Elindult a Jedlik újjáépítése

Csepel.hu

Néhány napja megérkeztek a munkagépek, november 18-án pedig megtörténik a munkaterület átadása a Jedlik Ányos Gimnáziumnál – mondta el a Csepeli Hírmondónak Borbély Lénárd polgármester annak kapcsán, hogy a kormány finanszírozásával elkezdődik Budapest egyik legnagyobb beruházása Csepelen.

A szerződés szerint a kivitelező cégnek 670 naptári nap áll rendelkezésére a munka elvégzésére. Ebben az időben a részletes kivitelezési tervek elkészítése is benne van. A műszaki átadás idő – pontja 2023. második felében lesz.

A csepeli önkormányzat döntése nyomán már semmi sem állhatja útját a Jedlik Ányos Gimnázium felújításának, a napokban el is indultak a munkálatok – számolt be a Csepeli Hírmondónak a polgármester, aki emlékeztetett: noha a kormány 2017-ben mintegy 5 milliárd forintot biztosított az önkormányzatnak a felújításra, hamar kiderült, az összeg nem lesz elég az Új JÁG Társadalmi Egyeztető Fórum által javasolt beruházásokra. Ráadásul az építőipari árak is elszálltak, így az épület teljes környezetének átépítésére, modernizálására és bővítésére félretett pénz kevésnek bizonyult. Ezért a kormány vette át a beruházást, amelyet a BMSK Zrt. valósít meg. A kivitelezési szerződés értéke több mint nettó 16 milliárd forint, amely állami forrásból valósul meg. Az önkormányzat mindenben együttműködik az állami beruházó céggel és mindenben segít a kivitelező cégnek.

Az épületben először bontási munkálatok lesznek, várhatólag november végén elindul a tornaterem lebontása. „A kivitelező szerint a teherforgalomra és az épület megközelítésére sem a Táncsics Mihály utcát, sem a József Attila utcai bejáratot nem veszik igénybe. Erre a Bajcsy-Zsilinszky utca felől kerül sor. A teherautók parkolása az építési telken lesz” – tájékoztatott a polgármester, aki egyúttal minden csepelitől türelmet és megértést kér, kiemelve, hogy a bontási munkák során a zaj nagyobb lesz. A környéken élőket hamarosan egy szórólapon tájékoztatják a beruházás részleteiről.

Borbély Lénárd a Csepeli Hírmondónak arról is beszámolt, mi újul meg a területen. „Ha csak az épületeket nézzük, közel 15 ezer négyzetméterről van szó. A főépületben belső és külső felújítás is történik. Mindenhol új nyílászárók lesznek. Korszerűsítik az épületgépészeti rendszereket, a villamossági berendezéseket, a tantermeket. Rendezik a közlekedőtereket, az öltözőszekrényeket. Bővítik a tantestület épületrészeit, dísztermet és aulát alakítanak ki, de lesz itt korszerű könyvtár és múzeum is. Az akadálymentes elérést felvonóval biztosítják, a tornaterem épületét ugyanakkor teljesen elbontják, helyére új épül. Emellett a Dél-pesti Tankerület központi épületét is lebontják. Ennek helyén parkoló lesz. A sportpályákat szintén felújítják, ahogy a kert is vadonatúj külsőt kap. A telek keleti részén ugyanakkor sportfunkciók lesznek és egy fedett parkoló. Mindezek mellett sportpályák is épülnek. A tervek szerint lesz itt futball – pálya, futó-, súlylökő- és távolugró- és magasugrópálya is, valamint egy kültéri fitneszpark” – emelte ki a polgármester, hozzátéve, a kormánnyal és a kivitelezővel való szoros együttműködésben azon dolgoznak, hogy a lehető legkisebb kellemetlenségekkel történjen meg a felújítás. A bontási munkák során kiemelt figyelmet fordítanak a zaj- és porterhelés csökkentésére. A szálló por mennyiségét locsolással csökkentik, de lesznek védőponyvák is. A bontási területen a törmeléket szelektíven gyűjtik és szállítják el más telephelyre, ahol újrahasznosítják ezeket. Fontos információ még, hogy az idén novemberben kezdődő bontási munkák legkésőbb 2022 nyaráig tartanak, de például a toronydaruk építését már jövő januárban megkezdik.

„A beruházás eredményeként kerületünk egy modern, XXI. századi színvonalú oktatási intézménnyel fog gazdagodni”. Borbély Lénárd emlékeztetett: az elmúlt években – az óvodaudvar-felújítások és egyéb fejlesztések mellett ‒ több csepeli iskolát is felújítottak. A Jedlik Ányos Gimnázium felújítása országos szinten is jelentős. A polgármester az elmúlt időszakban többször is megerősítette: a felújítás után az ingatlan a csepeli önkormányzat tulajdonában marad és a jedlikes diákok újra birtokba vehetik.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Elindult a Jedlik újjáépítése” bejegyzésre

  1. Gratulálok szerint:

    A Lánchíd felújítása nem sokkal kerül többe, mint a Jedlik felújítása!

Itt lehet hozzászólni !