Képmentő: így pusztított Csepelen a 2004-es nagy vihar

Csepel.info

Az Áruház – ma Görgey – tér hatalmas fákkal volt tele, ezek közül több kidőlt: a fákat a szocialista vezetés kivágta

Tetőket szakított le, fákat csavart ki, repülőt, helikoptert borított, néhol tojás nagyságú jégdarabokkal bombázott az elképesztő erejű vihar 2004. június 9-én. Ön is emlékszik? Ez volt az első abban a sorban, ami azóta két-három évente ismétlődik, és 2006. augusztus 20-án öt emberéletet követelt.

A 2004-es nagy vihar Csepelt különösen durván érintette: mutatjuk az akkori képeket.

Az Áruház-téri kis játszótéren szerencsére nem sérült meg senki

Totálkáros buszváró, mögötte a régi rendelő: felújításáért cserében előző évben, 2003-ban zárták be a csepeli kórházat

A vihar a fővárosban egy embert megölt, és Dél-Pesten pusztított a leginkább. Miskolcon tojásnyi jégdarabok potyogtak az égből, a IX. kerületben pedig egy tetőt szakított le a szél. Csepelen sorban dőltek ki az Áruház – mai Görgey – tér hatalmas fái, de a sétányokon is tucatjával tépte ki a földből, vagy törte ketté a fákat szél. Csepel minden részén nagyok voltak a károk.

A Kölcsey iskola udvara (ez a 2012-es kép róla)

A legtöbb elpusztult fa kanadai nyár vagy jegenyefa volt, amely szintén a nyárfák egyike. Bár a nyárfasorok még nem jártak életciklusuk végén, mint most, már húsz-huszonöt évvel ezelőtt meg kellett volna kezdeni a pótlásukat. Ez akkor nem történt meg. A júniusi vihart követő hónapokban a főváros és Csepel akkori vezetése kapkodva próbálta a hasonló károkat megelőzni. Ezrével csonkolták, vágták ki a nyárfákat, többek között a csepeli Szabadkikötő út mellett és a Hollandi úton, de kivágták a fákat az Áruház – mai Görgey – téren is.

Autós kár a sétányoknál: ebből volt a legtöbb a környéken

A levágott csonkokkal viszont nem foglalkoztak. Azok korhadni kezdtek, és pár év múlva ismét balesetveszélyessé vált a fák tekintélyes része. Erre jó példa a Szabadkikötő melletti nyárfasor, melyet aztán 2008 nyarán végig kivágtak (sajnos az akkori képek valamilyen okból a cikkben nem elérhetők, csak google kereséssel). A legtöbb fa kivágás indokolt is volt, ezt a Csepel.info korabeli cikkeiben is megírtuk. Ám nem az összes, és a szakértői jelentést Tóth Mihály akkori polgármester többszöri kérésre sem hozta nyilvánosságra. A nyárfasor helyébe 2009-ben ültetett facsemetéket ráadásul évekig nem locsolták megfelelően, így azokat újra kellett ültetni.

Németh Szilárd mutatja a károkat a sétányokon 2004-ben

2004 óta sajnos megszoktuk rendszeresen ismétlődő, különösen nagy viharokat. Az utolsó igazán nagy pusztítás 2015 nyarán volt, akkor a csepeli posta tetejét is elvitte az orkán-erejű szél. Különös szerencse, hogy az önkormányzat egy évvel azelőtt vágta ki a Szent Imre tér balesetveszélyes és korhadt fáit, és ültetett újakat. Szakemberek szerint 2015-ben ennek köszönhettük, hogy nem halt meg senki.

2017 augusztusában a Jobbik kezdeményezésére elfogadta a Fővárosi Közgyűlés azt a döntést, mely szerint Budapest közterületein kivágják az egyébként is  irritálóan szöszölős kanadai nyárfákat, hogy a helyükre nemes fafajtákat ültessenek. A kezdeményezéshez 2017 szeptemberében Csepel is csatlakozott. A javaslatot a Jobbik és az MSZP minden képviselője támogatta, a Fidesz-KDNP-ből pedig csak egy képviselő tartózkodott. Így megszavazta a javaslatot Takács Mónika, az MSZP polgármester-jelöltje is, aki politikai kampányában most éppen ezek ellen a favágások ellen tiltakozik. A legtöbb fát egyébként éppen Csepelen ültette az önkormányzat 2010 óta.

A fotókat köszönjük Ábel Attila alpolgármesternek, további képeket itt nézhetnek meg.

Csepel.info

2 hozzászólás “Képmentő: így pusztított Csepelen a 2004-es nagy vihar” bejegyzésre

  1. lutria szerint:

    “szakértői jelentést Tóth Mihály akkori polgármester többszöri kérésre sem hozta nyilvánosságra.”Már 8 éve a fideszes vezetésnél van az irattár kulcsa,megkereshették volna ha ilyen fontos…
    Amúgy manapság is ugyanolyan ocsmányul “csonkolják” a fákat,minden águkat levágják,hagynak egy akár ~8m magas tönköt,hátha gyönyörű fává változik…Pl. a Szent Imre tér sarkán lévő templom előtt.
    Amikor meg az egész fát kivágják a használható részeit elviszik,ledarálják,komposztálják,de a kifordult gyökeres tönköt sokszor otthagyják hogy majd jön a markoló és kiszedi-de az valahogy nem akar megérkezni,az Ady Endre út elején a panelek között van egy ami már 2015 óta várja a kiszedést.És az Árpád úti panelek között is ami tavaly dőlt ki és ütött agyon majdnem valakit-a tönk azóta is ott van.
    Úgyhogy ez a hozzáállás nem önkormányzat pártállásától függ.

  2. […] fogalma nem volt az akkori önkormányzatnak. A vihar következményei ezért súlyosak voltak, Csepel számos pontján dőltek ki tucatjával a fák, hatalmas károkat okozva ezzel. Az volt a csoda, hogy akkor nem halt meg […]

Itt lehet hozzászólni !