Az ellenzék már az egekbe engedte volna az energiaárakat

Mandiner

Gyurcsány Ferenc szerint a rezsicsökkentés hülyeség, Márki-Zay Péter szerint pedig a kormányzati intézkedés helyett inkább takarékoskodjanak az emberek: fűtsenek kevesebbet a hideg téli napokban. Alábbi cikkünkben összeszedtük a főbb ellenzéki nyilatkozatokat.

A rezsicsökkentést is érintő bejelentéseket tett a szerda délutáni rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kabinetülésről beszámolva elmondta: a rezsicsökkentés fenntarthatósága érdekében augusztustól annak, aki a lakossági átlagnál többet fogyaszt, a többletfogyasztást már piaci áron kell fizesse. Az intézkedés a háztartások háromnegyedét nem érinti, a nagycsaládosok kedvezménye megmarad.

Ennek apropóján idézzük fel a magyar baloldal viszonyát az immár 9 éve fennálló intézkedésről.

Az ellenzék képviselői többször is beleszálltak a rezsicsökkentésbe, sőt több alkalommal azt is kijelentették, hogy úgy, ahogy van, az egészet eltörölnék. A Mandiner alább összeszedte az ezzel kapcsolatos nyilatkozataikat:

Még évekkel ezelőtt, 2014-ben

Gyurcsány Ferenc hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést.

Nem sokkal később kijelentette: a rezsicsökkentés nem működik egy jól működő gazdaságban, mert nincs mögötte haszon.

Szerinte „Orbán Viktornak olyan szavakat kellene megtanulnia, mint az együttműködés, partnerség és dialógus. Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon”.

A rezsicsökkentés felelőtlen lépés Márki-Zay szerint

Később, a választási kampány hajrájában Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje számos esetben kifejtette, hogy szerinte a rezsicsökkentés kifejezetten káros, fenntarthatatlan és rendkívül nehéz lenne azt eltörölni.

„Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni.

(…) A rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is. (…) Éppen, hogy az árakon keresztül tudunk ösztönzőket képviselni.”

Egy másik alkalommal már sokkal konkrétabban fogalmazott a baloldal jelöltje, amikor kijelentette:

„a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fenntartani”.

Később arról is szólt, hogy szerinte az EU-ban sehol máshol nincs rezsicsökkentés, ez az ő modelljük is: „Nyilvánvalóan az Európai Unióban sehol máshol nincs sem rezsicsökkentés, sem hatósági benzinár és mégis boldogabb, fejlődőbb, gazdagabb országok. Tehát a mi modellünk az az Európai Unió. De ezeket az intézkedéseket – azt is elmondtam már – nem lehet úgy kivezetni, pontosan a lakossági elégedetlenség miatt. Tehát ezt nem lehet egyik lépésről, egyik napról a másikra megszüntetni”.

Márki-Zay hol környezetvédelmi, hol gazdaságpolitikai szempontokkal próbál érvelni a rezsicsökkentés ellen. A baloldal jelöltje szerint a kormányzati rezsicsökkentés helyett inkább takarékoskodjanak az emberek. Egyenesen kijelentette, a hideg téli napokban fűtsenek kevesebbet:

„Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni.”

Márki-Zay szerint az energiatakarékosságra magasabb árakkal lehet ösztönözni a lakosságot, mint mondta„Tehát ahhoz, hogy fenntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést és azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra. (…) A végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizeti meg, hogy nem az ember fizeti meg.”

Korábban arról is kérdezték, hogy a világpiactól függetlenül nem növelik-e az áram és gáz díját, amire azt felelte„Mi azt vállaljuk, hogy ha a világpiaci ár megengedi, akár csökkentjük is az energiaárakat.”

A Momentum politikusa szerint, a rezsicsökkentés „a szocialista időket idézte”

Nemcsak Gyurcsány és Márki-Zay, hanem más ellenzéki politikusok is kifejezték nemtetszésüket a rezsicsökkentéssel kapcsolatban. Tompos Márton, a Momentum politikusa például azt mondta„A rezsicsökkentés egy politikai termék volt, ami a szocialista időket idézte és teljesen mellőzött minden piaci logikát. (…)

Rezsicsökkentés helyett mi évi 100 000 lakás energetikai korszerűsítését tűztük ki célul”.

Forrás: Mandiner

68 hozzászólás “Az ellenzék már az egekbe engedte volna az energiaárakat” bejegyzésre

  1. Gratulálok szerint:

    „a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált,”

    Hol a bizonyíték hogy Orbán Viktor találta ki a rezsicsökkentést? S egyáltalán, hogy fideszes találta ki?

  2. László szerint:

    “A GKI legfrissebb elemzése szerint nincs párja a magyarországi áremelkedésnek az Európai Unióban. Az elemzés alapján az unió harmadik legrosszabb inflációs mutatójával, 31,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az elmúlt hét évben, vagyis árrögzítés nélkül vezetnénk az uniós mezőnyt.”

  3. Fater trollja szerint:

    Gratulálok!
    Kinek az ötlete volt? Fletóé? 🤣👏👍
    Azt ugye majd senki nem gondolja, hogy a kitalált gázmennyiség bárkinek is elegendő egy évre, ha fűt és vizet melegít vele? A villannyal már meg lehet próbálkozni…
    A KATA gyakorlati eltörlése meg igazságos húzás volt! Havi 25/50 ezerért megy a hiszti? Évekig alig dobtak be valamit, amig a többi “nagy(obb)” vállalkozás meg keményen a zsebébe nyúlt!

  4. pl szerint:

    Ugye, a rezsi számolását változtatták meg aug-tól, tehát az már az augusztustól kiküldött számlákra vonatkozik, ami a júliusi fogyasztásról szól!!!
    Gratulálok meddig akar még hülye lenni vajon?(!)

  5. kormánypárti szerint:

    Még sok is a megállapított gázfogyasztási keret! Társasházi lakásokban mindenképpen. Az egyedi lakóépületeket pedig hőszigeteltetni kell illetve eleve passzív házakat célszerű építeni.
    A villannyal úgy tudsz spórolni, hogy nem hagysz semmit készenléti állapotban, vagyis amit éppen nem használsz, azt kihúzod a falból. Ezzel egy havi fogyasztás takarítható meg éves szinten.
    A KATA-sok adómorálja a béka feneke alatt van, pofátlanul trükköznek és sokkal alacsonyabb közterhet fizetnek a munkavállalókhoz képest, miközben jócskán van bevételük (tisztelet a kivételnek). Némelyik szaki annyit kér el egy-egy munkáért, amennyit nem szégyell, közben alig adózik valamit.

  6. csepeli kerdezo szerint:

    kormánypárti,
    képzeld, hőszigetelt házban élek, ami 2014ben épült, három gyerekkel. Éppen kijön a gázzal a matek.

  7. csepeli kerdezo szerint:

    Fater troll,
    az megvan, hogy a KATAs ezek után emelni fog az árain?

  8. László szerint:

    Spórolni kell a villannyal? De hát az csak Németországban szokás kormányos!

  9. vakkomondor szerint:

    Amíg szíjjártópubi tudja fűteni a szaros kégliében a 60 nm-es úszómedencét, addig nincs itt baj. Akinek meg nincs 60 nm-es fűthető úszómedencéje, az annyit is ér.

  10. Betke szerint:

    Kormánypárti, aki mindent is tud, magyarázza el: az utolsó 6. havi gáz illetve áram számláimon az áll, hogy rezsicsökkentés nélkül 7500.- illetve 4500.-ft-al lenne több a fizetendő számla. Miért beszélnek 50-100ezres számláról augusztustól? Valakik nagyon nincsenek képben! Eddig volt hazugság a rezsi megtakaritásról szóló 2013-tól halmozott megtakarítás vagy a mostani piaci ár egy nagy riogatás?

  11. csepeli kerdezo szerint:

    Betke,
    Eddig volt hazugság az, hogy megtakarítottál. Nekem alig 490ezer forint a gáznál a “megtakarítás”. De ennek a számolása sosem volt elérhető, hogy mi alapján számolják.

  12. kormánypárti szerint:

    Azt kell látni, hogy az USA-ban történelmi csúcson van az inflációs ráta miközben európai energiaválság van az ukránok és a brüsszeliták jóvoltából. A palagáz hajókon érkezik a tengerentúlról és legalább négyszer annyiba kerül. Érdemes a nemzetközi sajtót böngészni, mert az ellenzéki médiák nem számolnak be ezekről a sarkalatos tényekről.

  13. Betke szerint:

    Kormánypárti, Szijjártó úr 15 évre kötött szerződést az oroszokkal kedvezményes árú gázra! Vagy nem? Az átlag fogyasztás megállapítása pedig röhej! A minimum(akik csak főzésre használják) és maximum fogyasztók átlaga alapján lehet ilyen mennyiséget kihozni! Holoda úr nyilatkozata szerint, nekik 2012ben volt már hasonló javaslatuk a rezsifizetés könnyitésére, de ők az átlagfogyasztás határát kb. a most megállapított másfélszeresébe gondolták meghúzni! Valahol ott lenne most is reális!

  14. Fater trollja szerint:

    Engem nem érdekel, mit csinál a KATA-s! Az viszont igen, hogy egy kft-vel és 10 emberrel sok borsot tudtak az orrom alá törni, mert egy kis matak és kijön, hogy szegregált volt ám ez a pálya keményen.
    Gázra. Kiszámoltam már tegnap, hogy nem férek bele a kitalált m3-be. De, mint kiderült a villanyba se!
    Most kérdéses, hogy a társasházak, ahol lift és szellőzőrendszer is van, ők mennyiért is fogják kapni???
    Továbbá kérdezem, hogy a távhőnél miért marad?
    Nekem már azzal van tele a hócipőm, ha ez a kormány szopat, akkor mindig beleesem.

  15. Zsivány szerint:

    Aha, látom, hogy a Testvériség gázvezetéken nem jön a gáz, ami a legfontosabb útvonal, a VIP vezeték. Sem ezen, sem az Északi Áramlat vezetéken nincsen szállítás Balassagyarmat irányából. Valóban nagy a probléma, indokolt volt veszélyhelyzetet hirdetni.

  16. Betke szerint:

    Zsivány, az áram hazai előállított termék, mi köze a háborúhoz és a világpiaci árakhoz? Vagy nem jól tudom?

  17. Fater trollja szerint:

    https://fgsz.hu/
    Még mindig a felhasználtnál jóval több gáz érkezik Délről és Ausztriából. Most…

  18. kormánypárti szerint:

    Másképp nem lehetett volna veszélyhelyzetet hirdetni, ha nem lenne veszélyben az ellátás biztonsága. Erre az esetre van egy veszélyhelyzeti eljárás az EU-ban. Ilyenkor szolidaritási alapon kisegítik egymást a tagállamok. Tehát azért drágul a gáz, mert Brüsszelből küldik feltölteni a tározókat a télre való felkészüléshez.

  19. Fater trollja szerint:

    Brüsszelben van Európa gáztározója?
    😁🤣😛👏👍

  20. kiss jano szerint:

    210 kWó/hó az kurva kevés lakótelepi lakás 4fő átlag 400/500 kwó/hó a fogyasztás.Gáz nincs a lakásban.

  21. kormánypárti szerint:

    Ez rengeteg. Szokjatok le a klímázásról. Lehet kapni az ablakokra minőségi hővédő fóliát illetve a hűtés helyett inkább párátlanítsatok és ventilátorozzatok, ezek jelentősen javítják a hőérzetet és jóval olcsóbbak is.

  22. Nagy János szerint:

    Hol élnek ezek a szerencsétlenek akik megállapitották az alap m3 és kilówat határokat ! ? Ja hogy hogy ők a csikzsebből kifizetik a túllépést Az átlag bizony meggondolja majd hogy egyen , fütsön, vagy világitson .Jöhet agyertya , petróleunm lámpa, vagy fütés helyett a meghfagyás ! Oszt jónapot !!

  23. kiss jano szerint:

    T.kormánypárti. Amit írtam az 1990 állapot Nyírfa u lakás fogyasztása volt . klima fogyasztása nem volt brnne. Mi lesz azokkal a csepeli lakosokkal ahol 1 gázora van 2 lakás fütése űzemel róla? Hogy lesz elszámolva?

  24. Betke szerint:

    Nem akarok pánikot kelteni, de ahogy tájékozódom az eddig átalánydíjat fizetőkkel az elszámoláskor (nálunk novemberben olvassák le) a megemelt tarifával állítják ki a számlát! Ez nem diszkrimináció? Július 31-én kellene egy leolvasás és visszamenőleg a csökkentett árral elszámolni. Augusztus 1-től pedig indulhatna az új rendszer. Tavaly novemberben nem szóltak, hogy kapcsoljuk ki a fűtést mert nyolcszoros árat fogunk fizetni 2022. decemberben. Valaki gondolkodott már ezen?

  25. PáLoS TReND szerint:

    A HAZUGSÁGGAL HATALOMBA JUTOTT POLITIKUSOKAT KI KELL VÉGEZNI!!!
    KÖVETELJÜK a NÉPÍTÉLET AZONNALI VÉGREHAJTÁSÁT!!!

    Nem létezik/létezhet érvényben tartva olyan szerződés szolgáltatóval, ami drasztikus áremelést tesz lehetővé, ami veszélyezteti a családok megélhetését, lakhatását és/vagy a fűtés korszerütésre felvett forint milliók nem fizetése miatt az automatikus tulajdoni lapra való rájelentkezését az uzsorás bankoknak!!!!
    …vagy ha igen, akkor az ezért a lehetetlen helyzetért felelős személyeket, akik állítólag 15 évre előnyös energetikai szerződést kötöttek Magyarországnak c. népámítással kampányolva nyertek választásokat és ragadták meg a hatalmat…- ki kell végezni nemzetárulásért!!!

    Nézzük is, hogy Orbán Viktor, alias Győri Gábor cion-bolsevik ügynök miért is távolodik Put-yintól?
    Ki volt Izrael miniszterelnöke 2009-2021
    Net.anja.hu, meg Naft-Ali Benet 2021-2022 a haszid-szefárd főpáholyból, amihez tartozik Oroszország.

    Ki lett Izrael miniszterelnöke?
    Ja ír Lapid (Köves) apai és anyai ágon askenáci, de a lényeg liberális askenáci főpáholybeli.

    Az USA-ban ki az elnök?
    Bide, demokrata, a demokrata párt mögött askenáci főpáholy áll.

    Az EU-ban ki van hatalmon?
    Németország és Franciaország Nagy-Britannia kiszállása után. Melyik főpáholy van uralmon e két országban és ezzel együtt az EU-ban?
    Askenáci főpáholy.

    Milyen főpáholy bábja Orbán? – haszid-szefárd, ők juttatták hatalomra 2010-ben.

    Milyen főpáholy bábja Giurcean Fleto? – askenáci.
    Miért lett nagyarcú Fleto? Hogy már most átvenné a hatalmat?
    Mert az USA-ban, Izraelben, EU-ban askenáci főpáholy van. Szxar a helyzet, me ugyibár most az askenácik felé borul a bili.
    …és minket 1 megátalkodott zsici vezetésével már megint a vesztesek NATOmfelhője fenyeget!!!

  26. kiss jano szerint:

    Nem akarok pánikot kelteni, de ahogy tájékozódom 420 kWó/hó fogyastásnál 56 665 Ft számláz ki szolgáltató a jelenlegi 420*36,7 azaz15414 Ft-tal-,nem semmi.

  27. Horváth János szerint:

    Belegondolni sem merek, hányan fognak agyvérzést vagy szívrohamot kapni, amikor megkapják az első megemelt rezsiszámláikat. Lesznek, akik képtelenek kifizetni a gázt vagy a villanyt, és öngyilkosságba menekülnek. A kisnyugdíjasok már most aggódnak a jövőjük miatt. Idős, betegeskedő emberek egészségének nagyon nem tesz jót a stressz. Ezeknek az embereknek nincs pénzük arra, hogy pszichológushoz forduljanak a rezsisokk káros lelki hatásai miatt. Lesznek, akik inkább fagyoskodni fognak télen, hogy az egyre többe kerülő élelmezésüket meg tudják oldani és a drága gyógyszerek kiváltására is maradjon pénzük. Nagyon nehéz idők következnek.

  28. Betke szerint:

    Ebben az a durva, hogy az 1/4 fogyasztóval fizettetik meg a 3/4 fogyasztó számláját! Bár ez a statisztika is sántít! Ki hiszi el, hogy csak a fogyasztók negyedét fogják érinteni a megfizethetetlen számlák? Mindig ez a sunyi megosztás, aztán lehet gúnyosan, lekezelően mosolyogni! Aljas,, hazugságokon alapuló félrevezetés, megtévesztés.

  29. Nagy János szerint:

    Az embereket le…rja ez a hiteltelen néppusztító kormány ! Álítólag a nép választotta meg őket demokratikusan ! Akkor demoratikusan le is kell váltani őket ! Agyamentek találták ki ezeket a határszámokat. Tele zsebekkel, tele zabált hassal könnyű ilyen baromságot kitaláni azoknak akik csak néznek de nem látnak! De jön még kutyára dér ebben bizzunk !!

  30. Fater trollja szerint:

    Betke!
    Az átalánydíjjal mindig is átbaxták a delikvenst, mert a fűtőértékkel lehett és lehet a jövőben is szórakozni! Én mindig diktáltam és azt kidoboltam, ami elfogyott, sőt most még számlát sem kapok a gázról, mert annyira kevés. Télen nyilván megnyalom a sót, de tudom követni hol tartok. Az meg egyértelmű, hogy nincs olyan család, aki az alapba beleférne!

    Kiss Janó!
    HA? Megér 12 ezret, hitelesíttesd a mérőd, mert 500kWh az qrva sok! Nekem 370 az átlag, klímával, stb…, de megy 0-24-ben egy szerver… Mertugye a Zállami anno ELMŰ kitalálta, hogy jók még a mérők 25 évesen is.

  31. Fater trollja szerint:

    Még Betke…
    Még van időd átállni a diktálásra! De amit fentebb írtam, az meg így lesz.

  32. Betke szerint:

    Fater trollja, sajna néztem az átállás lehetőségét, de a diktálásra való áttérés éven belül egyszer úgy lehetséges, hogy a leolvasást követően 30 napon belül. Mivel nekem ez november, így bukta! De milyen alapon fogok fizetni magasabb díjat 2 és fél hónapra, ha a kazánban még az őrláng sem ég! Az eltelt 9 hónap elszámolása is kérdéses, ha nem lesz júliusi leolvasás! Várnám nagyapó és kormánypárti véleményét is!

  33. Fater trollja szerint:

    Betke! Ezt tekintsd most úgy, hogy nyáron “pre-paid”, mint a mobilfeltöltés. Azt’ majd novemberben kitalálnak valamit, ami miatt biztosan ráfizetsz. Ha nem a m3 miatt, akkor a fűtőérték-szorzó miatt, de ez minden kurmány alatt így volt ám.
    Én alapból semelyik szolgáltatóban sem bíztam soha, így mindig rendeztem a havi és valós saram, még nem bactam rá. Pedig még így is volt az elején próbálkozás, vagy a “bevallásnál” copattak a weboldalak! De eddig még nem jött össze nekik. Kivéve a kábelszolgáltató tudott 600 forinttal megfogni, ki is bactam őket, egy jobbra és olcsóbbra és nem is nemzethy. 😎
    Gyanítom, hogy a havi átlagod, ami volt, annak alapján megy ki a számla, alap + a feletti, én így értelmeztem.

  34. pl szerint:

    Állítólag mindenképp éves átlagot vonnak, tehát júliustól júliusig…

  35. Betke szerint:

    A változás augusztus 1.nem 2021. november! Ez nem fér a fejembe! Maximálom a bank felé az utalás határát, azt megyek a bíróságra és jónapot! Előzetes számitások szerint ez kb. fél milla!

  36. PáLoS TReND szerint:

    ÁLLAMCSŐDRE JÁTSZIK a FELCSÚTI SPEKULÁNS ÚJ ISRAHELL MEGTEREMTÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN!!!
    ZSIDÓK KEZÉRE JUTTATTA MÁRIA ORSZÁGÁT!!!
    ORBÁN AKKOR IS HAZUDIK, HA NEM MOZOG a SZÁJA!!!
    A teljes lakossági felhasználást fedezné a Paksi Atomerőműben előállított áram, így a Portfolio elemzője szerint a villamos energia esetében nem is lett volna feltétlenül szükség a rezsicsökkentés kivezetésére. Az atomerőmű ugyanis nettó 11,5 forintért termel egy kilowattóra áramot, aminek ára a rezsicsökkentett számlákon nettó 12-13 forint.

  37. Fater trollja szerint:

    Eddigi átalányod szerint fizeted az augusztusi számlát is, mármint köbméterben, az alap marad, az afelettit pedig emelten. Itt is olvas novemberben, de én még bevallok, így összevonja a két leolvasást.
    Azt a félmillát nem értem, mit fűtesz?

  38. Betke szerint:

    Fater trollja, én a visszamenőlegesen parázok, tavaly novemberben volt a leolvasás, azóta a havi átalányt fizetem (216 m3) Novemberben hogy leszek elszámolva, ha most elmarad a leolvasás? Nov-júl 31. közötti fogyasztásra nem járna a teljes rezsicsökkentés? Augusztustól pedig “nulláról” kellene indulni.

  39. Fater trollja szerint:

    Visszamenőleges nem lehet, mert 08. 01.-től fizeted az emeltet!
    216-ból 144m3 a csökkentett, az a feletti 72m3 megy emelttel, mindaddig, amig a novemberi leolvasást követő (12 hónap (1 év )) új átlagodat ki nem számolják.

    Mondjuk erre ezt kalkulálták: 210m3 régi:23 100 Ft emelt:75 893 Ft
    Én ennyire nem szaladok bele, 190 m3 lehet, ha átlagom lenne?

  40. kormánypárti szerint:

    Köszönöm szépen a magyar kormánynak, hogy a háború kellős közepén is olcsón biztosítja a háztartásom számára az energiát. Kiemelten hálás vagyok Németh Szilárdnak, amiért kemény munkájával megvédi a rezsimet. Bizony ilyen egy igazi államférfi!

  41. László szerint:

    Jól írtad te szerencsétlen, megvédi a rezsimet….

  42. Betke szerint:

    Fater trollja, azért vagyok értetlen, mert, ha nem lesz leolvasás, hogy kapok novemberben éves elszámoló számlát? Erre írtam én a félmilla hátralékot!

    Kormánypárti, boldogok a lelki szegények………. .

  43. Fater trollja szerint:

    Ma emeltek béreket, hogy megvédjék a rezsimet, Kormányos! 🙂 😎🤣
    Betke!
    Nekem az MVM diktálós oldalán, a bevallás napján van egy nullázás, amin pislogtam egyet?! Tehát már 8-án tudták??? 🙄
    A bogár nekem is fejemben van, hogy jó-e a diktálás, vagy inkább átalány? 😫
    A 2020. 11. – 2021. 11. havi egy évben, amit olvastak/fogyasztottam, az átlag: 139m3
    Átalánynál lehet figyelni és max. 1-2 napig megfürdök máshol. 🤣😛

  44. kormánypárti szerint:

    Az ellenzék ismét jól leégette magát. Szinte csak az ellenzéki pártok tagjai, aktivistái és rokonaik vagy kísérőik mentek el megint tüntizni. Próbálják hergelni a népet, ugyanakkor az emberek döntő többsége tisztán átlátja, megérti, hogy a szomszédunkban dúló háború miatt állt elő egy kényszerhelyzet, ezért felkészül a takarékoskodásra. Háborúban a túlélésre kell játszani, ami sok lemondással jár a békeidőszakhoz képest. Ezt a háborút nem mi kezdtük, hanem Ukrajna, semmi közünk hozzá, mégis mi szívunk miatta. A háború poklában most leginkább a hit, az imádság és a felebaráti szeretet ereje képes segítséget nyújtani a felmerülő nehézségek leküzdéséhez és a lelki egészségünk megőrzéséhez.

  45. Betke szerint:

    Kormánypárti, a hergelés az, amit imádott Szilárdja és Gulyás csinált, amikor bejelentették nagy sunyin és minden féle felkészülés nélkül azt a bizonyos 7 pontot, természetesen a legfontosabbat utoljára hagyva. Semmire nem tudtak érdemben válaszolni csak hajtogatták a papírokat és olvasták a nagy semmit. Ezt megelőző napon jelentette be Szijjártó, hogy nincs baj, az ország rendelkezik és rendelkezni is fog a megfelelő mennyiségű energiával, természetesen megvédve a rezsicsökkentést. Nem említve, hogy nem mindenkit. Mindegy is, lényeg, hogy megalakult a parlamenti imacsoport, lehet imádkozni, rájuk fér!

  46. Nagyapó szerint:

    Olvasva a hozzászólásokat úgy érzem magam, mintha a bolsi kocsmában lennék!😛
    László! Rezsicsökkentés (meg ársapka, benzinár-stop, stb.) nélkül 31% lenne az infláció!Ezt akarja???
    Betke! Honnan veszi, hogy “áram hazai előállított termék”? Nem hallott az Albertirsa-Vrinyica távvezetékről? Az miért készült? Jelenleg csak Paks termel állandóan. A Mátrai Erőmű a zöldikék, meg a Mészárosozás miatt áll. Dolgoznak felváltva a nap erőművek és a gázerőművek. Ez mind kb 60 %. A többi import!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  47. Betke szerint:

    Nagyapó, Paks fedezi az ország ellátásának 70%át, ami a lakosság részére elég is lenne! Csak, mivel olcsó, ezért jobban megéri eladni, a népnek meg behazudni, hogy kell az import, de természetesen jó drágán! Ez aztán a jó keresztény hozzáállás! Ugyan olyan hazugság, mint a rezsicsökkentés módosítása csak a lakosság 1/4 ét érinti. Lesz mit meggyónni a parlamenti imacsoportban.

  48. apostolos szerint:

    Pesterzsébeti ház (80 m2-re) havonta 5640 Ft a villany, 15.000 Ft a gáz. Két fő, otthoni munkavégzéssel, normál használatokkal (légkondi nélkül).
    Én ezt átlagosnak tartom és ha valakinek ennél több van vagy nagyobb van, annak tudomásul kell(ene) vennie.
    Amúgy meg arról miért nem beszél senki, hogy eddig mennyit spórolt meg ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően.

  49. Fater trollja szerint:

    “Külön foglalkoznak továbbá azok helyzetével, akik csak áramot fogyasztanak, gázt pedig egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset, továbbá kitérnek a kistelepüléseken élők helyzetére és a nagycsaládosok védelmére is – emelte ki Dömötör Csaba.”

    Tehát, aki villannyal fűt, villanyautót tölt még jól járhat? Esetleg az is, aki minden szart eléget a gáz helyett? Remek. Ahol meg kirepültek már a gyerekek, azok továbbra is szopnak. Értem. De semmi szegregáció, dehogy is…

    Apostolos, ezt ugye nem gondoltad komolyan? 😀 A villanyra gondolok, a gáz még hihető, ha ezek még a nyomott árak. Most lemennek ám sokan igénytelenbe, a Balkán alá, ha enni is akarnak.

    Nagyapóval kivételesen egyetértek. 🙂

    Kormánypárti megint egy hülye, Ukrajna megtámadta magát? 🙂 A hittel fűts, edd meg, vagy mittudomén… 😁🤣😛👏👍🙏

  50. apostolos szerint:

    Miért szopna az, ahol kirepültek a gyerekek? Miért nem költözik kisebbe? Ha meg nagy házban akar lakni, akkor fizessen. Amúgy a teljesen beteg és torz, múltból örökölt rendszert, hogy mindenki kertes házban és saját tuljdonban akar lakni, lehet, hogy most fogják külső kényszer nyomására felváltani (és ez nem Orbánék műve-tessék végignézni és értelmezni a Great Reset filmet), és igen, fájni fog-hogy egy klasszikust idézzek.

    A villannyal meg csak vicceltem, úgy szoktam. Mindkét összeg a legutóbbi számláról van.

    Abban igaza van, hogy minden szart elégetnek majd a gáz helyett, és ahogy ismerem a dolgok menetét, megoldást nem fognak rá nyújtani/vagy tiltást bevezetni/.

  51. Betke szerint:

    Apostolos, szeretnénk eladni és venni kisebb ingatlant, de kormányunk elintézte azt is a csokkal+babaváró hitellel, az árak megfizethetetlenek!

  52. apostolos szerint:

    A kisebb tehát drágább, mint a nagyobb? Mondjuk Csepelről a Sváb-hegyre ugyan minőségi csere, de rá kell dobni egy kicsit.

  53. Betke szerint:

    Apostolos, nem tudom tisztában van-e az árakkal, de nem kell a Sváb hegyig menni 1 miiliós négyzetméter árért és még csak nem is új építésű. Hála kormányunknak…….

  54. Fater trollja szerint:

    apostolos! vegyes építésű ház, több szintes, 48 éves épület, 65 m2.
    Innen hová menjek lejjebb? Mit kapok érte, hála a torz áraknak. Elviszik 35 ért, ha kivárom a madarat és mit veszek belőle? Hozzá nem teszek.
    Várjuk ki, hogy mi lesz a vége. Szegregált lesz, mint minden más!

  55. PáLoS TReND szerint:

    HAMAROSAN ÍGY JÁR a FELCSÚTI PROLISPÁN is!!!
    Amúgy ez 1 igazi gyöngyszem. Bár erről is hallgatnak.
    A kis rohadék elmegy oroszokat gyilkolni, aztán a halálsoron még az orosz himnuszt is elénekli, hogy életben maradjon.
    https://youtu.be/WQ4wgsAc1vs

  56. Fater trollja szerint:

    Te is elénekelnéd! 🙂

  57. Nagy János szerint:

    Miért adják a Paks által termelt áramot többszörös áron ! Erról miért nem szól a fáma ! Méghogy rezsicsökkeneés ! mennyiért is veszik a gázt ! Nyerészkedés mindkét esetben oszt jónapot ahogy mondani szokta a vezír !!

  58. Fater trollja szerint:

    Nem vagyok eme hatalom hájpere, de Paks nem termeli meg a szükségletet, a 40%-át, ha rendesebb igény van. Az import árát és mennyiségét fizeti a nagyfogyasztó? Azt is megfizetjük, nem? Én azt tartottam volna korrektnek, ha korrekt mennyiségig lenne csökkentett. Most tőzsdei áron van a gáz, ez borítékolható. Az mondjuk jogos felvetés, mikor 20 $ volt az ára és mi alatta vettük, akkor miért kaptuk többszörös áron? De ez a múlt, akkor senkit nem zavart, még a balfék ellenzék is kussolt. Ugyanígy volt a villamosenergia is. Nem ma volt, de volt.

  59. kormánypárti szerint:

    Pakson egymást követik az üzemzavarból eredő teljesítménycsökkenések, termeléskiesések. Riasztás esetén nem kockáztatnak a mérnökök, ilyenkor a szigorú biztonsági protokoll miatt majdnem minden esetben vészleállítás történik. A hibaelhárítást követően az újraindítás nem megy gyorsan, időigényes folyamat és eközben ismét jelentkezhet műszaki probléma. A paksi blokkok tulajdonképpen az utolsókat rúgják, de legalábbis nem megbízható energiaforrásoknak mondhatók ma már. Paks olyan, mint egy öreg zsiguli, még eldöcög, de gyakran kell szervizelni, olykor az utazást megszakítva, nem tervezett módon. Tehát ez megnehezíti a tervezést és az ellátásbiztonság garantálását. A villamos áram ugyanis nem tárolható, mint a földgáz, hanem mindig a pillanatnyi igényt szükséges kielégíteni, szóval a kieső kapacitást vagy azonnal kell pótolni vagy a felhasználói oldalon beavatkozni szándékos üzemszünet előidézésével. Na most a felhasznált mennyiség jelentős része importból származik, ami alapvetően kockázatot jelent. Emellett a teljesítményigény általános emelkedése miatt a szállító- és elosztóhálózatok korszerűsítésre szorulnak. Pl. egyre több az extrém meleg nap és egyre többen használnak légkondit napközben hűtésre. Elsősorban a fogyasztás csökkentésével érhető el, hogy a a fogyasztók folyamatos ellátásának biztosítása ne kerüljön veszélybe.

  60. László szerint:

    Egymást követik…ettől frissebbet nem találtam vagy ezek szerint a kormány eltitkolja őket?
    “Üzemzavar volt a paksi kazettatárolóban
    A hétfokozatú nemzetközi INES nukleáris biztonsági skálán 1-es besorolást kapott a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában történt esemény. 2021.02.17.”
    Üzemzavar van ott fejben. 😛

  61. kormánypárti szerint:

    Igen, de minden kormány így tenne. Időnként egy-egy blokkot nullára tekernek le, főleg a kettes blokk szokott gyengélkedni. Ezeket nem üzemzavarnak, hanem tervezett karbantartásnak állítják be. Belaruszban van egy ugyanilyen erőmű, amivel szintén sok baj van. És akkor még mindig ott van az alállomások, elosztóhálózatok korszerűsítésének problémája a növekvő felhasználói teljesítményszükséglet mellett. Ha piaci okokból nincs teljesítménynövekedés, akkor nem kell fejleszteni.

  62. Fater trollja szerint:

    Okoska!
    Itt nem a MAVIR hálózata egy rakás szar, ami egyben tranzit is, hanem a szolgáltatóké! Szezon a fazonnal? 🤣🙏

  63. Fater trollja szerint:

    RTL-en sír a HAT gyerekes család! Ott ugye senki nem fizet SZJA-t és annyi kedvezményük van erre-arra, hogy kijön a számla? Feltöltőkártyás villanyóra? Azt “ki kell érdemelni”! 🤣
    Na ettől fordul fel a gyomrom! 😫😒

  64. László szerint:

    “Az ellenzék már az egekbe engedte volna az energiaárakat” – megteszi helyette a kormány. De még hálával kell tartoznunk nekik….

Itt lehet hozzászólni !