Orbán Viktor: Május 10-én nyitnak a középiskolák, csak írásbeli érettségi lesz

Origo.hu

FORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

A vírust megsemmisíteni csak vakcinával lehet, és átlépte a regisztráltak száma a négymilliót, őket hamar beoltják – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában szólt arról is, hogy a középiskolák május 10-én nyitnak, csak írásbeli érettségi lesz. A baloldal oltásellenes, ez nem képezheti vita tárgyát – tette hozzá. 

Nagy-Britanniából származik a most pusztító mutáns, ami jóval erősebb, mint az első hullámkor megismert vírus – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel. – Más a tűzereje – fejtette ki a brit mutánsról a kormányfő, és elmondta, hogy az első hullám időszakában a zárás elég volt, de most ez már nem elég, a brit mutánst meg kell semmisíteni.

 

A miniszterelnök, aki szerint a bezárkózás csak lassítja a mostani mutáns terjedését, de megsemmisíteni csak vakcinával lehet a vírust.A mi nemzedékünk nem látott még ilyet, a rendszerváltás is civilizált, nem háborús állapotok között zajlott. Halottaink vannak, lélegeztetőgépekre, gyógyszerekre van szükség. Háborús hangulat van – vélekedett a kormányfő.

Már több mint négymillióan regisztráltak 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az embereknek egy idő után elege van a háborúból, és felértékelődik a „béke” szó. – Akkor lesz béke, ha a vírust oltásokkal sikerült legyőzni – mondta a miniszterelnök. Ehhez regisztrálni kell – fejtette ki a miniszterelnök. Mint mondta, a tegnapi napon átlépte a regisztráltak száma a négymilliót: – Ez növekvő szám, de még mindig kevés, ezért híres embereket kértünk meg arra, hogy egy új kampány formájában igyekezzenek ösztönözni az embereket az oltás beadatására. A hárommillió beoltott számát hamarosan elérjük, a négymilliót május elejére.

Orbán Viktor közölte: Június elejére nyolcmillió magyar állampolgárból képesek leszünk hétmilliót beoltani, de attól tartok, nem lesz annyi magát beoltani akaró személy, mint amennyi vakcina.

Az biztos, hogy a labdarúgó-EB kezdetére, ami egy fontos esemény, mindenki be lesz oltva, aki regisztrált. Óvatos lépést tettünk húsvét után, nyolc óra után is az utcán lehetünk.A miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, aki ezt a tilalmat betartotta, hiszen az elmúlt időszakban a főváros képe azt mutatta, hogy autó és ember alig volt az utcán, az emberek példás fegyelmezettséget mutattak.  A mi országunk példamutatóan működött együtt a járványügyi szakemberekkel – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hatalmas logisztikai feladat

Orbán Viktor kiemelte: jelenleg öt vakcina érhető el az országban. – Mindegyiknek van egy párja, amit eltesznek a második oltásra, hiszen az oltásból mindenkinek két adag kell. Ennek a nyilvántartása, raktározása, a megfelelő embernek történő beadása sokkal bonyolultabb feladat, mint gondoltam. Óriási logisztikai műveletről van szó, sokkal nagyobb apparátus dolgozik rajta, mint gondolnánk – fogalmazott.

A kormányfő a vakcinabeszerzések kapcsán kijelentette: Magyarország – a nép fejében magunk elé sorolt országokat messze megelőzve – nagyon jól teljesít. Rámutatott arra is, hogyA 65 ÉV FELETTIEK BEOLTÁSA MÁR 90 SZÁZALÉK FELETT VAN.Az elejétől fogva bíztam benne, hogy ez sikerülni fog – tette hozzá. Az idősek életveszélyben voltak, és ember nem tudta megmondani, hogy ha a 65 év felettiek megkapják a vírust, akkor mi fog történni.

Brüsszelben ugyanaz történt most, mint a migrációnál 

Brüsszelben az történt, mint a migrációnál és a kerítésépítésnél, és mire észbe kaptak, addigra bent voltak – mondta a kormányfő. Csak a magyaroknak volt a helyén az eszük. Orbán Viktor elmondta, hogy a vakcinák esetében azt mondtuk, hogy nemcsak az árat, hanem az időpontot is figyelembe kell venni.A kínai és orosz vakcina esetében is ugyanolyan támadásokat kapott az ország, mint a kerítésépítés idején – tette hozzá. Most pedig Bajorország orosz vakcinát akar rendelni. Úgy látja, jól döntött az ország, és hiába vannak nálunk nagyobb országok, akkor is nekünk kell vállalni a döntés felelősségét.

Május 10-én nyitnak a középiskolák

A kormányfő hangsúlyozta, hogy bár április 19-én kinyithatnának az iskolák, hiszen elvégezték az intézmények fertőtlenítését, vagyis készen állnak az iskolák újranyitására, de a közelgő érettségi szünet miatt mégis úgy látják, nem érdemes néhány napra újranyitni a középiskolákat.

Az Operatív Törzs ma reggeli ülésén ezért arról döntöttek, hogy MÁJUS 10-ÉN, AZ ÉRETTSÉGI BEFEJEZÉSÉT KÖVETŐEN INDÍTJÁK MEG A KÖZÉPISKOLÁSOK SZEMÉLYES TALÁLKOZÓRA ALAPULÓ OKTATÁSÁT– jelentette ki Orbán Viktor. Közölte továbbá, hogy tavalyhoz hasonlóan ezúttal is csak írásbeli érettségi lesz. – Azt fogjuk csinálni, ami tavaly egyszer már bevált – magyarázta.

A kormányfő beszélt arról is, hogy még nincs döntés a 16-18 éves korosztály beoltásáról, de Magyarországon egyébként 13-féle gyermekkorban adandó oltás van, és általánosságban az a jellemző, hogy a szülők körében szinte alig van oltásellenes mozgalom, bíznak a vakcinákban.

Orbán Viktor: Oltásellenes a baloldal

A baloldal oltásellenes, és ezt bizonyítja, hogy a baloldal beadott egy országgyűlési határozatot, amelyben az volt, hogy tiltsa be a parlament az orosz és kínai vakcinákat. Ha ezt elfogadtuk volna, akkor sokan meghaltak volna. A baloldal képmutatása, hogy magukat beoltják, másokat pedig lebeszélnek. Ha elérjük a négymilliós létszámot május elejére, akkor nyithatnak a szállodák, éttermek és közösségi események. Egyelőre az iskolák újranyitása következik – mondta a kormányfő.

Petry Zsolt ügyében elmondta, az elvi kérdéseken túl lényeges, hogy egy magyar emberről van szó. „Magyarország azért harcol, hogy komoly, erős és sikeres ország legyen. Az első az, hogy egyetlen magyar sincs egyedül. Petry Zsolt sincs egyedül”. A válogatott sportolóinkra úgy tekintünk, mint a lányainkra, fiainkra. A sikeres fellépés első feltétele az egység. Az egységet helyre kell állítani, ez pedig a szövetségi kapitányon és Szalai Ádámon múlhat.

Origo.hu

17 hozzászólás “Orbán Viktor: Május 10-én nyitnak a középiskolák, csak írásbeli érettségi lesz” bejegyzésre

  1. PáLoS TREND szerint:

    A FELCSÚTI POKOLFAJZAT az ELSZÁMOLT ISKOLANYITÁSSAL GYEREKEINK ÉLETÉVEL JÁTSZIK!!!
    AZ, HOGY ORBÁN VIKTOR KÖZELLENSÉG, HOGY NEM a MAGYAR EMBEREKET SZOLGÁLJA és, HOGY NEM MAGYARORSZÁG ÉRDEKEIT VÉDI az MÁRA MÁR VÉRESEN KOMOLLYÁ VÁLT!!!
    “Én is azon gondolkodtam, hogy mi volna a módja annak, hogy a gyerekemet itthon tartsam… – ha erre van lehetőség, én élnék vele.
    Barátnőm 2 nagyobb fővárosi kórházban is radiológus főorvos, ő azt mondja, hogy tele van a kórház fiatalokkal, de ami még döbbenetesebb, azokkal, akik az első oltáson túl is vannak.

    És még mondott olyanokat, ami miatt én nem engedném szívesen iskolába, tömegbe, de még csak tömegközlekedési eszközre sem!!!”

    A korlátozások feloldásának jelenleg egészségügyi, járványügyi alapon nyugvó szakmai indoka nincs – írta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    “A nyitás megkezdését korainak tartjuk. Változatlanul nem a jelenlegi oltottsági szintet, hanem a járványadatok javulását és az ellátórendszer terhelésének csökkenését tekintjük a nyitás feltételének” – közölték.

    Kedden csúcsot döntött a koronavírusban elhunytak száma, a lélegeztető gépen lévők száma magas szinten stagnál, egyre több a kórházakban a beteg. Jelenlegi ismeretek szerint a járvány harmadik hullámának jó esetben a platóját értük el.

    A koronavírus elleni oltás csak a második oltást követő 7. nap után nyújt járványügyi szempontból is megnyugtató, bizonyítottan magas szintű védettséget.

    Ennél korábban csak részleges védettség áll fenn, ami lehetővé teszi a fertőzés terjedését és hamis biztonságérzetet nyújt – írták.
    A MOK elnöksége a boltok hosszabb nyitva tartását és ezzel a vásárlók időben, térben jobb elosztását jó iránynak tartja, az egyéb szolgáltatások és főként az oktatási intézmények nyitását azonban határozottan korainak ítéli.

    “Kérjük a lakosságot, hogy – függetlenül attól, hogy számos szolgáltatás újra elérhető – ne változtassanak eddigi szokásaikon, továbbra is a lehető legszükségesebb esetben menjenek csak boltba, publikus helyekre, tartsák a távolságot, hordják a maszkot és ne látogassák ismerőseiket, rokonaikat.

    Fokozottan tartsa be mindenki a járványügyi előírásokat, mert a súlyos áldozatokat követelő harmadik hullámon még egyáltalán nem vagyunk túl!” – áll a MOK elnökségének közleményében.

    Én személy szerint úgy vélem, hogy csak akkor lehetne a kormányra hatást gyakorolni, ha tömegesen fejeznék ki a diákok és szüleik azon igényüket, hogy otthonról fejezhessék be a tanévet.

    Sajnos a PDSZ (pedagógusok demokratikus szövetsége) már kifejezte aggodalmát hivatalos formában, de azzal le lett pattintva, hogy “kapunk oltást”.

    Félelmetes, hogy senkit sem érdekel “fentről”, hogy még mi sem leszünk védettek, és hogy a több száz diák, aki most betódul az iskolákba, szűk tantermekbe, milyen veszélynek lesz kitéve, s rajtuk keresztül a családok is. Én leginkább őket és Önöket féltem.”

    „Hasonló az aggodalmam alátámasztva a családunkban 2 orvos intelmeivel.

    Kockázatosnak tartom a tanévből visszamaradt 2 hónapnyi oktatást, mellyel, sokkal többet veszthetünk, mint amennyi előnyt kovácsolhatnánk.

    Nem beszélve arról, hogy a diákok többsége nincs beoltva és a gyermek ugyanúgy hazahozza és megfertőzi a közvetlen környezetét, hiszen valószínű a távolságtartás és a maszk használata továbbra is újabb fennakadást jelent.

    Ezeknek a dilettáns módon kreált szabályoknak a betartása valljuk be őszintén nem kivitelezhető az iskola kapuin belül, nem gondolnám, hogy arra van külön kapacitása az iskolának, hogy ellenőrizze a diákokat, hogy adott esetbe 8 órán keresztül viselik a maszkot és rendszeresen fertőtlenítenek.

    Kitesszük az érettségire készülő diákokat is ennek a veszélynek, és a pedagógusok védettségének kialakulásáról már nem is beszélek.

    Amennyiben van arra mód, én sem szívesen engedem vissza a gyerekeimet. Sajnos a hivatalosan közzétett covid számadatok sem támasztják alá, hogy itt lenne a nyitás ideje úgy, hogy a csapból is az folyik a “brit mutáns” a fiatalok körében fertőz leginkább, ezt az egész szituációt ellentmondásosnak tartom és nem értek vele egyet!!!

    Bízom benne azért, hogy az elhamarkodottan kitűzött dátumig felülkerekedik a szív és a józanész az erőből politizálás helyett és kompromisszumra jutunk végül mi szülők – a PDSZ – és a Kormány.”

  2. robi szerint:

    A felelős/felelőtlen nyitás minden következménye teljes egészében a kormányzatot terheli.
    Pont.

  3. Ibolya szerint:

    Csakhogy ez a valós tény!! nem segít már a gyászolókon.
    Ha itt nálunk rendben lett volna az egészségügy,még a járvány előtt persze jóval,nos akkor nem kellett volna mindenkit,aki bekerült sajnos a kórházakba, / majdnem mindenkit / a lélegeztetőgépekre tenni,ami a halálukat okozta!!!!Mert,ha lett volna elég orvos!!,elég személyzet,ápolók,a hozzávaló modern kütyükkel együtt,akkor a lélegeztető nélkül is!!! meg lehetett volna oldani a HUMÁNUS ! gyógyítást.
    És az is ” megérne egy misét “,hogy végre kiderüljön,MIÉRT is van nálunk,itt,ebben a maroknyi kis országban ENNYI krónikus beteg ??
    Vajon miért?

  4. puritánplebejuskormány szerint:

    Egészségügy? az a libernyák nyavalya? felejtsük már el…. A labdarúgás nagyon szépen köszöni, rendben van. Az a lényeg.

  5. Zsivány szerint:

    Sok a túlsúllyal küzdő vagy elhízott ember és sokan élnek egészségtelenül, ide értve a stresszes életvitelt is. Az egészséges életmódnak pedig nem azt kéne jelentenie a gyakorlatban, hogy marékszámra szedi valaki a drága csodavitaminokat és megveszi a bárányszőr takarót meg más hülyeségeket. Az orvos tanácsa általában semmitmondó: fogyjon le, szokjon le, pihenjen többet, kevesebbet idegeskedjen!

  6. Nagyapó szerint:

    Ibolya! Amennyiben nőről van szó!😀 Kevésbé lenne ostóba és kártékony, ha gasztronómiáról írna véleményt!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Gratulálok szerint:

    Orbánon kívül itt senkinek nincs háborús hangulata! Régen volt már Graz-ban! A teljhatalommal felvállalta a teljes felelősséget, jövőre meg is kapja a számlát!

  8. Gyula szerint:

    Orbán nem akar 2022-ben választást nyerni?
    Jó úton halad.

  9. apostolos szerint:

    A kórházba kerülők egy tizede kerül lélegeztetőgépre. Akinek amúgy is rosszak az életkilátásai, mert cukrobeteg, magas a vényomása, stb. az sajnos nagyobb eséllyel marad ott. Ez nem az ellátórendszer hibája, hanem a népesség egészségi állapotának köszönhető. Nem vagyok orvos, ezért azt megítélni nem tudom, hogy van-e más a lélegeztetőgép helyett (lásd román orvosnő).
    Ki kell azonban mondani: Ezek az emberek valószínűleg gyógyszerek nélkül nem maradnának életben.

    Valahol olvastam, hogy már a magyar a legkövérebb nemzet Európában. Ezen felvilágosítással, szigorúbb élelmiszer-szabályozással, no meg azzal lehetne segíteni, ha nem szemetet enne a magyar, de ez messzire vezető téma.

  10. Ibolya szerint:

    Még ezer szerencse!,hogy nem Nagyapótól kérek tanácsot…

  11. Gyula szerint:

    apostolos!
    Nézz reá Szingapúrra!
    Igaz van befizetnivaló is, de a No1 EÜ rendszer és az ésszerű határzár.
    De írhattam volna másik országot is, csak ott él kint rokon.

  12. apostolos szerint:

    Gyula!
    Nem lehet összehasonlítani egy városállamot semmilyen más országgal, pláne, ha olyan kínai közösséggel bír, mint Szingapúr. Arra meg már alig várok, hogy sittre vágják azokat (is), akik egy csikket eldobnak. De komolyan.

  13. Lili Züllig szerint:

    A munkapiacon milyen értékkel bír majd egy 2020, 2021, 202x-ben végzett ember?

    Ausztráliában bevett oktatási rendszer az otthoni online oktatás. 2004 körül láttam a német RTL-en, a szinte megközelíthetetlen településeken így tanulnak a gyerekek, fiatalok.

  14. Remek írás. Cikkek, amelyek tervszerű valamint éleslátó internetes tartalom még élvezetesebbé.

  15. Dömper szerint:

    Figyeljétek meg, szerintem szándékosan el akarja veszteni a gazember kormány a választásokat, hiszen a tolvajok(nemzetgyilkosok) nem mennek vissza a tett helyszinére.

    Kirabolták, eladósotották, kiárulták és elárulták az országot. Normális országban kötél àltali…..itélik az ilyen nemzetrontó hazaárulokat.

    Pfújjjjjj Orbán!!!!

  16. Justice szerint:

    Tessek kerem lehet itt szidni az orbit?

  17. Lady Gaga szerint:

    Igen,ez a fórum pont azért van,hogy a ostorozhassuk a nemzetáruló narancspártot.

Itt lehet hozzászólni !