Csepel történelmet írt

Június 9-én nagyot változott a magyar politika. Eddig az egymással is veszekedő baloldali pártok és a Fidesz között folyt a vetélkedés. A négy fideszes kétharmaddal beállt egy erőegyensúly, amin az ellenzék 14 évig képtelen volt változtatni. A „régi ellenzék” azonban most megroggyant, a Tisza Párttal új, nagy és erősnek tűnő szereplő lépett a küzdőtérre. Budapesten Karácsony Gergely éppen csak meg tudta nyerni a választást.

Csepelen a Németh Szilárd-féle Fidesz és az elmúlt években megerősödött baloldal megbukott. Borbély Lénárd polgármester és csapata a 67,38 százalékos győzelmével először mutatta meg, hogy lehet választást nyerni Budapesten nagy pártoktól függetlenül, azok ellenében is.

Csepelen Karácsony Gergely elmúlt öt évéhez a gerincút tervezésének, a Corvin csomópont kétszintessé tételének és a P+R parkolók építésének leállítása fűződik. Pedig a csepeli iparűzési adóból minden évben milliárdok mentek a fővárosi költségvetésbe. Ezt a pénzt se a kormány, se más nem vette el a főpolgármestertől. Öt év alatt mégis csak egy Ady Endre úti, hat méter hosszú zebra épült fővárosi beruházásban, Csepelen. Ha mellé tesszük az iparűzési adó milliárdjait, ez Magyarország legdrágább zebrája. Így már érthető, hogy a 2019-ben Csepelen győztes Karácsony Gergely 2024-ben alulmaradt Vitézy Dáviddal szemben. A fővárosban pár tucat szavazattal újraválasztott Karácsonynak minimum el kell gondolkoznia azon, hogy a „körúton túlról” kapott százmilliárdokat megéri-e továbbra is csak a „körúton belül” elköltenie.

A Fővárosi Közgyűlés nagyot változik. A Fidesz–KDNP és a Tisza Párt egyaránt 10-10 képviselői helyet szerzett. A DK‒MSZP‒Párbeszéd listájáról 7, az LMP listájáról 3, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájáról szintén 3 politikus jut a közgyűlésbe. A Momentum megbukott. 4,98 százalékos eredményük egyetlen helyre sem elég. Sokakat foglalkoztat, hogy milyen fővárosi politika lesz ez után. Szekértáborok harcolnak egymás ellen, és állandósul egy értelmetlen pártpolitikai csatározás? Valódi várospolitika lesz konkrét ügyek mentén, valódi párbeszéddel és együttműködéssel? Miután az új Közgyűlés tagjait még nem lehetett kiismerni, mindez kérdéses.

Csepelen egyértelmű igent mondtak a választók a kerület vezetésére, és nemet az elmúlt évek pártpolitikai csatározásaira. Borbély Lénárdot 67,38 százalékos többséggel választották újra. Meggyőző többséggel mind a 12 egyéni körzetben nyertek a polgármester egyéni jelöltjei. A 18 fős csepeli testületben Borbély frakciója 13 fős lesz. Ezt öt listás képviselő egészíti ki: két fideszes, két baloldali (MSZP, Momentum) és egy kutyapárti politikus. A DK kiesett a csepeli testületből.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke azért akarta megbuktatni Borbély Lénárd polgármestert, mert az alapítványa nem kapta meg tőle Csepel sok milliárd forint értékű vagyontárgyait, és nem építhette be a Kis-Duna-partot. Volt „fekete kampány” is: elmagyarpéteresedett, dollárbaloldali sorosbérencezés, rendőrségi feljelentés pár nappal a választás előtt. Dukán András baloldali polgármesterjelöltet pedig még reklámozta is a rezsibiztoshoz köthető egyik cég. Németh a saját vermébe esett bele: minél durvábban bírálta a polgármestert, annál több jobb- és baloldali szavazó állt a szidalmazott mellé. Dudás Zoltánra, Németh polgármesterjelöltjére végül a csepeli választók 10,2 százaléka szavazott. A fideszes egyéni képviselőjelöltek se jártak jobban: mind buktak, amire Csepelen huszonkét éve nem volt példa.

Ahhoz, hogy megértsük a történteket, érdemes jobban megnézni a számokat. A Fidesz‒KDNP európai parlamenti listájára 11752 csepeli szavazott. A kormánypárt kapta a legtöbb szavazatot. Közülük már csak 3516-an szavaztak Németh Szilárd polgármesterjelöltjére. Ez látványos kudarca a rezsibiztosnak. A választás éjszakáján Märtz József, a KIMBA birkózócsarnokából kizárt Csepeli Birkózó Club elnöke el is fújta trombitán a Takarodót Németh Szilárdnak.

A választási statisztika alapján rengetegen fordultak el a baloldali ellenzéki pártoktól. Ezért jutottak csak ketten és listáról a testületbe. A „régi ellenzék” maradéka ugyanakkor dr. Dukán Andrásra szavazott. Ő 6592 szavazattal 19,2 százalékos eredményt ért el, ami a „vörös” Csepelen a Fideszéhez hasonló kudarcnak tekinthető. A polgármestert támogatta a Mi Hazánkra szavazó kétezer ember és a kiábrándult fideszesekből és baloldali ellenzékiekből összejött mintegy 10905 Tisza Párt-szavazó is. Így lett, nagyjából fele-fele arányban bal- és jobboldali szavazók bizalmával, 23131 szavazattal Borbély Lénárd a polgármester. Ilyen nagy arányú győzelmet Csepelen korábban senki nem ért el. De arra sem volt példa, hogy a nagy kihívók közül egy sem gratulált a polgármester győzelméhez.

Itt lehet hozzászólni !