Megújuló járdák, különleges programok gyermekeknek – ülésezett a képviselő-testület

Csepel.hu

hivatal

A csepeli városatyák döntésének köszönhetően újabb LED-es lámpasorral gazdagodhat a csepeli Kis-Duna-part. Az 54 kilométeres csatornafejlesztés óta egymás után kapnak aszfaltburkolatot a csepeli földutak, de most járdafelújításokról is döntött a testület. A gyermekek pedig ezen túl az ingyenes vagy kedvezményes közétkeztetés, fürdőzés mellett cirkuszba is olcsóbban mehetnek.

Az október 29-ei képviselő-testületi ülésen Borbély Lénárd polgármester napirend előtt köszöntötte a 70 éves röplabdázó legendát, Buzek Lászlót a születésnapja alkalmából, és gratulált Galgócz Deák Antal kerületi tűzoltó parancsnok, tűzoltó alezredes tanácsosi kinevezéséhez. A csepeli parancsnok október 23-án, Pintér Sándor belügyminisztertől vehette át a kitüntető címmel járó oklevelet.

Tovább fejlesztik Csepel kincsét

Kerületünk legértékesebb természeti kincsét, a Kis-Duna partot és környékét több évtizedes lassú lepusztulás és egy parti telek kiárusítása után, 2010 óta fejleszti kiemelten az önkormányzat. A Daru domb környéki egykori hajléktalan-tanyák helyére mára BMX-pálya, fitnesz parkok épültek, de megújult a domb és a parti sétány jelentős része is, és a gyermekek hamarosan szintén új játékoknak örülhetnek. A fejlesztésekre szükség van, hiszen a csepeli családok szívesen járnak le ide: az elmúlt években a korábbi többszörösére növekedett a parti sétány és környékének kihasználtsága.

A képviselő-testület az október 25-i ülésén a közelmúltban kiépített LED-es lámpasor folytatásáról döntött. A lámpasor így már a hamarosan szintén megújuló „Dagi csárdáig” fog tartani. A közvilágítás – a partra levezető utakkal együtt – közel 2 kilométer hosszan épül ki a partvonalon. Az új szakasz tervezése és a szükséges engedélyek beszerzése jelenleg is zajlik. Fentieken kívül a Kis-Duna-öbölben egy, a díszkaputól a fahídig vezető háromszáz méter hosszú és két méter széles gyalogösvény is kialakításra kerül. A sétány és a gyalogos ösvény összesen közel négy kilométeren újul meg a döntés alapján.

Különleges élmények a gyermekeknek

A legtöbb ember idős korában is vissza tudja idézni azokat a pillanatokat, amikor életében először vitték cirkuszba. Ez aligha meglepő. A cirkusz ugyanis a maga látványosságával a zenei kultúrától a mozgáskultúrán keresztül az állatokkal való találkozásig és a különböző trükkökig egy olyan különleges keverék, amely megigézi a gyermekeket.

A csepeli önkormányzat az elmúlt években a közétkeztetésen és a szociális juttatásokon keresztül sokat tett a gyermekszegénység ellen. Miután a Csepeli Strandra kedvezménnyel, az előre meghirdetett nyári időpontokban pedig ingyenesen is bemehetnek a gyerekek, most az önkormányzat egy újabb kedvezményt vezetett be. Ezúttal arra, hogy olcsóbban juthassanak el a cirkuszba a legkisebb csepeli polgárok.

A képviselő-testület ezért fogadta el azt javaslatot, mely szerint a csepeli családok 2016. január 1-jétől kedvezményes áron (66%-os kedvezménnyel) látogathatják a Fővárosi Nagycirkusz színvonalas előadásait. A 3 alkalmas bérlet így gyermekeknek 2754, felnőtteknek 3978, míg nyugdíjasoknak 2958 forintba fog kerülni.

A javaslatot az MSZP jelen lévő képviselői nem támogatták, Horváth Gyula DK-s politikus pedig tiltakozásul kivonult az ülésről. A politikus később a kedvezményt pénzkidobásnak és herdálásnak nevezte. Horváth korábban az uszodát, a csepeli mentőkocsi fejlesztését, a rendőrjárőrök számának növelését és a Szent Imre téri játszótér megépítését is élesen bírálta.

Uniós fejlesztési forrásokra pályázunk

Az elmúlt években több milliárd forint uniós forrást tudott a fővárosi és a kerületi önkormányzat csepeli fejlesztésekre költeni, így érthető, hogy a kerület fontosnak tarja a további pályázatokat. A testület ennek reményében támogatja a Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft-t. A Duna Transznacionális Programhoz csatlakozva az Európai Unió 85%-os támogatást biztosít a résztvevők számára.

A Csepel történelmében egyedülálló, 2013-ban mindössze 10 hónap alatt elvégzett 54 kilométeres szennyvíz-csatornázás után lehetővé vált a kerület földútjainak aszfaltozása és csapadékvíz-elvezetése. A feladat hatalmas kihívást jelent egy ekkora önkormányzatnak, hiszen ez a hosszúság nagyobb, mint a Szolnok-Budapest távolság fele. Miközben folyamatosan zajlik az új utak építése és csapadékvíz-elvezető csatornázása, a járdák állapota, lepusztultsága sok helyen nem tűr több halasztást. A képviselő-testület most 20 millió forintot szavazott meg járdafelújításokra.

Csepel Örökség-díj Miss Józsefnek

Az idén 90. születésnapját ünneplő Miss Józsefnek Csepel Örökség díjat szavazott meg a csepeli képviselő-testület. A kitüntető címmel járó emlékérmet és az oklevelet Borbély Lénárd, Csepel polgármestere adta át az egykori pedagógus részére.

Csepel.hu

14 hozzászólás “Megújuló járdák, különleges programok gyermekeknek – ülésezett a képviselő-testület” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    “A csepeli városatyák döntésének köszönhetően újabb LED-es lámpasorral gazdagodhat a csepeli Kis-Duna-part.”

    ÉS KI A SZERENCSÉS SZÁLLÍTÓ? NETÁN A VEJKÓ?

  2. fghfjhgkjhk szerint:

    Megelőzött, Tarjányi úr! 🙂

  3. helyi szerint:

    Gratulálok Buzek Lacinak, ő igazán megérdemelné a kitüntetést és nem csak egy strandbeugrót! De ezek a semmirevalók már megint szórják a közpénzt! Ingyen cirkuszt a népnek? Ahelyett, hogy Csepelen költenék el azt a pénzt! Szégyen gyalázat ez megint Borbélytól és talpnyalóitól! Semmirekellő banda!

  4. Tarjányi László szerint:

    fghfjhgkjhk! Csak két mondatot idézek egy régebbi hozzászólásomból, a többit nem, mert akkor már szélsőséges vagyok! Egyébként nem azt kell beírni keresőszónak a google-be hogy “közvilágítás”, hanem hogy “Orbán vejkó”, s máris ontja a találatokat! 😉

    http://csepel.info/?p=43055#comment-245158 “Kiss nagy ötlete”
    “Itt is írta Pákozdi úr, hogy az Orbán vejkónak volt szerződése Csepelre is. Vajon miért volt olyan nagy titok a Kis-Duna part világításának kiépítése.”

  5. Tarjányi László szerint:

    Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik! Ebből a családból már nem lesz miniszterelnöki dinasztia, mint a görög Papandreu és Karamanlisz családokból!http://444.hu/2015/11/18/racuppant-brusszel-orban-vejenek-ugyeire

  6. Grün Izidor szerint:

    “Sem a szabadságharcos kommunikáció, sem a kreativitás nem segít az Orbán-kabineten, ha az Európai Bizottság csütörtökön úgy foglal állást, hogy a paksi bővítés az uniós jog alapján közbeszerzés-köteles beruházásnak minősül. Úgy tudjuk, a kormánynak ennek ellenére nincs alternatív forgatókönyve.”
    .
    No no! Kiderülhet még a Vejkóról vagy a Mészárosról, hogy párnapos továbbképzés után képesek atomerőművet is építeni! 😛
    .
    http://nol.hu/belfold/nincs-b-terv-paksra-felulirhatja-az-orban-putyin-paktumot-a-brusszeli-veto-1575757

  7. nagyapó szerint:

    Összenő, ami összetartozik. Az végzi a munkát, aki a legjobb. Hazudni, rágalmazni viszont szabad.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. felix szerint:

    Még, hogy szabad. öt éve mást sem tesz a fidesz és a kormány.
    Bocsi, Mintha lopnának is.

  9. hitetlen szerint:

    Miért nincs CT koponya vizsgálatra kötelezve a politikus garnitúra.
    Tudniillik a gyűlölet daganatot okoz, /mégpedig rosszindulatu daganatot/.

  10. felix szerint:

    A belpolitikának köszönhetően nagyon hosszú lenne a várólista.

  11. nagyapó szerint:

    Európa egy héten belül elindul az orbáni úton!
    Ausztriától Macedóniáig minden ország lezárhatja a határát, erről egy héten belül dönthet az Európai Unió – közölte diplomáciai forrásokra hivatkozva a Danas című szerbiai napilap csütörtökön.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Tarjányi László szerint:

    Nagyapó szokás szerint terel, nehogy már csepeli ügyekről legyen szó! Képviselő létére tudnia kell, ki nyerte a ledes világítás tendert, ha volt egyáltalán közbeszerzési pályázat!

  13. felix szerint:

    Orbán lassan kivezeti Európát a keresztény kultúrából.

  14. Grün Izidor szerint:

    felix!
    “Létrehozna egy kisebb, határellenőrzés nélküli zónát több EU-tagállam a jelenlegi schengeni területen belül, amelyből az első lapértesülések szerint Magyarországot is kihagynák.”
    .
    istenem uram! Visszatérnek azok a régi izgalmas határátkelések, amikor hetekkel előtte tréningeztünk, hogy rezzenéstelen arccal álljuk a határon a vámosok vizslató tekintetét!
    Már eleve úgy pakoltunk a bőröndbe, hogy egyetlen mozdulattal kifordítható legyen a cucc!
    Újra jönnek a cipőtalpbélésébe rejtett papírpénzek!
    A külföldön dolgozók se járjanak naponta, havonta haza!
    Újra az átkosban érezhetnénk magunkat! 😀

Itt lehet hozzászólni !