Morvai álomóvodája: Kislány leszbikus mamákkal

Mandiner Blog

Alfőmérnök hívta fel a Mandiner Blog figyelmét Morvai Krisztina erősen pikáns szereplésére, még a nemzeti radikális ébredése előtti időkből.

2000-ben Morvai a Közép-Európai Egyetem (CEU) színeiben adott elő a Közgáz Társadalomelméleti Kollégiumában (TEK), a (szélső)baloldali-antiglobalista gondolkodás hazai fellegvában, az előadást a TEK egyik kiadványa örökítette meg. A szó Morvai Krisztináé (kiemelések tőlünk):

Az ELTE büntetőjogi tanszékén tanító büntetőjogász vagyok. Főleg női jogokkal foglalkozom és a Női- és Gyermekjogi Oktató és Kutató Központnál is dolgozom.

Egyik kedvenc képem az életemből a következő. Tanítottam egy évet az Egyesült Államokban, ahol az akkor óvodás korú Lili lányom is velem volt. Azt az óvodát festeném le, ahova Lili akkor járt. Amikor az óvodába bement az ember, először egy nagy közös térbe jutott, amelyből nyíltak a csoportok. Volt egy amerikai konyha is, ahol tolókocsiban ülő, nagyon súlyosan fogyatékos emberek voltak, többféle fogyatékossággal. Őket a helyi önkormányzat egy héten háromszor rendszeresen odaszállította ebbe az óvodába azzal, hogy nekik ott feladatuk van. Segítettek az edények lemosásában, az étel elkészítésében, játszottak a gyerekekkel. Amikor először ezt megláttam, rémülten ránéztem az óvónőre, és megkérdeztem, nem félnek-e a gyerekek ezektől az emberektől. Erre az óvónő rám mosolygott, és mondta, hogy nem, nem félnek. Ugyanis pont erről szól az egész: a gyerekek megtanulják, hogy mi szavakkal kommunikálunk, ezek a barátaink meg, akikkel nap mint nap együtt vagyunk, máshogy kommunikálnak, mert ők mások. Ők így fejezik ki az érzéseiket, a gyerekek pedig nem félnek tőle.

Természetesen színes bőrű gyerekekkel is együtt volt Lili. Számomra sokkoló volt, hogy amikor már átköltöztünk Franciaországba, Lili a színes bőrű Barbie-babáját behajította a sarokba. Azt mondta: „nem szeretem” – pontosabban mivel akkor még angolul beszélt: „she’s black all over”. Majd Strassbourgban dolgoztam az Emberi Jogi Bizottságnál. Ott strassbourgi óvodában voltak olyan hatással a gyerekre, hogy mindazt, amit Amerikában sikerült „beleszocializálni” az elfogadással és a másság szeretetével kapcsolatban, ott abba hirtelen belezavarodott. És ami még ebben az oviban fantasztikus volt: a lányom Grace nevű barátnője egyszercsak fölugrott az asztalra, és büszkén kijelentette a csoportnak: “nekem két mamám van!”. Kérdőn néztem az óvónénire, aki azt mondta: „mi szeretjük a másságot”. Grace mamái történetesen leszbikusok voltak, tehát őt valóban két anya nevelte. Erre viszont az én lányom nem tudott mit lépni, és olyan féltékeny lett, hogy ő is felugrott az asztalra, ahol azt mondta: „nekem pedig három anyukám van, kettőt otthagytam Budapesten, azért találkoztok csak eggyel.” Ez az óvoda, az álmom.

Ha arról a perről kérdeznek, amiben legszívesebben részt vennék, akkor egy olyan pert szeretnék, amelyben végre bepereljük a magyar rendőrséget azért, mert a bántalmazott nőknek nem nyújt segítséget. Pontosabban: egyszerűen nem teljesíti törvényben előírt kötelezettségeit azokkal az asszonyokkal szemben, akiket otthon a házastársuk bántalmaz. Mindenki hallotta már azt a kifejezést a rendőröktől, hogy „amíg vér nem folyik, nem megyünk ki.”

Milyen is a családon belüli erőszak emberi jogi és alkotmányjogi struktúrája? Egy kis feminista kritikával élve, alapvetően ez emberi jogokat arra találták ki, hogy tipikusan olyan problémákat orvosoljanak, amilyenekkel férfiak találkoznak az életükben. Nagyon fontos például a kínzás tilalma. Mit értünk ezalatt? Azt, hogy a rendőr ne bántalmazhassa az állampolgárt az utcán; a fogdában ne lehessen kínozni a rabot, satöbbi. A fogva tartottak, és általában a büntetés-végrehajtással valamint a rendőrséggel kapcsolatba kerülők mintegy 95 százaléka férfi. Mit jelent a véleménynyilvánítás szabadsága egy olyan nőnek, aki ha kinyitja a száját, és rosszkor szólal meg, akkor a férje szájon vágja?

A probléma fontos eleme, hogy a nők, a női állampolgárok nem az állammal kerülnek kontaktusba, és nem az állam, vagy az állam képviselője sérti az ő alapvető állampolgári jogaikat – nem a rendőr veri meg őt, mint az állam képviselője –, hanem egy magánszemély. Nagyon érdekes elméleti kérdés, mennyiben felel az állam egy magánszemély tevékenységéért. A strassbourgi joggyakorlattól kezdve számos jogrendszer Perspektívák egy tágra zárt társadalomban 120 egyre inkább abba az irányba megy el, hogy az állam a nem-tevésével – azzal, hogy nem avatkozik be egy magánszemély cselekményébe, aki egy másik magánszemélyt, egy állampolgárt bántalmaz, vagy más módon sérti az emberi jogait – is felelős adott esetben.

Azt gondolom, hogy az állam a családon belüli bántalmazásért abban a pillanatban is felelős, amikor azt mondja, hogy ez magánügy, ebbe nem avatkozom bele, és a rendőr nem megy ki a jog érvényesítésének érdekében. Egész sorozat per volt már az Egyesült Államokban és Nyugat-Európa különböző országaiban, ahol ezen az elméleti alapvetésen elindulva beperelték a rendőrséget olyan nők hozzátartozói, akik belehaltak a bántalmazásba. Nagyon érdekes volt a per szerkezete. Azt mondták, hogy több ízben próbálta a rendőrséget hívni, ám nem jöttek ki. Ez a mulasztás viszont a nemek közötti diszkriminációt is megvalósítja. Ha ugyanis megnézzük a statisztikákat, láthatjuk, hogy a családon belüli erőszak és a nem családon belüli erőszak áldozatai között diszkriminál a rendőrség. Ha kocsmában van verekedés, oda kimegy; ha családon belül van verekedés, oda nem megy ki.

Erre lehet azt mondani, hogy nincs is itt nemek közötti diszkrimináció: ha az asszony ütiveri, bántalmazza, félelemben tartja a férjét, akkor se mennek ki; ha pedig férfi üti-veri, bántalmazza, tartja félelemben a feleségét, akkor sem. Igen ám, csakhogy az esetek 90 százalékában a nő a sértett és a férfi az elkövető, így végül közvetve a nemek közti diszkrimináció mulasztásos formáját valósítja meg az állam azzal, hogy nem avatkozik bele a családon belüli erőszakos bűncselekményekbe.

Nem szeretném, ha egy halott nő képviseletében kellene fellépni a rendőrséggel szemben, de sajnos rengeteg az olyan ügy, amikor például maradandó fogyatékosságot szenved a nő, amely megelőzhető lett volna azzal, ha a rendőrség időben beavatkozik. Strassbourgban is már volt egy ügy, ahol effektív kimondta az Emberi Jogi Bíróság, hogy az állam köteles hatékony védelmi lehetőséget biztosítani az állampolgárnak a másik állampolgárral szemben.

(…)

Csakhogy a férjek között elég kevés van, aki meleg. Ha minden férj mellett ott lenne a homoszexuális partnere, egy ilyen homofób országban kimenne a rendőr, hogy a feleséget megvédelmezze.

Nekünk nincs különösebb bajunk Morvai korábbi nézeteivel, toleranciájával (bár ezek fényében ritkán látott neofita teljesítményt nyújt mostanában a köztársasági elnök-jelölt asszony), de kíváncsiak vagyunk, a magyarság- és jobboldaliság-teljesítményt oly’ szigorú mércével mérő Jobbik mennyire vevő a feminista, antirasszista, a homoszexuálisokkal szemben kifejezetten megértő gondolatokra.

Király Andrásnak mennie kellett. Maradhat-e Morvai Krisztina a Jobbik európai parlamenti képviselője?

Forrás: Mandiner Blog

29 hozzászólás “Morvai álomóvodája: Kislány leszbikus mamákkal” bejegyzésre

  1. Kuruc szerint:

    KISZ…

  2. Kuruc szerint:

    Morvai Krisztina a honvédelmi bizottság ülésén: “mikor lesz a következő magyar berepülés Izrael légterébe?”

    Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője és államfőjelöltje részt vett a honvédelmi bizottság rendkívüli ülésén, amelyet az izraeli kémrepülők törvénytelen magyarországi berepülése miatt hívtak össze.
    Az ülésen egyértelművé vált, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság törvénytelenül járt el, amikor az izraeli berepülési engedély kiadása előtt nem kérte ki a magyar titkosszolgálatok szakvéleményét. Morvai Krisztina megkérdezte: a kölcsönösség elve alapján magyar vadászgépek eddig mikor és hányszor gyakorlatoztak Izrael fölött. Nem kapott választ arra, hogy Izrael belezavarhatott-e a magyar informatikai rendszerekbe. Az ügyben a Jobbik államfőjelöltje feljelentést is tesz ismeretlen tettes ellen hazaárulás és hűtlenség miatt.

    http://www.youtube.com/watch?v=LLMHwYfYg_4

  3. toto szerint:

    Krisztina asszonyt eddig is csak egy törtető karrieristának tartottam, nem változott a véleményem annak ellenére sem, hogy most árpádsávos sálat vett a nyakába. Az is érthető, hogy most zsidóznia, turulozni kell.

  4. DFK szerint:

    Íme Balóné. Holnapután megint vad liberális lesz?

  5. Gigi szerint:

    Nem érthető; kifogásolható. Csak a hatalom hajtja. Miért él külön férjétől, Balótól? Lehet, hogy nem tudta követni asszonya pálfordulását? Tetszik a cikk lezárása: “Maradhat-e…?”. Sajnos szerintem igen. És nem magával a fordulással van baj. Mi, hétköznapi emberek is kerülhetünk olyan helyzetekbe, amikor felül kell írnunk korábbi elveinket. Csakhogy utána nem tetszelgünk az igazság bajnoka szerepében.

  6. Vátesz szerint:

    Orosz József Kontrája, az m1 azeste-je, az m1 híradó, stb. mind azzal foglalkozik, lehetséges-e, hogy az izraeliek a magyar légtérben Irán megtámadására gyakorlatoznak. Lehetett lefitymáló megjegyzéseket hozzáfűzni az eszes parasztgyerek nyílt leveléhez, amit a budapesti iráni nagykövetnek írt, a lényeg viszont az hogy alaposan felkavarta a szart, bűzlik a szocliberálisfideszes Izrael-barátság!
    Ahogy ígértem, a nagy durranás egy héttel a választás előtt következik! Vigyázó szemetek Váteszre vessétek!
    Olvasónk nyílt levele Ali Reza Ayrvsh részére: A célpont Irán!
    2010. március 21. 09:10 http://www.hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=28046#hsz

  7. Attila szerint:

    Bayer 94-s népszabis cikkét közöljétek le, ha már így nosztalgiázunk. 🙂

  8. SnowFighter szerint:

    Tekintve, hogy a Mandiner már több alkalommal ferdített vagy egyenesen hazudott a Jobbikról, én megvárnék egy válaszreakciót. A korrektség okán. Remélem majd az is közzé lesz téve itt. Úgy lenne normális.

  9. Manitu szerint:

    Bayer kinek a köztársasági elnök jelöltje?

  10. Sutyanandi szerint:

    Szánlmas ez az egész jobbik! azért mert új párt? szélsőségesek alkotják! azért van támogatottságuk, mert válság idején erre nőnek meg az igények! ennyi!

    el fog múlni hamarosan a jobbik mánia!

  11. Manitu szerint:

    Csak mire elmúlik, és kiderül mennyi üres fejű nímand meg haszonleső került be az elkeseredett választók hátán a Parlamentbe meg az önkormányzatokba, már késő lesz.

  12. Attila szerint:

    Manitu!

    Úgy kérdezném, hogy kinek a szekerét próbálja tolni!
    Ha már nosztalgia:
    Kis is vonult ki Trianon megemlékezésen? Ki kiabálta a kdnp-s(!) képviselőknek, hogy Térdre! Imához!

  13. Manitu szerint:

    Térd hol van?

  14. SnowFighter szerint:

    @Manitu: ez azért elég gyenge érv. Az elmúlt 20 évben az ország legalja ült a Parlamentben. Szóval ha még ha nem is tartod sokra a Jobbik képviselőit, rosszabb biztos nem lesz 😀

    @Sutyanandi: mert szerinted az eddigi neoliberális politikát folytatva (mert a Fidesz is azt fogja tenni) majd elkezd dübörögni a gazdaság? 😀 Ne viccelj már, csak rosszabb lesz a helyzet 🙂 Legyen neked igazad, de én ennek 0,001% esélyt se adnék most 🙂

  15. Manitu szerint:

    Egy kakastollas majomparádé lenne szerintem az igazi legalja. Azt se felejtsd el, hogy volt egy négy éves időszak, amikor nemcsak fejlődött az ország, a gazdaság, a versenyképességünk, csökkent a korrupció, növekedett az életszínvonal, de jó is volt magyarnak lenni.

    Ja, hogy ezt ti elfelejtettétek? Ennyi eszetek van, és ti akartok Parlamentbe kerülni? Menjetek inkább a gyógyszertárba, kérjetek segítséget!

  16. Attila szerint:

    Manitu!

    Mihez képest fejlődött? Szociknál csak jobb kormányzást lehet produkálni.
    Ezt meg te felejted el?

  17. Manitu szerint:

    Mihez képest? A korábbihoz és a környező országokhoz képest. Ahhoz képest, amit nem mondasz meg, én nem tudom megmondani, hogy mennyire, merre és hogy. Persze miért nem ahhoz képest, amire meg én gondolok? Atyaég, milyen sötét vagy!

    És a szociknál is lehet rosszabbul csinálni.

  18. csak a jobbik szerint:

    csak a Jobbik!

    a Fidesz az új bolsevik párt, agyhalott köcsögökkel tele, akik ugyanúgy tapsikolnak, ahogy az MSZP-s férgek tapsoltak gyurcsánynak…

    és jó lenne, ha nem tépkednétek le a Jobbikos plakátokat, mert a következő fideszes, akit meglátok tépkedni, kéztöréssel, fogatlanul fog hazamenni….

    jelenleg a Fidesz az egyetlen párt, akinek tagja lehet egy zsidónáci gyilkológép, egy kettősállampolgár, aki az IDF nevű náci terrorszervezetben irtotta a palesztínokat.

    13. kerület Szabó György – a cahal tagja.

    ilyen pártra csak mocskos hazaárulók szavaznak!!!

  19. Manitu szerint:

    A köcsögöket azért ne a Fideszben keresd 😉

    A “zsidónáci gyilkológép” gondolom szintén nagy igazságmagvakkal rendelkezik. Oda lehetett volna még írni a cigányt is, nem elég jobbikos a szöveg.

  20. donquijote szerint:

    ha már jobbik ezt is érdemes meghallgatni talán akkor értelmesebben is lehetne összevetni a két pártot (fidesz,jobbik) ahelyett hogy egymást mocskolnánk

  21. SnowFighter szerint:

    @Manitu: jajj, azért mert volt 12 nagyon szar és 8 rohadt szar év, ne kelljen már a 12 nagyon szar közül választanom, mert az hú de jó volt az elmúlt 8-hoz képest.

    És nem, nem felejtettem el, valószínűleg épp ezért nem vagyok narancsos. Ha elfelejtettem volna, akkor lehet az lennék 😀
    Fidesz ~ MSZP a tagjainak emberi minőségében, ugyanúgy össze-vissza hazudnak és lopnak, csak mivel az elmúlt 8 évben nem ők voltak hatalmon, ez kevésbé jött elő náluk. Majd figyeld meg az elkövetkezendő 4 évet. Ugyanaz lesz, mint eddig.
    Csinálni pedig 8 évig szinte nem csináltak semmit, vagy bent se voltak az üléseken (de a fizut felvették), vagy ha bent voltak, akkor még azt elvétve akadt normális szocialista 2/3-os javaslatot is leszavazták, mert azt hiszik, ez az ellenzék dolga.
    Páros lábbal rugdosnám ki a Dunába azokat a parlamenti képviselőket (minden pártból), akik szavazáskor félrenyomnak (gyakori), mert olyan nagyon érdekli őket az ország, hogy magasról szarnak az egészre.

  22. Manitu szerint:

    Igazad van, várd csak a sült galambot. Igazándiból nem is tudom, hogy a jobbikosok utálják a csak segélyből élő nem dolgozókat vagy irigylik. Azok ilyenek: semmi sem elég. Dolgozni kell!

  23. Ice szerint:

    Ma lesz Pörzse Sándor a Munkásotthonban 18 órakor, ha valakit érdekel, s még nem hallotta volna.

  24. Lexon szerint:

    Ice: kamerát vigyetek, hadd röhögjünk mi is… 😀

  25. Péter szerint:

    Hajrá jobbik!!!

  26. Nagyapó szerint:

    A cikket olvasva, felmerül bennem, ha Krisztina lánya óvodás koráig nem tudott magyarul, akkor anyanyelve nem magyar. Érdekes lehetett, amikor bocskai zsinóros lajbiban (hogy van angolul lajbi?) ment óvodába (kérdezzék meg Pörzsét, mi erről a véleménye!)
    Gondolom férjét, aki hímnemű, lecserélte egy leszbikus, másik nőnemű anyára.
    Egyszerűen nem tudom értelmezni következőt: “A fogva tartottak, és általában a büntetés-végrehajtással valamint a rendőrséggel kapcsolatba kerülők mintegy 95 százaléka férfi.” Morvay hiányolja a nők 50%-os részvételét?
    Ilyen kelekótya nőszemélyt, aki ugyanolyan “szómenő”, mint Lendvai, akarnak államelnöknek? Nála még egy Lakatos is jobb lehet.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  27. ződ szerint:

    Nagyapó! Három unokám, akik jelenleg Japánban élnek, még mindig csak angolul és japánul beszélnek, annak ellenére, hogy anyanyelvük német! Hiszen a menyem Karl Marx Stadtban született! Az én nacionálémat már tisztáztuk a múltkor (hegyi móc+cigány/tót+lembergi zsidó) Csak úgy emlékeztetőül! Ennek ellenére, ha hazajönnek-aminek igen csekély az esélye-tiszta magyarok lesznek, hiszen a nagyapjuk az!

  28. Papi szerint:

    Egyszerűen megdöbbentő ahogy ti állítólagos Jobbikosok beszéltek. Nem számít semmi az égvilágon csak mocskolódtok. Nem érdekelnek a tények (pedig azok önmagukért beszélnek) csak teli torokkal üvölteni azt igen azt tudok! Eddig hol voltatok? Hol voltatok amikor a sztrájkok voltak hallgattatok. Nem csináltatok semmit csak most a választások előtt előjöttök a patkánylyukból (tisztelet a kivételnek) és kórusban üvöltöztök mindenféle mocskot. Egy rohadt szó nem sok annyit nem beszéltek az elmúlt nyolc év neoliberális patkányiról a gazdasági bűnöző GYF-ről és a bandájáról neeeeeeeeeeem ti arról kussoltok csak kórusban mint a kutyák üvöltötök a FIDESZre.
    Te Vátesz egy olyan ócska kis gennyláda, segdugasz vagy, hogy a seggedet sem tudod elérni de a szád olyan szaros, hogy vastagon csüng róla a fekália. Ugass csak te is meg a többi hozzád hasonló a lényeg nem változik ma 2010-ben egyedül a FIDESZ az a komoly erő amelyik ezt a hazaáruló söpredéket megtudja állítani.
    Nagyon kíváncsi leszek arra majd amikor a mentelmi jogról vagy a kettős állampolgárságról kell szavazni mit fogtok csinálni! Akkor úgyis kiderül, hogy ti állítólagos jobboldaliak valójában kik vagytok.
    Addig is már csak 17 nap!!!!!!!!!!!! 🙂 🙂 🙂 🙂

  29. Nagyapó szerint:

    ződ igazi internacionalista. Ennyire csak Rothschildok nemzetköziek. Miután 2004-ben nemmel szavazott, az unokái akkor lesznek magyarok, amikor – hogy stílszerű legyek – amikor Osztyapenko lépést vált!
    De azért itt az idő!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !