Mi történt az óvodában? Nagyobb volt az ijedtség, mint a baj

Csepel.hu

Számos médium beszámolt róla, hogy a csepeli Füstifecskék Tagóvodában március 23-án délelőtt – tévedésből – olyan kancsóból öntöttek vizet a gyerekeknek, amely 1,5 százalékos koncentrátumú, vízzel hígított fertőtlenítőszert tartalmazott.

Hét kisgyerek ivott a vízből, őket elővigyázatosságból kórházba szállították. Az esetről Hirholczné Faragó Tündét, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda intézményvezetőjét kérdeztük.

„Március 23-án kirándulni mentek a gyerekek a Füstifecske Tagóvodából, így összesen tíz gyermek maradt a csoportban a tagóvodavezető pedagógussal és egy pedagógiai asszisztenssel. Mielőtt a gyerekek elindultak volna a programra, a dajka mindent elmosogatott, de két kancsót, ami alaposabb tisztítást igényelt, betett a feketemosogatóba. (Ide kerülnek azok a nagyobb edények, melyek főként sütés-főzés során fokozottabban szennyeződnek – a szerk.) Egyujjnyi, 1,5 százalékos koncentrátumú fertőtlenítőt öntött az edényekbe, amit felengedett vízzel és otthagyott a mosogatóban. A bentmaradt gyerekek éppen tízóraiztak, amikor a pedagógus kérte az asszisztenst, hozzon friss vizet. Ő a feketemosogatóból kiemelte a kancsót, de nem nézte meg, mi van benne, végig sem gondolta, hogy tartalmazhat-e tisztítószert. Letette az asztalra, a pedagógus pedig öntött a gyerekeknek. Az egyik kislány szólt, hogy szúrja valami a torkát. Ekkor a pedagógus megszagolta a vizet és érezte, hogy fertőtlenítőszaga van. Mindenkitől azonnal elvették a poharakat. A jelenlévők közül hét kisgyerek ivott néhány kortyot a vízből. A tagóvoda vezetője tudta, mi a teendő, így gyorsan vizet, illetve tejet adott a gyerekeknek, hogy az esetleges maró hatást csökkentsék” ‒ mondta Hirholczné Faragó Tünde.

A történtekről azonnal tájékoztatták a védőnőt, majd az óvoda igazgatóságát, közben értesítették a mentőt, a fenntartót és a szülőket is, akiket igyekeztek megnyugtatni. A gyerekek a mentők érkezésekor teljesen jól voltak, kint játszottak az udvaron. A helyszínen ott volt dr. Altorjai Péter kerületi gyermekorvos, valamint dr. Dobák András, a TIESZ főigazgatója is.

„Altorjai doktor és a mentősök minden gyermeket alaposan átvizsgáltak. Már akkor úgy tűnt, nem történt nagy baj, nem lesz komoly probléma, de a szülők és a magunk megnyugtatására a gyerekeket megfigyelésre beszállították a Heim Pál Gyermekkórházba. Az este folyamán pedig ki is engedték őket” ‒ hangsúlyozta Hirholczné Faragó Tünde.

Kiemelte, szerencsére mindenki jól van, a szülőktől pozitív visszajelzéseket kaptak, senki nem ijedt meg nagyon, nem keresett bűnbakot.

„Mindazonáltal vitathatatlan, hogy emberi mulasztás, gondatlanság történt, hisz a pedagógiai asszisztens anélkül vette ki a mosogatóból a kancsót, hogy meggyőződött volna arról, valóban tiszta vizet tartalmaz-e. Ugyanakkor hibázott a dajka is, amikor a tálalókonyhai részen fertőtlenítőszert használt. Az asszisztenst és a dajkát azonnali hatállyal az eljárás idejére felmentettük. A pedagógiai as – szisztens ennek nyomán felmondott. Az önkormányzat hivatalos eljárásban vizsgálja a történteket. Az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen a BRFK is nyomozást indított. Ugyanakkor az ÁNTSZ is vizsgálódott, a dokumentációkkal, szabályzatokkal kapcsolatban mindent rendben talált. Ám hamarosan javaslatot tesz arra, milyen fertőtlenítőszerek javasoltak a tálalókonyhai eszközök biztonságos tisztántartására” ‒ tette hozzá Hirholczné Faragó Tünde.

Csepel.hu

8 hozzászólás “Mi történt az óvodában? Nagyobb volt az ijedtség, mint a baj” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    1. jobb félni, mint megijedni
    2. feketemosogatóból élből kivinni a beáztatott kancsót?
    3. a tálalóban nem lehet a fekete mosogató?
    Akkor pontosan hogyan történt? 😁

  2. Hozzászóló szerint:

    A lényeg, hogy a rendszer felderítette a működését szabotáló reakciós elemeket. Mindig, mindenhol a legkisebb pénzű és beosztású személyzet a hibás. Ez társadalmi berendezkedésektől független és örök.

  3. László szerint:

    Ki foglalkozik közvetlenül a gyerekekkel, ha nem a legkisebb pénzű és beosztású személyzet? Ki itatja, eteti őket? Nem biztos hogy az Emberi Erőforrások minisztere.

  4. kormánypárti szerint:

    A gyerekeknek meg sem kottyant az a néhány korty fertőtlenítőszer, könnyen kiheverik. Ellenben maradandó kárt tesz az egészséges fejlődésükben, ha szexuális propagandával mérgezik a lelküket. Elsősorban ettől kell őket megvédeni.

  5. Gyula szerint:

    Nálunk civilizáltabb társadalmak nem feltétlen a “tápláléklánc” alján lévővel kapatják csak be a kukit. Mondom, civilizáltabb országokban… 😁👏👍

  6. Gyula szerint:

    Attól kormányos, attól wazze!
    Én nem vagyok egy prűd fax, de nem hallom a propagandát.
    Na, meg azt hiszem, hogy megmondták vasárnap az irányt? 😁👏👍🌈

  7. László szerint:

    Otthon persze semmiféle egyéb propaganda nem éri azt a gyereket pl. dohányzás. A trafikban szívja el mindenki a cigarettát, azért is van 18év alatt tiltva a bemenetel.

  8. Gyula szerint:

    A gyerekeknél ott a telefon, ennél többet nem kell ehhez hozzátenni.

Itt lehet hozzászólni !