Próza és dallamok a Magyar Kultúra Napján

Január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Az emléknapon országszerte kiállítások, koncertek, könyvbemutatók, irodalmi estek és színházi előadások várják a magyar kultúra iránt érdeklődőket. A megemlékezés ötletét Fasang Árpád zongoraművész kezdeményezte 1985-ben. Ahogy fogalmazott „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”.

Az emléknapot 1989 januárjában rendezték meg először. Idén Pápai Erika Jászai Mari-díjas színművész Hangok és szavak című önálló estjét tekinthették meg a nézők a Szabó Magda Közösségi Térben.

Udvardy Beáta intézményvezető az emléknap kapcsán köszöntőjében kiemelte, a magyar kultúra fogalma igen sokrétű. Felöleli anyanyelvünk, költőink, íróink, művészeink, tudósaink munkáit, alkotásait. Az évezredes tudást őrző népművészetünk, hagyományaink mellett, mindennapi viselkedésünket, egymáshoz való viszonyunkat is. „Azért is örülök, hogy ma Pápai Erika színművésznő önálló estjével ünnepelhetjük a Magyar Kultúra Napját, mert az ő tudásán, színészi kvalitásán, a magyar kultúra kincsein túl, kedvességével, személyes jelenlétével az egymás iránti tiszteletet, elfogadást is közvetíti.

A hazai próza és zeneirodalom remekei

Pápai Erika színművész lapunknak elmondta az előadást színpadi, filmbéli, musical és operett szerepeiből állította össze, melyben a próza és a zene is komoly szerepet kapott. „Önálló estjével évek óta járja az országot, igyekszik az előadást az alkalomhoz, a helyszín adottságaihoz, a közönség igényeihez igazítani.

„Próbálok időről-időre újdonságokat csempészni az előadásba, hisz számomra is öröm, ha a műsor változatos, sokszínű, gyakran megújul a repertoár. A magyar kultúra napján a hazai próza és zeneirodalom remekeiből válogattam. A Nyugatos költők Ady Endre, Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső mellett Karinthy Frigyes, Hunyadi Sándor, Mikszáth Kálmán művei is szerepelnek az előadásban. Weörös Sándor versei dalban és prózában is elhangzanak, de a szívemnek kedves író Cserna-Szabó András is helyet kap a műsorban – hangsúlyozta a művész. „A komolyzene, az operett, a musical épp oly fontos része a pályámnak, mint a prózai szerepek. Bár az irodalom, az est folyamán nagyobb hangsúlyt kap, néhány dal, sanzon is felcsendül, melyet Termes Rita zongoraművész kísér. Mindig meglep, milyen szeretettel fogadja a közönség az előadást. Persze a fogadtatás azon is múlik, hogy az ember mennyire ismert, mennyire van jelen a köztudatban. Most nem játszom televíziós sorozatban, de meghat és boldogsággal tölt el, ha a nevemet látva a nézők eljönnek, kíváncsiak az előadásra”- tette hozzá Pápai Erika.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !