Megalakult az új képviselő-testület – elfogadták a következő öt év programját

Csepel.hu

Megalakult az új összetételű képviselő-testület, amely a tisztségek és bizottságok megválasztását követően elfogadta azt a dokumentumot, amely az elkövetkező öt év fejlesztési és városvezetési prioritásait tartalmazza. A Fidesz és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem szavazta meg az előterjesztést.

A 18 megválasztott képviselő először aláírta az esküokmányokat, majd elfogadták az új Szervezeti és Működési Szabályzatot. Ezután titkos szavazással megválasztották az alpolgármestereket: Pákozdi József főállású alpolgármesterként a bérlakások, üzlethelyiségek felügyeletéért és a nemzetiségi önkormányzatokért felel, míg dr. Busa Gabriella társadalmi megbízatású alpolgármesterként a közrend és közbiztonságért. Az alpolgármesteri eskütételek után kijelölték a bizottságokat, tisztségviselőket és tanácsnokokat. Az öt szakbizottság a következő: Pénzügyi, Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottság; Köznevelési, Sport és Ifjúsági; Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi; Ingatlanhasznosítási; Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság.

Közlekedésfejlesztés és a Kis-Duna-part
A képviselők elfogadták a következő önkormányzati ciklus programját, amely a „Biztonságos fejlődés és közös jövő” nevet viseli. Borbély Lénárd hangsúlyozta, ez a közös fundamentum a csepeliek többségének akaratát tükrözi. A dokumentum leszögezi, a képviselő-testület támogatja a Csepeli HÉV modernizálását és meghosszabbítását, új P+R parkolók építését, a Csepeli Gerincút kiépítését és a kétszintes Corvin-csomópont kialakítását. Fontosnak tartja a Gubacsi híd újjáépítését, valamint az Észak-Csepelre tervezett úthidak és park fejlesztését és sürgetik a Csepeli Gerincút befejezését, valamint a kerékpárhálózat bővítését, mert ezek hosszú ideje várnak megvalósításra akár fővárosi, akár állami szinten. Az önkormányzat a Ráckevei-Soroksári-Duna-parton csak közcélú zöldterületek fejlesztését engedélyezi, legalább 80%-os zöldterületi aránnyal és legfeljebb 7,5 méteres beépíthetőséggel. Az önkormányzat itt folytatja a magántulajdonú telkek felvásárlását, elutasítva az önkormányzati telkek öncélú kiárusítását és a lakópark- vagy szállodai beruházásokat. A természetvédelmi jelentőségű csepeli Kis-Duna-part, a Tamariska-domb, és a Nagy-Duna környékének megóvására fokozott figyelmet fordítanak. Az új városvezetés támogatja a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep és csatornahálózat fejlesztését is, hogy megszabadítsák a Kis-Dunát a szennyeződéstől. Az önkormányzat megtartja tulajdonában a kiemelt épített örökségeket, a Csepeli Munkásotthont, a múzeumokat, a művelődési házakat, és biztosítja azok működését. A képviselő-testület kéri a főváros és a kormány támogatását a Munkásotthon felújítása érdekében, továbbá szeretnék, ha az intézmény megkapná az elmaradt állami támogatást.

Közbiztonság és Háros fejlesztése
Csepel csatornázása 2012-ben zárult le, az önkormányzat azóta folyamatosan aszfaltozza a földutakat, kormányzati támogatással. A képviselő-testület folytatni kívánja az együttműködést, a közlekedésbiztonság javításával együtt. Csepel 2010 óta számos sikeres városrehabilitációs és panelprogramot megvalósított uniós, állami és önkormányzati támogatással. Az önkormányzat az elmúlt években saját panelprogramot indított, elkötelezve magát a lakó- és intézményi fejlesztések mellett. A városvezetés a következő ciklusban nagy hangsúlyt fektet a közterületek rendjére és a közbiztonságra. Folytatják a kamerás megfigyelést, erősítik a rendőrséggel való együttműködést, és több forrást biztosítanak járőrözésre és a csepeli rendőrök lakhatási támogatására. Javítják a közterület-felügyeletet és mezőőrséget Hároson, fellépnek az illegális szemetelés ellen, és rendezik a Vasas utca környékét. A vízhálózat és közvilágítás telepítése továbbra is folytatódik minden olyan hárosi utcában, ahol a tulajdonosok és a lakók közreműködésével sikeresen megszűnnek a jogi akadályok. A tulajdonjogi kérdések tisztázása után lehetőség nyílik a csatornarendszer kiépítésére és a földutak aszfaltozására.

Csepel Művek megújítása
Az önkormányzat folytatja a közösségi programokat és támogatja a sportot. Az elmúlt tíz évben Csepel sokféle programot kínált gyerekektől nyugdíjasokig: megújult közterületek, szuperjátszóterek, fitneszparkok, futókörök épültek. A Csepeli Gyermeksziget Program keretében továbbfejlesztik az oktatási intézményeket, játszótereket és játszóudvarokat.
Az önkormányzat elkötelezett a helyi egészségügyi szolgáltatások fenntartása és az orvostechnikai eszközök korszerűsítése mellett. Cél, hogy enyhítsék a csepeli betegellátásban az országos orvos- és egészségügyi dolgozói hiányt.
Továbbra is támogatják a rászoruló családokat, kisnyugdíjasokat, egyedülállókat és elősegítik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását és fogyatékosság-barát környezet kialakítását. Az önkormányzat a helyi gazdaság fejlesztésére törekszik, különösen a Csepel Művek területén. Az ipari örökség megújítása és az úthálózat felújítása kiemelten fontos, ami csak állami támogatással lehetséges. A testület arra kéri a kormányt, indítsa el a Csepel Művek megújításáról szóló egyeztetést.

A képviselők továbbá módosították az építési szabályzatot, amelynek értelmében a Kis-Duna partot kizárólag rekreációs céllal és magas beépítés nélkül lehet fejleszteni. Megszavazták továbbá, hogy az önkormányzat igénybe kívánja venni az állami vis major támogatást az árvízzel kapcsolatos védekezési költségek megtérítésére. Döntöttek arról is, hogy Csepel az erdélyi Kápolnásfaluval testvértelepülési kapcsolatot létesít.

Csepel.hu

 

 

Itt lehet hozzászólni !