Fejlesztések indultak Hároson

Csepel.hu

Mi várható a következő években Hároson? Lesznek-e jól látható pozitív változások, amelyek élhetőbbé teszik a körzetet?

A jelen helyzetről és a várható fejleményekről kérdeztük Pákozdi József alpolgármestert, aki a Közösen Csepelért Polgári Egyesület képviselőjelöltjeként méreti meg magát a körzetben a júniusi önkormányzati választásokon. Ehhez a körzethez tartozik még a Vízmű lakótelep, valamint Csillagtelep és Csepel-Rózsadomb egy része.

„Tíz éve foglalkozom a hárosi ügyekkel, jól ismerem a problémákat. Több száz lakossági panaszt megvizsgáltam és dokumentáltam. A legnagyobb gondok közé tartozik az ingatlanokon felhalmozott temérdek hulladék, a sorjázó autóbontók, az illegális építkezések. Mióta az önkormányzattól elvették az intézkedési hatáskört, arra van lehetőségünk, hogy a problémákat jelezzük a kormányhivatalnak, de visszajelzéseket nem kapunk” – sorolja a bajokat és tennivalókat Pákozdi József. A közbiztonság ugyanakkor javult, mióta a csepeli közterület-felügyelet és a mezőőrök járőröznek a vidéken. A hárosiak sokszor panaszkodnak az utak állapotára is. A képviselő-testület ‒ az alpolgármester javaslatát elfogadva ‒ döntött arról, hogy az önkormányzat idén százmillió forintot különít el hárosi fejlesztésekre, többek között az utak rendbetételére. Gréderezési munkák folynak többek között az Almafa, a Meggyfa, a Cseresznyefa, a Szilvafa utcákban: a területet simára gyalulják és murvával beszórják. Több helyen csatornáztak, bevezették a vizet, kiépítették a közvilágítást – ezt a munkát folytatni kell. A Szilvafa utcában lesznek kisajátítások, hogy az utca szélessége meglegyen tizenkét méter, amit a szabályozási terv előír. Több lakó jelezte, hogy önként átadják a telkük egy részét, mert belátják, hogy a terület fejlesztésével az ingatlanuk értéke növekszik. Sok tulajdonost azonban nem könnyű megtalálni. Az elmúlt évben az önkormányzat öt ingatlant megvásárolt, és elkezdte felszámolni a szociális gócpontokat. Utána ezeket a területeket rendbe hozza, a felhalmozott szemetet elszállítja. Elkezdték a lakcímek rendbetételét is. A Csepeli út 143. számú osztatlan tulajdonú ingatlannál ez már megtörtént, az épületjelet megkapták. A Csepeliek a Csepeliekért Egyesülettel közösen elérték, hogy január elsejétől a Csepeli útról kitiltották a kamionforgalmat este 10 és reggel 6 óra között. A Szilvafa utcában játszóteret szeretnének építeni, miután az önkormányzat birtokba vette a többször leégett, problémás területet. Az Almafa és a Szilvafa utcáknál gyalogátkelő-helyeket hoznak létre. Ez fővárosi feladat lenne, de a biztonságos közlekedést szem előtt tartva, az önkormányzat saját forrásból építi meg őket. Jelenleg a tervezési folyamat zajlik. Ha a Budapest Közút Zrt. megadja rá az engedélyt, a kivitelezés azonnal elkezdődhet. Sok helyen térfigyelő kamerákat helyeznek el. A II. Rákóczi Ferenc út és a Szilvafa, Almafa, Cseresznyefa utca kereszteződéseinél, valamint a Csepeli út és a Szilvafa utca sarkán lesz kamera Hároson. Csillagtelepen már működnek térfigyelők, de a környéken még a Klapka utca és a Kinizsi utca sarkára is telepítenek egyet.

A Vízmű lakótelep pihenőövezet lett, tehergépjárművek nem parkolhatnak a területén. Felújították a játszóteret, májusban bográcsozóhelyet alakítanak ki és fitneszparkot létesítenek. Az alpolgármester személyesen és rendszeresen tartja az ott élőkkel is a kapcsolatot, akik ilyenkor fogalmazzák meg az igényeket. Lesz kutyafuttató is. Új buszvárót építenek a II. Rákóczi Ferenc úton, mert a korábbit a BKK elvitte, valamint biztonságosabbá építik át a Vízmű lakótelepnél található gyalogátkelőhelyet; lámpás zebrát alakítanak ki az ott élők biztonságos közlekedése érdekében. Az elmúlt években több levélváltás történt ez ügyben az önkormányzat és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes asszony között, de az ígérgetésen kívül mást nem kaptak. A polgármester ezért döntött úgy az alpolgármester javaslatára, hogy ezt is az önkormányzat valósítja meg. Törekszenek rá, hogy a II. Rákóczi Ferenc úton legalább éjszaka csökkentsék a forgalmat, ezért tárgyalást kezdeményeztek a Metrans Kft. és a Szabadkikötő vezetésével.

A választókörzet csillagtelepi részén is készültek tervek a fejlesztésre. A Krizantém utcában elkezdték felújítani a kutyafuttatót, a kiszáradt fák helyére újakat ültetnek, több helyen padokat helyeznek el. Tervezik a parkolóhelyek felfestését, a Vénusz utcában pedig akadálymentessé teszik a járdát az Olajág Idősek Otthonánál. A Szabadság és a Kölcsey utca sarkán található buszvárót is pótolják. Pákozdi József a körzetben lakók véleményét így összegzi: „Azt tapasztaltam, hogy a helyiek hiányolják a képviseletüket. A változások részemről elkezdődtek, erről megbizonyosodhatnak a lakók. Nem csak az itt élők, hanem valamennyi csepeli örömmel veszi, hogy az önkormányzat kerületszerte rendszeresen szervez jó hangulatú rendezvényeket, amelyeken szívesen vesznek részt a családosok, idősebbek. Népszerűségnek örvendenek a hajókirándulások a Dunán és a színházi előadások a Munkásotthonban. Szívesen sétálnak az emberek a Kis-Duna-parton és környékén.”

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !