Öregtáncos találkozó a Csepeli Munkásotthonban

Csepel.hu

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a hagyományőrző Országos Öregtáncos Találkozót a Csepeli Munkásotthonban május elsején. Az eseményen tizenöt együttes mintegy háromszáz táncosa vett részt. A vendégeket Borbély Lénárd polgármester köszöntötte, aki anyák napja alkalmából az édesanyákhoz is kedves szavakat intézett. Megemlítette, hogy a kerület nemcsak fizikailag, hanem kulturális értelemben is megújul, ez a mostani találkozó pedig egyedülálló. Köszönet illeti a szervezőket, akik összefogják és támogatják a táncosokat.

Nagy József, a Munkásotthon Alapítvány kuratóriumi elnöke emlékeztetett rá, hogy a Munkásotthon fennállásának bő száz éve alatt mindig kiemelt figyelmet fordított a hagyományőrzésre. A tánc hatalmas érték, amely fizikailag és lelkileg is megerősít. Az öregtáncosok találkozóját kétévente rendezik meg, amely egy fellépési lehetőség, jó hangulatú baráti, szakmai összejövetel.  

A Csepeli Öregtáncosok Együttese (CSÖTE) 1997-ben alakult meg Vida József vezetésével. A nevükben szereplő „öregtáncos” kifejezés nem az életkorra utal, hanem a tánccal eltöltött évekből eredő érettségre, tapasztalatra. Az együttes irányítását Nagy Viktor Gábor végzi idén január elsejétől. Hetente két alkalommal próbálnak a Munkásotthonban. Minden évben számos meghívásnak tesznek eleget Csepelen és az ország több pontján. Rendszeresen részt vesznek a litéri szenior néptánctalálkozón. Külföldi útjaik során 2019-ben Lengyelországban szerepeltek a lengyel-magyar barátság hete alkalmából. A szakmai műhelymunka és hagyományőrzési tevékenység hatékonyabbá tételének céljából 2011-ben egyesületet alkottak. Ezzel több lehetőség kínálkozik a népi, nemzeti, a határon túli magyar hagyományok újraélesztésére, ápolására és terjesztésére, új viseletek beszerzésére, nyilvános szereplésekre, programok lebonyolítására. 2019 januárjában a CSÖTE mint egyik alapító tag belépett a kárpát-medencei Öregtáncos Együttesek Szövetségébe.

A köszöntők után a néptánccsoportok fellépése következett. Az együttesek éveken keresztül különböző fesztiválokon mérik össze tudásukat, és lelkesedésük állandó gyakorlásra készteti őket. Az öregtáncos találkozó szerepe kimagaslóan fontos a mai néptánc kultúra hagyományainak megőrzésében, a közösségi élet kialakításának biztosításában. Csak ők szerveznek az országban ennek a korosztálynak ilyen nagyszabású találkozót, melyen egyre többen szeretnének részt venni. A nemzeti hagyományokat ápoló közönség számára Csepel neve immár egybeforrt a generációkat összefogó néptánc rendezvénnyel, mely azt hirdeti, hogy gyökereinket korra való tekintet nélkül lehet és kell is ápolni.

Cs.

Csepel.hu

 

 

Itt lehet hozzászólni !