Óriásit bukott a rezsibiztos Csepelen

A durva lejárató kampány ellenére óriási vereséget mért Németh Szilárdra is a regnáló polgármester a június 9-ei önkormányzati választáson. Pedig mindent bevetettek: titokzatos cégen keresztüli milliós fizetett lejárató hirdetések, fideszes jelöltek azóta rejtélyes módon megszűnt oldalai és az utolsó napokban egy büntetőfeljelentés is Borbély Lénárd vereségét célozták meg.

Hogy aztán minden a visszájára forduljon, és története során a legnagyobb kudarcát szenvedje el a rezsibiztos és csapata.

A valasztas.hu oldalon olvasható adatok szerint Borbély Lénárd polgármesterre több mint 23 ezer szavazat érkezett, ezzel a csepeli szavazók több mint 67 százaléka tette le a voksát az eddigi munka folytatása mellett. A választásokon nagy reményekkel induló baloldali összefogás jelöltje, dr. Dukán András Ferenc ennek az eredménynek a közelébe sem jutott: döbbenetes, hogy mindössze körülbelül negyedannyi szavazatott sikerült begyűjtenie. Még ennél is rosszabb eredményt sikerült elérnie Németh Szilárd titkárának-jelöltjének, a Budáról importált Dudás Zoltán fideszes polgármesterjelöltnek, akinek összesen 3516 szavazat jutott, miközben az EU-s választáson közel 12 ezren szavaztak a Fidesz listájára. Közben óriási eredmény az is, hogy a polgármester csapatának, a Közösen Csepelért Polgári Egyesületnek a jelöltjei mind a 12 választókörzetet toronymagasan megnyerték az ellenfelekkel szemben.

Mindent bevetettek

Hatalmas siker ez a tizedik éve polgármester Borbély Lénárdnak, aki így abszolút többségben lesz az októbertől felálló új képviselő-testületben. Pedig Németh Szilárd mindent bevetett ellene a választási kampányban: az ékszerbizniszben utazó Presonores Kft. finanszírozásában szinte naponta jelentek meg lejárató anyagok a polgármesterről a Facebookon, amelyekre súlyos pénzeket költöttek el. Minden eredmény nélkül: a lejáratásra létrehozott, a hónapok alatt a totális személyeskedésbe átmenő, a kerekesszékes embereken való humorizálás szintjéig lesüllyedt közösségi oldalak láthatóan nemhogy a polgármester népszerűségét nem csorbították, hanem épp ellenkezőleg: csak újabb szöget ütöttek Németh Szilárd csapatának koporsójába.

Pedig nagy reményeket fűztek a polgármester elleni uszításhoz. A közösségi oldalon zajló kampány egyik legdöbbenetesebb mozzanata az volt, amikor a kárpátaljai Beregszászra az elmúlt években többször is segélycsomagokat indító négygyermekes Borbély Lénárdot háborúpártinak titulálta a rezsibiztos, elérve ezzel a rendszerváltás utáni évtizedek politikai kampányainak legprimitívebb szintjét. Tragikomédiába süllyedő pillanat volt és minden jó érzésű csepeli gyomrát felforgatta az is, amikor a választások előtt néhány nappal „ördögi kampókezes” plakátok lepték el Csepel közterületeit, rajtuk ‒ többek között ‒ a polgármesterrel, alpolgármesterekkel, képviselőkkel. A rezsibiztos azzal is megpróbálkozott, hogy mindenhol azt terjessze el, minden önkormányzati beruházás, amihez semmi köze nem volt, neki köszönhető, mert ő szerezte rá a pénzt a kormánytól, miközben túlnyomórészt az önkormányzat saját forrásaiból fizette a fejlesztéseket. Mint ahogy az új Szent Imre téri park esetében is tette ezt. A csúcspontot pedig minden valószínűség szerint egy büntetőfeljelentés jelentette, amikor a választások előtti napokban, feltehetőleg Németh Szilárd utasítására, Mohilla Tamás, akkor még fideszes képviselőjelölt besétált a Teve utcai rendőrpalotába, és egyszerűen feljelentette Borbély Lénárdot a családi háza miatt.

A kampányban Németh Szilárd előre kitervelt módon Babics Saroltát, a Csepeli Nyugdíjas Közösségi Ház korábbi vezetőjét is felhasználta a polgármester hiteltelenítésére, olyan állításokat adva a szájába, amelyek soha nem történtek meg. De ennek is ára van, nem is kevés: Babics Sarolta, vagy ahogy mindenki ismeri, Sacika, a fiával közösen egy olyan céget alapított 2021-ben, amely ‒ a nyilvános adatok szerint ‒ már egy évvel később állami közbeszerzéseket nyert el közel 2 milliárd forint értékben. Nem mellékesen Sacika fia a csepeli Fidesz kampányfőnökeként vett részt a polgármester elleni lejárató hadjáratban.

Eltűnő közösségi oldalak

Hogy mennyire nem érte el célját a lejáratás, jól bizonyítják a választási eredmények: a hajdanán szebb napokat látott helyi kormánypárt minden választókörzetben csúfos vereséget szenvedett, és mindössze két képviselőt küldhet a képviselő-testületbe a kompenzációs listán. A rezsibiztos megítélése ugyanakkor 2010 óta a mélypontra került, az általa irányított kampánnyal soha nem látott mélységekbe sodorta a helyi Fideszt. Azt pedig, hogy Németh Szilárd jelöltjei mennyire gondolták komolyan a megmérettetést és a csepeli emberek képviseletét, jól mutatja, hogy legtöbbjük politikusi közösségi oldala a választás másnapjától gyakorlatilag megszűnt. Képviselőjelöltek tűntek el egyik óráról a másikra a közösségi oldalról, az egyik legelképesztőbb, hogy Dudás Zoltán fideszes polgármesterjelölt Facebook-profilja alig néhány órával az eredményhirdetés után elérhetetlenné vált. Hogy önként tették mindezt vagy Németh Szilárd utasítására, nem tudni. Mindenesetre jól bizonyítja, hogy az itt élők érdekei helyett egyetlen céljuk a polgármester megbuktatása volt. Nem sikerült. Sőt: Borbély Lénárd polgármester újra, 2024 őszétől immáron óriási felhatalmazással, a rendszerváltás óta még nem látott támogatással és többséggel a háta mögött vezetheti a kerületet.

Itt lehet hozzászólni !