Csillagtelepi városrehabilitáció: dolgoznak a megoldáson

Csepeli Hírmondó

A csillagtelepi városrehabilitáció fejleményeiről személyesen tájékoztatta Borbély Lénárd polgármester a felújítással érintett társasházak közös képviselőit március 16-án. A többek között panelfelújításokra elnyert pályázat megvalósítása többszöri átütemezést igényelt a kivitelezési költségek drasztikus emelkedése miatt.

A polgármester közben világossá tette: az önkormányzat mindent megtesz a projekt megvalósítása érdekében.

A Csillagtelep szociális célú rehabilitációja elnevezésű projekt megvalósítására a kormánytól elnyert 1,7 milliárd forint Csepel történetében az eddigi legjelentősebb támogatás volt. Kevesen tudják: ez már a negyedik városrehabilitációs program a kerületben a többi egyéni panelfelújítás mellett. Az első, az Ady lakótelep integrált szociális rehabilitációja elnevezésű pályázat tíz éve fejeződött be, ez 1,3 milliárd forint összegű volt. Ezt követően a Csepel Kapuja szociális célú városrehabilitációs program nyert 1 milliárd forint értékben forrásokat, majd a Csepel déli lakóközpont szociális célú rehabilitációja nevű projekt valósult meg 1,3 milliárd forintból. A jelenlegi projekt egy komplex program, amelynek egyik részeként a projekt akcióterületén tizenegy társasház (négy- és tízemeletesek) megújítását tűzték ki célul. A mostani pályázatnak – ugyanúgy, mint az ezt megelőzőnek – semmilyen önrésze nem volt. Tehát a lakóknak semmit nem kell fizetni, mégis milliókkal értékesebb lett és lesz az ingatlanjuk.

Nem indult jól a dolog. Sokak szerint a program lebonyolítására hivatott ön – kormányzati cég, a Csepeli Városfejlesztési Nonprofit Kft. akkori vezetője finoman szólva sem tett meg mindent a beruházás sikeréért. Hogy mik lehettek az okok, az az érintettekkel történő beszélgetéseinkből nem derült ki, egy azonban biztos: teltek a hónapok, a projekt pedig hol indokolatlanul lassan haladt, vagy éppen állt. Az önkormányzat ekkor úgy döntött, a cégvezető lejáró szerződését nem hosszabbítja meg, és Kálcsics Ferenc személyében új igazgatót nevez ki a cég élére.

A fejlesztési területen lévő Vénusz utcai óvoda udvarfelújítását és a parképítési beruházások sikeres lebonyolítását követően 2019 őszén, egymással párhuzamosan el is indult Nap utca 6–8. és Merkúr utca 4–6. szám alatti lakóépület felújítása – igaz, csökkentett műszaki tartalommal, ami az adott lakóházak esetében elsősorban a nyílászárócserék elhagyását jelentette. Az építőanyagok árainak emelkedése miatt ugyanis jelentősen át kellett tervezni a felújítást. Az áttervezés ellenére – az árak további emelkedése miatt ‒ már a két nevesített ingatlan felújítását is csak önkormányzati forráskiegészítéssel lehetett meg – valósítani, ez akkoriban a tizenegy tár – sasházra vonatkozó 828 millió forintos támogatáson felül 660 millió forintot jelentett, amiből két lakóépület felújítását követően 501 millió forint maradt. Csakhogy ez az összeg már 2019-ben is kevésnek bizonyult a fennmaradó kilenc társasház felújításához, mivel a megmaradt összeg az önkormányzati forráskiegészítéssel sem fedezte a projekt becsült költségeit. Az önkormányzat arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a támogató Pénzügyminisztériumtól pró – bálnak majd többlettámogatáshoz jutni. Ez nem lesz egyszerű. A Pénzügyminisztérium kizárólag feltételes közbeszerzés keretében beérkezett árajánlati összegek alapján tud bármilyen érdemi intézkedést tenni a többlettámogatás kapcsán, ugyanakkor a közbeszerzés megindítása előtt szükséges, hogy a közbeszerzési dokumentumokat a Miniszterelnökség előzetesen jóváhagyja: ennek idejét az önkormányzat befolyásolni nem tudja, és a közbeszerzési eljárásban a jogszabály által meghatározott időtartamokhoz is kötve van.

Fontos kiemelni, hogy a csepeli önkormányzat az egész városrehabilitációs támogatást úgy nyerte el, hogy a 2015-ös előkészítés és árak alapján 2016-ban lett támogatott a pályázat. 2017-ben történt meg a támogatói szerződés megkötése, ami után fél évig kizárólag a szociális programok indulhattak el. Eközben persze megindult a műszaki előkészítés, ami 2018-ban fejeződött be. Az elmúlt években pedig óriási árrobbanás történt. Az építőanyagárak és a díjköltségek további emelkedése miatt a terveket és a költségbecsléseket ismételten felülvizsgálták, a közbeszerzési eljárás pedig újra előkészítésre került. Eközben Borbély Lénárd polgármester világossá tette: az önkormányzat mindent megtesz a projekt sikeres folytatása érdekében.

A legnagyobb gond jelenleg az építőanyag-beszerzések bizonytalanságából és kiszámíthatatlanságából adódó nagymértékű áremelkedés. A kivitelezési költségek az elmúlt években nagyságrendileg a háromszorosára növekedtek, ezért a projekt megvalósításának feltétele, hogy a többletforrási igényt ‒ ennek becsült összege legalább 700 millió forintra tehető ‒ a minisztérium a kormány elé terjessze, és a kormányzat az igényt jóvá is hagyja. A fenti feltételek teljesülése esetén ez év őszén folytatódhatnak a munkálatok.

Csepeli Hírmondó

8 hozzászólás “Csillagtelepi városrehabilitáció: dolgoznak a megoldáson” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    Megígérte, oldja meg.

  2. Nagyapó szerint:

    Meglesz a felújítás, különösen, ha Szabó képviselő is megmozdítja ez ügyben az ülepét és a Főváros is besegít!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Gyula szerint:

    Miért segítene? Ti mindent elvesztek, mit vártok? 🤣👏👍

  4. László szerint:

    Meglesz a felújítás, különösen, ha a kormány ad rá pénzt. De hát nem lesz megszorítás, lesz pénz mindenre habár a sorok között most láttam meg az átütemezés kifejezést…

  5. Nagyapó szerint:

    A polgári kormány védi az emberek érdekét. Nem lesz megszorítás (13. havi bér, nyugdíj elvétele, stb.), de elképzelhető néhány nagyobb összegű beruházás halasztása. Pl. az elkótyavetyélt repülőtér visszavásárlása, városligeti beruházások csúszása, vagy más.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Gyula szerint:

    Nem-e öreg kommancs? Még nyűszíteni fogsz.
    Mondjuk téged már mit érdekel, kitartott nyugger vagy.

  7. Tóth kati szerint:

    Gyula elvtárs maga is nyugger,a 13.havit is felmarkolta.2/3-ddal nyertünk ismét.KO,vagy matt,még sakk sem volt előtte.Kussoljon mostv4 évig,már unalmas a fotelból való ócska,sötét dumája.Ízlelgesse:2/3-d!

  8. Gyula szerint:

    Nem, katika, én nem vagyok nyugger, én kitermelem nektek, hogy föl ne bukjatok! 😁
    Szarok én a 2/3-d ra, én élem tovább az életem, ha nem tetszik, van hová mennem, csak addig ugattok, hogy lassan az adófizetők zöme lepattan innen a picsába.

Itt lehet hozzászólni !