Hétpontos terv: energia-veszélyhelyzetet hirdetett a magyar kormány

Magyarnemzet.hu

Borítókép: Gulyás Gergely (Fotó: Soós Lajos)

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közölte, Európában rendkívül nehéz az energiahelyzet. Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány – jelentette be. Az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára nőtt, ezért hét pontból álló terv lép életbe az energiaveszélyhelyzet értelmében – mondta a miniszter.

Nagy valószínűséggel Európában nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonban – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

A magyar kormány hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, mely augusztustól lép életbe– jelentette be a miniszter.  Hangsúlyozta: cél, hogy felkészüljünk az előttünk álló energiaválságra. A legfontosabb cél, hogy meg tudjuk védeni a rezsicsökkentést.

A hét pont a következő:

Magyarország 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárdra növeli a hazai gázkitermelést.

A kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be.

A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára (a bértárolás kivétel).

A hazai szénbányászatot a lehető legnagyobb mértékben megnövelik.

A Mátrai Erőmű jelenleg nem üzemelő blokkjait minél gyorsabban újra kell indítani.

A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról már korábban döntött a kormány, ezt most megerősítették.

Aki az átlag felett fogyaszt, azt arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztását. A kormány a rezsicsökkentést csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig tartja fenn. Aki ennél többet használ, az a piaci áron vehet energiát. A háztartások háromnegyedét nem érinti ez a korlátozás – ígérte Gulyás Gergely.

A miniszter bejelentését követően Németh Szilárd is megerősítette: a kormány azért rendelt el energia-veszélyhelyzetet, hogy a rezsicsökkentés továbbra is fenntartható legyen, és a téli időszakban is legyen energiája az országnak. Ezt két eszközzel, a rezsivédelmi alap felállítását és feltöltésével, illetve a ma megszületett döntéssel próbálja elérni. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos tájékoztatása szerint az átlagfogyasztás évente a villany esetében 2523 kilowatt óra, a gáznál pedig évente 1729 köbméter. Havi szinten ez úgy néz ki, hogy 210 kilowatt óra, és 144 köbméter gáz. Rezsivédetten egy átlagfogyasztó a villany tekintetében 7750 forintot fizet, rezsicsökkentés nélkül pedig 50 833 forintot fizetne. A gáz esetében a rezsitámogatott ár 15,833 forint, szemben a piaci árral, amelyért 131,441 forintot kellene havonta fizetni. Németh Szilárd arra is kitért, miszerint a nagycsaládosoknak most is van egy külön kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a következőkben is. Tehát a fogyasztási korlát 2329 köbméter lesz, és miden újszülött gyermek után még háromszáz köbméter kedvezményes fogyasztás adott. A villanynál ez nincs meg, a gáznál ez megmarad – húzta alá.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarországon legyen elegendő gáz télire. A hozzánk érkező mennyiségek eddig nem csökkentek, a tárolók feltöltésével 44 százalékon állunk– válaszolta az első újságírói kérdésre Gulyás Gergely. A miniszter rögzítette: pazarlást már sehol nem lehet megengedni. Ha nem lesz elég gáz, akkor Magyarországon is van egy lekapcsolási terv – vetítette előre a miniszter, aki azt gondolja, hogy erre nem lesz szükség. Ausztria felől jelenleg nem érkezik gáz, a kieső adag Szerbia felől pótolható – magyarázta Gulyás.

A Mediaworks Hírcentrumának kérdésére a miniszter azt válaszolta, további korlátozásokat nem terveznek, az életvezetési tanácsoktól tartózkodnának.

Róna Péter ötleteit rossz intézkedéseknek nevezte a miniszter, szerinte mindenki a recessziótól fél, egy ilyen helyzetben a gazdasági tevékenységek adóját megemelni felelőtlenség lenne.

Kifejtette: KATA-ügyben érdemes visszamenni a kályhához. 2012-ben a mostani kormánypártok támogatták csak, a baloldal nem. Akkor a cél az volt, hogy a lakosságnak szolgáltató kisvállalkozóknak egy kisebb mértékű átalányadót vezessenek be. A KATA használata ezután elburjánzott, az eredeti cél már nem érvényesült. A Pénzügyminisztérium adatai szerint jelenleg a katások 2/3-a munkaviszonyt vált ki a vállalkozók esetén.

A szabályozás lehetőséget ad a szabályok kijátszására, ezt most megszüntetik – tisztázta Gulyás. A miniszter szerint nem méltányos, hogy egy ápolónő 180 ezer forint felett adózik, még egy bújtatott foglalkozású katás csak 50 ezret. A cél, hogy az energiával tudjunk spórolni, emiatt az energiamennyiségtől tették függővé, hogy kinek jár továbbra is a csökkentett ár – válaszolta az ATV felvetésére Gulyás Gergely. A baloldali hírtelevízió riportere arra volt kíváncsi, miért nem azoknak kell többet fizetniük, akik gazdagabbak.

Magyarnemzet.hu

 

 

40 hozzászólás “Hétpontos terv: energia-veszélyhelyzetet hirdetett a magyar kormány” bejegyzésre

  1. kormánypárti szerint:

    Az ukránok és a brüsszeli bürokraták miatt kell megemelni az energiaárakat. Az ártatlan magyar néppel akarja megfizettetni a háború árát az imperialista tábor.

  2. pl szerint:

    Nem csak a forint fosott be…
    Mindez arra való, h valami kifogással a benzinsapkát és egyéb sapkákat is el tudják törölni, egy hónapon belül…
    Amúgy úgy néz ki, h a rezsicsökkentés, és társai a sapkák nélkül, már hivatalosan is 30 százalék az infláció… És csak ősszel jönnek majd a hitelesek, a fűteni nem tudók… Rezsidisznónak kereshetünk új mémeket…
    Világszégyen ez a “Csak a Fideszország”

  3. pl szerint:

    Kormánypárti, nem szégyelled magad?!

  4. Fater trollja szerint:

    Üres a kassza gyerekek, összedőlt a kártyavár. A kitalált gázfogyasztásba szinte senki nem fog beleférni, csaxólok!
    A következő az üzemanyag lesz, csak még nyaralhasson egyet a neoproli.

  5. Mónika L. szerint:

    Ja persze, mert ha Gy. kapaorrú ge>i zsidó és bandája lennének hatalmon akkor szép világ lenne és a kerítés meg kolbászból mi??? Azok mit és hogyan reagáltak volna???

  6. Fater trollja szerint:

    Lehet, sőt biztos ugyanez lett volna, de ez kit érdekel? Ki vezeti ezt a kotványt?

  7. kormánypárti szerint:

    Majd megunja a sok proli a Parlament előtti tüntikét és szép csendben elkullognak. Ismét ki fog derülni, hogy nem ők a többség. Ennek köszönhetően tud Magyarország előre menni, fejlődni.

  8. robi szerint:

    Gulyás Gergely magyarázza a KATA szabályok megváltoztatását, miközben ő és az elit nem szavazta meg.

    Akkor most hogy is van ez?
    Magyarázom aminek az ellenkezőjére szavaztam?

  9. Fater trollja szerint:

    kormánypárti! Ti a választási kampánnyal feléltétek már a jövőjét ennek az országnak. A rezsivariálással is megint az aktív, dolgozó réteg alját fogjátok megszivatni. Mindemellett ezt az elbaltázott szegregációs adózást ti vezettétek be, csaxólok. 😛

  10. PáLoS TReND szerint:

    ÁLLAMCSŐDRE JÁTSZIK a RONALD S. LAUDER SZOLGÁJA a FORINT-RONTÓ és ORSZÁG-VESZEJTŐ ÜGYNÖK: GYŐRI GÁBOR, alias VICTOR ORBAN!!!

  11. kormánypárti szerint:

  12. László szerint:

    Tavaly ősszel kezdődött már az a “háborús infláció” mikor még a kanyarban sem volt a háború.

  13. Fater trollja szerint:

    Na, kormányos berittyentette ide is?
    Tegnap emiatt már fizettem inkább a YouTube-nak, csak ne lássam. 😁

    László! Ez már elkezdődött a fene nagy osztogatással, ami úgy 4-6 évvel ezelőttre datálható.

  14. apostolos szerint:

    Kihúzzák a rezsidisznó alól a talajt? Szegény még visszamehet napközis tanítónak, aminek talán való.

  15. PáLoS TReND szerint:

    VÉRLÁZÍTÓ!!!…- amikor az adócsaló momentumos zsidrákok a cigány himnuszt játszatják a Hatikva helyett Judapesten is!!! 😁
    https://www.facebook.com/hvghu/videos/415897990480459/

  16. PáLoS TReND szerint:

    Bicskanyitogató az is, hogy az évek óta emberkereskedelemből, fegyvercsempészetből és migránscsempészetből “katáskodó” taxis-maffia többes állampolgárságú ügynökei elsőre mentesítették magukat már megint a közteher viselésből Rogán és politikusbűnöző haverjainak segítségével!!!
    Hol vannak egyenlő jogai ebben a tetves kibucban a magyar embereknek!?
    Na, ezek ellen a megátalkodott adócsalók és belső ellenségek ellen kell mielőbb fellépnünk, mert ez az ötezres társulat bármikor képes megdönteni és aláásni Magyarország békéjét!!!

  17. Nemtudomka szerint:

    Nem tudom, hogy egy nyugdíjas miért nem lehet lakossági szolgáltató. Az “öreg” tapasztalt szakik keresettek, lehet az fodrász, taxis, villanyszerelő, vízszerelő, cipőjavító, stb. Állítólag nekik találták ki. A 65 éven aluliaknak.

    Aki visszaélt a KATÁval, kiszűrhető lenne. Állítólag minden számlát lát a NAV. Nem feltünő, hogy csak egy helyre számlázott, pedig a KATA egyik feltétele az volt, hogy 50%-nál több bevétel nem lehet egyetlen kifizetőtől.

    Nem tudom,, hogy melyik nagy villanyszerelő vállalkozás fog lelkesedni az olyan munkáért, amikor egy társasházban 1-2 villanykapcsolót ki kell cserélni a közös területen?

  18. Fater trollja szerint:

    Akkor tanulmányozd át a KATA-t még egyszer! De nézz meg mellé egy BT-t, KFT-t és rájössz. 🤣

  19. László szerint:

    Miért van energia-veszélyhelyzet? Nem ötödáron kapjuk a gázt?

  20. Fater trollja szerint:

    …és amikor negyed áron kaptuk, mint a csökkentett?
    Volt ilyen is a történelemben.

  21. László szerint:

    MSZP: Miért akarják Orbánék 10-12-szeres áron adni a lakosságnak a 12 forintos paksi áramot?

  22. Nagyapó szerint:

    László gratulálok! Megint sikerült egy nagy marhaságot írnia, csak azért, hogy orbánozhasson egyet, vagy az MSZP mögé bújik?
    Válaszoljon néhány kérdésre:
    – mennyiért kapja a 12 Ft-os áramot Csepelen? A szállítás ingyenes?
    – Paks az ország fogyasztásának 40%-át adja. Magának is Paks szállít?
    – a csepeli erőmű mennyiért állítja elő az áramot?
    – mennyibe kerül a napelem/gázerőmű árama?
    – mennyi az importáram ára?
    Ha ezekre válaszol, akkor zorbánozhat!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  23. Fater trollja szerint:

    Fater!
    A csepeli erőműben már szerintem berohadtak a turbinák csapágyai, olyan rég termelt az áramot! 🤣 Ugyanez érvényes Gönyü, Litér, Dunai erőmű,… Drága ahhoz a gáz és nincs is elég, ha tényleg tárolni akarnak.
    Paks jobb esetben elegendő 40%-ot állít elő, majd az áremelés persze javítja a statisztikát.
    Marad az import!
    Ott a MAVÍR honlapján minden.

  24. László szerint:

    Nagyapó! Álljunk neki spórolni? Pár hete gúnyolódott a németeken hogy náluk ezt kérték a lakosságtól. Elemzők (tudja a brit tudósok) szerint a teljes lakossági felhasználást fedezné a Paksi Atomerőműben előállított áram, így a Portfolio szerint a villamos energia esetében nem is lett volna feltétlenül szükség a rezsicsökkentés kivezetésére. Az atomerőmű ugyanis nettó 11,5 forintért termel egy kilowattóra áramot, aminek ára a rezsicsökkentett számlákon nettó 12-13 forint. zorbánoz már más is, ne aggódjon. Majd a ha bőrén érzi a birka lesz visítás meg zorbánozás…

  25. Nagyapó szerint:

    László gratulálok! Egy kérdésre sem tudott válaszolni, viszont ugyanilyen tájékozatlan volt az országgyűlésben frakcióvezetője is. Igaz ő mindezt havi 6 millióért nem tudja!!!
    Ellenben az ország népe az időközi választáson kifejezte hozzáállását az ellenzékhez. A moslékkoalíció sehol nem nyert, még ott sem, ahol nem indult kormánypárti jelölt!😛😛😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  26. Fater trollja szerint:

    Fater!
    Valamit elfelejtesz. Helyhatósági választás volt. Namármost egy rezsimben, ha azt akarja a neoproli, hogy ne hulljon szarrá a lakhelye az elvonások miatt, csak egy kormánypárti jelöltre szavaz. Én is Fidernyákra szavaztam legutóbb, persze azért, hogy most fájjon egy kicsit a fejük. 🤣😎 Önkormányzatinál is rátok fogok, mert a semminél egy kicsit többet is tudtok csinálni. 😛

  27. Betke szerint:

    Nagyapó, ugyanazt csinálják és ugyanannyiért a Fidesz-KDNP képviselői! Néztem a mai parlamenti közvetítést, (mazochista vagyok) egy konkrét válasz nem volt az ellenzéki kérdésekre, interpellációkra, csak a mellébeszélés, terelés, sunyitás! Jől megtanulták a leckét! Mehetnek gyónni az imacsoportba! Van mit………

  28. László szerint:

    Nem ismeri a mondást vidéken fater? Arra szavazunk akitől csomagot kapunk. És még egy beszédtéma van vidéken az iskolákban a gyerekek között: Kinek hány rabszolgája van otthon. Tudja akit fogva tartanak, ingyé dolgoztatnak.

  29. Nagyapó szerint:

    PáLoS TReND! Várom Jámbor Andrásról szóló antiszemita írását!!😛😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  30. Nagyapó szerint:

    Betke! Milyen konkrét kérdés volt amire nem kapott a DK választ? Vadai, vagy Kálmán mit kérdezett?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  31. Nagyapó szerint:

    László! Nem nekem kell ismerni a vidéket. Oly nagy a kormány elleni “felháborodás”, hogy egy helyen sem tudott időközi választást nyerni a moslékkoalíció, még ott sem AHOL NEM INDULT KORMÁNYPÁRTI jelölt 😛😛
    Bru-ha-ha!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  32. László szerint:

    Fideszesnél dolgozik a község aprajanagyja. Nem mernek ellenük szavazni….

  33. Fater trollja szerint:

    Öreg ratyi!
    Már leírtam, hogy helyhatósági választás volt, tehát oda szavaz, ahonnan pénzt kap a falu/város. Nemde? Tehát megint egy büdös nagy csúsztató ideokádás!

  34. Betke szerint:

    Nagyapó, szinte minden ellenzéki frakcióvezető a rezsi fizetésének változásáról érdeklődött, de Fónagy, Dömötör, Orbán B. csak terelt, sunnyogott és mondták a mantrát, hogy háború, infláció blabla…. Az igazi kérdésre, hogy miként történt az átlagfogyasztás kiszámítása, hogy miért verik rá a lakosságra azt a paksi, 12 ftért előállított áram piaci árát, ami Németh Szilárd szerint 242ft..Ön szerint milyen konkrét, számitásokkal alátámasztott válasz volt? 00 ennyi. Ja, hogy még nincs konkrétum? Akkor mi szükség volt Gulyás, Németh múlt heti rendkívüli tájékoztatására, ami szintén felkészületlen, tájékozatlan, szakmaiatlan módon történt. Ott is inkább a jegyzetekben, lehajtott fejjel próbáltak kifarolni a válaszok elöl. Semmi másra nem volt jó, csakhogy stresszeljék és teszteljék a bárgyú népet? Ne felejtse, a parlamenti 2/3 nem egyenlő a választásra jogosult polgárok 2/3val! A változások nemcsak egymillió nyolcszázezer embert érint!

  35. Fater trollja szerint:

    Betke! A logika itt mellékes. Be lett dobva, hogy lesz-e valami balhé. Mivel a Magyar ilyen, nem volt semmi, így gyanítom, hogy lesznek “kegyeltek” ismét, mint a választás előtti osztogatásnál is, akik nem szívnak, csak az a korosztály, aki ezen kormány országlása alatt végig szivatva van. Ez a korosztály a ma 50-60-ig terjedőek. Ezt dobta a gép. Persze leszarni sem tudom, mert minden nap szembe jön velem.
    Az öreg kommunistát is érinti, mert gondolom fogyaszt villanyt, gázt és zabál is? Csak ő azt gondolja, mint a muzulmánok, hogy a hűségéért a paradicsomba kerül. 🤣😛

  36. Nagyapó szerint:

    Legutóbbi felmérés a pártok népszerűségéről (Nézőpont Intézet): Fidesz-KDNP 55 %, DK 6 %, Mi Hazánk 6 %, MKKP 5 %, Jobbik 4 %, Momentum 4 %, futottak még, LMP, MSZP, Párbeszéd 1-1%- A kutyapárt keményen szorongatja a DK-t! 😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  37. László szerint:

    A bírkák még nem érzik a bőrükön fater. Várjunk még egy keveset…

  38. Fater trollja szerint:

    Fater!
    Ez egy ilyen leépült elméjű társadalom. 🤣😛😎

Itt lehet hozzászólni !