyvédje által is többször emlegetett elszámolási vita tételeiben. Az alapítványi iskolának például nem volt saját tornaterme. Erre a célra alkalmas volt azonban az önkormányzati fenntartású Mátyás Király iskola tornasátra, amelyet az alapítványi iskola heti rendszerességgel, több órában vett igénybe.

Méghozzá feketén.

2009-ben, már a kettős gyilkosság után több bejelentés alapján merült fel a gyanúja annak, hogy a Mátyás iskola igazgatója a tornasátrat rendszeresen szerződések és hivatalos számlák nélkül adja bérbe. A Fidesz-KDNP szerint Zanati Béla, az oktatási bizottság MSZP-s elnöke és Tóth Mihály MSZP-s polgármester egészen addig a szőnyeg alá söpörték az erről szóló bejelentéseket, amíg azok végül az ellenzéki párt tudomására jutottak. Az ellenzéki frakció viszont ekkor kikényszerítette a „tornatermi ügy” hivatalos kivizsgálását.

Az erre felállított ad-hoc bizottság előtt aztán kiderült, hogy egyik intézmény könyvelésében sem volt nyoma a tornaóráknak illetve a bérleti díjnak. Információink szerint az alapítványi iskola „feketebérletét” Takács József és Deme Gábor tárgyalták le zárt ajtók mögött a Mátyás Király iskola igazgatóasszonyával. Ezt követően már csak Deme Gábor jelent meg havi rendszerességgel az önkormányzati iskolában, ahol ismét minden alkalommal zárt ajtók mögé vonultak. A találkozók után a tornaórák zavartalanul folytak tovább.

Lapunk úgy tudja, hogy azokat a pénzeket, amelyeket így „szedett be” be az igazgató asszony vagy valamelyik beosztottja, egy fekete színű dobozban gyűjtötték, amelyet az iskolában is csak „fekete doboznak” hívtak egymás között. Ez a név találónak tűnik, hiszen az évek alatt oda befolyt sok millió forint további sorsa hivatalosan soha nem volt nyomon követhető. Még ma is csak találgatni lehet az összeg valódi nagyságáról: az ad-hoc bizottság számára sem derült ki ugyanis annak összege.

A vizsgálóbizottság zárójelentését nem egységesen fogadták el a képviselők, mivel abban a Fidesz-KDNP szerint Tóth Mihály MSZP-s pártelnök-polgármester szerepe teljesen ki lett hagyva, arra való hivatkozással, hogy ő mint polgármester, sőt, mint az MSZP elnöke – és tegyük hozzá az előző cikkünkből, hogy mint Kosik Györggyel és Takács Józseffel heti kártyapartikon egyeztető jóbarát -, semmit nem tudhatott ezekről az ügyekről, de még arról sem, hogy az MSZP-hez oly közel álló alapítványi iskola tanóráit önkormányzati intézményben tartják meg.

Ami az ad-hoc bizottság jelentéséből a csepeli önkormányzatnál megszokott cenzúra után megmaradt, az önkormányzat honlapján ma is olvasható. (Persze a cenzúrának köszönhetően ember legyen a talpán, aki abból egy értelmes következtetést ki tud olvasni.)

Annak ellenére, hogy jelenleg ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség a Mátyás Király iskolai fekete dobozának ügyében, a Fidesz szerint mégis megkérdőjelezhető a vizsgáló bizottság munkájának hitelessége. Az ellenzéki képviselők szerint a bizottság MSZP-s delegáltjai teljesen összezárva védték pártelnökük ártatlanságát, ráadásul a bizottság MSZP-s delegáltjai között volt Gulyás Gábor is, aki a kérdéses időszakban az alapítványi iskola alkalmazásában állt, miután az ügyvédi kamarából kizárták.

Sumákolás, tévedés vagy érthetetlen jószándék?

Mint azt cikkünk elején jeleztük, a gyilkosság utáni napokban megjelent első hírek még arról szóltak, hogy Deme 3-4 millió forintot sikkaszthatott az iskolából. Úgy érezzük joggal merül fel bennünk a kérdés: hogyan adhattak meg az érintettek ilyen összeget, ha Takács József december 31-én, az általunk ismert utolsó és végzetes találkozás előtt egy héttel már több mint ötmillió forintos hiányt mutatott ki, amelyet az alapítvány és a kuratórium tagjai, vezetői is ismertek?

Ha ezt be is tudjuk a gyilkosság utáni sokkhatásnak vagy esetleg az ügyben eljáró rendőrség tévedésének, akkor is értetlenül állunk a következő előtt. Január 13-án, amikor a sikkasztás vélhető összegét már a december 31-i kimutatás szerint becsülte meg Kosik György, a Bors így ír egy vele készített interjúban: “Takács József és Kosik akkor azt hitte: Gábor a szerelemtől őrült meg. Addigi élettársát, Ildikót – aki egyébként szintén az iskolában dolgozik – elhagyta egy nyíregyházi lányért. – Arra gondoltunk, a sok utazásra kellett neki a pénz – emlékezett vissza Kosik.” A Bors még visszatér a gazdasági vezető K. Ildikóra egy fél mondat erejéig: “nemcsak a két áldozat és a két tettes, hanem Takács József lánya Mónika, és információnk szerint D. Gábor egykori kedvese, Ildikó is felmondott állásából.”

Deme Gábor hét évig élt együtt K. Ildikóval, Takács szerint együtt is sikkasztottak: Ildikót valahogy mégis elfelejtették

Az interjú készítésekor kevesen kételkedtek abban, hogy Deme a kettős gyilkosság kitervelője vagy felbujtója volt, a sikkasztás leleplezése pedig a mészárlás közvetlen oka lehetett. Hogyan lehetséges, hogy K. Ildikó bűnéről – akit Takács József december 31-i összesítésében egyértelműen Deme társának nevez az iskolai hűtlen kezelésben és sikkasztásban – Kosik, akinek a kegyetlenül agyonlőtt intézményvezető több évtizedes barátja és üzlettársa volt, ilyen könnyen megfeledkezett?

A cikksorozatunk 3. részében egy rejtélyes iskolai betörésről, egy rejtélyes internetes betörésről és a kettős gyilkosság körülményeiről írunk.

Csepel.info

Cikksorozatunk részei:

A csepeli kettős gyilkosság – I. A „Pártiskola”

A csepeli kettős gyilkosság – II. Sikkasztás és „fekete doboz”

44 hozzászólás “A csepeli kettős gyilkosság – II. Sikkasztás és „fekete doboz”” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    MSZP-sek, az első résznél cáfoljatok, ha mertek. Ha hallgattok az is baj, ha cáfoltok az még nagyobb, az illetékesek esetleg még ősz előtt nyugállományba vonulnak “megromlott egészségükre” hívatkozva.
    Egészségükre! Meg a mi egészségünkre is!

  2. csepeli szerint:

    Nem értem, hogy jön ide a tornaterem “feketebérlése”. Azt a cikk szerint Deme meg Takács együtt, teljes egyetértésben csinálták, míg Deme állítólagos sikkasztása nem éppen Takáccsal egyetértésben történt. Összehordtok itt tücsköt-bogarat.

  3. Vátesz szerint:

    K. Ildikó kinek a rokona, hogy futni hagyták? Talán csaknem ő szólt Kosiknak, hogy aznap fájjon a lába?!!

  4. Lali szerint:

    Tisztelt Szerkesztőség!

    Remek cikk, eddig ötös. Remélem egy-két arc már elkezdett izzadni, mint buzi a gőzfürdőben.

    Várom a folytatást

  5. admin szerint:

    Vátesz, NEM Kosik és nem tudunk rokoni kapcsolatról. Csak Deme élettársa volt.

  6. Iványi Gabi szerint:

    csepeli:

    megint nem vagy tekintettel a kegyeletre! Ezeket a tisztességes ember némán konstatálja…egy áldozatot nem lehet felelősségre vonni…(elnézést!)
    Nincs ebben semmi tücsök és bogár…elég szomorú tények…A bizottsági jkv pedig egy rémálom…ha ilyenek születnek más ügyekben is….az egy újabb tragédia.
    Még hivatalában van a MK iskola igazgatója?….jókra bízzuk a jövőt!

  7. Laja szerint:

    Érdekes, hogy a polgármester semmit nem tudott arról, hogy a Mátyásban tartja a haveri suli az óráit. Megint hülyének nézik az embereket.

  8. Vátesz szerint:

    A Mátyás Király iskola igazgatónője még nem kérte a felmentését?
    Az internet rendőrség hívatalból nem adja át a rendőrségnek az ebben az ügyben a csepel.info-n eddig felmerült új információkat? A szélsőséges Váteszt már csak figyelitek, ha másért nem ezért:
    http://www.hunhir.hu/?pid=hirek&id=25181

  9. Iványi Gabi szerint:

    Egy szerződés a közoktatásban akkor jogszerű, ha a szerződő felek fenntartói (adott esetben:Kosik+ T. Mihály és a két intézmény igazgatója is aláír!!!!!) Mennyi mutyi szerződés nem jött volna létre….és mennyi van?

  10. Sarolta szerint:

    zed
    Hol dolgozol, POHI? Ennyi munkaidős szabadidővel máshol nem nagyon lehet elhelyezkedni
    Tudnál nekem melót intézni a maradék 3 hónapra?

  11. zed szerint:

    Már csak 3 hónapod van hátra a nyugdíjig? Javaslom, vegyél fel hitelt a Fidesz-közeli Providenttől!

  12. Manitu szerint:

    Lehet, hogy Takács is közreműködött fekete-kifizetésekben, mint egyébként sok vállalkozó, de hogy ez két ember halálával végződött Deme telhetetlensége miatt, az döbbenetes.

    Zed, Batiz mióta fideszes? A Provident tudtommal a szocik fenekéből lóg ki, és Gyurcsányék tanácsadói irányítják a kommunikációját.

  13. Sarolta szerint:

    Hát persze, hol máshol dolgozhatna.
    No minnyá utánadjárunk

    puszil
    Saci

  14. csepeli szerint:

    Manitu, a Provident kommunikációs igazgatója Mikola Gergely, Mikola István fia.

  15. csepeli szerint:

    És a cég igazgatótanácsának is tagja.

  16. Vátesz szerint:

    Csepeli, zed, ződ: Azért, hogy cáfoljátok “A csepeli kettős gyilkosság I., Vátesz: 2010. január 5. 07:12-kori bejegyzést és az utánna írtakat. Illetékes elvtárs reméli, hogy nem teszitek, mert szeretne még hatalomban maradni az őszi választásokig. Bár lehet, hogy a többi illetékessel együtt még ma feláll a székéből, s akkor tiétek a pálya!

    “Iványi Gabi: 2010. január 5. 07:27-kor
    Ha ez igaz, akkor nincs joga az emeszpének-eszdéesznek…egyetlen megjegyzést sem tennie a fideszre! Aki a kampány alatt erre képes, annak börtönben a helye..
    Ha Vátesz igazat szól, akkor itt Csepelen a fertő van hatalmon. Ehhez kell ám gátlástalanság..erre a kampány-bevedelés sem mentség!!!!! Erre fordítani az adófizetők pénzét??????? ”

    Csókoltatom a teljes csepeli MSZp-ét, meg a liberális szodómista rendőrlórongálókat!

  17. zed szerint:

    Mikola Gerely M. István fivérének, M. Bálintnak a fia, azaz az ex-miniszter unokaöccse. A volt eü. miniszter a következőket nyilatkozta 2001-ben:
    “Mi nagyon nagy család vagyunk, a családunkban én Fáy leszármazott vagyok, nagy bankok élén Európában, a világon mindenhol ülnek rokonaim, de máshol is ott vannak a családtagjaim, ötünknek – öten vagyunk testvérek – 24 gyerekünk van, már a gyerekeink is néhány jelentős vezetői pozícióban. Namost az, hogy én miniszter vagyok, miért jelentse azt, hogy a családomat vonal alá kell tenni…”

  18. Iványi Gabi szerint:

    zed:Miért Mikolával foglalkozol…..nem ő tudott a csepeli iskolában történtekről! ..Nem a Mikola vezette eü-ben voltak fekete kifizetések! Így szerettek ti elhatárolódni elterelődni..elsompolyogni….Mi van a pedofíletekkel? Arról regélj….Rukkolj már ki valami új infóval, ha itt osztod az észt!..de most ne a fideszt csipkedd kiskakas!

  19. zed szerint:

    Mindössze helyreigazítottam csepelit.
    Milyen új infót szeretnél, Iványi? Szerinted az alapítványok gazdálkodását nem ellenőrzi senki? A cikkből kiderül, hogy többszörösen sérült a bizonylati rend. Amennyiben szigorú számadású bizonylatokkal kapcsolatban is probléma merült fel, a felügyeleti szerv ellenőrének feljelentést kellett volna tennie a számviteli fegyelem megsértése miatt.

  20. Iványi Gabi szerint:

    http://www.hirtv.hu/?article_hid=270600

    Félre ne tessenek érteni! Csak azokra vonatkozik, akik bűnközelben voltak/vannak….AD neje….AG neje…indul az abc….mi derül ki a név(off)hsor végére?

  21. Iványi Gabi szerint:

    államtitkár feleségek…Született feleségek

  22. Iványi Gabi szerint:

    zed: ezt már egyszer elsütötted….akkor elmondtam a véleményem…

  23. zed szerint:

    Ismétlés a tudás anyja! 😉

  24. Iványi Gabi szerint:

    # zed:
    2009. december 31. 11:38-kor

    Én úgy tudtam, Demét vásárlás közben állították elő, majd vitték a sullerhoz. A magnó felvétele nem nyilvános.
    2008-ban az ÁSZ kutakodott az iskolában, és megállapította, hogy a házipénztár pénzkezelési módja nem felel meg az előírásoknak. Az ellenőrnek feljelentést kellett volna tennie a számviteli fegyelem megsértésének gyanúja miatt, és akkor talán nem fajulnak el így a dolgok.

  25. Iványi Gabi szerint:

    ványi Gabi:
    2009. december 31. 13:46-kor

    …és eddig, Codec…erről senki nem szólt! Van ennek az ügynek még rejtélye…Az ÁSZ ellenőrzést is valaki széppé sikálta? Bizony hoppá….nemmakulátlan a működtető alapítvány sem! Az ÁSZ jelentésről tudniuk kellett..és nem rendeltek el azonnali belső vizsgálatot? Ezt mikor tehetik meg? Ha a háttérben ott a nagy védőszent!!!!!…leszólok fentről:hagyjátok, Fiúk…nekem ott érdekeltségem van!
    Codec: az ellenőr biztosan megtette a maga jelentését…csak a FENNTARTÓ nem….Két emberi élet az ára…(nem mondom ki amire gondolok most!)
    ..és azok az emberek..akik zsebbe kapták a pénzüket….azok hogy alszanak?…..mert, ha nem korrumpálódnak…akkor a két ..ember él!
    Az ellenőrnek…egyértelmű, hogy fentről leszóltak…KI FOGJA EZT KIBOGOZNI?…..majd a fidesz..de addig összekevernek mindent…Tragédia…és hány esetben hasonló az eljárás!!!!. Az ügyvéd is csak kuszál….Igen…benn a helye minden tolvajnak, zsiványnak..Ezek komolyabb összefüggések….

  26. Iványi Gabi szerint:

    Ízetlen vagy zed….2 ember meghalt! meggyilkolták őket! de…vajon….kinek az érdeke volt?…..Ki a keresztapa?…..kuszálódnak a szálak…..hova vezetnek a nyomok? Kosiknak nem csak a lába fájt?

  27. csepeli szerint:

    1998-ban Orbán Viktor a kormányába is bevett olyanokat, akik ellen közben éppen büntetőeljárás volt folyamatban: Pintér Sándor belügyminiszter ellen közokirat-hamisítás miatt, Várhegyi Attila fideszes politikai államtitkár ellen vesztegetés és hűtlen kezelés miatt, Szabadi Béla politikai államtitkár ellen csalás és hűtlen kezelés miatt folyt eljárás. Orbánt ez nem zavarta. Vajon a következő Orbán-kormányba is bevesznek bűnözőket?

  28. Iványi Gabi szerint:

    Lehet, hogy Gulyásnak a suliban az volt a (jogi) feladata, hogy optimális helyzetet teremtsen a pénzmosáshoz? Mit keres egy ügyvéd egy hhh tanulókat okító iskolában? Miért nem figyelmeztette a zsebbe-fizetés törvényellenességére a kifizetőt? Miért kellett AD feleségének eljönni az iskolából?..Rossz tanár? Megvan a végzettsége, hogy ott tanítson,mert, ha csak tanító, akkor nem taníthatott ott….Jelzem…Takács J. sem ..(Isten nyugosztalja)

  29. Iványi Gabi szerint:

    csepeli: te is szajkózol….ezt meg már te mondtad el…de most nem erről beszélünk! A csepel.hu-n nagyon szíesen elmondom erről a véleményem…most a kerületi kettős gyilkosság a téma…ne maszatoljatok…

  30. Iványi Gabi szerint:

    Nem csepeli! Nem kerül az új kormányba bűnöző!

    Kielégítettelek?

  31. csepeli szerint:

    Iványi, ha te a Zuschlag-perről hozol ide híreket, akkor én is beszélhetek tök másról.

  32. Iványi Gabi szerint:

    csepeli: a Csepel.hu oldalon, bármiről:-))))))))))))))))))))))))))…nem veszed az összefüggéseket?….az, bizony szánalmas!

  33. Lilly szerint:

    Zed,Csepeli!

    Szerintem Demének kellett volna a Providenthez fordulnia,akkor talán nem lett volna ez az egész! Kár,hogy nem ti voltatok ott…Bumm-Bumm!

  34. izmos szerint:

    Lilly: csak tudod a Provident van olyan “pofátlan”, hogy visszakéri a kölcsönt… az meg úgy nem “buli”! 😉

  35. Minden Szószban Fakanál szerint:

    Egy picikét pontosítanék Mátyás Király Általános Iskola ügyben! A tornasátor pénz sikkasztásban benne lévő igazgatónőt az iskola tantestülete lassan 2 éve nem választotta újjá.

    Többek között az ilyen és ehhez hasonló dolgai miatt!

    A másfél éve vezető beosztásban lévő jelenlegi igazgatónőt elsöprő többséggel válaszották meg a tanárok

    Azóta az egész ügy sátrastól, régi igazgatónőstől, mszp-stől, Sziget szakközepestől már a Gyorskocsi utcában van.

    Szép sorban mindegyik Deméék mellé kerül!

  36. […] az alapítványi iskola szinte „pártiskolaként” működött, és az MSZP-n belül is pártügynek tartották a sikkasztást, Deme Gábor a sikkasztást korábbi élettársával követte el, és gyakorlatilag a teljes […]

  37. […] A csepeli kettős gyilkosság – II. Sikkasztás és „fekete doboz” […]

  38. […] Csepel.info tényfeltáró cikksorozatában számolt be arról a dokumentumról is, melyet Takács József intézményvezető készített egy héttel a […]

  39. […] az érintett iskolában igazgató helyettesként dolgozott, így a gyilkosságot megelőző sikkasztási ügyről és a betörésről is tudnia kellett. És ezt erősítheti egy, a közelmúltban a HVG-ben megjelent cikk is, mely […]

  40. […] A csepeli kettős gyilkosság – II. Sikkasztás és „fekete doboz” […]

  41. […] A csepeli kettős gyilkosság – II. Sikkasztás és „fekete doboz” […]

  42. […] A csepeli kettős gyilkosság – II. Sikkasztás és „fekete doboz” […]

  43. […] A csepeli kettős gyilkosság – II. Sikkasztás és „fekete doboz” […]

Itt lehet hozzászólni !