Németh Ferenc olimpiai bajnok 88 éves

Csepel.hu

Ma tölti be 88. évét Németh Ferenc, a Csepel SC legendás öttusázója, Csepel legidősebb olimpiai bajnoka. Csepelen született, szüleivel a Kapisztrán János utcában laktak. Benedek Ferenc mesteredző figyelt fel tehetségére, és beszélte rá az öttusára. Mindössze 24 éves volt, amikor 1960-ban egyéniben és csapatban is olimpiai aranyérmes lett Rómában. Csapattársa a másik csepeli legenda, Balczó András volt, aki akkor negyedik lett, valamint Nagy Imre, aki ezüstérmet szerzett egyéniben. Lapunk telefonon köszöntötte fel Németh Ferencet.

„Köszönöm a jókívánságokat, jólesik, hogy nem feledkeztek meg rólam. Az egészségi állapotom nem túl jó, a lábaim nagyon gyengék. Itthon is csak járókerettel járok, ha nem muszáj, nem megyek sehová. Időnként meghívnak sportolói találkozókra, ahová a gyerekeim szoktak elvinni, akik minden nap meglátogatnak. Húsz-harminc éves koromban nem gondoltam volna, hogy idősen ilyen törékeny leszek, de tudomásul veszem, hogy elszállt az idő felettem. Családommal és barátaimmal ünnepeljük meg a születésnapomat” – mondta érdeklődésünkre Németh Ferenc.

Mindössze 19 éves volt, amikor egy Győrben megrendezett háromtusa versenyen harmadik lett a felnőttek között. Első felnőtt nemzetközi öttusa bajnokságát 1956-ban nyerte. A Csepel csapatában Földi Lászlóval és Hermann Józseffel együtt öttusázott, több versenyt megnyert. Később csatlakozott hozzájuk Balczó András, s a Csepel az ország legjobbja volt.

Közben elvégezte a Kossuth Lajos Gépipari Technikumot, és a Csepel Művek híradástechnikai gyárában gyártásvezetőként dolgozott.

Az olimpiai bajnoki címéről ezt nyilatkozta lapunknak korábban: „Az utolsó számban, futásban dőlt el az egyéni aranyérem sorsa, az amerikai Becket kellett megelőznöm. Mindent beleadtam, végül 53 másodperccel futottam nála gyorsabban.”

Németh Ferenc 1963-ban visszavonult a sportolástól egy betegsége miatt. A csepeli öttusázók edzője lett, leghíresebb tanítványa a fiatalon elhunyt Villányi Zsigmond olimpiai ezüstérmes öttusázó.

Cs. A.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !