Ötven éves a Lajtha iskola

Csepel.hu

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a Lajtha László Általános Iskola a Csepeli Munkásotthonban június 14-én. A jubileum alkalmából a tanulók gálaműsort adtak elő. A résztvevőket Kálvin Erzsébet intézményvezető és Borbély Lénárd polgármester köszöntötte. A vendégek között köszöntötték még Morovik Attila alpolgármestert, Tóth János tankerületi igazgatót, Kiss Imréné volt iskolaigazgatót és Besenyeiné Perge Viktória korábbi zenepedagógust.

A jelenlegi iskola elődjét először Ligeti Károlyról nevezték el, majd 1994-ben vette fel Lajtha László zenepedagógus nevét. Az intézményben 1972 óta folyik ének- és zene tagozatos képzés. „Büszke vagyok az intézmény pedagógusaira, akik hosszú ideje biztosítják az ének-zenei oktatás magas színvonalát és támogatják a tehetséges, valamint a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségét” – hangsúlyozta a polgármester köszöntésében.

A városvezetés számára fontosak az oktatási intézmények, ezért a Csepeli Gyermeksziget Program keretében elkezdődtek az iskolafelújítási projektek. Eddig két iskola megújult, a harmadik pedig folyamatban van. A tervek szerint az összes intézmény felújítását folytatják – emelte ki a polgármester.

Beszéde után az önkormányzat díszoklevelét adta át az intézményvezetőnek.

Kálvin Erzsébet az elmúlt évtizedekre emlékezett köszöntésében. Elmondta: a mostani ünnep kapcsán megalapították a Lajtha-érmet, amelyet minden évben a tanulmányai során végig kitűnő eredményt elért 8. osztályos tanuló kap meg. 1993-ban megalapították az Adj Lehetőséget Alapítványt, melynek célja a tehetséges tanulók támogatása, valamint a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének biztosítása.

A művészeti nevelés kiemelkedően fontos területe az iskolának. „Már a kezdetektől fogva ének-zene tagozatos osztályt működtettünk, melyet pár éve felváltott az emelt óraszámú ének oktatás. A magas szakmai körökben is elismert énektanítást a kórus magyarországi és nemzetközi szereplései színesítették. Többek között felléptünk Olaszországban, a Vigadóban, Zeneakadémián, Mátyás templomban, Vakok intézetében. Már hagyománnyá vált, hogy minden karácsonykor kerületünk templomaiban színvonalas karácsonyi koncertet adunk. 2013-ban a Fasang Árpád Zeneiskola segítségével elindítottuk a Tehetségvár című programot, melynek keretében tehetséges, hátrányos helyzetű tanulók ingyenes hangszeres oktatáson vehetnek részt” – idézte fel az intézményvezető.

A köszöntések után a tanulók gálaműsora következett. A első és második osztályos tanulók mozgás-improvizációval indították a programot. Ezután zömében énekes és zenés produkcióknak tapsolhatott a közönség. Elhangzottak többek között magyar népdalok, hangszeres bemutatók, prózai darabok, énekkari előadások, valamint az Aladin musicalből is egy részlet.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !