Öko karácsony – környezettudatos készülődés a Radnótiban

Csepel.hu

Karácsonykor a legtöbben szeretnénk csodás díszbe öltöztetni otthonunkat, a legszebb ajándékokkal meglepni szeretteinket. Nem az ajándékok értékén múlik mennyire lesz gazdag és meghitt a karácsony. Akkor is lehet bensőséges, szép az ünnep, ha saját készítésű ajándékokkal kedveskedünk, felesleges tárgyak helyett, pedig élményeket adunk. A környezettudatos ünnepvárásra hívta fel a figyelmet a Radnóti Miklós Művelődési Ház Ünnepelj zölden elnevezésű programja is.

A hagyományos garázsvásárral egybekötött öko-karácsonyi rendezvényen környezetbarát ajándék és dekorációs ötletekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők. „A program célja, hogy kicsit másképp tekintsünk az ünnepekre. Fontos kérdés, hogyan tehetjük környezettudatosabbá az életünket, és hogyan tudjuk mindezt megvalósítani karácsonykor is. Ennek egyik módja, ha a tömegfogyasztás helyett visszafogottabban, átgondoltabban vásárolunk, lassítunk a tempónkon, jobban odafigyelünk egymásra” –mondta Ligeti Ágnes a művelődési ház intézményvezetője. Egyúttal hangsúlyozta, egyre inkább felértékelődik saját kezűleg készített ajándékok jelentősége is. A csomagolásnál is jobban tudatosulhatna, mekkora összegeket költünk díszpapírra, ami végül a szemétben köt ki, pedig újra felhasznált anyagokból, textilekből is lehet ízléses, szép csomagolást készíteni. „Jó lenne, ha a rossz beidegződések megszűnnének, javulna környezettudatos szemlélet és a klímavédelem jegyében másként gondolnánk a karácsonyra is”- tette hozzá Ligeti Ágnes.

Garázsvásár, Klíma Kuckó

A garázsvásáron használt ruhák, játékok, sok-sok apróság talált új gazdára. A rendezvényen ugyanakkor leadhatók voltak a műanyag kupakok, a használt elemek, farmerek, kávékapszulák is, ez utóbbiak környékbeli vállalkozók munkája nyomán hasznosulnak újra.

A programon a gyerekre is gondoltak. A Klíma Kuckó asztalainál a legkisebbek – dobozkartonból, feleslegessé vált CD lemezekből, tobozokból, levelekből – fenyődíszeket készíthettek, melyek a megszokott üvegdíszek helyett a művelődési ház karácsonyfájára kerültek.

„A zöld garázsvásár adta az ötletet, hogy a környezettudatos szemléletet már az ünnepre hangolódva mutassuk be, valamint az Advent második hetéhez kapcsolódó lelki tartalom is, ami a mértékletesség gyakorlását helyezi előtérbe. Ez szorosan kapcsolódik az idei karácsony ökológiai lábnyomához is világszinten, amely sajnos egyre mélyül, globálisan nem csökken” –mondta Pilinger Zsuzsanna környezeti nevelő, a Harmónium Független Kommunikációs Egyesület Aprólépés csapatának munkatársa. „Ez a tudatosság megmutatkozik az alapanyagok kiválasztásában is. Igyekeztünk szemléltetni, milyen sokszínű dekorációk születhetnek otthon fellelhető csomagolóanyagok, kidobásra ítélt tárgyak, hulladékok újbóli felhasználásával. Például papír gurigából, vagy séta közben összegyűjtött levelekből, a természet kincsiből új, kreatív díszek készülhetnek. A fölösleges áruk fórumán pedig bemutattuk milyen károkat okoznak a már nem hasznosítható, szemétbe kerülő főként műanyag tárgyak, mennyire ártalmasak az ökoszisztémára, a természetre, az állatvilágra”- hangsúlyozta Pilinger Zsuzsanna. Az Egyesület munkatársai bemutattak a gyerekeknek egy olyan asztalt is, ahol együtt megvizsgálták, hogy mi van a Mikulás-csomagokban. Melyek a helyettesítő termékek és mi honnan érkezik: milyen környezeti terhelést jelent a világ másik feléről érkező termék. Szó esett a kakaóültetvényekről és a gyermekmunkáról is, valamint a minősítő címkék jelentőségéről, amik segítik az eligazodást, hogy melyik termék megbízhatóbb. Mindezek szemléletében nagyon fontosak a környezettudatosság téren tett egyéni felismerések, vállalások is, melyek egy-egy rövid üzenetként kerültek fel a Klíma Kuckó öko-karácsonyfájára.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !