Csepel retro: amikor kivágták a Szabadkikötő gyönyörű jegenyesorát

Csepel.info

Óriási nézettsége volt annak az 1970 körül készült fotónknak, melyet Facebook oldalunkon osztottunk meg a csepeli Szabadkikötő útról. Az út menti nyárfasor akkor még kicsi volt, a kilencvenes évektől viszont már igazi kuriózumnak számított. Ám az árnyat adó gyönyörű jegenyesort 2008 novemberében – a fővárosi és a csepeli önkormányzat vezetésének feltűnő hallgatása közben – egyik napról a másikra elkezdték kivágni. Másfél hét múlva semmi nem volt a csepeliek egyik büszkeségéből. 

Miért? – kérdezték akkor a felháborodott csepeliek. Az önkormányzatok hallgattak, és mi sem tudtunk egyértelmű választ adni rá. A Csepel.info ugyanis 2008-ban igyekezett utánajárni az okoknak. Több bejárás és fényképes helyszíni bizonyíték dokumentálása, szakemberek megkérdezése után arra jutottunk, hogy a fák többsége veszélyesen korhadt volt. Ám az egész fasorra kiterjedő, idő előtti korhadás emberi mulasztásból is bekövetkezhetett.

2004. június 9-én csapott le Budapestre az elő olyan nagy vihar, amely megmutatta, hogy a kiöregedett vagy idő előtt kikorhadt fák – főként a nyárfák – életveszélyesek lehetnek. Csepelen akkor már tíz éve nem volt sem facsere program, sem fapótlás, a faállomány állapotáról halvány fogalma nem volt az akkori önkormányzatnak. A vihar következményei ezért súlyosak voltak, Csepel számos pontján dőltek ki tucatjával a fák, hatalmas károkat okozva ezzel. Az volt a csoda, hogy akkor nem halt meg senki.

Dugó és nyárfasor 2008 júniusában a VITUKI székházból készült képen (fotó: Ábel Attila)

Viszont, mivel nem halt meg senki, utána sem történt semmi. Egészen 2006-ig. Az újabb brutális, és immár tragikus vihar 2006. augusztus 20-án, figyelmeztetés nélkül csapott le Budapestre, éppen az ünnepi tűzijáték idején. Annak sajnos már halálos áldozatai voltak. Emiatt sokan észbe kaptak, hogy tenni kellene valamit.

Az egyik utolsó kép a még álló nyárfasorról, ha jók a fotó adatai, 2008 augusztusából (fotó: Ábel Attila)

Meg is kezdték a balesetek és károk legtöbbjét okozó nyárfák visszavágását, esetenként kivágását. Ám akkor még többnyire csak visszavágták az ágakat, és ezt tömegével végezték el a budapesti nyárfasorokban. Ez történt a Szabadkikötő úti jegenyesorral is.

Az egyik, általunk megkeresett szakember akkor azt mondta, hogy a kapkodva végrehajtott visszavágások nem voltak szakszerűek, nem kezelték le a megnyesett fákat megfelelően. Ő erre vezette vissza a – szerinte visszavágott ágakból kiinduló – általánossá vált korhadást.

Porvihar és jegenyesor: a Szabadkikötőt a Gyurcsány kormány privatizálta, az új tulajdonos pedig feltöltötte a kikötő egyik öblét, ami jó üzlet volt – ám szelesebb időben évekig ilyen porral járt (fotó: Ábel Attila)

Nem sokkal, talán egy éven belül 2008 novembere előtt kábeleket is fektettek az út mellett, méghozzá éppen a nyárfasor tövében. Az árok mély volt, a munkások jól láthatóan belevágtak, átvágták a fák gyökérzetét. Több csepeli környezetvédő – közöttük az azóta elhunyt Menyhért Péter – erre vezették vissza a fák balesetveszélyessé válását. Menyhért ugyanakkor hiába kért, nem kapott szakszerű magyarázatot a teljes fasor kivágására.

Bármi is volt az oka az idő előtti tömeges korhadásnak, megtörtént, és a fák többségének kivágása balesetvédelmi és életvédelmi okokból is indokolt volt. Más kérdés, hogy a főváros aztán nem öntözte a nyárfasor helyére ültetett facsemetéket, ezért azok kiszáradtak, és többször is meg kellett ismételni az új fasor kiültetését. 

A 2010-es kormányváltás Budapesten is új főpolgármestert hozott. Tarlós István idején – húsz év után – ismét lett tervszerű fapótlás és faültetés a fővárosban. A csepeli vezetés is megváltozott. Németh Szilárd polgármestersége idején Budapest egyik legtöbb fát ültető kerülete lett a csepeli. 2014-től Borbély Lénárd lett Csepel polgármestere, és folytatta a facsere programot és a faültetéseket.

Az elmúlt 12 évben a legtöbb fát ültető budapesti kerület  toronymagasan Csepel, és nagyon úgy tűnik, hogy ez a következő években sem változik.

Érdekesség, hogy az akkor még MSZP-s vezetésű csepeli önkormányzat készített a Szent Imre térre vonatkozóan egy teljes átépítési tervet. Ebben a szakemberek több mint 200 fát javasoltak baleset- és életvédelmi okokból kivágásra. Ám nem történt semmi, a 242 millió forintba kerülő projekt terveit elsüllyesztették. A tervek a 2014-es csepeli városrehabilitációs pályázatánál kerültek elő a fiókból, és a tér fapótlása nagyjából az eredeti szakértői javaslatnak megfelelően folyt. A szemmel láthatóan korhadt fák kivágását pedig éppen azok kritizálták, akik pontosan tudták, hogy ezt a munkát már nekik el kellett volna végezniük.

A kritizálók sorába akkor már Szabó Szabolcs is beszállt, ő egy manipulált fotóval próbálta elhitetni az emberekkel, hogy a korhadt fák egészségesek voltak.

Szabó azóta sem támogatott egyetlen csepeli fejlesztést sem, immáron nyolc éve hegyezi a zabot a parlamentben, és ezt további négy évig folytatná.

Csepel.info

15 hozzászólás “Csepel retro: amikor kivágták a Szabadkikötő gyönyörű jegenyesorát” bejegyzésre

  1. admin szerint:

    A fasorról készült utolsó képek, illetve a jegenyesor kivágása: https://photos.app.goo.gl/Lto5kuYBX5gbhfNW9

  2. László szerint:

    Egy 1970es években “kicsi” jegenyefának 2008-ra sajnos bőven lejár az ideje. Egy másik kerületben volt alkalmam sokat nézni őket. Szép magasak voltak 5-6 db. 30méter körüliek. Egy idő után megritkult a lombjuk, visszavágták őket kb.5 méteres csonkig nulla lombozatot hagyva. 5 év alatt szépen visszanőtt a lombozat, persze már nem voltak olyan magas mint régebben. Aztán egyik váratlanul kilapított egy parkoló autót. Nem volt odvas a belseje. A képeket elnézve mennyivel jobb minőségű volt az út régebben a 70es években, meg a gyujcsányördög idejében. 😛

  3. admin szerint:

    Karácsonyék nem újítják fel az utat, nem is áll szándékukban. A gerincutat sem építik meg, nem szánnak rá egy fillért sem. Úgyhogy a helyzet nem fog javulni.

  4. László szerint:

    Remélem a töltésen a Trabant felett a máig is harcoló HÉV-ről nem ő tehet. Odáig rendben van hogy divat a retro… 😛

  5. Gyula szerint:

    A kerületben ti is kivagdaltátok már szinte mindet. Egyéb?

  6. Gyula szerint:

    Rávettem magam, hogy végigolvassam…
    Amióta ti vagytok sem lett zöldebb a látkép, az ablakomból, sőt kevesebb.
    Egyéb?

  7. László szerint:

    Admin által megosztott képek beszédesek. Első kép: jobboldali fák villanyoszlopig kuka… 2.kép: hév és a szürke merci közötti jegenyefa kuka..Nem tudom mit akartok már egy olyan fától. Egy szer már vissza lett vágva vagy letörve. Az összes képen vagy megritkult lombozatot vagy 1x már visszavágott fát látni. Mind időzített bomba. Idő kérdése mikor dől vagy a hévre vagy autó elé. Rengeteg fánál látni olyat hogy közvetlen a törzs mellett nőnek ki felfelé új ágak a földből. A fő törzs nem kap elég vizet vagy nem tud felvenni elég vizet. Haldoklik ennyi. Sehol nem ültetnek már jegenyét.

  8. kerdes szerint:

    admin (kormányparti :-)) : karácsony előtt milyen vezetése volt a fővárosnak? Hány évig? Mennyit tettek a gerincút folytatásáért? “Úgyhogy a helyzet nem fog javulni.” Vagyis előtte is rossz volt? 🙂

  9. csakúgy szerint:

    “Karácsonyék nem újítják fel az utat, nem is áll szándékukban. A gerincutat sem építik meg,”

    Ezt nem értem. Ha a fővárosnak kell megépíteni az utat, akkor miért ígérik ezt, az önkormányzati választásoknál. (Németh Sz., Borbély L.) Karácsony előtt,
    ott volt Tarlós, tőle is számonkérték?

  10. László szerint:

    Nem jobb másra mutogatni? Nem kerül nagy erőfeszítésbe se pénzbe.

  11. Nagyapó szerint:

    Tarlós alatt készült el a Teller E. út. Karácsony ellenben eltolta az EU pályázatot a továbbépítésre. Ez a különbség.
    Az MSZP vezetésű hivatal sok tervet készíttetett a csőkosokkal, ami (szerencsére) nem került kivitelezésre, lehetett rájuk hivatkozni, viszont jó pénz volt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. kerdes szerint:

    nagyapo: “Tarlós alatt készült el a Teller E. út.” vagyis a szalagátvágásra pont ők kerültek hatalomra? 🙂 Viszont a folytatásra nem volt elég az a sok év. Vagy rosszul tudom? 🙂

    “Az MSZP vezetésű hivatal sok tervet készíttetett a csőkosokkal, ami (szerencsére) nem került kivitelezésre, lehetett rájuk hivatkozni, viszont jó pénz volt.”

    A Jedlik tervezésére is sok pénz ment el. De gondolom az egészen más. 🙂

  13. László szerint:

    És milyen csend van a Munkásotthon körül amit a szocialisták teljesen tönkretettek. Megjavult már? Dolgozik az önjavító habarcs?

  14. Gyula szerint:

    Azt most benyelték ezek, vagy mi van vele, mert nem követem a dolgokat?

  15. kismiska szerint:

    Ez a cikk most azért íródott hogy az utolsó mondattal be lehessen olvasni a Szabó Szabolcsnak?Egyébként esetleg nem azért “hegyezi a zabot 8 éve mert a parlamentben” mert egy ellenzéki képviselő minden ötletét lesöprik a kormánypártiak ezért nem tud intézni semmit?Ha meg kormányváltás lenne akkor meg igen,és fordulna a kocka és a Szilárd lenne tehetetlen?

    “az új tulajdonos pedig feltöltötte a kikötő egyik öblét, ami jó üzlet volt”,Szóval volt egy öböl amit senki nem akart kikötőként használni-feltöltötték és most egy pénzt termelő és adót fizető létesítmény van a helyén-és ez valamiért fáj az Ábelnek?
    A fasorral kapcsolatban pedig ez egy beismerés akar lenni?Csak mert úgy emlékszem hogy még ellenzékben a fideszesek itt is fenyegetőztek hogy majd ha átveszik a hatalmat akkor majd utánanéznek az irattárban hogy ki a felelős a favágásokért-azóta néma csend mostanáig amikor leírják “hogy a fák többsége veszélyesen korhadt volt.”…

Itt lehet hozzászólni !