Fogyatékkal élők világnapja

Csepel.hu

December 3-a a fogyatékkal élők nemzetközi világnapja. A csepeli önkormányzat ebből az alkalomból több száz fogyatékossággal élőt látott vendégül az elmúlt években a Nagy Imre Általános Iskola tornacsarnokában. A pandémia miatt a közös ünneplés idén és tavaly is elmaradt, az önkormányzat azonban igyekszik figyelemmel kísérni a fogyatékkal élők problémáit.

A világnap kapcsán Szuhai Erikával, az önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottságának elnökével beszélgetett a Csepeli Hírmondó.

„A fogyatékos emberek nemzetközi napja nem ünnepnap. Inkább egyfajta jelzés az egészséges emberek felé, hogy ne feledkezzenek el azokról, akik bizony sokkal nehezebben élik meg mindennapjaikat tartós betegségük vagy fogyatékosságuk révén. Egy pillanatra álljunk meg, és gondoljuk át, mennyivel nehezebb helyzetben és körülmények között élnek. Nekünk pedig, akik egészségesek vagyunk, az a feladatunk, hogy segítsünk” ‒ hangsúlyozta Szuhai Erika. „2010-ben, amikor Németh Szilárd országgyűlési képviselő a kerület polgármestere lett, az új vezetésnek számos hiányossággal kellett szembesülnie. Ilyen terület volt a fogyatékosügy is. Munkám során sikerült polgármesteri támogatással elérnem, hogy a Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesülete a korábbi, méltatlanul elhanyagolt, fűtetlen helyiségéből olyan helyre költözhessen, ahol ügyfélszolgálati tevékenységet is elláthat. Ugyanakkor komoly eredmény volt az is, hogy a csődbe ment, megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató alapítvány dolgozóit felkaroltuk, és az önkormányzati tulajdonban lévő Városgazda Zrt. munkatársai lettek. Kialakítottunk számukra egy olyan műhelyt, ahol ma már két műszakban dolgoznak, létszámuk elérte a 125 főt” ‒ tette hozzá Szuhai Erika. Egyúttal kiemelte, Borbély Lénárd polgármester is szívén viseli a kerület fogyatékos lakóinak helyzetét. Az önkormányzat törekszik arra, hogy a mozgássérülteket ‒ ezzel együtt az időseket és a kismamákat is – segítse az intézmények, járdaszigetek akadálymentesítésével. „A kerületünkben működő Mészáros Jenő Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben Gajdócsi Nóra igazgató asszony vezetésével kiváló gyógypedagógusok látják el a speciális tanítást, gondoskodást igénylő gyermekeket. Az intézmény alapítványát is igyekszik rendszeresen támogatni az önkormányzat. A kerület rendezvénynaptárában évek óta szerepel a fogyatékkal élők világnapja. Az ebből az alkalomból szervezett programot rendszeresen 300 fő feletti létszámmal tartjuk, az elmúlt két évben azonban a járvány miatt ez elmaradt. Persze tudjuk, hogy itt sem lehet mindenkit elérni, sokan szégyellik fogyatékosságukat, pedig nem szabadna. Arra biztatok minden, kerületünkben élő fogyatékos lakót, hogy ne féljen szólni, ha problémája van. Jelezzék azt az önkormányzatnál, a HSZI-nél, vagy a Mozgássérültek Egyesületénél, igyekszünk megoldást találni. Sajnos a gond mindig sokkal több, mint amennyi a megoldás, de bízom benne, hogy minél több esetben sikerül segíteni” ‒ tette hozzá Szuhai Erika.

Csepel.hu

4 hozzászólás “Fogyatékkal élők világnapja” bejegyzésre

  1. pl szerint:

    Hajrá Fidesz…

  2. Csupa szerint:

    Èljen az Ellenzéki Összefogás!

  3. Gratulálok szerint:

    Legfőbb erénye, hogy a férje parlamenti pincér!

  4. Gyula szerint:

    Ő a területi képviselő, állítólag, de egyszer nem láttuk még. 😁

Itt lehet hozzászólni !