Nyolcvanhét vidéki birkózó kap szállást Csepelen

Csepel.hu

Átadták a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) Weiss Manfréd Kollégiumának felújított épületét, amelyben negyvennégy vidéki birkózó egyesületből nyolcvanhét birkózó is helyet kap – jelentette ki Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) alapítója a helyszínen augusztus 31-én.

A sportoló diákok nagy része a Weiss Manfréd iskolában folytatja tanulmányait, a többiek más oktatási intézményekben tanulnak majd. Az ünnepélyes eseményen megjelent többek között Pölöskei Gáborné, szakképzésért felelős helyettes államtitkár; Hafiek Andrea, az oktatási intézmény kancellárja; Herczeg Mária, az iskola igazgatója; Ondok Mária, a kollégium igazgatója; Süle László, a KIMBA kurátora; Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó; Bacsa Péter, az MBSZ alelnöke; Korpási Bálint, világbajnok birkózó; Tóth János,a  Dél-pesti Tankerületi Központ igazgatója.

Pölöskei Gáborné elmondta: a szakképzés megújítása a diákok számára új életpályát nyújt azzal, hogy a tanulást összeköti a sporttal. A sportolás célt és kitartást ad, erősíti a jellemet. A Weiss Manfréd Kollégium méltó helyet biztosít a birkózó fiataloknak. Korpási Bálint arról beszélt, hogy húsz évvel ezelőtt ő is ebben a kollégiumban lakott, de akkor nem volt ilyen szuper a hely. Sokat segített neki abban, hogy sikereket érjen el a sportban.

Németh Szilárd elmondta, hogy a nyolcvanhét vidéki birkózó szeptember 3-tól költözhet be a KIMBA kollégiumának negyvenöt szobájába. A gyerekek szívesen birkóznak, de 14 éves koruk után csökken a számuk, mert a lakóhelyük közelében nem tudják összehangolni a tanulást a sporttal. Ezen segít a KIMBA kollégiuma. Helyben nem sikerült megoldani, hogy a KIMBA épülete mellett diákotthon épüljön, ezért a kollégiumi férőhelyek biztosításával hidalták át a problémát. „Annak idején 29 település jelentkezett, hogy csarnokot építsenek ott, de én Csepelt választottam. Csepelen lehetne követni az ország legsikeresebb akadémiáinak a példáját. Az akadémiától azt várom, hogy új tehetségek szülessenek, nőjenek fel, és ide hozzák a vidéki versenyzőket is. Ma olyan kormánya van Magyarországnak, amely stratégiai kérdésként kezeli a sportot. Bízom benne, hogy eredményes, jó sportolók kerülnek ki tőlünk” – mondta Németh Szilárd.

Kispál György atya megáldotta a felújított létesítményt. Emlékeztetett rá, hogy az ötvenes években ebben az intézményben tanult Mansfeld Péter, akit az 1956-os forradalomban való részvételéért kivégeztek. Ő a hazaszeretet jelképe. Az utóbbi években arról lett híres a Weiss Manfréd iskola, hogy az ország legjobb villanyszerelői itt tanultak.

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !